Miért rosszak az utak a fővárosban?

Index.hu

gyurodo

Ez itt éppen egy csepeli példa a mi archívumunkból, az Index.hu galériáját itt nézhetik meg

Két réteg helyett egy réteg aszfaltot húztak a XVI. kerületi Mátyás utcában, azt is késve, koszos, szemetes, előkészítetlen talajra. Az eredmény: egy év múlva már kátyúzni kellett, 3 év múlva pedig az út 30-40 százaléka hibás volt. A 60 hónapos jótállásról egy fővárosi hivatalnok valamiért lemondott egy szerződésmódosításban, a kivitelező nem javít. A Csepel.info korábban összegyűjtött kerületünk “apró-cseprő” ügyeiből is néhányat, a cikk végén ezeket is csokorba gyűjtöttük.

A fővárosi önkormányzat pénzügyi ellenőrző bizottsága a napokban tárgyalta a XVI. kerületi Mátyás király út 2005-ben történt felújításáról szóló belső ellenőri jelentést. György István, a testület fideszes elnöke elmondta, hogy a jelentés bizonyítja: nemcsak 2006-ban, hanem korábban is úgy folytak a dolgok a felújítások során, mint egy kuplerájban.

A politikus hozzátette, a bizottság úgy döntött, hogy felkéri Demszky Gábor főpolgármestert, hogy tegye meg a szükséges jogi lépéseket az ügyben. Ez azt jelenti szerinte, hogy a jótállási és a kártérítési kötelezettséget be kell vasalni.

Az Index birtokába került a napokban elkészült belső ellenőri jelentés, amely súlyos megállapításokat tartalmaz a 2005. június-júliusban elvégzett útfelújításról. A vizsgálatot azért kellett elvégezni, mert az út minőségével kapcsolatban rengeteg panasz érkezett.

Egy évet se bírt ki az új burkolat

A vizsgálat szerint már egy évvel a befejezés után három helyen találtak úthibákat (repedezettség, kátyúsodás, süllyedések), amelyet akkor még kijavított a kivitelező Strabag. Két évvel később már 60 helyen süllyedt meg az aszfalt, ami azt jelentette, hogy az út 30-40 százaléka meghibásodott addigra.

A vizsgálat megállapította, hogy a felújítás nem az ajánlati felhívás és dokumentáció szerinti műszaki tartalomnak megfelelően valósult meg. Ez azt jelenti, hogy menet közben több módosítás történt a beruházásban. Így a megrendelő és a kivitelező képviselői megegyeztek arról, hogy az utat a szerződésben szereplő 900 méter helyett 1270 méter hosszan újítják fel.

Ennek érdekében a megrendelő beleegyezett, hogy kettő helyett egy réteg aszfalt kerüljön az útra, és a 60 hónapos jótállásról is lemondott. (A jelentés szerint a hivatal részéről aláíró munkatársnak erre nem is lett volna joga.)
Nincs jótállás, nincs javítás sem

A munkafegyelem a folytatásban fellazult, erről árulkodnak a műszaki ellenőr jelentésben idézett feljegyzései. Eszerint a kivitelező nem az elvárható és vállalt ütemezés szerint és minőségben végzett munkát.

A megrendelő a beruházás befejezése után pótmunkát kért még 4 millió forintért, de a vizsgálat a hiányos papírok miatt nem tudta megállapítani, hogy mire használták fel a pénzt. Az útfelújítás csaknem 50 millió forintba került.

Az átadás mintegy egy hetet késett, ám a főpolgármesteri hivatal munkatársai nem éltek sem a késedelem esetére a szerződésben meghatározott kötbérrel, sem a jóteljesítési garancia érvényesítésével. (Sőt a 60 hónapos jótállásról le is mondtak írásban.) Az utat végül gond nélkül átvették.

A jótállás ügye 2008-ban került elő újra, amikor a Strabagnak benyújtották a hibalistát, és felszólították, hogy javítsa ki a körülbelül 60 úthibát. Ám a cég fityiszt mutatott, arra hivatkozva, hogy az egy rétegben aszfaltozott szakaszon mentesül a jótállási kötelezettség alól.

Azaz nemcsak az utat sikerült botrányos minőségben felújítani, hanem még a szokásos (és eredetileg a szerződésbe foglalt) 5 éves garanciát sem tudja a főváros érvényesíteni.

******

A műszaki ellenőr bejegyzései

2005. június 28. “…szegélyépítés folyik rendkívül lassú tempóban, réteges tömörítés, tömörség mérés nélkül”
2005. július 4. “…erősítést kérek (létszám, gépek), szakszerűbb munkavégzést”
2005. július 13. “…a kivitelező által ígért többlet aszfalt vastagság nincs meg”
2005. július 8. “engedély nélküli és szakszerűtlen munkavégzés folyik_ tömörítetlen, laza, koszos, szemetes, egyenetlen felületre terítenek aszfaltot, az így terített aszfaltréteg az alaptól el fog válni”

******

A vizsgálat által feltárt szabálytalanságok, anomáliák rendezésére szolgáló intézkedési terv elkészítésére kérte fel szerdán a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottsága a főpolgármestert. Lakos Imre (SZDSZ) elnök és Wintermantel Zsolt (Fidesz) alelnök elmondta, hogy a revizori vizsgálat korrekten feltárt számos olyan problémát, amelyek rendezésre szorulnak. Egyidejűleg olyan szabályozásra is szükség van, hogy hasonló gondok ne ismétlődhessenek. Lakos Imre, a bizottság elnöke közölte, hogy a revizori megállapítások alapján az intézkedési tervben minden olyan jogi követelésre választ várnak, amit akár a kivitelező Strabaggal, a műszaki ellenőrrel vagy a bonyolítóval szemben megtehetnek. Igénylik azt is, hogy az ügy tanulságait leszűrve legyen egy olyan ügyintézési rend, amelyben fix ellenőrzési pontok vannak. Wintermantel Zsolt szerint reális lehet az a vélekedése, hogy 2005-ben “a XVI. kerület akkori szocialista polgármestere, a választások közeledtével kért valamint a főpolgármestertől, aki szólt az ügyosztályvezetőnek, és aki szólt a beosztottjának, hogy ez így zajlódjon, ahogy lezajlik”.

Forrás: Index.hu

A Csepel.info korábbi cikkei a csepeli példákról:

Dunába dobált százmilliók

Trehány munka ritkán jó – Erdősor-Kossuth sarok

Trehány munka ritkán jó – a Szabadkikötő út

3 hozzászólás “Miért rosszak az utak a fővárosban?” bejegyzésre

  1. Földhözragadva szerint:

    Ma mo-on kiemelkedő képességű mélyépítő üzem-stb mérnököket képeznek. “Szerintem reális lehet az a vélekedésem”, hogy ezek közül mindenki a kivitelezői oldalon dolgozik? Alapprobléma csepelen is: Fővárosi utak-csepeli önk utak. Mit mond a józan paraszti ész: inkább kevesebb út, de az jó legyen. Mi a tapasztalat: inkább kevesebb és sz.r…Miért nem egyik vállalkozó ellenörzi a másikat, pl. aki kimaradt a melóból (mert kevesebbet adott a tisztelt döntő uraknak), oszt kicsit durcás? Áh, a mai mélyépítés-közbeszerzés teljes pénznyelő-korrupció. Civil kontroll?

  2. Kati szerint:

    Azért , mert kilopják az anyagot belőle. Amit megcsinálnak egy hónap múlva

    ugyan olyan lesz mint volt. Egyszer kéne becsületesen megcsinálni és akkor

    nem kellene fódozgatni! Csak azt szeretném tudni hová teszik azt a sok

    pénzt amit az autósok befizetnek. Mert bizony útfelújításra kellene

    felhasználni.

  3. jani szerint:

    Azt is meg kellene nézni hová tüntetik el azt pénzt, amit a benzin árába építettek be évekkel ezelőtt az út fennetartás költségeire??!! Számoljanak el vele, ha tudnak !
    Elég a hülyítésből, az autósok végetelen megsarcolásából !!

Itt lehet hozzászólni !