Szigorúbb büntetés várhat a fémtolvajokra

Csepel.hu

Benyújtja a parlamentnek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a fémtörvény szigorítását – tudta meg a Magyar Nemzet meg Pócs János fideszes képviselőtől, aki korábban interpellációt is nyújtott be az ügyben. A kábellopások az utóbbi években csak a BKV-nál félmilliárd forintot is meghaladó kárt okoztak, ennek kapcsán a képviselő leszögezte: a „színesfémbiznisz” terén is rendet kell teremteni. (Az elmúlt hetekben a H7 – csepeli HÉV vonalán is történt kábellopás két esetben – a szerk.)

A BRFK közölte: a Budapesten és környékén több HÉV- és a villamosvonalon az elmúlt napokban történt bűncselekmények felderítésére külön nyomozócsoport jött létre. A Magyar Nemzet úgy tudja, a büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen, lopás megalapozott gyanújával indult, de bővülhet a bűnlajstrom, hiszen a közérdekű üzem megzavarása akár súlyos életveszélyt is okozhat.

Az ellopott kábelek, rézvezetékek értékesítése pedig önmagában további bűncselekményi köröket érinthet. Az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló 2009-es jogszabály módosítása a büntetési tételek közelmúltban elfogadott emelésén túl a tolvajok és az illegális felvásárlók értékesítési lehetőségeit is megszünteti – mondta el a Magyar Nemzetnek Pócs János.

Kifejtette: a szakemberek és az általa javasoltak szerint az ilyen bűncselekményeket állami monopóliummal lehet megfékezni, tehát a felvásárlók munkáltatójának az államnak kell lennie. – A felvásárlótelepek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a rendőrség belső informatikai rendszerével összeköttetésben kell hogy működjenek, és az átvétel alapja az eredeti állag szerinti leadás kell legyen – mondta Pócs János, aki szerint az új törvény nem engedné, hogy a fémet „megváltoztassák”, a kábelt feldarabolják, a bronzszobrot beolvasszák, és hulladékként adják be. A politikus közölte, a telepeknek bejelentési kötelezettségük lenne a jogszabályi előírásoktól való legkisebb eltérésről is. A fideszes képviselő a beszállítható mennyiség korlátozását, az eredet igazolását is megfontolandónak tartja.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szombati számában jelent meg.

csepel.hu

11 hozzászólás “Szigorúbb büntetés várhat a fémtolvajokra” bejegyzésre

  1. Schneider Ádám szerint:

    az ország egész adósságát is a nyakukba varrhatják büntetés címszó alatt ha nem fogják el őket.

  2. Dr. grün szerint:

    Fussa körül a zépületet kétszer súlyosbításként minden sarkon kiáltsa el:
    Így jár akit színesfémlopáson kapnak!
    Már akit elkapnak! ))) 🙂 (((

  3. felix szerint:

    Nem ártana a szigorítás előtt kipróbálni.
    A kábel tolvajok gyermekeit külön busz vigye az óvodába és kapjanak egy millió forinttal több ellátást mint az átlagember gyermekei.
    Szerintem ők abba hagynák a lopást.
    Addig is elítélem azt amit tettek

  4. lolka szerint:

    Talán…a millió munkahely használna…vagy javítana valamit…nekem is a luxus óvoda ugrott be…

  5. Tóth Kati szerint:

    A sóderbányáktól jövet a temető felé látni is a füstöt és érezni is lehet azt a bűzt,ami a műanyag égetésekor keletkezik.Tuti,hogy valahol arrafelé lehet találni egy pár derék kábeltolvajt.

  6. Lakó1214 szerint:

    A kábeleket miért kell feszültségmentesíteni, ha nem jár a HÉV? Ennyi…
    Ismét államosítás? Ezen már csak röhögni lehet. Valaki megveszi feketén és feketén kiviszi Ukrajnába, vagy bárhová. Na bumm.
    Megélhetés kellene a kormányon, Közgépen kívül eső embereknek is. Ennyi…

  7. Éva szerint:

    lolka szerint:
    2012. augusztus 05., vasárnap – 21:19

    “Talán…a millió munkahely használna…vagy javítana valamit…”

    “A 15-74 év közötti foglalkoztatottak száma a legdinamikusabb bővülést mutatta egy éves távlatban, a foglalkoztatottak létszáma több mint 67 ezer fővel emelkedett az egy évvel ezelőtti 3 millió 809 ezerről 3 millió 876 ezer főre, így a foglalkoztatási ráta 50,6 százalékra nőtt. A 15-64 éveseket tekintve a foglalkoztatottak száma az egy évvel ezelőtti 3 millió 777 ezerről 3 millió 840 ezerre, csaknem 63 ezer fővel bővült, 57,2 százalékra emelve a foglalkoztatási rátát.”

    http://csepel.info/?p=21069

  8. ebihal szerint:

    Nézem ezt a statisztikát, és valami nem stimmel! A 15-74 év közöttiek növekménye
    67 ezer, a 15-64 közöttieké 63 ezer. Ebből az következik, szigorúan matematikai alapon,
    hogy a 64-74 közöttiek száma 4 ezer! Ezt azért hadd ne higgyem el!

  9. Menyhért Péter szerint:

    Kedves ebihal!
    Tévedsz,hiszen nem tudhatod, hány 64-74 év közti fidesz párttag kapott ezalatt vezetői pozíciót bárhol az országban!
    Üdv menyus

  10. nagyapó szerint:

    Lakó1214! Azért, szerencsére még nem úgy működik a társadalom, hogy “nagyfeszültséget”! Dögöljön meg! Annak ellenére, hogy a szocialista erkölccsel ez nem egyezik, még nem tartunk ott. Más utat kell keresni.
    Jó lenne ez ügyben végre egy jó ellenzéki, MSZP, javaslat.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  11. felix szerint:

    A kábeleket lopás esetén feltétlen mozgatni kell.
    Piezó kristállyal a mozgatás jelezhető, mert hajlításkor festültség keletkezik benne.

Itt lehet hozzászólni !