Tovább gyorsult a foglalkoztatottság növekedési üteme

KSH, NGM, Kormány.hu

Forrás: KSH

A 2012. április-júniusi időszakban tovább folytatódott a foglalkoztatottak számának 23 hónapja tartó emelkedése az előző év azonos időszakához viszonyítva – derül ki a KSH legfrissebb adataiból. Közlemény.

A 15-74 év közötti foglalkoztatottak száma a legdinamikusabb bővülést mutatta egy éves távlatban, a foglalkoztatottak létszáma több mint 67 ezer fővel emelkedett az egy évvel ezelőtti 3 millió 809 ezerről 3 millió 876 ezer főre, így a foglalkoztatási ráta 50,6 százalékra nőtt. A 15-64 éveseket tekintve a foglalkoztatottak száma az egy évvel ezelőtti 3 millió 777 ezerről 3 millió 840 ezerre, csaknem 63 ezer fővel bővült, 57,2 százalékra emelve a foglalkoztatási rátát.

A KSH legfrissebb munkaerő-piaci statisztikája alapján a 2012. április-júniusi időszakban immáron 23. alkalommal emelkedett a foglalkoztatottak száma éves összehasonlításban. A 15-74 korcsoportban egy éve nem látott ütemben, 1,77 százalékkal bővült a foglalkoztatottak száma (év/év), így e korcsoport foglalkoztatási rátája az előző év azonos időszakában mért 49,6 százalékról 50,6 százalékra, vagyis 1 százalékponttal emelkedett. A 15-64 éves korosztályban szintén dinamikus, 1,67 százalékos létszámbővülés volt megfigyelhető éves viszonylatban.

A foglalkoztatás nemek szerinti alakulását tekintve, a 15-64 év közötti férfiak foglalkoztatási rátája az előző év azonos időszakához képest 1,1 százalékponttal, 62,3 százalékra nőtt, míg a nők rátája 1,7 százalékpontos növekedést mutat (52,2%). A 15–64 éves férfi népességből 2 millió 55 ezren voltak foglalkoztatottak, 15 ezerrel többen, mint 2011 azonos időszakában, míg a nők esetében a foglalkoztatottak száma 1 millió 785 ezer főre jelentősen bővült (48 ezer fővel). Korcsoportos bontásban a foglalkoztatottsági ráta a 40 év felettiek körében nőtt meg leginkább, ezen belül is az 50-54 év közöttiek mutatója, amely 3,9 százalékponttal került feljebb.

Iskolai végzettség szerinti aspektusból (15-74 évesek körében) az látszik, hogy míg az érettségivel nem rendelkezők létszáma stagnált, addig az érettségivel rendelkezők illetve felsőfokú tanulmányokat végzettek létszáma jelentősen megemelkedett (2,4% illetve 4,4%) éves összehasonlításban.

A nemrégiben útnak indított Munkahelyteremtő Akcióterv biztosítja, hogy a magyar gazdaság képes legyen fenntartani azokat a pozitív munkaerőpiaci tendenciákat, amelyek a kedvezőtlen külpiaci környezet negatív hatásai ellenére a kormányváltás óta folyamatosan érvényesülnek. Ráadásul az intézkedés sorozat pont azokat a korcsoportokat érinti, ahol a legnagyobb problémák vannak a foglalkoztatás terén.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

kormany.hu

24 hozzászólás “Tovább gyorsult a foglalkoztatottság növekedési üteme” bejegyzésre

  1. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!

    Itt a legújabb parasztvakításnak, vagy pusztán népbutításnak nevezhető megdicsőülést árasztó propaganda.

    A számok mellett – amiről ha valóban ksh adatok, akkor elhihetők – ugyanis nem közlik a statisztikai felvétel alapját, vagyis heti hány órás foglalkoztatottról beszél.

    Van olyan statisztikai felvétel például, amikor a heti egyetlen órás munka már foglalkoztatottnak minősül!
    Vicc, ugye? Sajnos a statisztika alkalmas az emberek becsapására, félrevezetésére!

    Akkor lenne korrekt és használható a munkaügyi statisztika, ha legalább dekádonként mérné a napi 1-2, napi 4, a napi 6 s a napi 8 órás, munkaszerződéssel rendelkező foglalkoztatottak számát, és ha mellé tennék dekádonként a fizetési osztályok szerinti megoszlást is.

    Ezek nélkül ez a statisztika csak a Matolcsidióták számára megfelelő.
    Üdv menyus

  2. Lora :) szerint:

    Nem tudom milyen állások lehetnek, szerintem ilyen segélymunka, mert hogy két diplomával három perfekt idegen nyelvtudással, és óriási önbizalommal nekem még mindig nincs melóm, és segélyt se kapok. Rengeteget nélkülözök, van hogy 2-3 napot nem tudok mit enni, nem értem ezt a hírt, szerintem megint csak kitaláltak egy hírt, hogy azt gondoljuk, úton vagyunk az 1 millió munkahelyteremtéssel, és egyre közelebb a választásokhoz, majd most megerednek a munkahelyek,

    DE NEKEM AKKOR SEM LESZ BIZTOS MUNKÁM…. ELLEHETETLENÍTETT A SAJÁT ORSZÁGOM, ÉS KÉRDIK MIÉRT ÖNGYILKOS SOK FIATAL, MEG DROG, MEG PIA?? Én is ebben látom a kiutat, mert a gondok hamarabb megoldódnának….. az élet ugyanúgy megy tovább ha vki megdöglik….az ország irányítása és nemtörődömsége végett…

    IRÁNY EURÓPA GYEREKEK!

    Menjen mindeki az orospo annem-ba

  3. Éva szerint:

    “mert hogy két diplomával három perfekt idegen nyelvtudással, és óriási önbizalommal nekem még mindig nincs melóm”

    Mert nem is akarod hogy legyen.

  4. Matula szerint:

    Lora!
    Talán mert nincsenek befolyásos fideszes barátaid, vagy mert nem akarsz nyalni…

  5. ebihal szerint:

    A 15-74 közöttiek növekedése 67 ezer, a 15-64 közöttieké 63 ezer. Tehát a 64-74
    közöttiek száma 4 ezer! Ennyi új munkavállaló 62 éven felül, akkor amikor a
    kormány erőlteti a 62 éves nyugdíjkorhatárt! Ez a statisztika egy marhaság!

  6. pt szerint:

    Van itt munka kérem csak dolgozni ki fog…
    Pofázni azt persze, azt mindenki tud.

  7. Dr. grün szerint:

    ” A kormány immár nyíltan úgy tekint a közmunkára, mint olyan állami foglalkoztatásra, amelynek egyetlen funkciója az, hogy munkára nevelje a munkaerőpiactól tartósan távol került embereket. Ezért egyre nagyobb költségvetési forrásokat fordít a közmunkaprogramokra, és egyre nagyobb vehemenciával bizonygatja, hogy nő a foglalkoztatás”
    http://www.stop.hu/belfold/szazezreket-zar-csapdaba-ez-a-kormany/1071770/

  8. pt szerint:

    Helyes! Dolgozni kell és nem pofázni!

    Az elvtársak se kerülhetik el, hogy végre munkahelyük legyen.

  9. Lakó1214 szerint:

    Van még az a hülye aki ezeket beszopja?
    Beleszámolták a diákmunkát és az idénymunkát, azt ennyi…

  10. robi szerint:

    Volt itt már teljes foglalkoztatottság is és tudjuk, mennyi haszna volt.
    Arról nem szól a történet, hogy értékteremtő munkahelyek száma mennyivel gyarapodott.

  11. Lakó1214 szerint:

    robi!

    A teleplakátolt város? Agymosás! Simicska-nyomda jót kaszál a kamun! Az értékteremtésre, azaz gazdaságélénkítő munkahelyekre akartam nagyapónak is rávilágítani a “kénsavas” posztba biggyesztett orvosi béremeléses hülyeségére.

  12. csapos szerint:

    A tiszta kép és az igazság kedvéért:

    “Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője szerint az egy év alatt 1,4 százalékponttal javuló 57,2 százalékos foglalkoztatás hátterében a közmunkaprogram áll, ami szociális szempontból fontos, de a GDP-t nem növeli. Az elemző felhívta a figyelmet arra a közgazdasági alapszabályra, hogy ha a gazdaság visszaesik, akkor a munkanélküliség szezonális mutatója ugyan javulhat, de semmiképp sem tartósan. A magánszférára vonatkozó májusi jövedelmi adatok csökkenő foglalkoztatást mutatnak. Ebből Jobbágy Sándor azt a következtetést vonta le, hogy a most közölt 10,9 százalékos munkanélküliségi adat lehet, hogy a nyáron még egy-két tizeddel lejjebb mehet, de az év egészében 11,4 százalék, jövőre 11,1 százalékos mutató alakul ki.”

    http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/a-kozmunkasok-miatt-no-a-foglalkoztatas- 381851

  13. csapos szerint:

    Ráadás (adminunk és adminánk ezt elfelejtette közölni):

    “A létszámadatok arról tanúskodnak, hogy a magyarországi cégek jelentős része csak létszámcsökkentéssel, illetve a részmunkaidős foglalkoztatás arányának növelésével volt képes az előírt béremelésre − állapította meg a GKI Zrt. Idén az első öt hónapban éves összehasonlításban 29,5 ezer fővel (1,6 százalékkal) csökkent a versenyszféra alkalmazotti létszáma – írja a Napi Gazdaság Online. A szektor teljes munkaidőben foglalkoztatottainak száma 41,2 ezer fővel (2,5 százalékkal) esett vissza, ezzel párhuzamosan a részmunkaidősöké 11 ezerrel (5,5 százalékkal) nőtt.” (HVG.HU : Csak elbocsátással megy a kötelező béremelés )

  14. csapos szerint:

    És végül (de bizony nem utolsó sorban) a legborzalmasabb:

    Minden negyedik fiatal munkanélküli
    http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/minden_negyedik_fiatal_munkanelkuli.html

  15. Dr. grün szerint:

    Málenkij robot, mélenkij gyéngi?!
    “Nem múlhat pusztán az önkormányzatok jóindulatán a közfoglalkoztatottak alapjogainak tiszteletben tartása – azt a jogszabályoknak kell szavatolnia, a hatóságoknak pedig ellenőriznie – írta az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala”
    http://www.168ora.hu/buxa/visszatert-magyarorszagra-a-kenyszermunka-99039.html

  16. lolka szerint:

    …és ugye a lecsökkentett munkanélküli segély miatt hamarabb kiesnek a munkanélküliek a rendszerből…javul a “statisztika”…

  17. Té-Gé szerint:

    Ezt a nagy átverés maszlagot?! 🙂 Kedves Lora! Először magyarul kellene megtanulni, de legalápp gépelni. 😉

  18. nagyapó szerint:

    Dárágie továtiscsi, druzjá: Té-Gé, lolka,Dr. grün, csapos, Lakó1214, Matula, Menyhért Péter. Ezek az eetásak miből élnek? Miből élnek, hagyján, miből fognak élni?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  19. Té-Gé szerint:

    Vénfasz! Én abból mint te. Nyugger vagyok! 😉

  20. Matula szerint:

    nagyapó!
    Miből élek? Hát nem a seggnyalásból…

  21. Menyhért Péter szerint:

    Nagyapó, te jellemtelen túlkoros fidesz önkormányzati képviselő!

    Én mindig is a munkámból éltem meg és ezután sem hozzád fogok járni panaszra.

    Ez neked biztosan idegen, hiszen régen biztos az mszmpés seggeket nyaltad, most meg a szilárdét ápolod!

    Kettőnk között az a fő különbség, hogy amíg én mindig vállaltam a felelősséget a véleményem után, te még a hatalomban ülve is gyáva féreg vagy ahhoz, hogy saját neved alatt szemétkedj másokkal.
    Röviden szólva, egy undorító véglény lettél idős korodra.
    menyus

  22. lolka szerint:

    nagyapó szerint:
    2012. augusztus 06., hétfő – 21:56
    -Mivel nekem is feltett egy kérdést drága jó bolgár úr helyett, (de majd nem az bizonyos értelemben) “nagyapó”! Egyszerűen nem tudok mást válaszolni, mint:”Menyhért Péter szerint:
    2012. augusztus 07., kedd – 00:28 “…olvasgassa többször, hogy érthetővé váljék és alaposan “rágjon” át minden szót, hogy értelmezni tudja…lehet a sört inni és a terepjárón a dudát nyomni és lehet írni a jól bemagolt “jelmondatot”…

  23. csaba péter szerint:

    az a baj hogy ezt még valaki el is hiszi

  24. Dr. grün szerint:

    nagyapó, Te vén fasz!
    Ebből úgy ahogy a seggnyalóknak is jut! Talán közvetve Neked is!
    Hogy a becsületes emberek miből élnek az legyen a zŐ dolguk!))) 🙂 (((

    “Bővülő foglalkoztatás, robbanásszerű béremelés – Orbán saját munkatársainak”

    “Amíg az állami szférában foglalkoztatottak száma folyamatosan csökken, a miniszterelnök munkatársainak száma egyre nő. Tavaly még 146-an, 2012-ben már 275-en dolgoztak a Miniszterelnökségen, mindez 90 százalékos létszámnövekedést jelent. Így a “takarékos” államot hirdető miniszterelnök a tavalyi 645 millió után idén 1,6 milliárdot költ munkatársai fizetésére.”

    http://www.stop.hu/belfold/bovulo-foglalkoztatas-robbanasszeru-beremeles-orban-sajat-munkatarsainak/1072099/

Itt lehet hozzászólni !