Felavatták az ereklyés országzászlót a Szent Imre téren

„Van közös álom és remény”

Csepel.hu, Történelemportál

Felavatták Csepel ereklyés országzászlóját a Szent Imre téren szerdán délután abból az alkalomból, hogy hivatalosan pontosan 300 évvel ezelőtt kezdődött az elnéptelenedett falu újratelepítése.

Az ünnepségen avató beszédet mondott Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, emlékező beszédet mondott Németh Szilárd, országgyűlési képviselő, polgármester. Az eseményen több száz érdeklődő kísérte figyelemmel az új országzászló felavatását, amely a II. világháború előtt eredetileg is ezen a helyen állt.

Kövér László avató beszédében arról szólt, hogy „jaj annak a nemzetnek, amely megfeledkezik múltjáról”. A nemzet újkori tragédiája 1920. június 4-én kezdődött, amikor Magyarországot szétszabdalták, és magyarok milliói kerültek idegen országok fennhatósága alá. A történelem tragédiákkal és fájdalmakkal van teli, de ezzel számot vetve kell tovább élni és újat alkotni. Miközben a csepeliek a múltról emlékeznek, a jövendő sorsukról tesznek hitvallást, és a számvetés mellett a jövő kilátásait tartják szem előtt. Csepel polgárai azzal a cselekedettel, hogy helyreállították az országzászlót, az összetartozás érzését erősítik. Az „egységes magyar nemzetet jelképező” új emlékmű felállításával a nemzet összefogását és a jövő reményét hirdetik, mert bármennyire is ki lehetett fosztani egy országot, az képes volt újra talpra állni. Tehetséges, szorgalmas és élni akaró polgárai mindig újjáteremtették az elpusztított vidékeket és közösségeket. „Rombolni könnyű, de az építkezéshez társak és idő kell” – fogalmazott Kövér László. „Az országzászló emlékezés, vállalás és meggyőződés is. A zászló mutatja, hogy Csepelen van közös álom és létezik közös remény”.

Németh Szilárd emlékeztetett rá, hogy éppen 300 esztendővel ezelőtt született úrbéri szerződés arról, hogy Csepelt újratelepítik. A szigetet azonban már korábban is lakták, s „a magyar történelem ezer szállal kötődik Csepelhez”. Csepel joggal nevezhető Árpád földjének, mert a különböző korokban számtalan főrangú ember élt, született, vagy más formában kötődött ehhez a pazar vidékhez. Már 973-ban fejedelmi székhelyként említik Csepelt, amely nevét a legenda szerint Árpád főlovászától kapta. A török uralom idején azonban elnéptelenedett a sziget, majd 1712. július 18-án született szerződés arról, hogy a vidéket újratelepítik. A zsidó gyáralapító Weiss-családnak köszönhetően itt fejlődött ki a magyar ipar egyik legjelentősebb központja. A csepeliek a 20. század sorsfordító eseményeiben is kivették részüket. 1920 augusztusában a csepeliek lőszerekkel segítették a szabadságukért küzdő lengyeleket, 1944 decemberében pedig a nyilasokkal szálltak szembe, amikor Koncz János főjegyző vezetésével megtagadták a kitelepítést. 1956 októberében csepeliek is hősiesen harcoltak a forradalomban és ők voltak azok, akik a legtovább kitartottak az országban. A településen különféle népek élnek békében és a vallási felekezetekre is a sokszínűség jellemző. Csepel világhírű sportolók tucatjaival dicsekedhet. A „kommunista pusztítás” 60 éve alatt ragadt rá a városrészre a rossz emlékű Vörös Csepel elnevezés, de a választók 2010 októberében a „romok eltakarítására” és az újjáépítésre szavaztak. Csepel példát akar mutatni a lokálpatriotizmusból és a nemzeti összefogásból, hogy megmutassa, képes újra fejlődésnek indulni a súlyos elmaradást szenvedett városrész.

Az ünnepségen a Csepeli Lelkész Kör katolikus, református, evangélikus és izraelita felekezetű papjai szentelték fel az országzászlót.

Ezt követően átadták a Csepel Díszpolgára kitüntetéseket a következő személyeknek: Dr. Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke, Kovács István szabadfogású birkózó világbajnok, olimpiai bronzérmes, a Lacza Márta – Dékány Ágoston grafikus és festőművész házaspár, Laurencz László kézilabda mesteredző, Radics Béla rock zenész (posztumusz), Dr. Sárdy József gyermekorvos (posztumusz), Szegedi Lujza tanárnő és Vezér Endre helytörténész. A program folytatásaként a 813. számú Prohászka Ottokár Cserkészcsapat tagjai tettek fogadalmat.

A rendezvényen a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar adott ünnepi térzenét Péntek János vezényletével és Csurka László színművész szavalta el Dsida Jenő Psalmus Hungaricus című művét.

Este a Királyerdei Művelődési Házban fogadták a vendégeket ünnepi koncerten.

Forrás és további képek: Csepel.hu

Országzászló-avatás Csepelen

Csepel újjáalapításának háromszázadik évfordulóján országzászlót avatott Németh Szilárd, a kerület polgármestere és Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Átadták a díszpolgári kitüntetéseket is.

Kövér László Csepel központjában, a Szent Imre téren elmondott beszédében hangsúlyozta: egy közösség, egy nemzet reménye a jövőre akkor múlik el, amikor a múltját veszíti el, ezért szerinte a csepeliek az egységes magyar nemzetet jelképező új emlékmű felállításával nem az idővel kívánnak dacolni, egyszerűen csak újra kifejezik és megélik a magyarok összetartozásának természetességét.

„Az idő nem jár visszafelé, így a történelmi Magyarországot sem tudja újrateremteni” – mondta Kövér László, kiemelve, hogy „elődeink óriási erőfeszítések árán, tehetségükkel, szorgalmukkal, élni akarásukkal újjáépítették a megfojtásra ítélt országot”, aminek köszönhetően később „mindig össze tudtuk szedni magunkat, mindig fel tudtunk állni.”

Németh Szilárd a városrész múltjának felidézésével kezdte beszédét, mint mondta, a törökdúlást követően, háromszáz évvel ezelőtt e napra keltezték Csepel újjáalapítási okiratát. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy Csepel története ennél régebbre nyúlik vissza, hiszen nevét Árpád fejedelem főlovásza után kapta, 973-ban pedig már fejedelmi székhelyként említik. Hangsúlyozta továbbá, hogy az újjáépítést követően Csepelen valósult meg a magyar hadiipar hőskora, amivel a település a nemzeti modernizáció egyik központjává vált. Kiemelte, Csepel Weiss Manfrédnak köszönheti a legtöbbet, hiszen az ő hatására vált a magyar ipar egyik legjelentősebb centrumává. A polgármester az időben tovább haladva Csepel érdemeként említette, hogy itt volt a nyilas uralom elleni egyetlen tömegtüntetés, 1956-ban itt tartottak ki legállhatatosabban a szovjetek ellen a felkelők.

Az országzászló-emlékművet a beszédeket követően a csepeli lelkészi kör szentelte fel és áldotta meg. Az ünnepségen adták át a díszpolgári kitüntetéseket. Csepel díszpolgára lett Dr. Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke, Kovács István szabadfogású birkózó világbajnok, olimpiai bronzérmes, Lacza Márta és Dékány Ágoston, grafikus és festőművész házaspár, Laurencz László kézilabda-mesteredző, Radics Béla rockzenész (posztumusz), Dr. Sárdy József gyermekorvos (posztumusz), Szegedi Lujza tanárnő és Vezér Endre helytörténész. Ezt követően a 813. számú Prohászka Ottokár Cserkészcsapat tett fogadalmat. A rendezvényt a Csepeli Auth Henrik Fesztivál-fúvószenekar koncertje zárja a Királyerdei Művelődési Házban, Péntek János vezényletével.

Forrás: Történelemportál

75 hozzászólás “Felavatták az ereklyés országzászlót a Szent Imre téren” bejegyzésre

  1. hajós szerint:

    Kurva anyátok.

  2. Vátesz szerint:

    Mindenki magából indul ki!

  3. csapos szerint:

    Adminok és Adminák! Ti megkurtítjátok Kövér beszédét?! Kiveszitek a savát és a borsát?! Bezzeg a szintén fideszes uralom alatt álló MTI! Igaz, ők veletek ellentétben legalább megírták, hogy hányan (150-en) voltak szem- és fültanúi a fideszes történelemhamisításnak:

    “Kövér: ha megépül a paplak lesz majd hozzá pap is

    Budapest, 2012. július 18., szerda (MTI) – “Hinnünk kell, ha megépül a paplak, lesz majd hozzá pap is, ha állni fog a templom, lesznek benne hívek is” – fogalmazott Kövér László házelnök szerdán, az újjáalakítása háromszázadik évfordulóját ünneplő Csepel országzászló-emlékművének avatásán, arra utalva, hogy az új emlékmű remélhetőleg kiváltja majd az emberek emlékezetét.

    Az Országgyűlés fideszes elnöke a kerület központjában, a Szent Imre téren mintegy 100-150 érdeklő előtt mondta el beszédét…”

  4. admin szerint:

    Csapos: valószínűleg magad sem hiszed el amit leírsz, pedig az már valóban a legalja. A cikk beszerkesztésekor még csak a Történelemportálon volt tudósítást, azt vettük át egy az egyben. Leellenőrizhetnéd, de akkor is tudtad, hogy hazudsz, amikor leírtad a mondandódat.

    Azt nem tudjuk, hogy hányan voltak, de az MTI lefelé saccolt. Egyébként jóval többen voltak, mint bármelyik 2010 előtti önkormányzati rendezvényen.

    Hajós: egyetértünk Vátesszel. Mindenki magából indul ki.

  5. Csepeli lokál szerint:

    Miért kell az ünnepeket elrontani? Kövér László nagyon összeszedetten beszélt, de a nagyszalontai polgármester keresztről szóló szavai szerintem tanmesébe illőek voltak.
    Németh Szilárd szavai az elmúlt rendszerről szerintem sokunkat sértenek itt Csepelen (megjegyzem talán önmagát is..), mert mi megéltük azt, és valahogy nem csak a szörnyű elnyomásra emlékszünk…
    Az ünnepség szép volt, gratulálok a szervezőknek.

  6. hajós szerint:

    Ez egy irredenta, revizionista emlékmű.
    Németh Szilárd nem átallotta az 1915-től, majd 1938-tól használatos címerrel ellátott zászlót felrakatni, a mai magyar zászló és címer helyett.
    A zászlón látható címer az Osztrák-Magyar Monarchia részeként létezett Magyar Királyság középcímere. Közepén a magyar címer, ezt veszi körbe Dalmácia, Horvátország, Szlavónia, Bosznia, Erdély, Fiume címere. A címer a magyar szupremáciát fejezi ki a környező népek felett.
    A zászlón látható felirat: “Így volt, így lesz” – az 1920-30-as évekből származó irredenta szlogen, rendszerint Nagy-Magyarország határait ábrázoló jelvényeken, kitűzőkön, plakátokon szerepelt és szerepel ma is. A Kárpátia nevű szélsőjobbos rockegyüttes egyik lemezének is ez a címe, a borítón Nagy-Magyarország ábrázolás látható.

    Hát ezt az irredenta lobogót állította helyre Németh Szilárd Csepel főterén. 2012-ben, az Európai Unió egyik tagországában.

  7. Zoli049 szerint:

    Mennyien voltak?

    http://kepfeltoltes.hu/view/120718/PICT3596_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    Nagyjából 300-an, mármint a “polgárok”. Mikor bejött egy HÉV akkor egy ideig többen.
    A “leültetett” vendégek” 100-an?
    A katonák elfértek egy buszon, a zenekar kb 40 ember, a cserkészek kb 50-en.

    Viszont volt ott más fotós is, csak hová tették a képeiket?

  8. Gordon szerint:

    Szép és méltóságteljes megemlékezés volt.

  9. Doki szerint:

    Hajós! Annak, aki mondja… Mi a gondod azzal, hogy a zászlón a társországok címerei vannak? Te egy hazátlan áruló vagy… Te is azok között voltál, akik tegnap a rendezvény kezdetekor megpróbáltak botrányt rendezni?
    A provokátorok nagyon szánalmas alakok voltak. Voltak mindössze 5-en, vagy 6-an, de elég hamar el is iszkoltak, amiben nekem is volt részem 🙂

    Csepeli lokál! Akit sért az az igazság, amit Németh Szilárd mondott a múlt rendszerről, annak nem kell ilyen rendezvényre járnia. Ennyi!

    Zoli! Hidd el mi tegnap többen voltunk, mint ti a Nyirő-est elleni tüntetésen. 🙂

    Gordon! Valóban az volt.

  10. Doki szerint:

    Németh Szilárd és a csepeli Fidesz-KDNP nemzetpolitikából jelesre vizsgázott. Csak így tovább, az igazak veletek tartanak és támogatnak benneteket.

    Hajrá nemzeti oldal Csepelen is! 🙂

  11. Zoli049 szerint:

    Doki!

    A Nyirős tüntetésen nem voltam, ezen ott voltam, ott vannak képek és a video is.
    A Nyirő est előtti megmoccanásról itt láttam egy videót, annál többen voltak tegnap, ez tény, de most én vitattam valamit? 🙂

  12. Bolemann Lajos szerint:

    “elég hamar el is iszkoltak, amiben nekem is volt részem”
    Büszke lehetsz magadra.

    Emiatt a pár száz ember miatt kellett elterelni a volánbuszokat?

  13. Bolemann Lajos szerint:

    Most komolyan csak ez az irredenta portál számolt be erről a “neves” eseményről? Pedig még a csupabajusz is fellépett.

  14. hajós szerint:

    Doki! Ez egy történelmi címer, a Magyar Királyság, Nagy-Magyarország címere. Bizonyára észrevetted, hogy a “társországok” címere csak részben látszik, mivel letakarja őket a középre helyezett magyar címer. És az egész fölé van helyezve a magyar korona.
    Az “Így volt, így lesz” szlogennel egyértelműen irredenta, revizionista üzenetet hordoz.
    Egy ilyen zászlónak múzeumban volna a helye.
    Én úgy gondolom, ha már megcsinálták ezt az egyébként fölösleges és értelmetlen országzászlót, akkor az irredenta lobogó helyett a ma hatályos, érvényes, alkotmányban meghatározott magyar címert kellene használni a zászlón. Ma, 2012-ben, Európában nem az irredentizmust kéne lobogtatni Csepel főterén.

  15. hajós szerint:

    Gondolom, Csurka László az ünnepségen megint a Dsida Jenő-vers meghamisított, cenzúrázott változatát mondta el, ahogy tette ezt már korábban is:
    http://hirszerzo.hu/hirek/2011/3/17/20110317_dsida_unnep_cenzura

  16. csaba péter szerint:

    Bravó legalább van mit lebontani

  17. Manitu szerint:

    Mivel hajós szerint történelmi a zászló, és a kommunisták a múltat eltörölni, az értékeket pedig kisajátítani szeretik, ez esetben Csaba elftárssal közösen a Delete opciót csinálnák.

    Igazi kommunista virtus. Éppen olyan nagy túlélők a kommunisták, mint a náci testvéreik.

    A lengyel-magyar megemlékezéshez hasonlóan megható és nagyszerű volt ez az Országzászló avatás. Lehet látni is, hogy a sok pattogó gyűlöletvitéz (elvtárs) megint teljesen ki van borulva. Minden tégla, amivel épül Csepel, nekik fájó seb, mert ők az utolsó téglát is ellopták volna.

  18. Doki szerint:

    Bólé!
    Büszke is vagyok… Nem tudom, miért kell egy ünnepséget bunkó módon megzavarni. Ez egy nagyon nagy fokú primitívségre vall.
    Míg az ünnepség kezdetén az MSZ(M)P holdudvarához tartozó Magyar Szolidaritás Mozgalom provokátorai nyilasnak és rasszistának nevezték Csepel vezetését és Kövér Lászlót, addig a zászlószenteléskor az izraelita felekezet Pesterzsébet-Soroksár-Csepel Körzet rabbijai is megáldották az emlékművet. Kapisgáljátok már, hogy miért is vagytok akkora seggfejek? 😀
    És amikor Gyurcsány elvtársad 2008. március 15-i rendezvénye miatt nem állt meg a HÉV a Müpánál? Azt nem is közölték előre az emberekkel. A tegnapi változásokat azonban előre közölték.

    Hajós!
    Kár, hogy nem tudod értelmezni Kövér László tegnapi beszédét…

  19. Manitu szerint:

    Kár arra az öt darab surmó hülyére pazarolni a szót, akik balhét akartak. Úgy hallottam, hogy Harrach Péter ellen tüntetve próbálták kifütyülni Kövér Lászlót. A taps erősebb volt minden hülyeségnél, megint csak leégett az elvtársi bűnszervezet. Nem is voltak csepeliek, azt se tudták mire jönnek, az izraelita áldás után meg köpni-nyelni sem tudtak.

  20. Doki szerint:

    Igen csaba bavaria… A te házadat le lehet bontani 😀

  21. Lora :) szerint:

    Most meg azt írják a legendák szerint Árpád főlovásza volt Sepel….
    Erről van valami leírva, hogy Árpád őt megemlíté hogy Sepel a lovásza volt…jaj jaj jaj…

    Mindegy….kíváncsi vagyok, mikor lesz megrongálva a zászló, esetleg felgyújtva (nem csodálkoznék a vandál állatokon) meg az a betontartó-elem mikor lesz összegraffitizve…esetleg kőbunkóval kiütve belőle 1-2 darab.

    Amúgy jól mutat, csak már tele van rakva mindennel az a park ottan, hajótat, meg szökőkút, meg faragott fadarabok, ez a szép zászló, kéne egy körhinta ide, mint az Üvegtigris 2-be, Sanyiiiii meg szedné a pénzt 🙂

  22. Doki szerint:

    Lora!

    Annak idején a XII. kerületi Turul ellen is probálkoztak és nem sikerült nekik, mert nem hagytuk. Ha kell, ezt az emlékművet is élőlánccal fogjuk megvédeni.

  23. hajós szerint:

    Manitu! Te mint mindentudó fideszes megmondóember, biztos tudsz válaszolni: mitől “ereklyés” ez az országzászló, milyen ereklye van ott, és hol van?
    Érdekes, hogy erről egy árva szó sincs a tudósításokban.

  24. Bolemann Lajos szerint:

    “ezt az emlékművet is élőlánccal fogjuk megvédeni.”
    Senki nem fogja ezt a betonmonstrumot bántani (hisz belekeverték szent Lénárd szárított és porrá tört ánuszát is). De
    egyszer eljön ennek a rezsimnek is a vége, 2014 után már csak egy rossz álom lesz.
    Aztán jöhet egy nagytakarítás:
    1. Visszaállítják a régi csepeli címert
    2. A zászlót kicserélik a Magyar Köztársaság lobogójára
    3. A Tóth (gyilkos) Ica EÜK-t visszanevezik Csepeli SZTK-ra
    4. Azokat az ízléstelen fakapukat, pedig hagyják megrohadni. Először a graffitisek, aztán a gomba, aztán begyűjtik hogy rendbehozzák, aztán elfelejtik visszatenni. Aztán már senkinek sem fog hiányozni.
    Semmi sem maradandó, a bóvli meg különösen nem.

  25. kkk szerint:

    hajós, csapos és a többi kommunista tetű!

    büdös retkes kommunista szarok vagytok, ez a ti bajotok

    semmit nem tudtatok csinálni csepelen csak lopni meg amit a deme haverotok csinált

    ti rá legyetek büszkék én pedig arra vagyok hogy kipicsázott a nép innen tikteket

    demel cuslág hunvald hagyó… ezek vagytok ti

  26. belekotkot szerint:

    Kedves Admin ! Azt szeretném kérni, és szerintem többek nevében hogy a túlzottan személyeskedő hozzászólásokat vagy hozzászólókat valahogy meg kéne fékezni.
    Lassan itt már nem lehet rendesen vitatkozni.

  27. Doki szerint:

    Bólé!

    Nem gondolod, hogy a délután fél 3 még nagyon korai a lerészegedésre?

  28. Igazi Szilveszter szerint:

    Én is ott voltam tegnap, bőven többen voltak 150-nél. Azoknak, akik most felhördülnek elmondom, hogy szerintem tök természetes ott lenni egy csepeli kulturális eseményen még akkor is, ha az ott elhangzottakkal nem mindenben értek egyet.
    Ezt a rész-egész dolgot viszont nem mindig értem. Pontosabban, a teljes egésznek a fontos, és alkotó részeinek az elhallgatását. Az oké, hogy Németh Szilárd méltatta dicső elődeinket, és persze hozzá tartozik a történelmünkhöz a II. Világháborúban buzgólkodó nyilas banda épp úgy, mint a vörös csillag is. Az előző rendszer dolgaiból viszont hiányoltam a lelkes aktivisták felsorolását, csak úgy magyarázandó, hogy vagy miért volt rossz az a rendszer, vagy mit kerestek benne aktívan a mai prominensek? Pl: Dr Orbán Viktor, Deutsch Tamás, Kövér László, Kósa Lajos Kisz titkárként, Stumpf István a Hazafias Népfront elnökeként. Nem sorolom az MSZMP tagjait, de biztos vagyok abban, hogy sokat dolgoztak lelkesen, a Magyar Szocialista Munkáspárt zászlaja alatt a Magyar Népköztársaságért!
    A csepeli rombolás vérzivataros idejéből csak az illem kedvéért jó lett volna megemlíteni azt az igazgatói kinevezést is.

  29. csapos szerint:

    Kedves kkk! Ne habozz, törüld le a habot a szád széléről, és akkor tisztelni fogod felebarátod min önmagad. Meglátod mennyivel egyszerűbb úgy az élet 🙂

  30. csapos szerint:

    A Magyar Nemzet elég megbízható forrás a csepel.infónak? Annyi mindent vesztek át tőle, hát akkor itt van ez is:

    “Az Országgyűlés fideszes elnöke a kerület központjában, a Szent Imre téren mintegy 100-150 érdeklő előtt elmondott beszédében hangsúlyozta: egy közösség, egy nemzet reménye a jövőre akkor múlik el, amikor a múltját veszíti el…” http://mno.hu/belfold/ujjaepitettek-a-megfojtasra-itelt-orszagot-1092908

    Reklamálni a Fidesz jól értesült lapjánál, a Magyar Nemzetnél vagy az ugyancsak fideszes uralom alatt működő Magyar Távirati Irodánál lehet.

    Ha még a parlamenti Kövér-zsandárokat is kivezényelték volna a díszőrséghez, esetleg a felfegyverkező közterület-felügyelőket is jobban mozgósítjátok, akkor más lett volna a kép a csepel.hu-n is. (Nem is vettétek át ide az infóra a fotót a csepel.hu-ról, pedig nagyon szép panorámás felvétel!) Kövér legszebb szavait sem az infó, sem a csepel.hu nem közli, pedig örökbecsűek. A Magyar Nemzetből idézem ismét: “”Hinnünk kell, ha megépül a paplak, lesz majd hozzá pap is…” Ámen!

  31. Igazi Szilveszter szerint:

    A díszőrség, az Auth Henrik, a néptáncosok + a zenészek, lelkészek, a cserkészek, és a rendőrök együtt voltak valamivel több, mint 100-an. És volt egy bombakereső kutya is! 🙂
    A protokoll jelenlévők lehettek úgy ötvenen, az érdeklődő lakosság meg úgy szintén 50-60 fő. Szóval a rendezvény területén tényleg többen voltak 100-150 főnél, egyszer a MN is tévedhet na! 😀
    Ami érdekes volt, hogy az alatt a másfél – két óra alatt a hévtől érkező több száz csepeli lakos, valahogy nem álltak meg az eseményt megnézni. (Oké, biztos megálltak páran) Ezen elgondolkodtam, hogy vajon a tovább menők miért nem érzik ők a nemzeti összetartozás tagjainak magukat?
    Még valami eszembe jutott. Felmerült a kérdés, hogy most van-e valóban a 300. évforduló, vagy 2017-ben lesz-e? A lelkészek avató áldása alatt megfordult a fejemben, hogy csak megvizsgálták talán az egyházak ezt a dolgot alaposan. Vagy legalábbis remélem! Az komoly gond lenne, ha az egyházak egy párpolitikai felkérésre úgy mozdulnának vállvetve, hogy meg sem vizsgálják a történelmi tényeket. Ha hitelt érdemlően kiderül, hogy az ünneplés kicsit korai, az nagyon komolyan megingathatja az egyházak tekintélyét!

  32. Dr. grün szerint:

    Igazi Szilveszter!
    “elgondolkodtam, hogy vajon a tovább menők miért nem érzik ők a nemzeti összetartozás tagjainak magukat?”
    Aki munkából jön hazafelé fáradtan az nem ér rá marháskodni! ))) 🙂 (((

  33. hajós szerint:

    Igazi Szilveszter, az lehet, hogy tök természetes ott lenni egy kulturális eseményen, de ez inkább kulturálatlansági esemény volt!
    Csepel főterén egy irredenta lobogó leng, és ők erre még büszkék is, azt hiszik, hogy húdenagy hazafiak.

  34. Dr. grün szerint:

    lolka!
    Szent-koronát?!
    Asztem eddig, hogy abbul csak egy van! ))) 🙂 (((

  35. Manitu szerint:

    Nincs érdekesebb látvány annál, mint amikor a csepeli MSZP korábbi és jelenlegi politikusai azon vitatkoznak, hogy mennyien voltak a rendezvényen. A válasz könnyű: sokkal többen, mint a korábbi MSZP-s önkormányzati megemlékezéseken. Innentől álcivil Szilveszter meg álfüggetlen hajós és grün akár azon is vitatkozhatnának, hogy abból az évi kétmilliárd forint lenyúlt léből miért nem sikerült soha ennyi embert összeszedni.

  36. Vitéz Nagybányai szerint:

    Szép Ünnepség volt, csak a hazátlan bitangok fanyalognak.
    A szökőkútnak bezzeg tapsikoltak, meg a szuper sétálóutcának.

    Köszönjük Szilárd!
    Köszönjük Fidesz!

  37. hajós szerint:

    Na mi van Manitu? Ezek szerint semmit sem tudsz az ereklyéről?
    Akkor nincs is ereklye? Blöfföltetek?

  38. lolka szerint:

    Dr. grün szerint:
    2012. július 19., csütörtök – 19:02 …akik ellopták, lehet úgy gondolták ez az egyetlen eredeti darab…

  39. Manitu szerint:

    Te szerencsétlen hajós, annyira, de annyira sötét, műveletlen tuskó vagy. Arra sem vagy képes, hogy rákeress az interneten az ereklye szóra?

  40. csapos szerint:

    Azért kissé ízléstelen, de Németh Szilárdra jellemző: a Rákóczi út közelében, a Rákóczi iskola mellett a Rákóczi szabadságharc leverését (1711) követő évet, 1712-őt Csepelen ekkora haccacáréval ünnepelni.

    Csepel törökdúlás utáni újratelepítése a történészek szerint 1717-ben kezdődött el. A többi – ősi magyar kifejezéssel élve – KAMU. Németh Szilárd nem bízik a Fidesz-hatalomban (joggal), ki tudja, mi lesz itt 2017-ben, amikor még közbe jön 2014 is?!

    Bolla Dezső (Csepel díszpolgára ) írja Csepel története című könyvében:

    “Csepel falu újratelepítésére az első kísérlet 1712-ben történt. Az akkor született német nyelvű úrbéri szerződés alapján történt a későbbi betelepítés. Csepel – Borovszky Samu szerint – „1715-ben még nem fordult elő az összeírásokban, de 1720-ban már 19 jobbágyháztartást vettek itt fel, és ebből 2 magyar, 8 német, 9 szerb nemzetiségű volt.”

    A községben, az összeírásban Varga és Német magyar; Fürcht, Harb, Most, Niederkirchner, Petz, Russ, Schaffer, Uitz német; Bilics, Bogomé, Istvanoff, Gobelics, Jurácz, Merkovics, Versitz, Zorinácz, Agics délszláv családok nevét örökítették meg.

    A község újratelepítésére az 1720-as regnikoláris (országos) összeírás szerint 1717-ben került sor.”

  41. hajós szerint:

    Manitu! Pontosan tudom, mi az ereklye! A kérdésem az, hogy ennél a zászlónál konkrétan mi az ereklye és hol van rajta/benne/mellette. Ha lennél szíves felvilágosítani. Ha meg nem tudod, akkor meg mondd azt! Válaszod hiányából arra következtetek, neked gőzöd sincs, miről beszélek.

  42. lucifer szerint:

    Figyuzzatok csak

    Részletek egy Csepel történetével foglalkozó tanulmányból:

    Az uradalom vezetése 1712-ben szerződést kötött Johann Georg Utzcal és társaival Csepel betelepítésére. A középkori falu helyén, tehát a mai Szabadkikötő-területén a középkori kastély romjai mellett kellett volna felépíteni a falut. Az uraság a betelepülni szándékozóknak adta Csepel területén kívül a Duna jobb parti oldalán, a szigettel szemben, a mai Budafok helyén elterülő ún. promontori szőlőket, és adómentességi, halászati és révtartási jogokat is engedélyezett. Persze ez az adómentesség csak néhány évre szólt. A telepeseket Németországból hívták ide. Minden kedvezmény ellenére egyelőre még sem lett semmi a falu újratelepítéséből.

    Végül is öt évvel később, 1717-ben született meg a mai Csepel szerény őse, ugyanott, és a jelek szerint azonos feltételek mellett, mint ahogy azt 1712-ben akarták. Az új telepesek azonban nem voltak mind németek. A sziget lakosságáról készült első, 1720. évi összeírás szerint 19 jobbágycsalád élt ekkor már Csepelen,

    Tehát 1712.-ben nem alapítottak községet, csak szerettek volna.

    Tehát a 2012.-ben megtartott 300 éves évforduló egyszerűen történelemhamisítás. (egyébként az ünnepség 2012.-évi megtartásával . tudomásom szerint – a csepeli helytörténészek sem értettek egyet.)

    Ahol pedig Kövér úr megjelenik. ott többé nem terem fű sem!

  43. admin szerint:

    Teljesen reménytelen névtelenül cáfolni próbálni mindazt, amit a csepeli helytörténészek és a leszármazottak is ünnepeltek. Egyetlen helytörténész sem kérdőjelezte meg a 300 évvel ezelőtt történteket: pusztán politikai okokból megkérdőjelezni pedig nem éppen gerinces dolog.

  44. lucifer szerint:

    Azon nem csodálkozom, hogy a keresztény papok megáldották ezt a Horthy-korszakra emlékeztető “Így volt, így lesz” irredenta hülyeséget. Az izraelita papot viszont elküldeném néhány történelemórára, tanulmányozni Magyarország XX. századi történelmét.

  45. lucifer szerint:

    Közben bejött admin reklamációja. Ugyanúgy domain névvel, mint az én véleményem, tehát legalább úgy reménytelen, ha nem reménytelenebb. Minden esetre adminnak (ha jól sejtem, Attilának hívják) is javaslom a történelmi tanulmányokat.

  46. admin szerint:

    Lucifer, az izraelita pap nem pap, hanem rabbi, feltehetően jól ismeri a történelmet, és nem ijed meg egy olyan címertől, amely azt az államot szimbolizálja, amely a zsidóság emancipációját, felemelkedését is jelentette. A helytörténészek pedig a nevükből eredően ismerik a történelmet. Csepelen nem volt egyetlen olyan helytörténész sem, aki megkérdőjelezte volna a 300. évforduló tényét, a 300 évvel ezelőtt történtek jelentőségét. Az Admin pedig nem Attila.

  47. hajós szerint:

    admin, hogy te mekkora baromságokat beszélsz. A Horthy-korszak jelentette a zsidóság emancipációját és felemelkedését? Meg vagy te huzatva.

  48. hajós szerint:

    admin, te se tudod, hol az ereklye az országzászlónál, és mi az?
    Csak nem kifelejtették az ereklyés országzászlóból az ereklyét? Az elég ciki lenne.

  49. "?!" szerint:

    “hajós” kérdezte “Manitu”-tól 21:48-kor:

    “A kérdésem az, hogy ennél a zászlónál konkrétan mi az ereklye és hol van rajta/benne/mellette?”

    “hajós”!
    Nyilván azért nem találod az ereklyét az új csepeli ereklyés országzászlón, mert az 1215-ben tartott lateráni zsinat határozata szerint “a pápa engedélye nélkül nélkül új ereklyék nyilvános tisztelet tárgyává nem tehetők”.
    Régi ereklyék viszont Csepelen nem nagyon állnak rendelkezésre, ezért meg kell elégedned az ereklye nélküli vátozattal.

  50. admin szerint:

    Nem szeretnénk vitába szállni, de az a címer nem Horthy címere, és végképp nem a Horthy-korszak címere, az ereklye jelentését pedig olvasd el a Wikipédián. Hajós: miért nem olvasol utána néha annak, amit leírsz? A Horthy-család címere egyébként ez: http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Horthy_c%C3%ADmer.jpg&filetimestamp=20090721105954

    Visszatérve a lényegre: meglehetősen gerinctelen dolog pusztán politikai okokból történelmi tényeket névtelenül megkérdőjelezni akkor, amikor egyébként egyetlen csepeli helytörténész sem kérdőjelezte meg az ünnepségsorozat történelmi alapjait, hitelességét. Pedig éppenséggel nincs jobboldali túltengés a csepeli helytörténészeknél…

    Befejeztük az értelmetlen vitát. Hajós, ha van még kérdésed, használd a böngésző keresőjét vagy a Wikipédiát. Menni fog.

  51. hajós szerint:

    Admin, te nagyon nem vagy képben.
    Ezt a zászlót 1915-ben vezették be, 1918-ig volt hatályos, majd 1938-tól újra, egészen 1946-ig. Ugye ennek a most helyreállított országzászlónak az eredetijét 1938-ban állították. Tudtommal ez a Horthy-korszak?
    A numerus clausust ugye 1920-ban vezették be, majd jöttek sorban a zsidótörvények 1938-tól kezdve. Pont mikor ez a zászló volt érvényben.
    Miért nem olvasol utána annak, amit leírsz?

    Már írtam: tudtom, mit jelent az ereklye! Azt kérdezem, hogy ennél az ereklyés országzászlónál, amit most felavattak, hol van az ereklye és mi az?

    Nem tudom, mit nem lehet ezen a kérdésen érteni.

  52. hajós szerint:

    “?!”: szerintem 1938-ban sem kértek a pápától engedélyt az ereklyék elhelyezéséhez.
    Az országzászló-állítási mozgalom 1928-ban kezdődött a Szabadság téri ereklyés országzászló felállításával. Ez egy irredenta mozgalom volt, ami azt célozta, hogy minden városban legyen egy ilyen ereklyés országzászló.
    Az ereklyék különböző városokból, vármegyékből és katonai temetők sírjairól hozatott földek voltak, ezeket építették be az országzászlók talapzatába.

    Ilyen ereklyének kellene lennie a csepeli országzászló talapzatában is.
    Ha nem építettek bele ilyet, akkor ez egy ereklyétlen országzászló.

    Úgy látszik, a csepeli fidesz annyira gügye, hogy kifelejtette az ereklyét az ereklyés országzászlóból.

  53. Bugi szerint:

    A kiegyezés után volt a középcímer a zászlón látható, ami 1915-re egészült ki teljesen. Mivel a címer maga évszázados fejlődés eredménye volt, teljessé válása pedig az országot alkotó népek megjelenítése, azaz elismerése is volt, aligha lehet holmi hajós-féle baromságokkal támadni. Sőt.

    A kiegyezés 1867-ben volt, ami tudtommal nem a Horthy korszak (Horthy 1868-ban született). 1915 sem Horthy-korszak, bár kétségtelen, hogy Horthy már élt akkor. De Rákosi is élt, és Rákosi címernek is éppen olyan hülyeség lenne nevezni, mint Horthy címernek. Rákosi címer volt, és jó volt az elnevezése is, ugyanis minden részében Rákosi nyomására lett bevezetve. Nem véletlen, hogy kivágták. Kádár címere is hasonló volt.

    Hajós, légyszi fejezd be ezt a primitív kis történelem-hamisításodat.

  54. Dr. grün szerint:

    Lucifer!
    “Admin: az izraelita pap nem pap, hanem rabbi”
    Csak mi neveztük annak!
    “Az ünnepségen a Csepeli Lelkész Kör katolikus, református, evangélikus és izraelita felekezetű papjai szentelték fel az országzászlót.”
    Ki tud itt már eligazodni?! 🙂

  55. Dr. grün szerint:

    “Hajós, légyszi fejezd be ezt a primitív kis történelem-hamisításodat.”

    “Merjél nagyokat álmodni!” ))) 🙂 (((

  56. Bugi szerint:

    Tulajdonképpen szórakoztatónak is nevezhetjük, ahogyan a régi kommunisták itt vergődnek. Képtelenek fogást találni, pedig most már a rabbik megnevezésébe is belekötöttek.

  57. hajós szerint:

    Bugi!
    Tagadod, hogy az országzászló eredetijét 1938-ban állították?
    Tagadod, hogy 1938-46-ig a középcímer volt érvényben?
    Tagadod, hogy 1938-ban Horthy volt a kormányzó?
    Tagadod, hogy az “Így volt, így lesz” felirattal ez egy irredenta zászló?

    Akkor hamisítod a történelmet.

    Ami meg a népek elismerését illeti a kiegyezés után, hát ott is jól félrementél.
    A kiegyezés utáni Magyar Királyságban a nemzetiségieknek gyakorlatilag semmi joguk, képviseletük nem volt. A magyar szupremácia volt a fő elv, a nemzetiségieknek a magyar országgyűlésben elenyésző képviseletük volt. Elnyomták, diszkriminálták őket, erőszakosan próbálták őket asszimilálni, magyarosítani. Nagyrészt ennek köszönhetjük Trianont.

    De nem a címer itt a fő gond. A címer még csak hagyján. Az emlékmű igazi üzenetét az “Így volt, így lesz” felirat mutatja meg. Ez egy irredenta országzászló, az eredetijét a Horthy-korszak irredenta országzászló-állítási mozgalma állította.

    Az ereklyét meg lefelejtette a Fidesz az “ereklyés” országzászlóról. Valószínűleg annyira hülyék, hogy fogalmuk sem volt, mitől ereklyés egy ereklyés országzászló. Így csináltak egy ereklyétlen országzászlót, és ereklyésnek nevezik. Jellemző erre a tudatlan bagázsra.

  58. Bugi szerint:

    Sőt, a zászlónk is ugyanolyan piros-fehér-zöld, mint 1915-ben, 1938-ban vagy 1953-ban. És? Hülye hajós. Az olyan barmok fasisztázzák le az Árpád házi zászlót is, mint te. Sötét, buta, rosszindulatú bunkók.

  59. hajós szerint:

    Azért jellemző, hogy a narancs kommerek milyen primitív szinten fogadták be ezt a zászlóavatást.
    Ők csak azt látták: jé, magyar zászló, jaj de szép.
    Kurvára gőzük nem volt róla, milyen címer van rajta, milyen felirat van rajta, mit jelenthet a felirat.
    Az ereklyéről sem volt gőzük, csak mondogatták büszkén, hogy “ereklyés”, miközben egy porszemnyi ereklye sincs a zászlóban. Az a hülye Német Szilárd is a Parlamentben büszkélkedett, hogy “ereklyés”, miközben fingja nem volt róla, mit jelent ez, és hogy ha tényleg ereklyés zászlót akar, akkor ereklyét is kéne tenni bele.
    Fideszesek gügye bunkók.

  60. Karcsi szerint:

    Nagyszerű rendezvény volt. Bár mindenhol visszaállitanák az Urmánczy álltal alapitott, tervezett Országzászlót. Ezek viszaállitásai csak a komunistáknak nem tetszenek. Ja, és a magyar ellenes embereknek.

  61. DFK szerint:

    hajós: 1938-46 között az u.n. kiscímert használta Magyarország, igaz nem a mostanit, hanem az angyalos változatot. Az országzászlón meg a középcímer van.
    Az országzászlók meg attól voltak ereklyések, hogy az elcsatolt területekről származó föld volt alattuk.

  62. teasdaletwelvetrees szerint:

    De ez egy Fallosz!!!!! Nagy F-el!!! kommunista-cocalista- fideszista-jobbikista- akármilyenista is valaki, nem látjátok, hogy egy nagy f…t állitottak oda magyar zászlóval?????- most mindegy hogy mikori zászló az.
    ez senkinek nem bántja a szemét??????
    esztétikilag rossz az egész. amugy ha egy ekkora izé meredezik a téren, minek mögé a szökőkút? sikosításnak?????

  63. Gordon szerint:

    Szerintem szép az emlékmű. Sokszor meg-megállok előtte, elmerengek múlton, jelenen, és jövőn.

    Egyébként lehet hozni földet az elcsatolt területekről, ha a balliberálisoknak az hiányik (persze tudom én, hogy nem hiányzik).

  64. teasdaletwelvetrees szerint:

    bizony, kinek a pap, kinek a papné….. 🙂

    a megállással vigyáznék mert 0-24 órás őrizetet kapott a zászló, annyira h a gyerekek miatt is szövegel a közeg ha felszalad a lépcsőn. én ezért vigyáznék a megállással és a tekintéssel is mert lehet azt sem szabad….

  65. Zoli049 szerint:

    Micsoda nemzeti, vagy micsoda ferde jelkép az, amit a saját nemzettől napi 24 órában 1 autóval két közterületessel kell megvédeni?

  66. Gordon szerint:

    Talán ha a balliberálisok 20 évig nem művészeti kérdésként kezelték volna a rongálókat, hanem ahogy kell (bűnözőként), akkor erre se lenne szükség.

    Köszönd nekik.

  67. Zoli049 szerint:

    Ne fárassz már, uborka! 🙂
    Kérdezem, milyen emlékmű az, amit a saját nemzettől kell őrizni?
    Akkor itt valami nem kerek egyetértés terén, hogy az oda kellett-e vagy sem?!
    Pufi, most is kérdezem, hogy bal, vagy lib?

  68. Gordon szerint:

    A rongálók is a nemzet tagjai. Nem telepítik ki őket mint anno a balliberálisok elődei a magyarországi németeket. És ez így jól is van.

    A balliberális rongálóknak tömlöcben a helyük.

  69. Zoli049 szerint:

    A 2006-os gyújtogatóknak is ott lett volna a helyük. 😉
    Na szevasz.

  70. teasdaletwelvetrees szerint:

    szerintem vágjuk le a kezüket!!!!! és tiltsuk be az aeroszolos festéket, mint a balliberális eszme jelképét!

    ugyanmár!!! komolyan 4-6évesektől kell óvni egy mészkőlépcsőt??? bár egy olyan országban ahol a templomból elzavarják a koldust, és a bazilikalépcsőről a járókelőket, nem várok sokat.

    De fogani mernék amikor a bkv buszt, hévet, villamost firkálja a kisköcsög, nem szólsz rá! az nem a tied???

    még mindig az a meglátásom, hogy aki ekkora pöcsöt állít egy tér közepére, az nem tökös legény!

  71. […] újjáépített ereklyés országzászlót 2012. július 18-án, Csepel jelképes születésnapján adták át egy ünnepélyes megemlékezésen. A múlt azonban máig kísért. Egy korábbi MSZMP-s […]

  72. […] ereklyés országzászlót 2012. július 18-án, Csepel jelképes születésnapján adták át egy ünnepélyes […]

Itt lehet hozzászólni !