Folyik a csepeli bekötőút építésének előkészítése – június végétől forgalomkorlátozás lesz!

Csepel.info

Bekötőút-építés

Folynak az előkészületek…

Folyik a Budapesti Központi Szennyvíztisztítóhoz kapcsolódó bekötőút építésének előkészítő munkálata. A Csepel.info pár nappal ezelőtt készült „kémfotói” szerint a leendő útszakasz régészeti feltárását végzik, amely az útépítések előkészítésének természetes velejárója (a második fotó bal alsó sarkában éppen ezt látni). Június végétől a Szabadkikötő úton közlekedők forgalomelterelésre és -korlátozásra, a HÉV-vel közlekedők pedig a járatok leállítására is számíthatnak.

Bekötőút-építés

…és a régészeti feltárás (fotó: Csepel.info)

Olvasóink bizonyára emlékeznek rá, hogy korábban a szennyvíztisztító területén is találtak régészeti leleteket. A telep 29 hektáros területén végzett feltárások nyomán akkor több régészeti korszak számos nagy jelentőségű lelete és mintegy 800 objektuma került felszínre. A leletek között található egy különösen értékes, hatezer éves rézkori kultúra telepanyaga. A régészek egy időszámításunk előtti 4-3. századi kelta temető, egy időszámításunk előtti 2. századi kelta telep, valamint egy 11-12. századi Árpád-kori település részleteire is bukkantak az ásatások alkalmával. A női sírokban nagy mennyiségű fémből készült ékszer, amulett, karperec, nyakperec is felszínre került. A férfi sírok jellegzetes alkatrészei a lándzsák, kardok voltak. Az ásatás egyik legfontosabb eleme egy kelta edény, amelynek mindkét füle egy emberalakot ábrázol, a figurák ruházatának egyes részletei is megfigyelhetők voltak.

Mint arról a Csepel.info beszámolt, június végén kezdődik meg a szennyvíztisztítóhoz vezető bekötőút építése. Az új út a Szabadkikötő út és a HÉV-töltés alatt fog átvezetni, augusztus végéig ezért az úton 2+1 sávos forgalomelterelésre valamint a HÉV-járatok leállítására is számítani kell.

Bekötőút a csepeli szenyvíztisztítóhoz

A bekötőút a Szabadkikötő útról ágazik majd le, Budapest belvárosa felől Csepel belvárosa felé haladva az első lámpás kereszteződésnél, az Agip benzinkútnál. Itt balra kanyarodva, a jelenlegi szervizút egy rövid szakaszán haladva, egy nyugati irányú kanyarral vezet majd az aluljárókhoz, illetve ezeken keresztül a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telephez. A kivitelezés részeként a Szabadkikötő út aluljáró feletti része új pályaszerkezetet kap.

A terelőutakat forgalomszámlálás után tervezték meg. Ennek alapján a Szabadkikötő út forgalmát 2+1 forgalmi sávos terelőútra irányítják, amelyet a Szabadkikötő út keleti irányú kiszélesítésével, töltéstest építésével hoznak létre. A forgalomtechnikai tervek szerint a terelőút összesen három sávjából két sávot a reggeli csúcsidőben Budapest belvárosa felé, délután pedig Csepel központjának irányában lehet majd használni. Az irányváltást a kevésbé forgalmas órákban oldják majd meg forgalomterelő bóják és terelőoszlopok kihelyezésével.

Az építkezés ideje alatt a gyalogos- és kerékpáros-forgalmat kezdetben a HÉV felőli meglévő járdára, majd az építkezés előrehaladásával a munkaterülettel átellenes oldalon megépülő új járdaszakaszra terelik.

A HÉV töltése alatt az aluljáró építése idén nyáron rövid ideig korlátozza majd a HÉV forgalmát, előreláthatólag egy-két hetes vágányzárra kell számítani. A forgalomban bekövetkező változásokról a BKV Zrt. tájékoztatja majd az utasokat.

Csepel.info

Bronz kelta fibula Észak-Csepelről

 

Csepel északi részén talált, kelták által készített bronz fibula az i.e. III. századból

Bronzkori edények Észak-Csepelről

Az észak-csepeli ásatások során előkerült bronzkori edények (fotó: Múlt-kor történelmi portál)

7 hozzászólás “Folyik a csepeli bekötőút építésének előkészítése – június végétől forgalomkorlátozás lesz!” bejegyzésre

  1. matyi szerint:

    2 hetenem alszom keresem a bicigli utat holvan királyerdöben ? amire többbb milkát kötötek !

  2. sztojanov szerint:

    már meg ijjedtem, hogy a gerincútat kezdték el 🙂

  3. Székely szerint:

    Dehogy kezdték….

  4. csollány szerint:

    A Budapesti 7 nap 24. számának 10. oldalán azt a kapitális baromságot olvashatjuk, hogy ” A bekötőút minden bizonnyal tehermentesíti Csepel forgalmát azzal, hogy eltereli majd a tonnás teherautókat a városrészből”.
    Hurrá! Nem kell gerincút, Misiék fellélegezhetnek…

  5. jani szerint:

    Valahogy úgy van ez, hogy össze-vissza beszélnek írnak mindenféléről !! A lényeg az hogy ne lógjón ki a” lóláb” !
    Tisztességes és hiteles magyarázatot kellene adni mindenről, hogy lássák a csepeliek mi folyik itt a kerületben ! Keressük a milliókat, a kerékpár-utat a Kis-Dunaparton, várjuk már nagyon az elekreülő út megépítését ,stb., stb., … !
    Az a takargatott “LÓLÁB” nagyon kilóg !!!!!
    A sok mellébeszélésből meg tele a hócipőnk, de nagyon !!!!!
    Ebből már elég volt !!!

  6. Okoska szerint:

    Mi szükség van a bekötőútra? Mi szükség van a szennyvíztisztító tetején a pálma kertre? Miért szüntették meg terület vasúton történő elérhetőségét?
    A terület elérhetősége közúton jelenleg is elérhető.
    Miért kell a szennyvíztisztítóból a mérgező iszap tonnáit közúton elszállítani, rongálni délpest amúgy is rossz utjait, fertőzve a környező városrész élővilágát, lakosságát.
    Milliárdokat lehet megtakarítani a mérgező iszap vasúton történő szállításával!
    Úgy tudom az iszapot feldolgozó cséri telep az 1900-as évek óta rendelkezik ipari vasúti vágánnyal.
    Viszont a felszabaduló pénzre a nagy tesó pénzével együtt nagy szükség lenne Csepel belvárosát elkerülő út
    Megépítésére.

  7. Okoska szerint:

    A RÉGÉSZETI FELTÁRÁS NAGYON SZÉP ÉS HASZNOS MUNKÁNAK TARTOM, HA AZ! NEM JÁR EGYÜT AZ ÖSHONOS NÖVÉNYZET ÉS FÖLDTAKARÓ KI IRTÁSÁVAL.

Itt lehet hozzászólni !