Hírössé válik a Mercedes Benz

Magyar Hírlap

Mercedes

Kecskeméten építi fel új gyárát a Daimler-Benz. A beruházás kétszázmilliárd forint. A város fideszes polgármestere szerint két hónapjuk volt arra, hogy olyan ajánlattal álljanak elő, amelyet a németek a legjobbnak ítéltek.

 

A Daimler-Benz Kecskeméten fogja gyártani a Mercedes új modelljeit. Az A és B osztály járműveinek összeszerelése előreláthatóan 2011-ben kezdődik el a magyarországi üzemben. A mintegy nyolcszázmillió eurós (kétszázmilliárd forint) fejlesztés 2500 embernek ad munkát. A városban felépülő gyártelep a Daimler-Benz első kelet-európai üzeme lesz. A beruházásra Miskolc is pályázott.

 

“A csökkenő iparűzési adó, a városban működő autóipari beszállítók, valamint a főiskolai és a szakiskolai oktatás járulhattak hozzá ahhoz, hogy a Daimler-Benz választása Kecskemétre esett” – mondta lapunknak Zombor Gábor, Kecskemét fideszes polgármestere. Emlékeztetett arra, hogy a közgyűlés gazdaságélénkítést szolgáló korábbi döntése értelmében a helyi iparűzési adó két százalékról öt év alatt fokozatosan másfél százalékra csökken.

 

Zombor Gábor szerint először két hónapja kaptak értesítést a beruhá-zásösztönzéssel foglalkozó ITD Hun-garytól arról, hogy egy német beruházó érdeklődik magyarországi helyszínek felől. A városvezetésnek gyorsan kellett információkat szolgáltatni, ezért létrehoztak egy operatív csapatot, amely a beruházó képviselőivel folyamatosan tárgyalt. Egy-két napos határidők voltak a kérések teljesítésére, mert kiderült, hogy Magyarország csak utólag került a célországok listájára. A polgármester szerint jó esély van arra, hogy a kecskeméti gyár felépülése után tovább bővül, s így 10-14 ezer embernek biztosít majd munkahelyet. Ezzel az egész régió jól jár.

 

Hazánk mellett több ország is versenyben volt az új gyárért. Sajtójelentések szerint a németek mérlegelték a romániai, a lengyel, sőt a szerbiai ajánlatokat is. A távirati iroda tudósítása szerint a gyártelep létesítése összefüggésben áll azzal, hogy a Mercedes-Benz kompakt autómodelljeinek a számát a jelenlegi kettőről négyre kívánja növelni. Az sem mellékes, hogy a németek a kelet-európai piac lehetőségeit is ki akarják aknázni. Ezzel együtt a vállalat fenntartja a németországi Rastattban lévő, hatezer dolgozóval működő gyárát is, ahol jelenleg az A és a B osztályú kocsik gyártása folyik, sőt további hatszázmillió eurós fejlesztést végeznek.

 

A Daimler-Benz kedvező döntését Gyurcsány Ferenc kormányfő tegnap rendkívüli sajtótájékoztatón üdvözölte. Azt egyelőre nem közölte, hogy mekkora állami támogatást kap a befektető, mindössze annyit mondott, hogy a kormány a szokásos csomagot adja, amely adójellegű kedvezményt, képzési támogatást, illetve készpénzt tartalmaz. Becslések szerint a támogatás meghaladhatja a húszmilliárd forintot.

 

Forrás: Magyar Hírlap

Itt lehet hozzászólni !