Két éve járnak magánvonatok a Szabadkikötőben

Iho.hu, Csepel.info

A csepeli Szabadkikötőből 2010. január 7-én indult a PSŽ első konténervonata. Azóta hetente általában kétszer fordul meg a magán-vasúttársaság Kocúrja a brémai konténervonattal.

A Szobnál belépő szerelvényeket Soroksári út rendezőig a PSŽ a ČD Cargo Laminátkáival továbbítja, a csepeli vontatóvágány azonban nincsen villamosítva, ezért dízelgépre is szükség van az utolsó néhány kilométeren.

A Szabadkikötőben az első magánvasút a PSŽ volt, de az utóbbi két évben szinte az összes többi társaság megfordult ott. A Floyd és a Metrans vonataival a Kárpát Vasút Kft. állandó vendég, de a CER, az MMV és az AWT vonatait is gyakran láthatjuk. Természetesen a Rail Cargo Hungaria is jelen van, az ő vonatait a soroksári úti kiszolgáló tehervonat Bobója húzza.

iho.hu

19 hozzászólás “Két éve járnak magánvonatok a Szabadkikötőben” bejegyzésre

  1. Schneider Ádám szerint:

    kitiltani az összeset.

  2. Dr. grün szerint:

    “Két éve járnak magánvonatok a Szabadkikötőben”
    Nem értem!
    Vannak ott akkora távolságok, hogy megéri a körjárat?!
    Netán a Szabadkikötőbe járnak be kintről?! ))) 🙂 (((

  3. Zoli049 szerint:

    Kiegészítésként, hogy a Soroksári úti rendezőig az LTE, MRCE, ZSSK carco és AWTEC társaság extrémnél extrémebb mozdonyai is láthatók. A Floyd társaság rendelkezik egy diesel-elektromos mozdonnyal is, de a mérete miatt gondolom, hogy nem tud átjönni a kikötőbe?! 🙂
    A csepeli pályaszkaszon is látni minden cég Bobojait, meg a régi Dacia mozdonyait, ami a szín miatt összekeverhető a MÁV-cargo gépeivel.

  4. Zoli049 szerint:

    Schneider Ádám szerint:
    2012. január 29., vasárnap – 10:26
    “kitiltani az összeset.”

    Miért?
    Ezek a társaságok lehet, hogy pontosak, olcsóbbak, megbízhtóbbak?
    Valami oka van, hogy ennyien megélnek a teherszállításból és rendelkeznek olyan mozdonyokkal, amik át tudják lépni a határt? Ezalatt értem, hogy alkalmasak az összes hálózati feszültségre átállni? Nálunk a MÁVnak még egy Hercules-e sincs.

  5. Zoli049 szerint:

    Dr. grün szerint:
    2012. január 29., vasárnap – 10:41

    Csak a “Szabadkikötőbe” járnak… 😀

  6. Schneider Ádám szerint:

    Zoli049 szerint:
    2012. január 29., vasárnap – 10:49
    ezért: http://csepel.info/?p=17564

  7. Zoli049 szerint:

    Ádám!

    A MÁV cargo vagonjai nem siklanak ki?
    Általában a pálya miatt siklik ki egy vonat, nem a vonat miatt.
    A fenti társaságok fizetnek a pályáért a MÁV-nak! A csepeli konténer terminált, igaz át lehetne rakni máshová, mert a kikötőhöz annyi köze, hogy a telken rakodnak át kamionra. Hajózásban igen ritkán láttam ott konténert. Csak akkor százak munkahelye?

  8. Dr. grün szerint:

    Zoli049!
    No de akkor valahogy úgy kellene írni! ))) 🙂 (((

  9. Zoli049 szerint:

    Dr. grün!
    Én is “vettem az adást”, csak elejbem lépett Kend! 😀

  10. Gordon szerint:

    Schneider!

    Fejezd már be!

  11. hajós szerint:

    Milyen jó is az, amikor a mentő nem tud átmenni a csomóponton, mert éppen egy 128 vagonból álló szerelvény halad át 1 cm/másodperc sebességgel…

  12. Schneider Ádám szerint:

    Zoli049 szerint:
    2012. január 29., vasárnap – 11:05
    én nem hasonlítottam össze a MÁV-val.

    Gordon szerint:
    2012. január 29., vasárnap – 11:28
    amint abba hagyják egy egész kerület és több város közlekedésének ellehetetlentését, úgy én is befejezem.

  13. lolka szerint:

    Zoli049 szerint:
    2012. január 29., vasárnap – 10:49
    “Ezalatt értem, hogy alkalmasak az összes hálózati feszültségre átállni?”…csak megemlíteném, van olyan mozdony amit egy beépített dízel motor lát el villamosenergiával…

  14. bhu szerint:

    Jó, hogy működik a kikötő, van forgalma, stb., főleg, ha marad is belőle itt iparűzési adó formájában.
    De ugye a gerincút azért áll, mert nem járultak hozzá -biztosan jogosan egyébként! – a vasút-közút kereszteződés biztosításához. (Egyébként szeretném tudni a részleteket, sorompó kell, kétszintű csomópont, vagy csak engedély?? De senki nem mondja a részelteket.)

    Szerintem úgy lenne normális, hogy a kerület/főváros/stb. és a síneket igénybevevő magyar/multi cégek megosztva viselnék a költségeket. Egyébként a normális csak a kétszintő kereszteződés lenne, főleg, ha nő a kikötő forgalma, és ha már Csepel egy sziget, körház nélkül.

  15. nagyapó szerint:

    Az M44, az M61 NOHAB és az M62-es mozdonyok is dízel-elektromos rendszerűek. De ilyen az Mk48,2021 illafüredi ÁEV kisvasúti mozdony is.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  16. Zoli049 szerint:

    lolka és nagyapó!

    Természetesen minden mozdony tengelyhajtása elektromos, mármint ekkora teljesítménynél, (300kN és felette) mert a “direct drive” hidraulikusan összetettebb lenne. A szilvásváradi Mk-48, az viszont hidraulikus hajtású, de ennél a kis mozdonynál való igaz, van több változat.
    A Floyd mozdonyánál arra gondoltam, hogy a belső elektromos forrás hajtható a felsővezetékről, 25kV-al, villanymorral és egy saját diesel motorral is.

  17. nagyapó szerint:

    Zoli049! Így korrekt.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  18. Zoli049 szerint:

    nagyapó!
    Ami a cikkben szerepel, mint “Bo-Bo” (helyesn így), az meg tudtommal csak ráragadt a tengelyelrendezés végett. (2X2) Azonban ez az M44-est illette, illeti, a képen meg inkább egy M46-os látható, de sabaj.

  19. Csepel-sziget szerint:

    Teljesen mindegy, hogy van a MÁV-Trakciónak Herkulese vagy sem, ugyanis a teherszállítás javát a Rail Cargo Austria leányvállalata a Rail Cargo Hungária bonyolítja. Az, hogy ők rengeteg vontatójárművet bérlenek a Trakciótól (a Taurusoktól kezdve a Sziliken át a Szergejekig) az csak csepp a tengerben, a haszon legjavát kiviszik az országból. “Okos” döntéshozóinknak ugyebár mindenáron el kellett adnia a jövedelmező teherszállítási üzletágat. Jó okuk volt rá, senkinek ne legyenek kétségei!

Itt lehet hozzászólni !