Elmúlt egy év: mi történt a kerületben? (Csepeli Hírmondó)

“Mindent hatékonyabban kellett működtetnünk, mint korábban”

Csepel.hu, Csepeli Hírmondó, Csepel.info

Éppen egy esztendő telt el a 2010 őszén tartott önkormányzati választások óta. A következőkben az elmúlt időszakról olvashatják Ábel Attila alpolgármesterrel a Csepeli Hírmondóban közölt interjút.

A Borbély Lénárddal készült visszatekintést itt, Morovik Attila alpolgármesterrel készített interjút pedig itt olvashatják. Pénteken az ellenzéki pártok frakcióvezetőivel készített interjúkat közöljük. 

Amikor 2010 októberében átvettük a kormányzást Csepelen, az önkormányzat – pénzhiány miatt – két elhunyt csepeli díszpolgár síremlékét sem tudta kifizetni. Ha egy közel nyolcvanezres kerületnél ilyesmi előfordulhat, az szégyen.

Büszke vagyok arra, hogy képesek voltunk egy ilyen nehéz, 16 évig rendezetlen, sőt évről évre egyre súlyosabbá váló problémát megoldani. Ennek természetesen következményei voltak: mindent hatékonyabban kellett működtetnünk, mint korábban.

Milliókat veszített például az önkormányzat az üresen álló Csevak-lakások miatt, elődeink ugyanis jobban el voltak foglalva a saját ügyeikkel, mint a szociális lakásra váró csepeliekkel. 2011-ben ezért több szociális bérlakást tudtunk megpályáztatni, mint az elmúlt öt évben összesen. A lakásfelújításokat minimum harmadáron tudjuk megoldani, mint korábban. A méregdrága Csepel újságot felváltotta a Hírmondó, amely most, hogy elkerültük a csődhelyzetet, és rendeztük az önkormányzat költségvetését, kétheti megjelenésűvé válhat. Az önkormányzati portál és az önkormányzati hírek internetes megjelentetése huszadannyiba se kerül majd, mint korábban.

Megnöveltük a kisebbségi önkormányzatok támogatását, de nem a normatívát emeltük, hanem programokra lehetett pályázni. A jól működő kisebbségi önkormányzatok maximálisan kihasználták a lehetőséget. A civil szervezeteknél is teljesen más gondolkozásra volt szükség. 2010-ig voltak az egyenlők és az egyenlőbbek. Miközben több civil szervezet kapott a hiány terhére támogatást, suttyomban a Csevaktól még ingyen irodát is kaptak, persze szintén a csepeli adófizetők pénzén. Talán nem meglepő, hogy a kivételezett helyzetű civil szervezetekben rendre felbukkant az MSZP valamelyik képviselője is. Idén egy 2,1 millió forintos pályázat kiírására volt lehetőség. Tekintettel a pályázatok magas színvonalára, ennél sokkal több civil szervezet érdemelne támogatást, de csak addig nyújtózkodunk, amíg a takarónk ér. Ha jobb lesz az önkormányzat helyzete, több pénz juthat a civileknek is, de csak azoknak, akik valóban dolgoznak.

Melyek a legnagyobb kihívások, nehézségek?

Sokkal kevesebb pénzből elérni azt, amit korábban. Pár területen ez nem volt nehéz, hiszen elképesztő pazarlás folyt. Az újság költségein például könnyű volt csökkenteni, az internet költségeit szintén gyerekjáték volt, de Csepel új honlapján még bőven van mit javítani.

Sokat beszélünk arról, hogy a 2010. októberi állapotokhoz képest kétmilliárd forinttal csökkentettük a kiadásokat. Ez azonban addig sem a levegőbe ment el, hanem bizonyos emberek zsebeibe. Akik a mi következetes és takarékos költségvetésünk miatt extraprofittól estek el, most nagyon dühösek. Hallottam már olyat is, hogy antidemokratikus dolog költséget csökkenteni, átszervezni, hatékonyabbá tenni az önkormányzatot.

Mi az, amit nem sikerült elérni, megvalósítani? Melyek lesznek a következő hónapok, egy év legfontosabb feladatai?

A kormányzás egynegyedén vagyunk túl, tehát a munka java hátra van. Az önkormányzati lakásrendszer fenntartását például alapvetően újra kell gondolni. 1400-nál is több szociális bérlakás van Csepelen, ezek fenntartása több száz millió forint évente.

Miközben az önkormányzati lakásoknál a lakbér nagyjából az egyharmada a valós költségnek, azaz a csepeli adófizetők állják a lakhatási költség kétharmadát, húsz évig senki nem mérte fel, hogy ezekben a lakásokban valóban rászorulók laknak-e. Mi ezt a munkát is megkezdtük. Most ott tartunk, hogy a lakások felében igazolhatóan kisebb jövedelemből élők laknak, felében viszont olyanok, akik vagy nem szorulnak támogatásra, vagy arra is lusták, hogy visszaküldjenek egy adatlapot. Jogos a kérdés: miért kellene továbbra is egy kispénzű csepeli adófizetőnek kifizetnie egy másik, jól kereső csepeli lakbérének kétharmadát csak azért, mert az a másik önkormányzati lakásban lakik? Ezt a helyzetet rendeznünk kell. Olyan új önkormányzati lakbérrendszert fogunk bevezetni, amely sokkal igazságosabb, mint a jelenlegi.

Fontosnak tartom még a csepeli média átalakítását. Olcsóbb, de a jelenleginél hatékonyabb szervezetet szeretnénk. Ha a kereskedelmi tévécsatornák képesek kis csapattal, nagyon hatékonyan dolgozni, akkor ezt egy kerületben is meg lehet tenni. A Csepel újságnál vagy a Csepp Tv-nél régen olyan fiatalok dolgoztak, akiket ma a legismertebb újságírók vagy média-személyiségek közé sorolnak. Azt szeretném, ha tíz év múlva újra lennének ilyenek, és büszkén mondanák el, hogy Csepelen tanulták a szakma alapjait.

csepel.hu

12 hozzászólás “Elmúlt egy év: mi történt a kerületben? (Csepeli Hírmondó)” bejegyzésre

  1. Zsonyo szerint:

    A legszerényebb, mégis a legeredményesebb alpolgármester ÁA.
    A kötelező frázispufogtatást el kéne hagynia és akkor a nyilatkozata is jó lenne.
    A szoc lakásban élőket rászorultságuk, a civileket társadalmi hasznosságuk alapján érdemes támogatni és nem pártkötődés szerint!
    A lehető legobjektívebb tájékoztatás pedig, kötelessége, nem úri passziója a vezetésnek! (A kerületi sajtó, ma is seggnyaló, másként és kisebb mértékben mint korábban volt) A szabadsága megteremtésében sok tennivaló van még.
    Az ennyire olcsó honlapnak nincs pozitív hozadéka,az ilyen mértékű elvonás, lebutította, tönkrtette. A régire lehet mondani, hogy fajlagosan drága, (mihez képest?) de ennek, a mostaninak nincs hozadéka. Ebben a formában működtetni, ablakon kidobott pénz.
    A Csepp tévé kerületi presztizscég. Nincs karaktere, nincs koncepciója. Egyszerűen pm szolgáló! (mint korábban) Hatása alig észlelhető. Vagy emelni kéne a ráfordítást, hogy hasznosabb legyen, vagy meg kéne szüntetni.

  2. jól értesült szerint:

    Zsonyo a megmondó ember, a bölcsek bölcse, tőle csak jobb lehet a világ!
    Ez éri ám a pízt:
    “A szoc lakásban élőket rászorultságuk, a civileket társadalmi hasznosságuk alapján érdemes támogatni és nem pártkötődés szerint!”

  3. benfentes szerint:

    “Miközben az önkormányzati lakásoknál a lakbér nagyjából az egyharmada a valós költségnek, azaz a csepeli adófizetők állják a lakhatási költség kétharmadát, húsz évig senki nem mérte fel, hogy ezekben a lakásokban valóban rászorulók laknak-e. Mi ezt a munkát is megkezdtük. Most ott tartunk, hogy a lakások felében igazolhatóan kisebb jövedelemből élők laknak, felében viszont olyanok, akik vagy nem szorulnak ….”

    Tisztelt Önkormányzat, Óvoda u. 8. fsz.2. Kiutalt lakás. A bérlő nem lakik itt és a gyerekei sem pedig nekik lett kiutalva a lakás jó régen. Időnként megjelenik az apuka a Vénusz bár tulajdonosa és alibi látogatást tesz. Tőle mikor veszik vissza a lakást????

  4. benfentes szerint:

    jut eszembe, hol a csepel portál??????????????????????????????????????????????

  5. lolka szerint:

    “Melyek a legnagyobb kihívások, nehézségek?”-meg mondom, A KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI JELZŐBERENDEZÉSEK MEGJAVÍTTATÁSA A KÖLCSEY-ERDŐSOR-U KERESZTEZŐDÉSÉBEN!-ugyan is Erdősor-ú zöldet kap a vele azonos irányú gyalogos átkelő marad pirosan…most már hétfő óta…utálom, ha egy kanyarodó jármű rám dudál a kijelölt gyalogos átkelőn…de igaza van, mert pirosban mentem át…de valahogy át kel kelni az úton…

  6. Ditte szerint:

    Igazad van lolka! Az Erdősor u. és Kossuth kereszteződésében sárga villogón működik a lámpa 17órától. A nagy csúcsban. Gondolom még nem javították ki most sem. VILATI, segíts!

  7. Ditte szerint:

    Nyomd meg a zebránál a várjon gombot, kérvény alapján adja a zöldet!

  8. BaráTom szerint:

    Hát mi is történt egy év alatt Csepelen?
    A Fideszes hisztériális felülvizsgálatok miatt csúszik a gerincút átadása.
    Szintén a felülvizsgálatok miatt csúszik a csatornázás is, de a csatorna díjat már próbálják a lakosságon bevasalni.
    Elsíbolták a civil támogatási keretet, a pénzt külföldi támogatásokra, és nem kötelező kiadásokra fordítják.
    A megígért csepeli uszoda még körvonalakban sincs a láthatáron sem.
    A csepeli kórház sosem lesz a csepelieké, de erről egy szó sem esik.
    Teljesen hátat fordítottak a civil szervezeteknek, se egyeztetés, sem támogatás nincs.
    Bárki megkérdezése nélkül utcák és terek átnevezésére került sor, sokak több tízezres költséget generálva ezzel.
    Csepeli családok helyett előnyben részesítették a XVIII. kerületi lakosokat, lakás ügyben.
    Szinte senki által nem megoldható szociális lakáspályázatot írtak ki, a bukásról egy szó sincs sehol.
    Egy olyan nőt választottak Csepel díszpolgárának, akinek az erkölcsi előélete erősen megkérdőjelezhető, jelenlegi tevékenysége pedig nem titkoltan radikális jobboldali.
    Csepel polgármestere aktív részese volt a demokrácia megcsúfolásának a Mentelmi Bizottsági munkájával.
    Csepel polgármestere csatlakozik ahhoz a semmilyen szolidáris elvekkel nem egyeztethető hajléktalan ellenes politikához, amit szélsőséges értékek alapján a fideszes városvezetés művel!
    Mi történt az elmúlt egy éveben? Az történt, hogy a fideszes városvezetés becsapta, megkárosította és hátat fordított a csepeli embereknek!

  9. Lakó1214 szerint:

    Az a lámpa maradhatna ebben a villogó állapotában, értelmezhetően (mimásképp) táblázott a kereszteződés és mindjárt lehet közlekedni – haladni.

  10. Lakó1214 szerint:

    Lolkának:
    A Vilati – SBH a kizárólagos szervízelő – üzemeltető. Náluk lehet bejelenteni és semmit nem fognak csinálni. Márcsak azért sem, mert nem kevés pénzzel tartoznak nekik és Budapestre esik kettő csapat.

  11. Gordon szerint:

    “Csepel polgármestere csatlakozik ahhoz a semmilyen szolidáris elvekkel nem egyeztethető hajléktalan ellenes politikához, amit szélsőséges értékek alapján a fideszes városvezetés művel!”

    Bla-bla-bla.

  12. Zoli049 szerint:

    Gordon szerint:
    2011. november 10., csütörtök – 23:48

    Van még a Fadesa telken, az erdőben rengeteg hely. Figyeld meg, az összes űzött itt fog landolni a kerületben.

Itt lehet hozzászólni !