Elmúlt egy év: mi történt a kerületben? (Csepeli Hírmondó)

Csepel.hu, Csepeli Hírmondó, Csepel.info

Éppen egy esztendő telt el a 2010 őszén tartott önkormányzati választások óta. A következőkben az elmúlt időszakról olvashatják Morovik Attila alpolgármesterrel a Csepeli Hírmondóban közölt interjút.

A Borbély Lénárddal készült visszatekintést itt olvashatják. Csütörtökön az Ábel Attila alpolgármesterrel, pénteken pedig az ellenzéki pártok frakcióvezetőivel készített interjúkat közöljük.

Milyen eredmények tapasztalhatóak?

A szigorú és takarékos költségvetés megteremtette a lehetőségét annak, hogy intézménybezárások nélkül tarthassuk fenn a csepeli intézményrendszert. Azzal a pénzpazarló és sok helyen korrupciógyanús működéssel, amelyet megörököltünk, lehetetlen lett volna elkerülni a pénzügyi csődöt. Érdemes volt a nagy rendszerekhez hozzányúlni, és tartalékokat keresni. A legtöbb kritikát azoktól kaptuk, akik hoppon maradtak, mert már nem ömlik hozzájuk a potyapénz. De őket én nem sajnálom: sok munkahelyet és közpénzt mentettünk meg így, sokkal gazdaságosabb lett a működésünk. Ez a fontos.

Az oktatás területén visszazártuk azt az asztalfiókot, amiben megörököltük a Szárcsa Általános Iskola bezárásának tervét. A Nagy Imre Általános Iskolában a beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek számára az első-második évfolyam után a harmadik évfolyamon is biztosítjuk a kiscsoportos oktatást. Az ÁMK autista csoportjának felvehető létszámát bővítettük, a bölcsőde lehetőségét kapott a rászoruló gyermekek korai fejlesztésének beindítására.

Az egészségügyi és szociális ágazatban is sikerült konszolidálni a működést. A szociális és gyámügyi irodát összevontuk, létrehoztuk a családtámogatási irodát. Átvilágítottuk a rendkívül pazarló egészségügyi szolgálatot, az intézkedéseink szintén hatásosak voltak. A megtakarításoknak köszönhetően bevezethettük az ingyenes HPV-oltást a 13 éves korosztálynak. A statisztikák ismeretében ezzel máris több gyereket mentettünk meg a felnőttkori méhnyakráktól.

Melyek voltak a legnagyobb kihívások, nehézségek?

Egészen más ellenzéki képviselőként vagy a kormánykeréknél dolgozni. Bevallom, ismerve a kerület helyzetét, nagyon aggódtam, amikor átvettük Csepel vezetését. Hiszen olyan csapat volt előttünk, akiknek – elvileg – több mint húszéves tapasztalatuk volt a kormányzásban, az önkormányzatot mégis a fizetésképesség határán hagyták ránk.

Amikor rájöttünk, hogy mennyire nem foglalkoztak az elődeink jó gazda módjára a takarékossággal, milyen szinten folyt ki a közpénz az önkormányzatból, a félelmet többünknél átvette a bosszúság, és talán a harag is. Először voltunk városvezetők, mégis kétmilliárdot spóroltunk a költségvetésből. Megdöbbentőek a számok.

Mi az, amit nem sikerült elérni, megvalósítani?

Elképzeléseim között olyan problémák kezelése és megoldása is szerepelt, melyek nem elsősorban csepeli, hanem országos szintűek. A fogadóóráimon sokan keresnek meg álláskeresési vagy szociális kérésekkel, melyeknek megoldása nagyon nehéz. De nem kell olyan messzire menni: az egészségügyi szolgálat örök munkát ad, látjuk a problémákat, például a sorokat a vérvétel előtt, melyekről azt hittük, hogy gyorsan megoldhatók.

Ha van valami, amit már a tanári pályám során nagyon megtanultam, az az, hogy soha nem szabad feladni.

Melyek lesznek a következő hónapok, egy év legfontosabb feladatai?

Elkezdődött a szociális ágazat teljes átalakítása, amely érezhető változást fog hozni. Elképzeléseink szerint közelebb kerülnek a lakossághoz a szociális-gyermekvédelmi szolgáltatások. Kézzelfogható javulást remélek a szakorvosi rendelőben is.

A szociális ellátásokkal kapcsolatban óriási és jogos az igény az igazságosságra. Elvárják az emberek, hogy ne lehessen például Mercedessel segélyért járni, csak az kapjon szociális ellátást, aki rászorul. Jogos elvárás, hogy aki tud dolgozni, az – akár közmunkát is – dolgozhasson. Nem lehet minden segélyezett után egy önkormányzati alkalmazottat küldeni, hogy ellenőrizze, igazat mondott-e, valós adatokat adott-e meg a segély kérésekor. De a mostani rendszer se jó, jobban kell ellenőrizni a jogosultságot, tehát van mit javítani.

Forrás: Csepel.hu

21 hozzászólás “Elmúlt egy év: mi történt a kerületben? (Csepeli Hírmondó)” bejegyzésre

  1. Manitu szerint:

    Elképzelni se tudtam volna, hogy a pökhendi, iskolabezárásokról rikácsoló kommancsoknak – akik az iskolabezárások terveit hátra hagyták – egy rossz szavuk sincs az oktatásért felelős alpolgármester egy éves értékelésére. Ja igen, mert a fideszes városvezetés nem zárt be iskolákat. Nehéz is fikázni, ez tény.

    Ez csak egyet jelent: hazugság volt minden kritika. Egy ilyen, válságoktól sújtott világban ekkora teljesítmény igazán nagy dolog.

    Gratulálok!

    😀

  2. Manitu szerint:

    És gratulálok a HPV oltások miatt is, amit ezek a sötét kommunisták nem támogattak. Talán szerintük a méhnyakrák jó dolog?

  3. Zoli049 szerint:

    Nyelvet ki! Mint akkor is szokás volt! Csak a szín változott! 🙂 😀 😛

    A HPV-t már a “komcsik” alatt is beadták… Tudom, mert van lányom. Ne ködösíts itt, hogy ez is a narancs okossága. Ember-ember…

  4. Manitu szerint:

    Sajnállak, mert sült hülye vagy. A komcsik alatt is beadta a Fidesz, de a komcsik miatt nem fogadták el. Azóta van ingyenes oltás, mióta a Fidesz van Csepelen hatalmon. És azon a pénzen, amit korábban a kommancsoknak adtak propagandára…

  5. Zoli049 szerint:

    Ezt ki mesélte Neked??? Kérd számon! Megcáfolom, nem így volt!
    A sült hülyeség Nálad van, mert a narancsködtől ugyanolyan lökött vagy, mint a nagyapó. 😀

  6. szigetország szerint:

    Zoli!
    Miért nem találod jónak, hogy nem zártak be iskolákat? Miért bánt, hogy a diákok tovább járhatnak eddigi iskoláikba? Miért baj, ha ennek örülünk?

  7. Zoli049 szerint:

    Másról van szó! Az iskolabezárás ellen én is odatettem magam, bocs. A HPV oltást vitatjuk. Félreértettél valamit!

  8. szigetország szerint:

    Zoli!

    Próbálj meg örülni is! Védd a diákokat, tanárokat. Ha nehezedre esik is, mondj egy jó szót ezért! Azt írod, odatetted magad… Akkor miért nem adsz hangot elismerésednek, és miért keresed a kákán is a csomót?

  9. Zoli049 szerint:

    Nem az iskolabezárás ellen/mellett írtam, olvass már vissza légyszíves! Igenis örülök, hogy nem zártak be iskolákat, nem kell messzire buszozni a diákoknak és a tanároknak is megmaradhatott a régi munkahelye! Ehhez gratulálok, hogy megoldódott! 🙂

    A HPV oltással kapcsolatosan állítottam az ellenkezőjét, mint a törzsfőnök.

  10. bugi szerint:

    Zoli kommunista. Ha az MSZP bezár egy iskolát annak örül. Ha a Fidesz megtart, azt bírálja. Rákosi jó, a demokrácia rossz. Szemet kilőni jó, a jogállam rossz. Lopni jó, tisztességesnek lenni rossz. Igazi MAZP-s szavazó

  11. Zoli049 szerint:

    A másik köcsög…

    Idézz már vissza te segglyuk, hol írtam az iskolákról? Igyál még valamit! 🙂

  12. Lakó1214 szerint:

    A régi Rákóczira csak lakat került és a Csete, meg a Szárcsa is a hírek középpontjában voltak. Akkor a Fidesznek írjunk be egy piros pontot az ellenőrzőbe, hogy mégsem zárt be csak egyet? Ugyan már Uraim!

    A HPV oltását igenis az előző vezetés alatt is beadták, propagandák voltak az ügy érdekében. Most, hogy támogatott ez nemes cselekedet.

  13. bugi szerint:

    A Rákóczit is az MSZP zárta be még 2008-ban. Az utolsó két osztály ment át másik iskolába.

  14. bugi szerint:

    HPV oltás valóban volt régen is csak nagyon drágán. Az ingyenes oltást a csepeli MSZP ellenezte és a Fidesz vezette be.

  15. Lakó1214 szerint:

    Köszönöm, hogy megismételted az oltásról szóló hozzászólásom! Lassan, sokszor, hogy mindenki értse!

  16. Manitu szerint:

    Szerintem senki nem állította, hogy a HPV oltást politikusok találták fel. Nyilván orvosok voltak a HPV oltás bevezetői. De, hogy Csepelen az MSZP ellenezte a méhnyakrák ingyenes oltással való megelőzését, az tény.

    Ugyanúgy tény, hogy az MSZP záratta be a Rákóczi Iskolát.

  17. grün szerint:

    bugi!
    A zingyenes oltás sem ér semmit ha éppen nincs!
    Hazaküldik gyógyszer hiányában a kezelésre szoruló rákbetegeket a kórházak!
    Asszonyom, Önnek sürgős és halaszthatatlan gyógykezelést igénylő betegsége van!
    Jöjjön vissza egy hónap múlva, talán addig megérkeznek hozzá való gyógyszerek!
    Addig imádkozzon Szt. Orbánhoz!
    Köszönjük, hogy minket választott!

  18. Lakó1214 szerint:

    Köszönöm az oltással való ekkora törődést és a nem tudom, hogy hanyadik ismétlést!

    Attól, hogy az MSZP záratta be, hogy az Önkormányzatot bővíthesse, attól még a Fidesz alatt kattant a lakat és ez is tény! Azonban megint elkerülő, szelektív olvasás, hallás szaglik ki a sorokból, mert a többi megmentését dícsérettel illetem. Semmi sem jó? Nem, mert nem Te írtad?!

  19. islander szerint:

    hülyeség elleni oltás sem ártana néhány embernek….

  20. Lakó1214 szerint:

    Van hülyeség elleni oltás, neve “T-61”, azzal altatnak állatot.

Itt lehet hozzászólni !