Az athéni politikusok egy vulkánon ülnek

Fokasz Nikosz egyetemi tanár az unióról és a görög belpolitikáról

Népszabadság

“Van egy általános, differenciálatlan düh az egész politikai osztállyal szemben”

A görög politikusok még mindig saját személyes és pártambícióik rabjai, legalábbis ezt mutatták az elmúlt hét fejleményei. A görög társadalom pedig dühös, de nem Európára, hanem saját elitjére.

A mediterrán másság, amire eddig olyan büszkék voltak, most először hátránnyá lett – nyilatkozta lapunknak Athénből Fokasz Nikosz, az ELTE Társadalomtudományi Karának egyetemi tanára, a Magyarországi Görögök Kutatóintézetének igazgatója.

– Ez a hét vitathatatlanul a görögök hete volt. A fél világ figyelte Papandréu miniszterelnök furcsa táncát, a népszavazási kezdeményzést, majd annak visszavonását, végül a parlamenti bizalmi szavazást. Mit gondoltak minderről a görögök, egyáltalán Papandréu kimerészkedhet még az athéni utcákra?

– A görög politikai elit tagjai már eddig sem nagyon mentek az emberek közé, saját, zárt világukban éltek. De azért akadt olyan parlamenti képviselő, akit hangosan szidalmaztak, amikor betért egy kávézóba, miután megszavazta az egyik megszorító csomagot. Megesett az is, hogy kifigyelték, a miniszterek milyen nyilvános programon vesznek részt, és tojással dobálták meg őket, vagy parlamenti képviselőket hátulról fejbe ütöttek. De magát Papandréut eddig ilyen atrocitások nem érték.

– Mint régi politikusdinasztia tagját, netán épp a neve védte meg?

– A neve valóban fontos szerepet játszott eddigi karrierjében. Már a nagyapja és az édesapja is miniszterelnök volt. Tulajdonképpen a neve miatt került a szocialista párt, a PASOK élére, erre nem a politikai tehetsége, hanem a neve predesztinálta. Első miniszteri megbízatását is az apja kormányában kapta, állt az oktatási tárca, majd a külügyek élén.

– Azért ez mégiscsak sajátos…

– Csak nekünk tűnik így, Görögországban ez nem is olyan ritka. A kilencvenes években a nemzetközi híradók nagy örömmel adták tudtul, hogy a görögöknél a kulturális tárca élére nőt neveztek ki, ezt az esélyegyenlőség szép példájaként emlegették. Csak azt nem tették hozzá, hogy a hölgy apja történetesen a miniszterelnök. De volt erre példa a jobboldalon is, ott egy hadügyminiszter fia jutott be képviselőként a parlamentbe, majd vette át az apja posztját. Jeórjiosz Papandréu is az apja révén vált ismertté és népszerűvé, de tegyük hozzá rögtön: külügyminiszterként a Törökországgal kapcsolatos viszony javításában komoly sikereket könyvelhetett el. Ám úgy tűnik, hogy a miniszterelnöki szerep túl nagy rá, és részben ezzel is magyarázható az elmúlt másfél-két év vergődése. Görögországnak most egyszerre kell szembenéznie a gazdasági-pénzügyi válsággal, amelyet még felerősít a társadalmi-politikai válság, és ezt még látványosabbá teszi a kormányzati válság. Amikor Papandréu miniszterelnöki pozícióját saját pártján belül is megkérdőjelezték, akkor – saját hatalmi ambíciói miatt – előállt a népszavazási kezdeményezéssel. De nemcsak ő, hanem a konzervatív ellenzék vezére, Antonisz Szamarasz is saját személyes és pártambíciójának a rabja: Papandréu minél tovább hatalmon akar maradni, Szamarasz minél előbb szeretné átvenni a kormányrudat.

– Vagyis saját ambícióikat az ország érdekei elé helyezik, akkor is, amikor már mindenki nemzeti egységkormányt követel?

– Igen, de Görögországban 1974 óta játsszák ezt a játékot. Sok szempontból sikeresen, hiszen az utóbbi negyven év az ország történetének legstabilabb időszakát hozta. Volt egyfajta politikai váltógazdálkodás, nem volt puccs, végülis sikerre vitték az uniós tagságot, és beléptek az eurózónába is. Sokat emelkedett az életszínvonal, de úgy tűnik, hogy a speciális görög politikai-gazdasági és társadalmi modell alapjaiban ingott meg. Ezt egyébként az ezredforduló táján lehetett már sejteni.

– Mennyire volt előre látható a válság és hogyan dolgozza fel a társadalom, hogy Görögország Európa beteg embere lett?

– Utólag már könnyű okosnak lenni. Vannak görög kollégáim, akik már a kilencvenes években arról beszéltek, hogy ez a típusú görög társadalmi és politikai berendezkedés elérte a teljesítőképessége határát. Már ekkor megjelent egy tanulmány azzal a címmel, hogy „Potyautasok Csodaországban”. A napokban pedig megjelent egy könyv „A kleptokráciától a csődig” címmel. Mindkettő ugyanarra a jelenségre utal: kialakult a görög társadalom bizonyos rétegei, a kispolgárság, a középosztály és a politikai-gazdasági elit között egy hallgatólagos megegyezés. Ez arról szólt, hogy a politikai-gazdasági elit az ország jogi kereteit a saját érdekei és szempontjai szerint alakítja, de cserébe bizonyos juttatásokkal „felemeli” a kispolgárságot és a középosztályt. Ez valójában 1981-ben kezdődött, amikor Andreasz Papandréu, a jelenlegi elnök édesapja jutott kormányra, és jelentős tömegek kerültek be a közigazgatásba. Korábban a jobboldal monopolizálta a közigazgatást vagy adott megbízatást vállalkozásoknak. Most a baloldalon volt a sor. Ez akkor politikai igazságtételnek is tűnt, a szocialisták nem véletlenül kampányoltak azzal, hogy „Vessünk véget a jobboldal államának!”. De nem véletlenül éppen ez az az időszak, amikor a görög államadósság növekedésnek indul: a hetvenes években csupán a GDP 20 százaléka volt, a 90-es évek közepétől 2008-ig hullámzóan ugyan, de már végig 100 százalék körül van.

– Ami már csak azért is megdöbbentő, mert ekkor már Görögország az eurózóna tagja, ahová ilyen mutatóval be sem léphetett volna…

– Görögországot az európaiak is úgy kezelték, mint a helyiek saját magukat: „Görögország más” – mondogatták. Ezen azt értették, hogy tisztában vannak vele, nem pont úgy működik, mint más országok, de ez nekik így megfelel. Mikisz Teodorakisz, a híres zeneszerző kérdezte csodálkozva, hogy miért legyünk mi Hollandia, amikor olyan már van egy? Saját, Nyugat-Európában élő rokonaim is szerették mondogatni, hogy az európaiak nem tudnak élni, bezzeg a görögök igen. Ez a másság része volt a görög büszkeségnek és a görög sikersztorinak is. Ám a másság most először hátrány lett, és ezt nagyon nehezen tudják feldolgozni.

– Mennyire dühösek a görögök, mennyire robbanásveszélyes a közhangulat? Papandréu például a héten leváltotta a hadsereg teljes vezetését, mintha puccstól tartana.

– Ebben a hírben az a legérdekesebb, hogy nem volt folytatása, egyetlen párt vagy média sem kommentálta vagy elemezte. De 1974 óta a hadsereg nem játszik direkt politikai szerepet, azon kívül, hogy rengeteg pénz felett rendelkezik. Ami a közhangulatot illeti, a hétköznapokban szinte semmit sem érezni a feszültségből. A kávézók és az éttermek továbbra is tele vannak, és az emberek politizálnak, de eddig is ezt tették. Ebben az országban a politika fontos szerepet játszik az átlagemberek életében is, mert mindenkinek a meggyőződése, hogy a politikán, a politikai kapcsolatokon sok múlik. Ha pedig baj van, akkor persze a politikusok a hibásak. Most sokan mondogatják azt is, hogy a fő gond az, hogy Görögország nem termel semmit, de én ezzel vitatkozni szoktam: a turizmust nem szabad lebecsülni. Ezt lehetne sokkal magasabb szinten is űzni, de most az a tipikus, hogy egy család megörököl egy rozzant házat valamelyik szigeten, kicsit kifesti, aztán kiadja az őrült turistáknak. Kevesen tudják, hogy Görögországban van az ország területéhez képest legnagyobb őshonos erdőség Európában, lehetne egészségügyi turizmust is csinálni. De nem teszik. És van itt még egy érdekes dolog: Görögországból történelmileg mindig sokan emigráltak, így volt ez a XIX. és a XX. században is: mentek görögök tömegesen Amerikába, aztán Németországba, és onnan utalták haza a pénzt a családoknak, azok pedig ebből éltek. Az otthoni társadalomnak sohasem kellett modernizálódnia, mert nem volt rákényszerítve.

– Mennyire érzi magát felelősnek a görög társadalom a kialakult helyzetért?

– A görögök dühösek és méltánytalannak érzik, ami velük történik. Ehhez hozzátartozik, hogy a megszorító intézkedések többsége valóban igazságtalan, mert az átlagembereket sújtja. Eközben az utóbbi másfél évben 50 milliárd eurós betétállomány tűnt el Görögországból, és vándorolt Svájcba. Athén elit negyedében egy fogorvos éves jövedelemként 500 eurót vall be, miközben a közalkalmazottak a megszorítások előtt havi 3000 eurót kerestek. Az adóhatóságnak pedig mindez nem tűnik fel. Ennek a nemtörődömség vagy a korrupció az oka. A másik oldalon ott van az a tanár házaspár, amely hitelt vett fel lakásvásárlásra, s ezt korábban az egyikük fizetéséből törlesztették. Ám ezt a fizetést most elvitték a megszorítások. Mitől ne lennének dühösek, amikor azt látják, hogy mások mindig megússzák. A politikai szférával kapcsolatban általános az elutasítás, ezt jól mutatta, hogy az október 28-i nemzeti ünnepen a diákok demonstratívan elfordított arccal vonultak el a politikusok tribünje előtt. A katonai parádét pedig meg sem lehetett tartani, mert hatezer tüntető megakadályozta. Még Karolosz Papuliasz köztársasági elnököt is árulónak minősítették, aki fegyverrel harcolt a németek ellen a háborúban. Vagyis van egy általános, differenciálatlan düh az egész politikai osztállyal szemben. De a politikusok mintha nem éreznék, hogy egy vulkán tetején csücsülnek.

– Hogyan vélekednek most Európáról, mennyire tipikus az az érzés, hogy a nagyhatalmak rájuk kényszerítik az akaratukat?

– Érdekes módon, amikor a népszavazási kezdeményezés után Cannes-ba rendelték Papandréut, azt a görög sajtó nagy része úgy értelmezte, hogy megmosták a fejét, és nem álltak Papandréu oldalára. Némi aggodalom érződik azzal kapcsolatban, hogy a mentőcsomag részeként állandó felügyelőbizottság ellenőrizné az intézkedések végrehajtását. De az Európához tartozás érzését nem fenyegeti semmi. Erről a hetvenes években még nagy vita folyt, valóban kérdéses volt, hogy hová sorolják magukat, kelethez, nyugathoz, Közel-Kelethez, Ázsiához? De ez a vita eldőlt, a politikai elit – a kommunistákat leszámítva – most ismét megerősítette, hogy hisz az Európai Unióban, sőt az eurózónában is, és az ország továbbra is ide tartozik.

nol.hu

53 hozzászólás “Az athéni politikusok egy vulkánon ülnek” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Szomorú ez a görög sztori. Felelőtlen politikai elit, lusta emberek (tisztelet a kevés kivételnek), pénzszórás, rendetlenség…

    De legalább nem akarnak Ázsiához csatlakozni mint a nagyon okos parasztgyerek. 🙂

  2. Manitu szerint:

    Hatalmas szerencse, hogy a szintén trükköző Gyurcsány-Bajnai banda az utolsó pillanatban le lett váltva, és Orbánék elkezdték rendbehozni az elqrt dolgokat. Nálunk – Megyónak “hála” – be se lett vezetve az euró, minket simán beáldoztak volna.

  3. Gordon szerint:

    Ha a szlovákok a görögöknek meg merték üzenni, hogy nem adnak egy fillért se, akkor nekünk aztán kéjes örömmel mondták volna ugyanezt (és egyébként érthető lenne bizonyos szempontból).

  4. lolka szerint:

    “Hatalmas szerencse, hogy a szintén trükköző Gyurcsány-Bajnai banda az utolsó pillanatban le lett váltva,”-Végig volt egy hatalmas ellenzék. Ott “voltak” végig résen álltak…2006-n miért nem volt csere?…

  5. Gordon szerint:

    Azért mert az emberek többsége (?) úgy döntött.

  6. Manitu szerint:

    Szerencsére 2010-ben volt csere, különben csődben lennénk.

  7. Gordon szerint:

    Már 2009-ben is csődben voltunk… azért azóta javult a helyzet.

  8. Joságos szerint:

    Nyugtával dicsérd a napot!

  9. Bolemann Lajos szerint:

    Azóta javult a helyzet.
    Szárnyalunk!

    Szárnyal az euro (306 Ft)

    Szárnyal a nettó államadósság:
    http://m.blog.hu/va/vastagbor/image/2011/10/k%C3%B6lts%C3%A9gvet%C3%A9s_nett%C3%B3_ad%C3%B3ss%C3%A1ga_09_11.jpg

    Szárnyalnak a magyar állampapírok:
    http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/10/27/csufos_bukas_az_allampapir-aukcion/

    Küszöbön az újabb leminősítés (ez már a bóvli kategória lesz)

    Tehát már látszanak a javulás jelei. Száguld a naszád!

    Gordon-manitu ez két nick egy ip-ről?
    Ti pénzt kaptok azért, hogy ezt a szart megetessétek velünk. Én viszont nem kapok érte pénzt, úgyhogy nem kajolom be.

  10. bugi szerint:

    Gyurcsányék sarát akkor is évekig tart majd elhordani, ha nem is jutottunk a görögök sorsára.

  11. kilgore trout szerint:

    Nagyon “okos” Gordon és Manitu!
    A PIGS csoport összes tagja megátalkodott szemétláda? Esetleg csak a görögök?
    A görög helyzet – igaz, hogy kisebb méretekben -, de igaz a többi malackára is.

    Nem csak az a probléma, hogy a görögök azt tették, amit.
    Az is baj, hogy az erős eurózóna-tagok tulajdonképpen a gyengék bőrén erősek.
    (ez a gondolat nem tőlem származik, hanem na kitől?)

    A másik, hogy a “Drang nach Osten” most érik be. Ezt érzik és szenvedik meg szerintem ezek az országok. Saját, erős, önálló gazdaságot felépíteni nem tudtak, ezért sérülékenyek.
    Mi ugyanebbe a cipőbe akarunk belebújni.

  12. Gordon szerint:

    Bolemann:
    “Én viszont nem kapok érte pénzt, úgyhogy nem kajolom be.”

    Mondtam én hogy az új csepeli vezetés elzárta a pénzcsapokat. 😀

  13. Gordon szerint:

    kilgore trout !

    Ne rinyálj!
    Mondjad, hogy szerinted mivel mit köllene csinálni!

    … csak mondjadmá… mert eddig csak hablatyoltál. 🙂

  14. kilgore trout szerint:

    Gordon!
    Ezt a stílust a Csepel Ófaluból szedte össze?
    Hogy mivel mit kellene tenni, azt nem írom ide, mert kitilt az admin.
    Egyébként hogy jött ez ide?

  15. Gordon szerint:

    “Hogy mivel mit kellene tenni, azt nem írom ide…”

    /kilgore trout /

    Én kérek elnézést… 😀

  16. "?!" szerint:

    Átlagnyugdíjak Európában: (Euróban kifejezve)

    Luxemburg 3.000
    Norvégia 1.760
    Görögország 1.600
    Dánia 1.411
    Svájc 1.393
    Olaszország 1.141
    Franciaország 1.108
    Svédország 1.060
    Finnország 1.050
    Island 1.046
    Ausztria 1026
    Spanyolország 877
    Belgium 847
    Németország 791
    Málta 615
    Szlovénia 604
    Nagy-Britania 460
    Lengyelország 437
    Csehország 396
    Portugália 357
    Szlovákia 351
    Magyarország 332
    Horvátország 324
    Észtország 288
    Lettország 258
    Litvánia 220
    Románia 177
    Bosznia 171
    Bulgária 145
    Albánia 55

    Az itt látható nyugdíjakat köszönhetik a volt szocialista országok nyugdíjasai a szocialista rendszernek, pedig valószínűleg semmivel nem nem dolgoztak kevesebbet, mint a nyugat-európai kortársaik!

  17. Zoli049 szerint:

    És az elmúlt 21 év kormányainak… (is)

  18. Vátesz szerint:

    Gordon! Az eszes parasztgyerek nem akar visszamenni Ázsiába, viszont szívesen elcserélné az itteni galíciaiakat közép-ázsiai turániakra, azok legalább olyan kerekfejüek, mint mi! Egyébként is ajánlottam már a békés egymás mellett (!, nem együttélés!) megoldása az hogy mindenki éljen a saját fajtája munkájából és tehetségéből! Például a zsidó gyáros hitelt venne fel a zsidó bankártól, aki persze másnak nem is adhatna csak a saját fajtájának, a gyáros zsidó munkásokat alkalmazna, s a megtermelt árút a zsidó kereskedő eladná a zsidó fogyasztónak. Ugyanígy tennének a keresztények, s a muszlimok és így tovább. A választott nép nem tudna senkin élősködni, semmivel sem lennének gazdagabbak, mint a többiek. A réten is van százféle virág, és MIND A SAJÁT GYÖKERÉN ÉL! Akinek meg nem tetszene, az alijázhatna, de ott is ez lenne, s nem palesztín pucolná a WC-t, hanem zsidó! 😉

  19. Bolemann Lajos szerint:

    Váteszeknek:
    “A magyar “csőcselék” szellemi szintje, kulturáltsága, értékrendje miatt nálunk halott minden normális, európai képződmény.
    A Baltikumban a valódi konzervatív pártok megszorító politikát hirdetve nyertek. Nem kommunistáznak, nem karvalytőkéznek, nem nyalják kölcsönösen egymás seggét a klerikálisokkal, hanem tesznek, dolgoznak. Az embereknek pedig nem a demagógia kell, hanem normális, európai ország. A magyar Európa selejtje. Nem Európába való, hanem Türkmenisztán és Kazahsztán mellé.
    Ilyen ócska társadalommal -beleértve az “elitet”, a középosztályt, a “munkásosztályt”- semmire se lehet jutni.
    A magyarnak a magyar a legnagyobb ellensége. Ameddig az alapvető európai értékrend nem szilárdul meg, ameddig egymás köpködése, irigylése, levétele, kitúrása, meglopása az általánosan elfogadott norma, addig itt semmi pozitív változás nem lesz.
    Itt se normális baloldal, se normális jobboldal nem lesz belátható időn belül. Marad a NER, a NENYI, szentistvánialkotmány, szűzmárijaországa, hunszittyaturulgurulok sötétsége. Európai életmódot, életszínvonalat csak európai néppel lehet építeni, a magyar pedig sajnos nem az.
    A magyarok kb. 15-20%-a Európa-kompatibilis, a többi alsóbalkáni.”

  20. Zoli049 szerint:

    “A magyarok kb. 15-20%-a Európa-kompatibilis, a többi alsóbalkáni”

    Ennyire optimista vagy?

  21. miska72 szerint:

    Mi a f@sz közünk van a Görögökhöz?

  22. Vátesz szerint:

    Bolemann te meg Németország vagy Izrael selejtje vagy! Azok odáig süllyedtek, hogy most az első nyalja a második seggét! Nem is akarunk ehhez az Európához tartozni!
    A Kárpát-medence az eurázsiai sztyeppe legnyugatibb csücske, ezért nem is lovagoltak tovább őseink! A magyarnak nem a magyar az ellensége, hanem a magyarországi zsidó és cigány!

  23. Zoli049 szerint:

    Jövendőmondás…

  24. Zoli049 szerint:

    A Kárpát-medence az eurázsiai sztyeppe legnyugatibb csücske

    🙂 😀 😛

    Melyik földrajzi atlasz szerint???

  25. Vátesz szerint:

    A növény és állattani atlaszok szerint! Miért volna másképp Magyarországon őshonos növény a szibériai nőszirom! A flóra és a fauna nagyjából ugyanazokat a fajokat tartalmazza, innentől nyugatra alpesi, atlanti és mediterrán bioszféra található. A nagykiterjedésű füves térség legnyugatibb tagja a Magyar Alföld. A Germán Alföld eredeti növénytakarója lombos erdő!

  26. Zoli049 szerint:

    Akkor leírtad a lényeget! Az Alföld, a Tiszáig, hellyel közzel megáll. (Amúgy az Uralig az, ha a sztyeppét ragadjuk ki.) De utána, Nyugat felé más ez földrajzilag. A Germán Alföld még mennyire van innen?

  27. Gordon szerint:

    Jaj Istenem! Gyerekek! Mi köze ennek a sztyeppe dolognak a valódi külpolitikához?

    Muszáj hülyeségeken rugózni!?

  28. Vátesz szerint:

    Az eurázsiai sztyeppe a Kárpát-medencétől Koreáig tart! A népvándorlás népei ezt jól tudták, s persze a mongolok is. Lóval kéthónap alatt megtehető ez a távolság. Az eurázsiai sztyeppét hatalmas hegylánc-sorozat választja el a tőle délre eső Balkán-Törökország-Irán-Afganisztán-India térségtől, s ez egyben kultúrális és etnikai határ is volt. Felette laktak a szkíta-hun-türk népek, alatta meg az indoeurópainak nevezett népek.

  29. Zoli049 szerint:

    Ennek a sztyeppének? Semmi, én is csak rákérdeztem. Soha nem értem meg ezt a határon túli kilihegést. Lehet jönni-menni, a többit meg mindenki tudja, hogy mi volt és mi van. Ez mitől változna meg?

  30. Vátesz szerint:

    Gordon írta: “De legalább nem akarnak Ázsiához csatlakozni mint a nagyon okos parasztgyerek. 😀 ”

    Bolemann írta: “A magyar Európa selejtje. Nem Európába való, hanem Türkmenisztán és Kazahsztán mellé.
    Marad a NER, a NENYI, szentistvánialkotmány, szűzmárijaországa, hunszittyaturulgurulok sötétsége. Európai életmódot, életszínvonalat csak európai néppel lehet építeni, a magyar pedig sajnos nem az.”

    Gordon, ki a fene, ha nem te és Bolemann kötöttetek bele a magyarságba, s annak ázsiai származásába! Persze aki Németországhoz és Izraelhez kötődik, az ezt észre sem veszi!

  31. Zoli049 szerint:

    Vátesz szerint:
    2011. november 06., vasárnap – 21:09

    Nem az ázsiai eredet ellen akarok szólni, ezzel tisztában vagyok. Azzal már annyira nem, hogy az alkati és külső genetikai jegyeinknek semmi köze őseinkhez. Vegyük ezt a Kárpát-medencét egy “olvasztótégelynek”, ahol öszefújta a szemetet a szél és asszimilálódás történt, nem is kicsi.

  32. Gordon szerint:

    Szemétnek nem nevezném amit összefújt a szél, de tény hogy jelentős keveredés volt.

  33. Zoli049 szerint:

    Idézőjel lemaradt, most hogy írod! Sorry! Akkor sem lehet már itt “echte” népcsoportokat kiszedni. Itt mindenki megtalálható. A lényeg, hogy a “szittyamagyarmindenekfeletti” és társai jelző butaságára akartam rávilágítani. Márcsak azért is, mert szerintem van ennél nagyobb problémánk.

  34. Gordon szerint:

    Ok. Ez így korrekt.

  35. Vátesz szerint:

    Na viszont én mondom hogy vegyétek elő Kiszely István Európa népei című kötetet, a nyolcvanas években adták ki az ötkötetes Világ népei sorozat tagjaként. Nos antropológiai jegyek alapján a magyarság 64%-a turanoid típusba sorolható, további 20% iráni-kaukázusi jegyeket hordoz, a maradék 16%-on osztoznak a dinári, nordikus, és a többi tipikusan európai rasszjegyek. Továbbá a tejcukorérzékenységi mutatónk (21%) megegyezik a japánokéval. Persze a mitokondriális DNS (végig női vonal) és Y kromoszóma adott részének (végig férfi vonal) a szomszéd népekkel, a horvátokkal és az ukránokkal mutat közeli rokonságot.

    http://www.bumm.sk/53376/peniszmeretben-elozik-a-magyarok-a-szlovakokat.html
    Európa népeinek annál kisebb a bránere, minél messzebb lakik a magyaroktól, ugye annál kevésbé kalandoztak arra őseink illetve a hun rokonaik!

  36. Gordon szerint:

    Feküdj le aludni, mert beittál!

  37. Zoli049 szerint:

    A ’80-as években még az USA-ban, Quantico-ban lévő FBI labor sem tudott DNS tesztet csinálni. 🙂

  38. Zoli049 szerint:

    Valami rémlik erről a Kiszelyről… Nem ezt vágta ki a Jobbik? Ügynök volt… Meg benézte a petőfi csontokat, mert egy nőt nézett férfinek? Ha nem, akkor bocsánat!

  39. kilgore trout szerint:

    Gordon szerint:
    2011. november 06., vasárnap – 17:08

    “Én kérek elnézést… ”

    Helyesen így kellett volna írni: “elnézést kérek”.

    Én pedig megbocsátok a suttyó stílusért.

  40. Gordon szerint:

    Nem véletlen a stílus.

    Csak ez neked nem esik le. 🙂

    “Hogy mivel mit kellene tenni, azt nem írom ide…”

    /kilgore trout /

  41. kilgore trout szerint:

    Nem a suttyók közt szocializálódtam, mint Gordon. 🙁
    Kíváncsi lennék, hogy Gordonnak mitől ekkora az arca?
    Talán egy félművelt pacák, aki haragszik a világra, mert nem jött össze neki?

    Gyenge szellemi képességei miatt ismét megkérdem, hogy hol olvasott olyasmit a hozzászólásomban, amire ezt írta:
    “Mondjad, hogy szerinted mivel mit köllene csinálni!”

  42. Gordon szerint:

    Na mi van?
    Fáj valami a budai-rózsadombi selyemfiúnak? 🙂

    Szegénnyel “csúnyán” beszéltek…. hö-hö… nem bírja a tresszt…most aztán mi lesz!? 😀

    Szaladj anyuhoz! 😀

  43. kilgore trout szerint:

    Istenem, micsoda egy szánalmas alak maga.

  44. Jeniszej szerint:

    kilgore trout szerint:
    2011. november 07., hétfő – 11:47
    Istenem, micsoda egy szánalmas alak maga.
    Nemcsak szánalmas hanem röfögös is. (bocsi)

  45. Gordon szerint:

    Érzékenylelkűek. 😀

  46. Joságos szerint:

    T. Vátesz!Gondolat menetét tovább fejlesztve:Panel felújítás helyet jurta építés.Sőr helyett kumisz.Autó helyett ló és magának kényszer zubbony zakó helyett!

  47. lolka szerint:

    -Kedves “Joságos”-ezt ajánlanám egy szempillantásra:
    http://www.euroastra.info/node/17004 így gondoltam. Az előző sok lenne egyszerre…

  48. Zoli049 szerint:

    Akkor itt az ember…

    Jól írtam én tegnap. 🙂

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Kiszely_Istv%C3%A1n_(antropol%C3%B3gus)

  49. Joságos szerint:

    Szerénységem pedig azt tanácsolná,hogy észre kéne venni azt a tényt,miszerint a XX.században
    élünk!A pörkölttel egyet értek.Mi Magyarok ugyanis pásztor nép voltunk.nem hogy nem értettünk
    a föld műveléséhez,de meg is vetettük ezt a tevékenységet.Oda kellett volna figyelni az iskolában(általános),most nem kéne annyit idézni,bizonygatni!

  50. Ditte szerint:

    Josagos, te aztán nagyon tudod. Én mondjuk XXI.században élek, de legyen ez az én bajom. Neked tényleg van mire szerénynek lenni.

  51. lolka szerint:

    Joságos szerint:
    2011. november 07., hétfő – 21:07
    -Nincsen itt semmi probléma a pörkölttel, csak igazából (állítólag) nagyon sok mindent mi terjesztettünk (ismertettünk meg “Európával”) ha valaki nem sajnálja rá az időt itt a netten is utána lehet keresni…gatya, gomb, kanál…(végtelen a sor)…amúgy az élet bizonyít mindent…

Itt lehet hozzászólni !