Elrendelték a szmogriadót Budapesten

MTI, Index

A TV2 tudósítása: itt még nem volt biztos a budapesti szmogriadó elrendelése

A szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el Budapesten pénteken reggel hattól Tarlós István főpolgármester, miután a kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye szerdán a főváros három, csütörtök pedig négy mérőpontján elérte és meghaladta a riasztási küszöbértéket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint – bár a szálló por koncentrációjában bizonytalan mértékű csökkenés valószínű – mai napi átlagában több helyen a tájékoztatási szint fölött alakulhat, néhol a riasztási küszöbérték közelében lehet a koncentráció.

A főpolgármester ezért a korábbi intézkedések fenntartása (az avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalma) mellett elrendelte a gépjárművek használatának korlátozását is Budapesten: a rendszámtáblán fekete, illetve piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek nem közlekedhetnek a fővárosban.

Százezer is lehet a bírság

A riasztási fokozat ideje alatt az érintett gépjárművekre vonatkozó korlátozás reggel hattól este tízig tart. Aki mégis ilyen járművel közlekedik, az szabálysértést követ el, és százezer forintig terjedő bírsággal büntethető.

A rendelkezés nem terjed ki az M0-s Budapesten áthaladó szakaszaira, valamint a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa–Nagykovácsi út–Szépjuhászné útja–Budakeszi út–Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa– Nagykovácsi út–Nagyrét utca–Máriaremetei út–Hidegkúti út–Budapest közigazgatási határa.

Azoknak, akik szilárd-, illetve olajtüzelésű berendezéseket működtetnek, át kell térniük más energiahordozóra vagy üzemmódra, csökkenteniük kell kibocsátásukat vagy felfüggeszteniük az üzemeltetést.

Budapesten eddig a tájékoztatási fokozat volt érvényben, amit akkor kell elrendelni, amikor a határértéket (köbméterenként 75 mikrogramm) meghaladó szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira, így a gyermekekre, időskorúakra, krónikus betegekre.

Nem várható javulás

A riasztási fokozatot akkor rendelik el, ha három fővárosi mérőállomáson egy időben mért légszennyező anyag koncentrációja két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket (köbméterenként 100 mikrogramm), és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon nem várható javulás.

A Svábhegyi Gyógyintézetben a szokásos betegforgalom erőteljes növekedését tapasztalták a héten, a következő napokban akár a napi betegszám duplázódására is fel vannak készülve – közölte az intézet.

A szmog az allergiás és az asztmás gyerekeknek okozza a legnagyobb gondot, de nemcsak a légzőszervi betegeknek jelent problémát a mostani helyzet. Egyre több olyan gyereknél jelentkeznek allergiás és asztmás tünetek, akiknek korábban soha nem voltak légzőszervi problémáik. Az alacsony babakocsiban tolt csecsemők különösen nagy veszélyben vannak.

Hét városban veszélyes a levegő

A szálló por magas koncentrációja miatt hét városban veszélyesnek, tizennégy településen pedig egészségtelennek minősítette a levegőt csütörtökön az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI). Nyíregyházán ugyancsak riasztási fokozatot rendeltek el, több városban – Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Győrben, Székesfehérváron és Várpalotán – a tájékoztatási fokozat van érvényben.

Forrás: Index

44 hozzászólás “Elrendelték a szmogriadót Budapesten” bejegyzésre

  1. Suttogó szerint:

    Úgy látszik nem elég drága a benzin…

  2. Schneider Ádám szerint:

    nem a benzintôl van szmog, hanem a dízel kormától.

    amúgy nagyon okos városatyáink vannak. szmogriadót elrendelik, de a forgalomlassító demonstrációt engedélyezik. azaz dugót generálnak. normális???

  3. Jeniszej szerint:

    Amióta alacsony kéménnyel üzemelnek a közeli erőművek itt Csillagtelepen olyan erős
    “kazánszag” terjeng bizonyos időszakokban, hogy az ablakokat nem merjük kinyitni – szellőztetni. 🙁

  4. "?!" szerint:

    Mára csak azért rendelték el szmogriadót, mert a szmogriadót elrendelők nem tudnak olvasni!

    A szmogriadó csak holnaptól érvényes (adták hírül a Hír tv-ben).

  5. lolka szerint:

    Meglepődtem reggel, amikor a hírekben hallottam…és aki hat előtt már úton van? És még büntettek is…majd felül vizsgálják a büntetéseket…marha jó…
    Jeniszej szerint:
    2011. november 04., péntek – 15:48
    -Egy magas kémény van az erőműben, az tartozik a gázkazánokhoz. A másik két kövér alacsony az hűtőkémény. Abból szokott a gőz áramlani. Főleg hidegebb időben látszik nagyon…és általában déli irányba száll a gőz…

  6. Zoli049 szerint:

    “?!” szerint:
    2011. november 04., péntek – 17:09

    A regel 6-os híradóban nem volt bejelentve. Én beleestem, de simán elmentem a melós autómmal, nyakig szerszámmal és létrákkal a tetején, mert dolgoznom kell. Úgy leszarták a rendőrök, hogy 5(!)-el találkoztam és nem állítottak meg. Én is sms-ben kaptam egyik ismerőstől a hírt, de tegnap este egyik híradó sem ejtett szót róla, akkor még 6-kor sem ma reggel, akkor így jártak.
    DE! Amikor megmondják, hogy nem a benzin motorok mellékterméke a szállópor, hanem a szilárd tüzelésé és a beteg dízelmotoroké, akkor?
    Megértem az intézkedést, kőrvonalakban, de a szennyezés fő forrásait sújtsa. Lehet? A fával tüzelőket nem lehet megfagyasztani, akkor a dízeleket kell, fekete – piros címke alapján kitiltani.

  7. Zoli049 szerint:

    lolka szerint:
    2011. november 04., péntek – 17:57

    A földgáz, gázmotorban (sugárhajtómű – effekt) alapján elégetve, a leg kevesebb károsanyagot kibicsátó technológia, a hatásfok (villamosenergia) pedig 90% körül van. A gáztól nincs itt szag és szmog, azt a gázkonvektorok csinálják és a többi régi gázkészülék, Jeniszejnek igaza van, ezt lehet Csillagtelepen érezni.

  8. Zoli049 szerint:

    Schneider Ádám szerint:
    2011. november 04., péntek – 14:38

    “szmogriadót elrendelik, de a forgalomlassító demonstrációt engedélyezik.”

    Ezegyszer még lehetett volna értelmes dologra is hivazkozni, hogy miért nem lehet ma tüntetni! 🙂

  9. nagyapó szerint:

    Zoli049, meg a többiek! Tökéletes az érvelésük, a jog a fontosabb? Nem pedig az hogy fuldoklik a város?A csepeli rendőrök 8 óra tájban visszafordították, és nem bűntették, a nem megfelelő autókat.

    Ceterum censeo…A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  10. Zoli049 szerint:

    nagyapó szerint:
    2011. november 04., péntek – 20:51

    “Megértem az intézkedést, kőrvonalakban, de a szennyezés fő forrásait sújtsa. Lehet? A fával tüzelőket nem lehet megfagyasztani, akkor a dízeleket kell, fekete – piros címke alapján kitiltani.”

    Írta a Zoli ott fentebb…

    Bocsánat, hogy nem szóltak előre és emiatt én a hír tudatán kivűl el mertem menni dolgozni. Holnap nem teszem, mert nincs 100 ezrem, de a dízelek hagy menjenek, csak mert más a matrica színe. Ők legalább még szennyeznek is a benzinnel ellentétben. Nem vitázom, csak felhúzom magam a hülyeségen alapuló törvényeken, jogszabályokon és csak azért teszem, mert ezen téma már tudományosan az ellenkezőjét tartalmazza, mint az intézkedési háttere.

  11. Schneider Ádám szerint:

    Zoli049 szerint:
    2011. november 04., péntek – 20:11
    “DE! Amikor megmondják, hogy nem a benzin motorok mellékterméke a szállópor, hanem a szilárd tüzelésé és a beteg dízelmotoroké, akkor?”
    no igen, ezért volt balfaszság amit csináltak. dízleket kellett volna leállítani.

    Zoli049 szerint:
    2011. november 04., péntek – 20:18
    de látod hogy nem gondolkodnak.

    nagyapó szerint:
    2011. november 04., péntek – 20:51
    ha az volna az érdekük, hogy a városlakók egészségét megőrizzék, akkor nem himi-humi intézkedéseket hoznak, hanem értelmes tettetek dícsérik munkájukat.
    ne járassuk sokat az autót alapjáraton? kérem szépen, hát akkor ne piros-, hanem zöldhullám legyen a Kossuth Lajoson.
    a környezetet szennyező autók ne járjanak? akor valóban tiltsák azokat amik a szállóport okozzák!
    lehetne folytatni sokáig a sort.

  12. lolka szerint:

    Zoli049 szerint:
    2011. november 04., péntek – 20:15
    -“Amióta alacsony kéménnyel üzemelnek a közeli erőművek itt Csillagtelepen olyan erős
    “kazánszag” terjeng bizonyos időszakokban, hogy az ablakokat nem merjük kinyitni ”
    -írja:Jeniszej szerint:
    2011. november 04., péntek – 15:48
    -válaszom:lolka szerint:
    2011. november 04., péntek – 17:57
    -“-Egy magas kémény van az erőműben, az tartozik a gázkazánokhoz. A másik két kövér alacsony az hűtőkémény. Abból szokott a gőz áramlani. Főleg hidegebb időben látszik nagyon…és általában déli irányba száll a gőz…”Így OK?Zoli049 szerint:
    2011. november 04., péntek – 20:15 …Nem volt kedvem magyarázkodni, így sorba raktam a dolgokat. Áttekinthetőbb…Ma reggel az 5:00/h Kossuth rádióban hallottam a szmogriasztást, előtte sehol, és fél hatos hírekben…ja és mindjárt még egy érdekesség…

  13. lolka szerint:

    http://www.vezess.hu/hirek/mennyi_birsagot_fizetunk_jovore/33584/
    Akkor lesz gond, ha mindenki betartja a szabályokat. Olyan lyuk lesz a költségvetésen, mint jégkár után a vetésen. Mondom egy kicsit epésen, mert nem a Fidesz a példaképem…

  14. Jeniszej szerint:

    Igaza lehet annak, aki azt mondja, hogy szmog riadó esetén minden lámpához rendeljenek ki egy rendőrt Csepelen a lámpák kézi vezérléséhez.
    Hogy a zöldhullám kialakítható legyen a kirendelt lámpa kapcsolgatók URH rádión, jelezzenek egymásnak. A Fater azt mondja, a fűst jelzés is megfelelő volna a lámpák együtt vezérléséhez. 😀 (((
    Csak hát a régebben már jól bevált fűst jelzés, most azért nem volna célszerű.

    Azért röhej ebben a modern világban, hogy Csepelen még most sem kivitelezhető a közlekedési lámpáknak a megfelelő időben történő váltása.

  15. Kritikus szerint:

    Tipikus Fidesz intézkedés: dilettáns, meggondolatlan de hatalmi…

  16. Zoli049 szerint:

    És a festmények az alkotmányhoz? Az aztán már beteg!

  17. Zoli049 szerint:

    lolka szerint:
    2011. november 04., péntek – 22:17

    Kihámoztam… 🙂

    A lényeg, hogy az m1 06:00-os híradója nem mondta be, mivel az első MTI-re hivatkozó hírt 06:14-kor az ATV honlapja dobja.
    Szerintem ma este kellett volna ismét bejelenteni, holnapra, de nem hallottam ismét ilyet. Mondjuk rádiót meg soha nem hallgatok, ez a baj! 🙂

  18. Jeniszej szerint:

    Lolka!
    Dőreség volna azt hinni, hogy a lakások gázkonvektorai által termelt bűzt és “kazánszagot” érzik a Csillagtelepiek.
    Mert ugye döglesztő nyári estéken ki az a megátalkodott, aki fűti a lakását gázzal, vagy bármivel.
    🙂

  19. Zoli049 szerint:

    Jeniszej szerint:
    2011. november 04., péntek – 22:37

    Én írtam…
    Ma ott melóztam és lehetett érezni. Hidd el, hogy a zerőműnek nincs szaga, mert tökéletes az égés.

  20. lolka szerint:

    Zoli049 szerint:
    2011. november 04., péntek – 22:39
    -Az elképzelhető, hogy a hűtőtornyokból kiáramló gőzt elsodorja Csillagtelepig az áramlat és lehet érezni, azt a jellegzetes nehéz,párás kazánszagot…hasonlít, amikor egy felmosó rongy nedvesen ott marad több napig, vagy valami hasonló…(amúgy elég nagy a keveredés az oldalon)…

  21. nagyapó szerint:

    Még mindig nem értem a tiltakozásokat. Tudom, hogy akik bevezették a rendszámokon történő megkülönböztetést a károkozás alapján, amit a színjelzés mutat, “nem értettek hozzá”, sokkal jobban ért az, aki létrát cipel, tehát vagy szobafestő, vagy ács, vagy kéményseprő (bocs a kéményseprő ért a füsthöz).
    A SZMOGBAN fuldokolnak az emberek!!!

    Ceterum censeo…A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  22. Zoli049 szerint:

    lolka szerint:
    2011. november 04., péntek – 22:51

    Lehet szaga a gőznek, mivel kezelt víz párolog és az tartalmazhat ezt-azt, na meg visszacsatolt gőz áramlik a földgázzal együtt az égőtérbe, azaz a turbinába, így is csökkentve a károsanyag kibocsátás szintjét.

  23. Jeniszej szerint:

    Nem tudom, hogy honnan jön, de az biztos, hogy kazán szag!
    Néhány vegyes tüzelésű erőműben megfordultam már e rövid életem ideje alatt. Az országban és a környező országokban egészen Bursáig
    Ismerem ezt a semmivel sem összetéveszthető erőműi szagot. Ez a szag füsttel együtt érkezik a városrész fölé.
    Ezt a múlt hét végén a Szigetszentmiklóson a bevásárló központ környékén is érezhető volt, annyira, hogy már szinte elviselhetetlen volt.

  24. lolka szerint:

    Lesz egy jó film a tv-n, de erre még annyit: nincs itt semmi probléma kérem szépen, csak ilyen dízelolaj árak mellett, jobb ha benzin üzemű autók vannak leállítva…minden intézkedés “hátulról” jön mert minden a pénzről szól…még egyszer: http://www.vezess.hu/hirek/mennyi_birsagot_fizetunk_jovore/33584/

  25. Zoli049 szerint:

    nagyapó szerint:
    2011. november 04., péntek – 22:51

    Te soha nem értesz meg senki, így nem kellene elvárnod, hogy Téged is megértsenek. Attól, mert létra van a kocsimon és melózom, lehet, hogy Nálad több közöm van dolgokhoz, mert utána járok. Ameddig nevüket – asztalra letevő – emberek mondják el az érveket, tudományos alapon, addig nem a fidesz hülye törvényei után fogok menni. De legyen igazad! Csak a szar, hogy ettől neked és nekem sem lesz jobb! 😀 …szmog terén. Nos, akkor holnaptól nem lehet szilárd anyaggal tüzelni! 😀

  26. Zoli049 szerint:

    Nos! Én, a létrás barom, aki a matricán rágódom, nagyapó meg hülyének néz engem, akkor itt az igazi hülyeség, a hozzá nem értés. Pedig őket ezért fizetik és ha már ők sem értik, akkor mot mi van??? Mi lenne: “hülyeország”! 🙁

    A Főpolgármesteri Hivatal péntek 14 óra előtt az MTI-nek küldött közleményében viszont már azt írta, hogy a riasztási fokozat intézkedései, a jogszabályok alapján csak a kihirdetését követő nap reggel 6 órakor lépnek életbe.

    “Amennyiben a monitoring állomásokról beérkező adatok alapján újabb intézkedésre nem kerül sor, a rendelet szerinti korlátozásokat tehát 2011. november 5-én 6.00 órától kell alkalmazni” – írta Szűcs Somlyó Mária kommunikációs igazgató.

    Szűcs Somlyó Mária az MTI-nek péntek délután elmondta: a jogszabály szerint előző nap kell kihirdetni a riasztási fokozatot ahhoz, hogy másnap reggel életbe léphessenek az intézkedések. A riasztási fokozat már életben van, de büntetni csak holnaptól lehet. A jogszabályt a rendőrség is félreértelmezte, és a riasztási fokozat kiadáskor azonnal intézkedni kezdtek. Nem volt pontos a ma hajnalban kiadott közlemény – tette hozzá a kommunikációs igazgató.

    Később közleményt adott ki a Főpolgármesteri Hivatal, amely “szerint Tarlós István New Yorkban tartózkodik, és „amikor tudomására jutott, hogy a szmogriadó ügyében félreérthető, pontatlan tájékoztatás született az ő nevében, azonnali hatállyal vizsgálatot indított a Főpolgármesteri Hivatalban”.

    MTI

  27. Zoli049 szerint:

    Akkor még erről annyit, hogy most sincs hivatalos közlemény sehol! Pedig már szombat!

    Ettől nem lesz jobb a levegő, de bizonyított a vezetés, hogy egy ilyen piti dolgot el tudjon dönteni. Csak így tovább, csak ilyen qrva jó törvényeket! Hajrá gyerekek! 🙂

  28. csaba péter szerint:

    Tényleg Nagyapó mit szól a kerényi által festetett dicső képekhez , mintha ez valami ős debil mélymagyar agyrém zsibbasztás lenne az olyanoknak mint kegyelmed .
    Erre van 40 millió

  29. csaba péter szerint:

    És ez egyenértékű a szmogriadóval.

  30. csaba péter szerint:

    Szakmám szerint ehhez a szmog ügyhöz , kicsit értek , és az ilyen intézkedések sajnos egyenértékűek a” halottnak a szenteltvíz ” hatással.
    Eltekintve az agyalágyultak intézkedésétől és vérforraló stílusától, sajnos azt kell mondani , hogy nincs megoldás.
    Ilyenkor az egyéni védőeszköz használata ad némi védelmet . nevezetesen a por álarc.
    De hát aki véletlenül dolgozott valaha az tudja . Egyébként meg filléres tétel .
    Az embereimmel egy hete használtatom munkaidőben . És persze a filteres elszívás .
    Ez van.

  31. aggódó szerint:

    Egy ország röhög a szmogriadós bohózaton.
    Micsoda alkalmatlan pancserek!
    Dilettantizmus a javából. Persze, jó pénzért.

  32. Schneider Ádám szerint:

    nagyapó szerint:
    2011. november 04., péntek – 22:51
    ugyanúgy nem érted a problémát, mint akik a törvényeket hozzák.
    mehetnél politikusnak.

  33. Zoli049 szerint:

    A tegnap elrendelt szmogriadó, ami ugye ma lépett volna életbe, feloldásra került.
    Kérdem én nagyapótól, hogy most akkor én mennyire vagyok hülye? Én csak a hozzá nem értést próbáltam ecsetelni, igaz ez Téged nem érdekel, mert a levegő koszos. Nekem is ugyan az a levegő jut, de a megoldást megint nem találták ki, csak rosszul és félig, de még ők ezt sem értették, amit ők találtak ki. Értesz?
    A közfeladatot, közszolgálatot ellátó járművek küzlekedhetnek, mint USA és akkor nincs ekkora morgás? Vagy akkor a problémás járműveket zárjuk ki csak, de ezt ismét nem akartad megérteni. Az a szerencse, hogy ezt az egészet a Főpolgárjrnőhivatal sem érti! 🙂 Ma érvénybe léphetett volna az egész, mert a levegő minősége nem javult, de mit csinálnak? Vizsgálódnak, ahelyett, hogy nem csináltak volna magukból hülyét és már azért is betartatják mára. Érted? 🙂
    Na akkor én mennék “dógozni”, mert ugye “dógoznunk” kell!!! 🙂

  34. lolka szerint:

    Nem akarja megérteni, mert amit a Fidesz tesz, mond az tuti és az a jó, mert kétharmad van….
    ……..ha kinyitja a száját, büntet, ha kinyújtja a kezét behajt….

  35. nagyapó szerint:

    Öröm olvasnom, jobb mint a rádiókabaré, amikor létrás emberek osztják az észt, lehülyézve a világ nagyvárosainak vezetőit, Londontól, Tokióig. Verik a nyálukat, hogy paragrafus így, paragrafus úgy, de elfelejtik a lényeget, hogy szmog van, tenni kellene, nem dumálni!

    Ceterum censeo…A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  36. Ditte szerint:

    A szmogriadót gondolom nem politikailag döntik el, hanem erre szakosodott főosztályok kezében vannak a dolgok. Egy ilyen szakembert hallottam, amint ma reggel elnézést kért a rádióban a cirkuszért. Az én meglátásom: különféle szakemberek feltűnően sok hibát követnek el mostanában különböző igazgatási eljárásokban. Számomra már nem kizárt a szándékos károkozás gyanúja. Csupa olyan szakember, akik a gyurcsányi időkben tudták mit és hogyan kell csinálni. Aki ismeri a hivatalok világát, tudja, hogy egy kis “alhivatalnok” is milyen kárt tud csinálni.

  37. aggódó szerint:

    Nagyapónak komoly szövegértelmezési gondjai vannak.
    Senki nem vitatja, hogy a szmog ellen lépni kell. A hozzászólások a hivatali intézkedésre reagáltak.
    A vazallusoknak persze, nem esik jól az általuk egekig magasztalt hólyagok kritizálása.

  38. Zoli049 szerint:

    nagyapó szerint:
    2011. november 05., szombat – 12:50

    Te olvasol is idióta, vagy csak lököd a f@szságaidat?
    Hogy jön ide Tokio és London, Te agyament ember?! 🙂

    Szmos van, igen, leírtam, olvashattad…

    A lényeg, hogy olyan hülye a vezetés, hogy a saját törvényeit fékreértelmezi, akkor ezen mit kell vergődni és a segget nyalni. Nem látod a hibát? Nem, mert elgurult a gyógyszered!

    Én Veled ellentétben nem csak a pofám tépem, utána is nézek. Írtam, hogy nem a benzines atóktól van a szmog. Akkor ne vitázz már itt tovább velem és ne létrás emberezz, te idióta, van nickem!

    Egyre több a hülye, mióta ez a banda van a porondon, beszarás… 😀

  39. Zoli049 szerint:

    Ditte szerint:
    2011. november 05., szombat – 15:58

    A SZAKEMBEREK közül én még senkitől nem hallottam nyilatkozatot.
    A posztra letámasztott közenincshozzá emberektől igen. Mikoe egy Főváros, a saját maga rendeletét félreérti, ott már valami nagyon nagy baj van. A hülyék a helyükön maradnak, a szmogot meg majd elfújja a szél, ha egyszer lesz. B terv: le kell állítani az erőműveket és a szilárd tüzelést. Hogy állna a zemberek szája?

  40. Ditte szerint:

    Ha továbbra sem hallgatsz rádiót, nem is fogsz ilyet hallani.

  41. Zoli049 szerint:

    Nem, nem hallgatok állami rádiót, nem érdekel. Nem, nem nézek állami tv-t, mert nem érdekel. Autóban sem tudok rádiót hallgatni, mert nincs már független, magánkézben lévő zenei rádió. Hallgatni van egy i-tunes nevű apple software, ingyenesen és csak zenét talál. Filmet nézek, szórakozásképp.
    Információéhségemet kielégíti az intrnetes híroldalak tömkelege, ott van hír pro és kontra. Meglep, ha a nemzetközi eseményeket meg a CNN-től tudakolom meg inkább? Mivel az állami felügyeleti tv-k még azt sem mondják el, hogy Líbiában eltünt több száz rakéta, mustárgázzal. Mikor hallottál a Japán atomkatasztrofáról, soroljam? Na ezért nem hallhatok – néuek hazait!

  42. Ditte szerint:

    A te dolgod, mit csinálsz. De azért örülök, hogy a német “scientológusos” filmet elfogadtad az államiból, mert jó film volt.

  43. Zoli049 szerint:

    Köszönöm, hogy még valaki(k) megengedik, hogy mit válasszak! 🙂

    Azon csodálkozom, hogy le lehetett adni! Minden esetre tanúlságos volt, eme nemes “egyház” és “követői”. Nem ragozom…

  44. Zoli049 szerint:

    …szabadon döntök? Jön nagyapó és mindjárt liberális leszek! 🙂 😀 😛

Itt lehet hozzászólni !