Óriási botrány! – Nem kapta meg a típusengedélyt az Alstom metrókocsija

A döntés évekkel is visszavetheti a négyes metró beruházást – a BRFK már nyomoz

MTI, Magyar Nemzet, MH, Csepel.info

Nem kapta meg a végleges típusengedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól (NKH) a francia Alstomnak a budapesti 2-es metróvonalra szánt metrókocsija. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint elkerülhetetlenné vált a 2-es és a 4-es metróra szállítandó járművekre vonatkozó szerződések felbontása.

A hatóság pénteki közlése szerint nem bizonyosodott be, hogy a Metropolis fékrendszere megfelel a jogszabályban előírtaknak, illetve az sem, hogy az előírt biztonsági szintet képviseli. Az NKH álláspontja szerint az alkalmazott műszaki megoldás nem zárja ki egyértelműen a jármű „akaratlan indíthatóságát”, valamint szükség van a vonatvezérlő szoftverek további módosítására. Az elsőfokú hatósági döntés nem jogerős.

Mint azt lapunk is megírta pénteki számában, a Fővárosi Közgyűlés június 3-án döntött arról, hogy ha az Alstom nem tudja megszerezni a végleges típusengedélyt az új metrókocsikra július végéig, akkor a főváros felbontja a szerződést.

Az Alstommal 2006. május 30-án írták alá az M2 és az épülő M4 metróvonal új szerelvényeinek tervezésére, gyártására és szállítására vonatkozó szerződést. Eszerint a 2-es metróvonalra az Alstomnak 22, egyenként öt kocsiból álló szerelvényt, a most épülő 4-esre pedig 15, egyenként négy kocsiból álló, teljesen automata metrószerelvényt kell gyártania, mintegy 65 milliárd forintért.

Vissza a feladónak…

A BKV a gyártónak már átutalt ötven százalék előleget, mintegy 30 milliárd forintot, miközben az Alstom csak tízszázalékos kötbérköveteléssel élhet.

Az Alstom által 2009 áprilisában megkezdett típusvizsgálati tesztek során számos műszaki probléma felszínre került, ilyen volt többek között az áramszedő vagy a homlokfali menekítőajtó és a fékek műszaki hibája is.

A BKV által a fővárosi városüzemeltetési és környezetgazdálkodási bizottság június 23-i kérdéseire adott válaszokból kiderült az is, hogy a francia próbák végeztével a kerékpárokon jelentős mértékű, egyoldali kerékkopás volt tapasztalható, ami az Alstom indoklása szerint a próbapálya vonalvezetésére, valamint a próba körülményeire vezethető vissza.

A műszaki hibák kijavítása után az Alstom benyújtotta végleges típusengedély-kérelmét a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak, de a hatóság az átadott dokumentációk és a vizsgálati eredmények alapján nem volt meggyőződve arról, hogy a prototípus teljes mértékben megfelel a járműszabályzatban foglaltaknak. Ezért – többek között a vezérlő szoftver tekintetében – független szakértőt kért fel, és további 1500 kilométernyi tartampróbát rendelt el.

Mindeközben az Alstom – a végleges típusengedély nélkül, saját felelősségére – legyártotta a 2-es metró vonalára mind a 22 járművet.

A régi közel negyven évet szolgált, az új negyven napot se (Fotó: Napi.hu)

VEKE: elkerülhetetlenné vált a szerződés fölbontása

A VEKE a Fővárosi Közgyűlés döntését és a Nemzeti Közlekedési Hatóság határozatát megismerve úgy látja, hogy jogi értelemben is elkerülhetetlenné vált a 2-es és a 4-es metróra szállítandó járművekre vonatkozó szerződések felbontása. Az Alstom-metrókocsik műszaki problémáival kapcsolatos aggályokat az egyesület is több alkalommal jelezte, sajnálatosnak tartják, hogy az eredeti szerződéses határidő után több mint 2 éves késedelem kellett ahhoz, hogy a főváros felismerje a helyzet tarthatatlanságát. Emlékezetes: a közel 30 milliárd forintnyi kifizetett előleg évek óta úgy áll az Alstomnál, hogy a járműgyártó mindeddig képtelen volt a műszaki előírásoknak megfelelő metrókocsinak típusengedélyt szerezni, pedig erre 2008. május 30-ig lett volna szerződéses kötelezettsége.

Összességében megállapítható, hogy a járműbeszerzés során a tendereztetéstől a szerződés megrendelői felügyeletéig számos hiba történt – véli a VEKE. Bár az Alstom-szerződés kapcsán a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomoz, a VEKE azt javasolja, hogy teljes körű független szakértői vizsgálat tárja fel a BKV-nál történt hibákat és hiányosságokat, melyek a műszaki előírásoknak nem megfelelő jármű típusengedélyeztetési folyamatához, illetve ilyen jelentős időveszteséghez vezettek.

mno.hu

A korábban lufitengerrel egybekötött díszes külsőségek mellett bemutatott kocsik “bukása” legalább egy évvel is visszavetheti az egész négyes metró beruházást. Így könnyen előfordulhat, hogy a Demszky Gábor – valamint a fővárosi MSZP – által közel húsz éve ígérgetett metróvonalat 2013 helyett csak 2014-re vehetik birtokba a fővárosiak. Egyes szakértők szerint Budapest csak hosszas perek után tudja majd visszaszerezni az Alstomnak már kifizetett 30 milliárd forintot, vagy legalább annak egy részét.

Nem meglepő: Elege van a fővárosiaknak Demszkyből

A Századvég júliusi budapesti közvélemény-kutatása szerint Demszky Gábor jelenlegi munkájával a budapestiek több mint háromnegyede elégedetlen, míg Tarlós Istvánnak, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének a győzelme szinte biztos az őszi önkormányzati választásokon.

A kutatás szerint a budapestiek 68 százaléka vélekedik kedvezőtlenül Demszky Gáborról, míg Tarlós Istvánról a szavazók 49 százaléka vélekedik kedvezően. A pozitív attitűd Horváth Csaba (MSZP) esetében a megkérdezettek 13, Jávor Benedek (LMP) vonatkozásában 8, Staudt Gábor (Jobbik) esetében 3 százalékára volt jellemző.

Az eddig ismertté vált négy főpolgármester-jelölt közül Tarlós István, a Fidesz-KDNP közös jelöltje jelentős támogatottsági előnyben van a parlamenti ellenzéki pártok aspiránsaival szemben. Egy júliusi választási szituációt feltételezve megállapíthatjuk, hogy Tarlósra az összes budapesti választópolgár fele szavazna, miközben Horváth Csabát a megkérdezettek 10, Jávor Benedeket 5, Staudt Gábort 1 százaléka támogatná. Tíz százaléka a budapestieknek ugyanakkor más jelöltre szavazna, míg 24 százalékuk nem akart, vagy nem tudott válaszolni a kérdésre.

magyarhirlap.hu

28 hozzászólás “Óriási botrány! – Nem kapta meg a típusengedélyt az Alstom metrókocsija” bejegyzésre

  1. Csepel-sziget szerint:

    “Végre” felkerül a pont a balliberális városvezetés “áldásos” tevékenységére. Bitóra velük!

  2. grün szerint:

    Mindig így járunk, ha egy teljesen ismeretlen, metrót még sohasem látott gyártótól vásárolunk!
    Nekem , az amatőrnek is feltűnt a párizsi metrón, hogy a vezetőn holland facipő van. Kérdésemre elmondta, hogy az a vészfék. Veszély esetén felemeli a vezetőfülke padlóját és a lábát a talpfákon megszegve megállítja a szerelvényt!
    Nálunk erre a VEKE és a NKH tűnik alkalmasnak, kis politikai segítséggel!
    Ja, és még egy probléma, időnként a teljesen automata, vezető nélküli szerelvényeken időnként beragad a végállomáson a tükrök behajtását végző szervomotor!
    “2013 helyett csak 2014-re vehetik birtokba a fővárosiak”
    Már megint kilóg a lóláb! MSZP mesterkedés, hogy a metrót már Gyurcsány avathassa?

  3. Gordon szerint:

    A fővárosi mszp teljesen hiteltelen. Egy részük börtönben, a másik részük úton oda…

    A nemzeti kormány már intézkedett új börtönférőhelyekről. 🙂

  4. Gordon szerint:

    Bár nekem az a véleményem hogy sok rossz ember nagyon kis helyen is elfér.

  5. grün szerint:

    A COMBINO-k is megjavultak, amikor Tarlós bukta a választást!
    A sors és a politika útjai kifürkészhetetlenek!

  6. Manitu szerint:

    Ha nem MSZP-SZDSZ-es városvezetés van, nem lehet mindent korrupcóval megoldani.

  7. GONDOLKODÓ! szerint:

    grün:
    2010. július 31., szombat 07:40-kor

    T. grün! Gratulálok, nem csalódtam, méltóképpen igazolta az Ön által képviselt színvonalt! (társai nevében is!)
    “Ők mind együtt -a jók a rossz miatt-
    Egy máglya üszkén elhamvadjanak?
    Oh nem, nem! amit mondtam, fájdalom volt,
    Hogy annyi elszánt lelkek fáradalma,
    Oly fényes elmék a sár fiait
    A sülyedéstől meg nem mentheték!

  8. Gordon szerint:

    Igen, azért is jár oly sokszor a Ganz ipari csuklós a körúton, mert a Combinok megjavultak. 🙂

    Kifizetett a főváros egy nagy valag közpénzt a semmiért. Gratula.

  9. Peti szerint:

    Szánalmas ami itt folyik! Csak azt nem értem miért mennek ezek a szerelvények más országban hiba nélkül! elég csak Lengyelországra gondolni. Köszönjük MSZP-SZDSZ hogy a következő években is ELAVULT Silány metrószerelvényeken utazhatunk!!!! Az önkormányzati választásokon meglesz a jutalom!! Nagyobbat fognak bukni mint most a metró bukott! A Közlekedési hatóságot miért nem zavarja hogy a 2-es metró többségét a rozsdán kívül már semmi nem tartja össze?

  10. GONDOLKODÓ! szerint:

    “Hogy mennyire nevezhetők posztkomcsiknak azok az egykor valóban párt-, vagy KISZ tagsággal bíró, ám évtizedek óta nem a maszopban politizáló emberek, akiket említettél, azon lehetne vitatkozni…
    Az viszont biztosnak mondható, hogy a “szociszavazók” egyike sem Schmittre, Stumpfra, Matolcsyra, vagy Martonyira tette le a voksát, amikor a Fideszre szavazott.

    Meglátásom szerint kétféle szándék vezethette a “szoci” átszavazókat.
    Egy részük – ők lehettek a kevesebben – hitelesebbnek és életképesebbnek ítélték Orbánék elképzeléseit.
    Másik részük – a többség – egyszerűen csak megelégelte a cuculibsi szabad(demokrata) rablást. Felébredt bennünk a gyanú, majd fény gyúlt az agyukban, hogy Gyurcsány(i), meg az elv- és bűntársaik csúnyán átverték őket, hovatovább – miközben rommá hazudták magukat az elvtársak -, a választóikat totálisan retardált, gyengeelméjű hülyéknek nézték. Na, ezek a “szociszavazók” büntettek.

    Annak az oka, hogy Hagyó, Hunvald, Zuschlag, meg a többi csótány miért merészelt olyan hatalmas önbizalommal és gátlástalanul a közpénzek fenekére csapni, pedig nem máshol, hanem a szocializácuiójukban és a kommunista “eszmeiséggel” kötelezően együttjáró aljas és mohó gerinctelenségükben keresendő.

    “Lopj el mindent, amit csak tudsz, mert ha te nem teszed, ellopja más!” – ez volt a kádárista gondolkodás egyik alaptétele.”

  11. grün szerint:

    “Lopj el mindent, amit csak tudsz, mert ha te nem teszed, ellopja más!” – ez volt a kádárista gondolkodás egyik alaptétele.”
    Milyen igaz!
    Most a fityisz van soron!

  12. GONDOLKODÓ! szerint:

    grün:
    2010. július 31., szombat 19:10-kor

    “Lopj el mindent, amit csak tudsz, mert ha te nem teszed, ellopja más!” – ez volt a kádárista gondolkodás egyik alaptétele.”
    Milyen igaz!
    Most a fityisz van soron!

    T. grün!
    Remek felismerés, csak hát nem ez lenne a fejlődés iránya!

  13. " ?! " szerint:

    #
    grün: 2010. július 31., szombat 19:10-kor

    “Lopj el mindent, amit csak tudsz, mert ha te nem teszed, ellopja más!” – ez volt a kádárista gondolkodás egyik alaptétele.”
    Milyen igaz!
    Most a fityisz van soron!
    #

    “grün”!

    A “fityisz” azért sem lehet soron, mert az elmúlt 8 évben Ti már mindent elloptatok.

    Amúgy meg az elmúlt 8 évben elkövetett lopásaitok után, akkor sem lenne erkölcsi alapotok kinyitni a lepénylesőtöket és pampogni, ha a “fityisz” találna valami ellopni valót és ellopná.

    Te is tudod, hogy nagyságrendi különbség van az általatok (kommancsok és a liberók által) az elmúlt 8 évben elkövetett összes lopás, valamint az általatok meghagyott maradék terhére a “fityiszesek” által elkövethető összes lopás között.

  14. Ditte szerint:

    “?!” Sikerült elolvasnod islander fedőjét? Vagyis megnézted a mai lmp akciót?

  15. " ?! " szerint:

    Kedves “Ditte”!

    Sajnos személyesen nem tudtam megtekinteni az LMP rendezvényét, de több ott lakó ismerősöm úgy tájékoztatott, hogy a rendezőkkel együtt kb. 20 fős “tömegben” egyetlenegy fedőnévvel feliratozott fedővel rendelkező figurát nem láttak.

    Tehát “islander” vagy nem volt jelen a rendezvényen, vagy nem akarta felfedni magát.

  16. Ditte szerint:

    Köszönöm “?!” az információkat. Sajnos én sem voltam ott, de majd talán legközelebb.

  17. GONDOLKODÓ! szerint:

    “GAZDASÁGI SZABADSÁGHARCRÓL ÍR A WALL STREET JOURNAL”

  18. GONDOLKODÓ! szerint:

    “GAZDASÁGI SZABADSÁGHARCRÓL ÍR A WALL STREET JOURNAL

    Gazdasági szabadságharcról van szó, így nyilatkozott a Wall Street Journalnak a kormány egyik vezető tisztviselője. A pénzügyi körök meghatározó lapja az Orbán kormány és az IMF közötti tárgyalások utáni kialakult helyzetet elemzi.

    A név nélkül nyilatkozó politikus a nemzetközi szervezetekkel folytatott tárgyalások megszakadása után úgy fogalmazott: az ország a döntéssel visszanyerheti pénzügyi függetlenségét.

    Magyarország lázadása nem várt fejlemény az IMF és az EU vezetői számára, értékel a cikk szerzője, akik más országokban, mint például az adósságválságba sodródott és több százmilliárd euróval megmentett Görögország esetében éppen a megszorító intézkedések betartatását próbálják elérni.

    Nagyon fontos precedenst teremthet a magyar kormány döntése, nyilatkozta Mark Weisbrot, az amerikai Gazdasági és Politikatudományi Kutatóintézet központjának igazgatója. A washingtoni pénzintézettel szemben kritikus közgazdász elmondta, hogy az IMF-nek rugalmasabban kellene kezelnie politikáját és több racionalitást kéne ezekbe belevonni.”

  19. Miska72 szerint:

    Mire számítottatok? 🙂 🙂 🙂 Az MSZP erre képes!

  20. GONDOLKODÓ! szerint:

    A közelmúltban írtam, hogy vészesen közeleg Portugália, Spanyolország, Olaszország csődközeli helyzete! Nincs megállás, amíg össze nem omlik ez az egész! Nem lehet mindenkit “kisegíteni”, aztán megy minden tovább!
    Tegnap este kaptam az “infót”, hogy Spanyolországot 720milliárd Euróval (amit kapott) megsegítették, nehogy az Euró bedőljön, államcsöddel egyetemben. No szépen halad ez tovább!………

  21. GONDOLKODÓ! szerint:

    “Egyre markánsabban fejti ki véleményét a világgazdaságról a legnagyobb kínai hitelminősítőnek számító, a belpiac huszonöt százalékát ellenőrző Dagong. A kínai hitelminősítő heves kirohanásokat intézett a Standard and Poor’s és a Moody’s, valamint a Fitch ellen, mert azok a 2008-as pénzügyi válság előtt nem ismerték fel a subprime jelzáloghitelek mérgező jellegét. A kínaiak szerint az amerikai politikai hatóságok és szabályozó szervek nem tartják magukat az objektív kritériumokhoz, mivel a válság kirobbanása után sem merték megvonni az Egyesült Államoktól a „szentséges” AAA jelzést, a lehető legjobb osztályzatot. A Dagong a hónap elején közzétette saját országminősítő rangsorát, amelyben az amerikai államadósságot két fokozattal minősítette le, AA jelzésre.”

  22. GONDOLKODÓ! szerint:

    “Óriási lyukat ütött a költségvetésben, hogy Medgyessy Péter, majd utódja, a szocialista mezbe öltözött nagyvállalkozó, Gyurcsány Ferenc választóik egy részét az államkassza áldásaiban részesítette – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A konzervatív német újság szerint mostanában az a tézis járja, hogy Magyarország éppen az az adós, amely ideális az IMF és az EU számára ahhoz, hogy elrettentő példát statuáljon rajta. Ha ez a felfogás helytálló lenne, és az IMF és az EU a magyaroknak feltenné a hüvelykszorítót, azzal Olli Rehn pénzügyi biztost büntetnék hazugságaiért, aki dicsérte Budapestet alacsony államháztartási deficitjéért. Orbán erős miniszterelnöki pozícióját ugyanakkor közvetve tovább erősítené – összegez a német lap. “

  23. DFK szerint:

    Ezek bármit képesek elBALtázni.

  24. GONDOLKODÓ! szerint:

    “Évente több tízmillió forintnyi közpénzt költhetett el az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítvány. A támogatás mértékét magyarázza, hogy a kuratórium vezetője az SZDSZ szakértője volt, soraiban pedig Mesterházy Attila MSZP-elnök felesége is helyet foglal. A szocialista kormányok jóvoltából tavaly 76,66 millió forintból gazdálkodtak, az idén pedig 69 millió forintból végezheti munkáját a nyolcfős kuratóriummal dolgozó közalapítvány, amelynek vezetésében találjuk az MSZP-elnök feleségét, Mesterházy Szilviát is. Mindkét esztendőben csaknem negyvenmillió forint jutott személyi juttatásokra, de ebben nem szerepelnek az utánuk fizetett járulékok – derül ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapján elérhető átadás-átvételi dokumentumokból, amelyeket Kiss Péter (MSZP) korábbi társadalmi kapcsolatokért felelős tárca nélküli miniszter jegyzett. Az alapítvány egyike azoknak a közpénzből tevékenykedő szervezeteknek, amelyek működését az új kormányzat vizsgálja. “

  25. admin szerint:

    Kérjük a többször bemásolt hozzászólások mellőzését!

    Az ilyeneket igyekeztünk eddig is törölni, tehát nekünk és a beírónak is csak pluszmunkát okoz.

  26. GONDOLKODÓ! szerint:

    “Kövér szókimondó kritikája persze nem csak régi barátját és harcostársát, Orbán Viktort érinti. Még kíméletlenebb szavakkal ostorozza szocialista képviselőtársait, akiknek állítólag még köszönését sem hajlandó fogadni. Mint mondja: „Képviselőként tiszteletben tartom a mandátumukat, de emberként jogom van kifejezni irántuk a megvetést, amit cselekedeteik miatt érzek.”

  27. GONDOLKODÓ! szerint:

    Igen csak hozzászoktatták a “butulási folyamathoz” az embereket, következményként meg is lett az eredménye! Ez a hely és Társasága (tisztelet a kivételnek) nem, vagy csak igen nehezen tudja elviselni a FILVILÁGOSÍTÓ TEVÉKENYSÉGET! A közzétett írások, gondolatok minősége, önmagáért beszél, s minősít! Akkor még a PROFITRÓL nem is szóltam! Hiába, az üzlet az üzlet mindenek felett, bár mi áron! HAJRÁ!
    MAJD ELJŐ MINDENKI ÉLETÉBEN AZ AMIKOR RÁDÖBBEN A LÉNYEGRE!
    Addig meg a kimért fölösleges köröket kinek, kinek meg kell tennie!

  28. grün szerint:

    „Képviselőként tiszteletben tartom a mandátumukat, de emberként jogom van kifejezni irántuk a megvetést, amit cselekedeteik miatt érzek” Kövér L.

    “Tiszteletben tartom az Alkotmányt, de tisztelni nem tudom!” Orbán V.
    Most majd letett esküjéhez igazíttatja, régi szakemberekkel (Pozsgay, Boros stb.)!

Itt lehet hozzászólni !