Szombaton lesz a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep átadás-átvétele

Biztos hogy a jövőben még sokat hallunk a beruházáshoz kapcsolódó botrányokról

OrientPress, Csepel.info

Fotó: Épülettár.hu

Az eredetileg tervezett időben, július 31-én megtörténik a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep hivatalos átadás-átvétele, és másnap megkezdi üzemszerű működését az uniós társ-finanszírozással épített szennyvíztisztító rendszer.

A beruházó Fővárosi Önkormányzat és az üzemeltető azonban nem tudott megállapodni bizonyos szerződésmódosítási kérdésekben. Ezek rendezéséig a tisztítómű úgynevezett kényszer-üzemeltetéssel folytatja működését, amely műszaki szempontból semmilyen hátrányt nem jelent a szennyvízkezelés folyamatára. A tisztítómű nem áll le, a próbaüzemi működésről átáll normál, üzemszerű működésre.

A kényszer-üzemeltetés jogi fogalom, amely arra utal, hogy egy közmű szolgáltatási feladatot ellátó üzem jogilag még nem rendezett körülmények között működik, azonban a szerződő felek közös szándéka volt az üzem átadás-átvétele. A kényszer-üzemeltetés nem jelent havaria állapotot vagy szükséghelyzetben történő működtetést, csupán a még rendezendő jogi kérdésekre utal. Ez tehát a központi szennyvíztisztító telep esetében azt jelenti, hogy a tisztítómű az egyéves próbaüzemi működés után augusztus 1-én átáll üzemszerű, normál működésre, anélkül, hogy műszaki szempontból bármilyen hátrányos változás történne a megfelelő mértékű és színvonalú szennyvíztisztítás teljesülésében.

A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepet az üzembe helyezéstől számított első 4 évben a BKSZT Kft. üzemelteti. A cég a Fővárosi Önkormányzat többségi tulajdonában van, kisebbségi tulajdonosa többek között az a Csepel 2005 FH Konzorcium, amely a telep tervezési és kivitelezési munkáit végezte. A Főváros és a Csepel 2005 FH Konzorcium között 2006 januárjában született meg az a szerződés, amely rögzítette az induló szennyvíztisztítási díjat, továbbá a augusztus 1-vel induló üzemeltetéskor esedékes szolgáltatási díj számítási módját (az induló díj alapján). Az üzemeltetési díj aktuális értékét az üzemeltetés megkezdése előtt – tehát az elmúlt időszakban – kellett meghatározni.

A Főváros szakbizottságai a szennyvíztisztítási szolgáltatási díj mértékéről döntöttek, ez 23,21 forint és alacsonyabb a 2006-ban rögzített induló díjnál, mert az elmúlt 4 év során bizonyos feladatok (így például a Cséry telepre történő iszapszállítás) kikerültek az üzemeltető kötelezettségi köréből. A szennyvíztisztítási szolgáltatási díj azonban várhatóan nem marad ezen az induló szinten, mert a szakbizottságok döntése szerint további tárgyalásokat kell folytatni annak kiigazításáról.

A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és kapcsolódó létesítményei beruházás Európai Unió által elismert költsége mintegy 428,7 millió euró, amelynek 65 százalékát az Európai Unió finanszírozza a Kohéziós Alapból, 20 százalékát a magyar állam, 15 százalékát pedig a főváros állja.

orientpress.hu

Kapcsolódó:

Csepeli szennyvíztisztító: Somlyódi Csaba (MSZP) nem akar börtönbe menni

10 hozzászólás “Szombaton lesz a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep átadás-átvétele” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    Ha esetleg nem felel meg a magyar szabványoknak /francia építő), csináljunk belőle élményfürdőt!
    Mégiscsak tisztább a vize, mint némelyik strandnak!

  2. bla-bla-bla szerint:

    És 100 %-.kal nő a csatornadíj! Erről eddig egyetlen szarházi sem vonyíkolt!

  3. csepeli szerint:

    bla-bla-bla: Dehogynem, Németh Szilárd vonyíkolt erről.

  4. anticsóka szerint:

    grün-strand, ez elég frappáns név egy szargyárnak és jár mellé egy-egy ingyenbérlet a csepeli mszp és az önkormányzat prominenseinek.
    Így megtudják, milyen úszni a szarban. Ha sejtésem nem csal, már-már kénytelenek barátkozni a gondolattal.

  5. Miska72 szerint:

    Na ezt vajon átveszik-e? 🙂 🙂 Vagy itt is a bukta lesz? 🙂 🙂 🙂

  6. Csepipapa szerint:

    A fenti hir korrektül adja vissza a mostani helyzetét a Szennyvíztelepnek.
    Az már más kérdés , hogy senki nem kérdezi meg, a 23 Ft os szenyvízkezelési díjból, hogy lesz 100%-os csatornadíj emelés?
    Mindakettő m3 elszámolásu, a jelenlegi díj közel 300 Ft. A csepeli telep a főváros szennyvízének közel 60 % -t tisztítja.

    Tisztelt Wertán Zsolt úr!
    Budapest Fővárosi Önkormányzat Pénzügyi Bizottsága

    Csepregi András vagyok , a BKSZT építkezésén dolgozom középvezetőként 2007 eleje óta.
    Egyszerű magyar állampolgárként keresem meg levelemmel.
    Azért Önnek címezve, mert Ön képviseli nevével a BKSZT szerződéseivel kapcsolatos problémák miatti ÁTADÁS-ÁTVÉTEL eljárás lezárhatóságának kivizsgálását

    Tisztelt Képviselő úr!

    Nagyra becsülöm azt a lelkesedést , ahogyan minden erejével azon van, hogy a Főváros Lakosságának ne kelljen drasztikus csatornadíj emelést elszenvednie.
    Magam és – mondhatom legalább 10000 kollégám – hasonló felfogásban végezte a dolgát, építette , engedélyezte, tervezte az ÉLŐ DUNA projekt különböző projekt elemeit.
    Ezeknek az embereknek és Magyarország lakóinak is büszkének kellene lenniük az ország történetének legnagyobb szennyvíztisztítási építkezésére.
    Az ország jó hírét keltené, ha a az ÉLŐ DUNA projekt lezárható ill. átadható lenne.
    Bizton állíthatom, az elmúlt három és fél év személyes napi tapasztalatai alapján,hogy a BKSZT,a Duna alatti nyomócsövek, a Kelenföldi és a Ferencvárosi szennyvízátemelők, a Budai Főgyüjtő és a kiegészítő létesítmények a Telepi Bejáróút és a telepkörüli árvízvédelmi töltés munkái európai színvonalon készültek el .Az egy éves integrált próbaüzem bizonyította, hogy a rendszer jól működik. Erről Ön is meggyőződött személyesen több alkalommal is.
    Azért is soroltam fel az összes projekt elemet , mert mindenkinek tudnia kell , hogy a csatornadíj emelése, nem csak a szennyvíztelep vitatott szennyvíztisztási díjtételének elbírálásán múlik.
    A jelenlegi érvényes szerződések alapján a Megrendelő Fővárosi Önkormányzatnak az ÉLŐ DUNA projekt elkészült műveit át kell vennie, és üzemeltetésre bérbe adnia az előzetesen elfogadott üzemeltetőknek. Ezt csak az akadályozhatja meg, ha a kivitelezésben vagy az átadási feltételek teljesítésében nem megfelelősséget talál a Megrendelő.
    Májusban új korszak vette kezdetét Magyarországon.
    Azt állítottuk, hogy mindenhol rendet kell tenni, a szerződések betartásának terén is.
    Talán azzal lenne jó kezdeni, hogy bebizonyítsuk, hogy ez így is lesz :
    Az aláírt, érvényes szerződéseket betartjuk, majd alátámasztott érvekkel, számokkal felülvizsgálatot tartva, a jogállamiság keretén belül teszünk intézkedéseket.

  7. fülöpke szerint:

    A szennyvíztisztító kapcsán két fontos ( nem szakmai) kérdés merült fel:

    1. Mikor tájékoztatta a Fővárosi Közgyűlés a polgárokat a várható szennyvízdíj emelésről? A beruházás megkezdése előtt, vagy a befejezés kapcsán.
    Mert az utólagos tájékoztatás tisztességtelen dolog.

    2. Arról számtalan Önkormányzat adhat információt, hogy évről évre mennyivel nő a kifizetetlen lakbérek és rezsi díjak mértéke. A drasztikus díjemelésbél a kintlévőség is drasztikusan növekedhet.
    ki fog helytállni? Az önkormányzat.

  8. […] ugyanis még latrinája sincs). Nálunk a helyzet tavaly óta némiképp javult, mivel időközben átadták a nagy budapesti […]

Itt lehet hozzászólni !