A botrányos Volán tender leállítását kezdeményezi a minisztérium

MTI, HVG, Csepel.info

Sok kritika éri a korábban megvásárolt kínai King Long buszokat. Megesett, hogy a kerekeket tartó anyacsavart nem lehetett egészen feltekerni (Fotó: Leéb Ádám, Magyar Hírlap)

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Volánbusz Zrt. autóbusz-beszerzési tenderének leállítását kezdeményezi, mivel a kiírásban foglalt feltételek számos lehetséges induló részvételét kizárják, a nehezen indokolható elvárások miatt a magyar gyártók is esélytelenek a közbeszerzésben való sikeres szereplésre.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra: a folyamatban lévő tendert 2010 júniusában indította a Volánbusz Zrt. A vállalat 20 darab kettőtengelyes és 40 darab háromtengelyes új, alacsonybelépésű szóló autóbusz megvásárlását tervezte. A kiírást számos kritika érte elsősorban amiatt, hogy háromtengelyes autóbuszokat sok gyártó (köztük több magyar cég) önállóan nem képes előállítani. A szűkebb pályázói körben nem alakulhat ki valódi árverseny – véli a szaktárca.

A közbeszerzést az alapítói és tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. állíthatja le. A Volánbusz járműállományának egyébként indokolt fejlesztésére, bővítésére a későbbiekben a részvételi feltételek megváltoztatásával új közbeszerzést indíthat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium folyamatosan végzi az állami vagyonkezelésbe tartozó cégek teljes átvilágítását. A felülvizsgálat része a társaságok által megkötött vagy tervezett külső szerződések megalapozottságának, fenntartásuk vagy elvetésük lehetőségének felmérése.

A tárca a közbeszerzési törvény parlament elé terjesztett módosításával igyekszik javítani az állami és önkormányzati tenderek általános részvételi feltételein. A javasolt változások mindegyike azt szolgálja, hogy átlátható, egyértelmű és a túlzott elvárásokat korlátozó szabályok segítsék a pályázókat, ezen belül is leginkább a hazai kis- és középvállalkozókat – olvasható a közleményben.

hvg.hu

Előzmények:

Botrányos pályázat a Volánbusznál

Egyéb:

A fővárosiak várják az új magyar buszokat

4 hozzászólás “A botrányos Volán tender leállítását kezdeményezi a minisztérium” bejegyzésre

  1. GONDOLKODÓ! szerint:

    A szocik, szdsz, mdf négy+nyolc év uralkodása alatt az egész országban mocsok, szemét, korrupció, botrány, botrány hátán! ÉLNEK MÉG!?

  2. grün szerint:

    Valószínűleg élnek még, mert a helyzet egyre szarabb!

  3. nagyapó szerint:

    A volános et.-ak miért nem a gyártó kínai céghez fordulnak? Tudom, mert a közbeékelődő saját közvetítő cég nagyot tud kaszálni. Hasonlóan ahhoz, hogy nem az oroszok építették meg a 4-es metrót ’94.ben, mert azt ingyen, (államadósság terhére) valósították volna meg. Akkor hol a “haszon”?
    Mi újság a használt Mercedes buszok megvásárlásánál történt korrupciónál?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. csöves szerint:

    Magyar útra magyar buszt

Itt lehet hozzászólni !