Hiány- és adósságmentes csepeli költségvetés biztosítja a fejlesztéseket

csepel.hu

A csepeli önkormányzat februári ülésén a képviselők elfogadták a 2020. évi költségvetést.

Míg a főváros idei költségvetéséből sajnálatos módon több Csepelt is érintő fejlesztés kikerült, a kerületi önkormányzat stabil pénzügyi hátteret biztosít a működés mellett a beruházások folytatására is – mindezt adósságok és működési hiány nélkül.

A testületi ülés elején Borbély Lénárd polgármester köszöntötte Kónyáné Dézsi Mariannát, a Csepel Dolphins triatlon versenyzőjét, aki már öt alkalommal teljesítette az Ironman-t, tavaly pedig hat különböző távon nyert triatlon és duatlon címet. Ezután a polgármester tájékoztatta a képviselőket, hogy Kovács Dávid Attila kilépett a Jobbikból és függetlenként folytatja a munkáját.

A testület hosszú vita után 10 igen, 5 nem és 3 tartózkodással fogadta csak el a kerület 2020. évi költségvetését. A nemmel vagy tartózkodással szavazók azt hangoztatták, hogy ők is támogatnák a költségvetésbe épített bérfejlesztéseket, ezért erről külön szeretnének dönteni, ám erre a forrást már nem biztosítanák, mert a költségvetést nem támogatják. Azt nem részletezték, hogy ennek mi az oka. A költségvetés számait nem kifogásolták, változtatásokra sem tettek javaslatot. Érdekes, hogy a költségvetés által szintén lehetővé tett fejlesztésekről – ezek közül a három nagy tétel az útfejlesztés, az iskolai felújítások és az egészségügyi fejlesztések lesznek 2020-ban – az ellenzék nem kívánt külön szavazni, így lényegében a költségvetésükkel együtt csak leszavazták azokat.

Az így megszavazott adósság és működési hiány nélküli költségvetést a hosszú távon fenntartható takarékos gazdálkodás jellemzi. Alapvető célja a kerület fejlesztése saját erőből és külső források bevonásával. Kiemelt figyelmet fordít beruházásra, felújításra, utak, járdák, közterületek, épületek állapotának javítására. Az önkormányzat az óvodák megújítása után az iskolaépületek felújításához is segítséget kíván nyújtani. A kvalifikált óvodapedagógusok megtartása érdekében az önkormányzat tavaly bevezette a csepeli óvodapedagógus pótlékot. Az idei költségvetés továbbra is biztosítja ezt az illetménykiegészítést. Érdekesség, hogy ha nem megy át a szavazáson a teljes határozat, hiába támogatta az ellenzék a bérfejlesztéseket, azokat nem lehetett volna végrehajtani.

Az Erzsébet-program idén is lehetőséget biztosít családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatásban részesülő gyermekek részére kedvezményes nyári táboroztatásokra a Balaton partján, valamint az erdélyi Ivó településen. A testület a polgármester előterjesztésére úgy döntött, az önkormányzat az előző évekhez hasonlóan a nyári táboroztatás önköltségét és az utazási költségeket is átvállalja a családoktól. Elfogadták a csepeli sportegyesületek, sportcélú alapítványok részére előirányzott 10 millió forint keretösszegű támogatást, amelyet az egyesületek pályázatokkal tudnak elnyerni. A képviselők jóváhagyták, hogy az önkormányzat stratégiai együttműködési megállapodást kössön a Fitt Jövő Alapítvánnyal. A megállapodás elősegíti a kerületi lakosok sportolási tevékenységét, az egészséges életmód népszerűsítését.

A Szerencsejáték Zrt. kezdeményezésére és finanszírozásával befogadó játszótér épül a Béke téren. „A játék összeköt!” elnevezésű programban olyan játszóterek épülnek, ahol fogyatékos gyermekek és ép társaik közösen tudnak játszani. A Csepeli Városfejlesztési Nonprofit Kft. több helyszínt megvizsgálva döntött a Béke tér mellett, amely tömegközlekedéssel könnyen elérhető és az akadálymentes megközelítése is biztosítható.

A testület elfogadta Kovács Dávid Attila (független) előterjesztését, amely közösségi könyvszekrények felállítását kezdeményezi Csepel közterületein. A képviselők megszavazták a közösségi kertek létrehozásáról szóló javaslatát is. A projekt részletes kidolgozása a lakossági igények felmérése után indul.

A képviselők a Magyar Sebészek Alapítványának bruttó 1.5 millió forint vissza nem térítendő támogatást is adtak a Szent István Kórház Sebészeti Osztályának rekonstrukciós és oktatási infrastruktúrájának fejlesztésére. Ezt Dukán András, a Momentum képviselője nem támogatta, őt nem lehetett meggyőzni arról, hogy a csepeli lakosság részére is hasznos fejlesztésről van szó.

3 hozzászólás “Hiány- és adósságmentes csepeli költségvetés biztosítja a fejlesztéseket” bejegyzésre

  1. pusssh szerint:

    Ezt a hírt itt valahogy jó ideje senki sem méltatja a trollkülönítményből. Érdekes.
    Én megnyugvással olvastam.

  2. Gary Ridgway szerint:

    …és mi nyugtatott meg? 🙂
    Melyik rég fogalomnak kategorizált pénzeköltés érint, teszi könnyebbé a napjaid, stb…?
    😉

  3. pusssh szerint:

    “Az így megszavazott adósság és működési hiány nélküli költségvetést a hosszú távon fenntartható takarékos gazdálkodás jellemzi.” – Nem mindig volt így.

Itt lehet hozzászólni !