Budapesti körvasutat épít a kormány

Magyar Nemzet

Újabb nagyszabású, kormányzati közlekedésfejlesztés kezdődik Budapesten a Déli Körvasút projekt megvalósításával.

A főváros által is támogatott projekt gyorsabbá teheti a városon belüli vasúti személyközlekedést, illetve a HÉV-ek rekonstrukciójához és összekötéséhez hasonlóan jelentősen csökkentheti az agglomerációból Budapestre zúduló gépkocsiforgalmat.

Ekkora vasútfejlesztés Budapest belső területén több mint száz éve nem történt, és ez hosszú évtizedek óta az első olyan vasúti beruházás, amely Budapesten belül új megállókkal és sűrűbb vonatokkal

az ingázók mellett a városban közlekedők hasznát is szolgálja

– jelentette be Vitézy Dávid a Facebook-oldalán.

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója azután osztotta meg a helyi és elővárosi kötött pályás közlekedést megújító tervet, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) múlt csütörtöki ülésén a Gulyás Gergely miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester által vezetett grémium egyetértésre jutott abban, hogy megvalósuljon a Déli Körvasút projekt. A közlekedési szakember által bemutatott beruházás célja, hogy

a körvasúton 10-15 percenként járhassanak a vonatok,

összekötve az érdi, a budaörsi és a környező budai agglomerációt, Budafok-Nagytétényt, Kelenföldet, az újbudai egyetemvárost, a Soroksári út térségét és a Déli városkaput, valamint a Népliget térségét Kőbánya-Kispesttel, a reptérrel és a pesti agglomeráció­val. A kormány, a BFK és a Nemzeti Infra­struktúra-fejlesztő Zrt. által közzétett videó szerint új vasúti megállók épülnek a XI. kerületi Nádorkertben, a IX. kerületi Közvágóhídnál és a Népligetnél. A tervek szerint például üveg oldalfalú, acélszerkezetű, cinklemez féltetős, akadálymentesített megálló épül a beton támfalas töltés tetején a Nádorkertnél, amely kiszolgálja a környék gyorsan fejlődő területeit, az Infoparkot és a Budaparkot.

Az FKT-n egyetértés alakult ki, hogy a Kelenföld és Ferencváros pályaudvarok között három-, néhol négyvágányosra bővülő vasútvonal mentén esztétikus, az említett állomásnál alkalmazott védőfalakkal kell csökkenteni a zajterhelést. A beruházással párhuzamosan a Hamzsabégi út menti parkot pedig színvonalas, a környéken élők igényeit maximálisan kiszolgáló közparkká kell fejleszteni. Vitézy Dávid felhívta a figyelmet, hogy a vasút fejlesztése, a járatok sűrítéséhez szükséges új vágányok építése a fák kivágása nélkül a helyszín adottságai miatt nem elképzelhető, de a beruházás tervezése során minden lehetséges alternatíva vizsgálata után arra jutottak, hogy a javasolt megoldás okozza a legkevesebb faveszteséget, így ezt ma az FKT is elfogadta.

A vezérigazgató beszámolója szerint a kormány képviselői és a főváros vezetése is egyetértett abban, hogy a kivitelezés által érintett – mintegy kétszáz – fa pótlásán,

több mint kétezer új fa

ültetésén túlmenően javítani kell az érintett terület élhetőségét is, például a vasút alatt átvezető új kerékpáros-gyalogos átjárók építésével. A tervek szerint a töltés átjárhatóvá válik a Bukarest utca–Fejér Lipót utca, Fadrusz utca–Mohai út és a Szerémi út–Szerémi sor között. – A helyben élők, a XI. kerület és a főváros bevonásával keressük annak lehetőségét, miként tudjuk a felújított parkot összekapcsolni a környező városrészek más zöldterületeivel, és a főváros javaslatait elfogadva a zöldfejlesztéseket a projekt lehető leghamarabbi szakaszában megvalósítani – tette hozzá Vitézy Dávid.

Mint a Magyar Nemzet megírta, szintén az FKT legutóbbi ülésén bólintott rá a főváros a kormány HÉV-fejlesztési terveire, a BFK pedig ezzel összefüggésben kiírta az ötös metró első ütemének tervezésére szóló tendert. A szentendrei, a ráckevei és a csepeli HÉV-vonal meghosszabbítását, a belváros és a Duna alatt való összeköttetését jelentő projekt – a teljes HÉV-járműállomány lecserélésével együtt – jelentős mértékben mérsékelheti a Budapestre zúduló agglomerációs gépkocsiforgalmat.

Forrás: Magyar Nemzet

Itt lehet hozzászólni !