Vírusveszély: fontos, új információk

Infostart

Amíg a beteg nem mutatja a koronavírus-fertőzés tüneteit, nincs értelme elvégezni a tesztet – közölte az országos tisztifőorvos hétfőn. Közben ismét aktualizálták a koronavírus miatt a háziorvosoknak kiadott eljárásrendet.

Müller Cecília a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában azt is ismertetette, hogy eddig 137 vizsgálatot végeztek el a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laborjában, de egyik sem lett pozitív, továbbra sincs koronavírussal fertőzött ember Magyarországon.

Hozzátette: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megszabott protokollnak megfelelő, víruskimutatáson alapuló tesztet végeznek. Ennek során a fertőzőosztályon torokmintát, úgynevezett légúti törlékmintát vesznek, amely az NNK laboratóriumába kerül. Itt megfelelő előkészítés után a vírus örökítőanyagának, az RNS-nek a két génjét mutatják ki. Ez egy olyan standard kimutatási mód, ami bizonyosan beazonosítja a vírust, és így nincs hamis eredmény – jegyezte meg.

A tisztifőorvos kiemelte,

amikor valaki még nem mutatja a tüneteket, akkor nincs meg a szükséges vírusszám a torkában, ami egy diagnózishoz elég lenne.

Mivel a vírus lappangási ideje 14 nap, ezért egy tünetmentes emberen most elvégzett vizsgálat nem garantálja, hogy például három nappal később, a lappangási időszakban ne jelennének meg a tünetek.

Müller Cecília szólt arról is, hogy a koronavírus nem ismeretlen, korábban már hatféle koronavírus volt képes emberi megbetegedést okozni, ez a mostani a hetedik, amely egy mutáción esett át, ami megváltoztatta a tulajdonságait.

Kiemelte, hogy a megfertőzöttek 80 százaléka tünetmentesen átesik a betegségen, és

elsősorban az idős, több betegségben szenvedőkre nézve veszélyes,

akiknek gyengébb az immunrendszerük, vagy olyan betegségben szenvednek, ami miatt esendőbbek a vírusfertőzéssel szemben.

Aktualizálták a háziorvosi eljárásrendet

A tisztifőorvos későbbi sajtótájékoztatóján azt is bejelentette: ismét aktualizálták a koronavírus miatt a háziorvosoknak kiadott eljárásrendet. Tájékoztatása szerint minden háziorvosnak rendelkeznie kell védőfelszereléssel – a mentőállomásokon depókat hoztak létre, ahonnan a házi orvos igényelhet ilyen eszközöket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Operatív törzs: egyre többen szórakoznak a koronavírus-infós vonalakon

Sokan kihasználják a zöld szám és az információs e-mail-cím adta lehetőségeket, de nem kevesen jókedvükben teszik – hangzott el a koronavírussal kapcsolatban felállt operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Hétfő délelőtt 11 óráig 1748 hívás (0680 277 455 és 0680 277 456) és 648 elektronikus levél érkezett a központi vonalakra – ismertette a koronavírussal kapcsolatban felállt operatív törzs ügyeleti központjának vezetője újságírók előtt a friss adatokat.

Lakatos Tibor a tájékoztatón elmondta, egyre többen szórakoznak is ezeken a vonalakon.

Ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy aki a koronavírussal fertőzött területeken járt, az alábbi lépéseket tegye meg, illetve az alábbiaknak kell történni:

  • értesítse telefonon háziorvosát
  • a háziorvos egy protokoll szerint kérdéseket fog feltenni, azokra válaszolni kell
  • amennyiben a háziorvos úgy találja, mentőt küld a betegért
  • a mentő a területileg illetékes kórházba viszi
  • a területileg illetékes kórházban mintát vesznek a betegtől, miután elkülönítették
  • a minta a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumába megy, ahol pár óra alatt megszületik az eredmény
  • ha pozitív a minta, akkor az erre kijelölt Szent László Kórházba viszik a beteget, orvosi ellátásban részesítik.

Lakatos Tibor felhívta rá a figyelmet, hogy

továbbra sincs Magyarországon regisztrált koronavírusos megbetegedés.

Kérdésre válaszolva, hogy mit tesz a rendőrség azokból, akik hasznot akarnak húzni a helyzetből – az ATV egyik nézője belefutott egy ajánlatba, amely 4900 forintért kínált védőcsomagot -, azt mondta, egyelőre nincs olyan eredmény a BRFK-nál, amely csalás gyanúját vethetné fel.

Azt is bejelentette, szerdán élesedik a kormány koronavírus-infóportálja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Forrás: Infostart

 

Egy hozzászólás “Vírusveszély: fontos, új információk” bejegyzésre

  1. Gary Ridgway szerint:

    Egy-két gondolat…
    Nem is értem, hogy mind a mai napig van repülőjárat Kínából és Olaszországból is, valamint Olaszországban is vannak többen kint, akik haza is jönnek. Tehát miért kellene ott járnom, hogy elkaphassam? Helybe fogják hozni. Az érintett terület… Melyik? Nem sorolnám fel, itt van az érintett országok listája: https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

Itt lehet hozzászólni !