Megnyílt Végh Edit és Végh Péter jubileumi tárlata

Csepel.hu

Végh Edit és Végh Péter színvonalas alkotásait tekinthetik meg a művészetkedvelők a Szabó Magda Közösségi Térben április 12-től. A házaspár ezzel a közös kiállítással házasságuk 50 éves jubileumát is ünneplik. A Más tollával című jubileumi tárlatot Sipos Endre művészet-filozófus nyitotta meg.

A megnyitón Farkas Enikő intézményvezető-helyettes, a kiállítás rendezője köszöntötte a vendégeket, majd méltatta az alkotók életpályáját. Elmondta: Edit művészet szeretete és szépsége iránti érdeklődése végigkísérte eddigi életét. Munka mellett tanult varrni, majd 50 éves korában kezdett el babákat, később textilszobrokat készíteni. Most legújabb alkotásai láthatók a kiállításon.

Péter munkásságából a fotózás iránti szeretetét emelte ki, noha grafikát és montázsokat is kiválóan készít. „Szinte minden fajtáját kipróbálta a kép alkotásának. Most a fapác a kedvence, de szívesen dolgozik akvarellel. Faragott fát, követ és gipszet, készített bronzplakettet. A rézdomborítást is kipróbálta. Jelenleg a fotózást és a képzőművészetet igyekszik összehangolni szabadidejében” – tette hozzá a tárlat rendezője.

A házaspár művészetének közös vonásait Sipos Endre megnyitójában így jellemezte: mindketten azok közé tartoznak, akik a titkok nyomába eredtek. Alkotásuknál az intuíció és a tudatosság is jelen van. Művészetük közös mozzanata a különleges szenzibilitás, témaköreikben meg akarják fejteni az emberi lélek és a női lélek titkát. Képeik mély természet szeretetről tanúskodnak s a világba vetett ember problémáit érintik.

A méltatások után Homolai Sándor Végh Péterrel együtt egy különleges hangszert, a didgeridoo-t szólaltatták meg.

A tárlat megtekinthető április 30-ig, hétköznapokon 9-19 óra között, szombaton 9-13 óráig (Simon Bolivár sétány 4-8., tel.: 355-4032).

AZS

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !