Mátyás király virágágyásokat díjaztak a Föld napján

Csepel.hu

A környezet, a természeti szépségek, a fák és virágok szeretetéről szólt a Föld napja Csepelen, amelyet a Szabó Magda Közösségi Térben és az előtte felállított színpadon rendeztek meg április 22-én.

Világszerte ezen a napon tartják a Föld napját, amely a környezetünk megóvását, az élhetőbb lakókörnyezetünk kialakítását szolgálja. Az eseményt a csepeli önkormányzat támogatásával a Csepeli Városkép Kft. szervezte.

A reggeli órákban az érdeklődők – köztük rengeteg gyerek — közösen ültettek fákat és tujákat a Szabó Magda Közösségi Tér előtti füves területen. Az épületben íjászati bemutatót tartottak és különféle hasznos tanácsokkal látták el a természet kedvelőit. Sokan voltak kíváncsiak a zöld játszóházra, az öko játszótérre; mások a használt elemeket adhatták le környezetkímélő módon, illetve begyűjtötték a tiszta és használható tárgyakat. Az épület előtti szabad területen szakértők adtak tanácsot kertészkedőknek arról, hogyan kell elültetni és gondozni a különféle növényeket.

Közben egész nap műsorokkal szórakoztatták a közönséget. Fabók Ágnes karvezető vezetésével fellépett a Csepel Hangja kórus, bemutatkozott a Fashion Dance 2002 SE és a BLK Top Bt. tánccsoportja. A Csiga Duó gyermekzenekar interaktív zenés műsort adott elő Tavaszmentés Meseországban címmel. A Ládafia Bábszínház bemutatta az Együgyű Mihók című darabot. Kókay Szabolcs természetfestő az idei esztendő madaráról, a vándorsólyomról tartott előadást. Glavanovits Tamás solymász később sólyomreptetést mutatott be. Kiosztották a természetfotó pályázat díjait.

A Dél-Pesti Tankerületi Központ szervezésében hirdették meg a csepeli és soroksári általános iskolák számára azt a pályázatot, amelyen az volt a feladat, hogy a Mátyás király évéhez kapcsolódóan Mátyás királyhoz köthető virágos kerteket készítsenek. A versenyre tizenhat iskola nevezett. Kreatív módon sokféle kertet hoztak létre, amelyeken például Mátyás király pajzsát, címerét vagy egy hollót ábrázoltak virágokból. A pályázatokat egy pedagógusokból álló független zsűri bírálta el. A díjakat Tóth János tankerületi igazgató adta át. Első lett a Szárcsa utcai általános Iskola, második a Mészáros Jenő Speciális Általános Iskola, harmadik pedig a soroksári Török Flóris Általános Iskola.

Lőrincz Ferencné, a Szárcsa utcai Általános Iskola tanítója elmondta, hogy a tankerületi központtól másfél köbméter virágföldet és 40 ezer forint értékben virágokat kaptak. Azt találta ki, hogy Mátyás király címerét formázzák meg növényekkel, emellett bemutassák a korabeli Magyarországot. A tetszetős, 15 négyzetméteres virágágyáshoz mohát is szereztek, de ezt már a saját udvarukból. Gyerekek, szülők, pedagógusok együtt végezték a munkálatokat. Első helyezettként 50 ezer forint pénzjutalmat kaptak, az összeget játékok és sportszerek vásárlására költhetik.

Cs. A.

Teljes galériánkat megtekinthetik IDE kattintva.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !