Keresik a régi csepeli családok leszármazottait

Csepel-sziget.hu

 

 

Szent Imre tér

 

Szent Imre tér hajdanán (V39endre fotóalbumából)

1712. július 18-án írták alá a Csepeli Úrbéri Szerződést, amelynek alapján újraalapították CSEPEL falut. A szerződés aláírói Utz János csepeli elöljáró és Savojai Jenő herceg voltak. Az évfordulóra készülődve a Csepeli Helytörténeti Egyesület tagjai elhatározták, hogy szorgalmazni fogják a régi csepeli családok leszármazottainak és az érdeklődőknek egy klub formájában való összejöveteleit, dokumentumok, képek, fényképek gyűjtését, egymás részére elérhetővé tételét.

Az 1720-ban kelt összeírásban 19 jobbágyháztartás szerepel a következő nevekkel: Varga; Németh; Bilics; Bogomoli; Gabelics; Istvánoff; Jurácz; Merkovics; Versics; Zorinácz; Agics; Uitz; Fürcht; Schäffer; Niederkirchner; Petz; Harb; Russ; Moszt. Az érdeklődők, érintett családok tagjai Vezér Endrénél tudják felvenni a kapcsolatot a e.vezer@t-online.hu e-mail címen.

Forrás: Csepel-sziget.hu

14 hozzászólás “Keresik a régi csepeli családok leszármazottait” bejegyzésre

  1. Lora :) szerint:

    Nagyon tetszik az ötlet, na ezért is vagyunk Budapest olyan kerülete, ami gazdag és kifogyhatatlan szépséggel rendelkezik etéren, imádom a régi képeket nézegetni Csepelről, nekem is van egy pár!

  2. Vezér Endre szerint:

    Kedves Lora !
    Igaz, némi késéssel vélaszolok, de az új honlapom mostanra fejlődött arra a szinter, hogy érdemes ajánlani : http://www.endre39.hu
    Egyébként van egy régebbi honlapom is : http://www.v39endre.fotoalbum.hu
    Ezen már igen sok csepeli fénykép látható. Ha lehetséges volna régi fényképei másolatainak egy csepeli gyűjteményben való megjelenítése,
    kérem, hogy a honlapon jelzett módon szíveskedjék ezt közölni.

    Tisztelettel
    Vezér Endre

  3. Vezér Endre szerint:

    Tisztelt csepeli Polgárok !

    Most egy körlevelet olvasnak.
    Mivel a Csepel Újságban és a Heti témában megjelent felhívásra többen jelentkeztek, mint régi csepeli családok utódai, úgy gondolom, itt az ideje egy általános ismertetésben közreadni a felhívás okait. ( Én személyesen nem kértem egyik újságtól sem a felhívás közlését de végsősoron örülök, hogy ez megtörtént. ) Eredetileg kb. augusztusra gondoltam a felhívás közreadását, de így már most látható az érdeklődés.
    RCsCsK – Régi Csepeli Családok Kaszinója
    Erre az elnevezésre gondoltam, amikor – többször is – beleolvastam a CSEPEL MONGRÁFIÁBA. A könyv által tárgyalt társadalmi szerveződések szívesen használták a „Kaszinó” megnevezést a kötetlenség érdekében.
    Több érdeklődővel való beszélgetés folyamán úgy gondoltuk, hogy az idei ősz folyamán találkozhatnánk először. A helyszín és az időpont később jön. Addig is javaslom a mellékletek megtekintését és a további kapcsolattartást
    A http://www.v39endre.fotoalbum.hu honlapon sok Csepellel kapcsolatos régi fénykép látható. Egy most induló honlapon a magam és Édesapám írásait teszem közzé : http://www.endre39.hu címen.

    Tisztelettel

    Vezér Endre csepeli helytörténész

  4. […] egy körlevelet olvasnak. Mivel a Csepel újságban és a Helyi Témában megjelent felhívásra többen jelentkeztek, mint régi csepeli családok utódai, úgy gondolom, itt az ideje egy […]

  5. Halász György szerint:

    Szóbeli felhatalmazás alapján felhívására jelentkezik
    f.gizella@freemail.hu, aki mint Feketéné Gizella kerületünkben él és anyai
    ágon a Petz-család leszármazotta.

  6. Halász György szerint:

    Az előző bejegyzésemet sajnos javítanom szükséges, amennyiben Feketéné Gizella címe helyesen : f.gizus@freemail.hu

  7. Bolla Dezső szerint:

    Éljenek soká Csepel egykori újjá alapítóinak utódai.

  8. lőrinczi Tímea szerint:

    Az én nagymamám VargaErzsébet és úgy láttam Vargák is voltak!Igaz ő erdélyben születet de attól még lehet valami köze csepelhez a neve alapján nem?

  9. Kozma Sándorné szerint:

    Szeretnék megtudni a Terleth családról és őseikről kérem segítsenek. Terleth Félixről pontosabban, aki kb. 192o. körül született, édesapja szintén Terleth Félix volt, szikvízkészítő és a XXi., Kassai utcában lakott- Tudomásom szerint ők is nagyon régóta éltek Csepelen. Segítségüket előre is köszönöm.

  10. Feketéné Somos Gizella szerint:

    Kedves Kozma Sándorné!
    Sajnos csak most olvastam a levelet. Amit én tudok: Az időseb Terleth Félix már régen meg halt, Ő az én anyukámnak a sógora volt, az ifjabb nem tudom pontosan de 1976 körül halt meg. Három gyermekük volt sajnos elég fiatalon haltak meg. Az unokákról nem tudok, de vannak többen is. Még a családban születtek Terleth János, Félix, Teréz, és István Ők meghaltak, jelenleg Terleth Erzsébet él. Ha esetleg van még kérdése, szívesen válaszolok ha tudok.

    Szívélyes Üdvözlettel Gizella

  11. Toth Jozsef szerint:

    Lehet, hogy kicsit elkesek a jelentkezessel, de most talaltam ezt a hirblogot. Az en nagymamam Petz lany volt es az o nagymamaja Niderkirchner csaladnevu volt. Sokat meselt, jo negyven evvel ezelott, hogy az o egyik ose Csepel kisbiroja volt? Sajnos rokonaim kozul mindenki meghalt, aki hozza tudna szolni a csaladfamhoz. Az en anyai nagypapam Maszmer Imre volt o a Fekete Erdobol szarmazott es allitolag a volt francia hadugyminiszterenek (Messmer) tavoli rokona volt. Egyebkent oscsepeli voltam, 1986-ig eltem Csepelen, azota viszont Sydneyben elek.
    Vezer Andras neve nekem ismerosen hangzik, lehet, hogy akire en gondolok egy szinten oscsepeli rajzszog gyaros leszarmazottja. Ha igy van kerem keressen meg e-mailom.

  12. Lamprecht Györgyné szerint:

    Keresem Sutták villa levelezőlapot,1902-ben épült és1972-ben sajnos szanálták.Még 100 évig bírta volna vagy még tovább is.

  13. […] érkezhettek ide. Ez lehet az oka a nagy számban előforduló Niederkirchner családnévnek is. Egy 1720-ban kelt összeírásban már 19 jobbágyháztartás szerepel a következő nevekkel: Varga, Németh, Bilics, Bogomoli, […]

  14. Moszt Roland szerint:

    Tiszteletem.
    Szeretnék hozzá szólni, igaz nem kicsit megkésve,de annál nagyobb örömmel.
    Igaz csak 1977-ben születtem,és nemrég jutott tudomásomra ez az egész.
    Szeretném nyílvánosan megköszönni Vezér Endrének ezt a publikációt, nagy örömöt szerzett vele.
    Hogy az én felmenőim tényleg benne vannak abban a 19 jobbágy családba akiket beköltöztettek 1720-ban azt sajnos nem tudom. Az egy biztos, hogy a vezeték nevem és az olvasott névsor között megtalálható az egyezség. Egész életem során Csepelt tartom a legszebb tájnak. Mindíg itt laktam és soha sem fogom elhagyni a szeretett szigetet. Bele gondolva abba, hogy miken ment keresztűl ez a sziget és népe 1720-tól lenyűgöz és tiszteletet parancsol.
    Remélem egyszer majd sikerűl minden felmenőmet egészen 1720-ig visszamenőleg megtalálni. Ha valaki ebben tud segíteni azt nagyom megköszönném.
    Üdvözlettel és tisztelettel adózva: Moszt Roland

Itt lehet hozzászólni !