Ők nyernek a magyar olimpián

Ingatlanmenedzser

Az olimpiai létesítmények látványterve Csepel északi részén

Csepelnek és néhány ingatlanfejlesztőnek kifejezetten jól jönne, ha 2020-ban tényleg megrendezhetnénk a nyári olimpiát. A fővárosi önkormányzat a múlt héten rábólintott a Városépítési Kiviteli Tervre (Master Plan), így elkezdődhet a pályázat közvetlen előkészítése.

Megnyúlhat a belváros, végre életet lehelnének a dunai közlekedésbe és növekedne Budapest turisztikai vonzereje, ha valóban nyári olimpiát rendezhetnénk. A kiszemelt terület Észak-Csepel, ahol magán az olimpiai helyszínen kívül, a sziget egy másik pontján egy másik, komplett kereskedelmi és lakóövezet alakulhat ki, átellenben pedig további két nagyobb ingatlanfejlesztés van előkészületben. Utóbbiak ugyan nem az olimpia miatt épülnek, de nyilván profitálnának a nagyobb figyelemből.

A most elfogadott, aktualizált tanulmány szerint az olimpia teljes támogató infrastrukturális feltételrendszere és a sporthelyszínek biztosítása (2009-es áron) összesen 3 838 milliárd Ft-ot tesznek ki. A teljes felkészülési költség 84%-a infrastrukturális beruházásokhoz kötődik, a közlekedéssel kapcsolatos projektek értéke közel 3 000 milliárd Ft. Az összes projektből értékben az országos fejlesztések 42%-kal, a fővárosiak 58%-kal részesednek.

Terv-kavalkád Csepelen

Csepel lehet az igazi győztes, hiszen az egyébként is tervezett infrastrukturális beruházások fellendíthetik a sziget életét. Hidak, utak épülnének illetve kizöldítenének több barna övezetet, elhagyott, lerobbant ipari területeket fejlesztenének. Az eddigi tapasztalatok szerint az olimpiai helyszínekhez közeli ingatlanok értéke minden esetben jelentősen növekedett, vagyis a csepeli és az ahhoz közeli fővárosi körzetekben ingatlannal rendelkezők többsége jól járna.

Forrás: hg.hu

Van egy önálló, az olimpiai objektumoktól független koncepció is, a Csepel SC Alapítványé. Az a terv a Béke térhez közeli területre terjed ki. A három szakaszban, 2020-ig szóló projekt 2014-ben záródó első ütemében 5-6 milliárdot költenének sportcélú, 15-16 milliárd forintot szolgáltató és kereskedelmi célú fejlesztésre. Az első kapavágáshoz azonban a sportcélú felhasználás kizárólagosságát előíró fővárosi szabályozási terv módosítására van szükség.

Az első szakaszban egy fedett uszoda, továbbá egy-egy sport-, birkózó- és vívócsarnok, fitneszterem és pihenőpark megépítése szerepel. A második és harmadik ütemben egészségügyi rendelők, lakások, irodaházak, üzlethelységek és közösségi parkok, bowling és fallabda-pálya, kiállító terem, valamint az egyesületek klubszékházainak felépítését tervezik. Ezek a tervek még egy-másfél éve születtek, de azóta nem közölték, hogy módosítottak volna rajtuk. Ha mégis, akkor az legfeljebb későbbi kezdést hozhatná, ami akár jó is lehet, hiszen egy kedvezőbb piaci környezetben tárgyalhatnak a hitelekről.

Forrás: teampannon

Ugyancsak a szigetcsúcson van két óriási, összesen 250 hektáros telek, amelyek a spanyol Fadesa tulajdonában vannak. A cég egyelőre hallgat, de két éve intenzív munkaerő toborzásba kezdett, kifejezetten a későbbi projektre vagy projektekre készülve. Az eredeti tervek szerint a cég legalább ezer lakást és szabadidős létesítményeket építene.

Szomszédok is profitálhatnak

A Csepel-szigettől néhány száz métere északra lévő VITUKI-telken a WING tervez egy nagy, vegyes funkciójú komplexumot. A terveket a brit Foster tervező iroda készítette, a magyar társaság kedden áll a sajtó elé ezekkel. Előzetes nyilatkozatokból azt lehet tudni, hogy több, mint ezer lakás, 100 ezer négyzetméter iroda és hotel is lesz a területen, különösen az utóbbinak jön jól a lehetséges csepeli olimpiai helyszín.

A sziget észak-keleti csücskével szemközti, soroksári Duna-szakasz a Quaestor-Gropius páros területe. Projektcégük szeretné megépíteni a DunaCity névre hallgató, 1,2 milliárd forintra becsült beruházást, amelyben több száz ezer négyzetméter iroda, több ezer lakás, hotel és kereskedelmi központ is lehet. A cég már jelentős infrastrukturális fejlesztéseket hajtott végre, de a válság rossz ütemben kapta el a projektet. Egyelőre nem tudni, hogy folytatható-e a beruházás, s ha igen, akkor mekkora eltolódás lesz. Az eredeti tervek szerint 2016-ban kellett volna befejezni.

ingatlanmenedzser.hu

23 hozzászólás “Ők nyernek a magyar olimpián” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Ha a lerobban alattam a 148-as hogy érek ki a megnyitó ünnepégre?

  2. grün szerint:

    Gordon! A 6.-os metróval, ami Ráckevét köti össze Szentendrével!

  3. anticsóka szerint:

    Hová lett a látványtervről a szargyár? Ott lesznek az úszóversenyek?

  4. pricpracpruc szerint:

    Mibe kerülhet egy látványterv? 100 millióba? Persze, ha elég részletes.

  5. Herbert szerint:

    Ezt a témát a “lerágott csont” cikkbe lehetne illeszteni.
    A magyart attól különbözik másoktól, hogy egy rókáról ( meg a sok hülye adófizetőről) min. 8 bőrt is képes lenyúzni.

  6. Vica szerint:

    Úgy tűnik, eltévedtem. Azt gondoltam, hogy csupán a Szabadkikötő út Kis-Duna felőli részéről szólt eddig a fáma, de itt úgy látom, a nagy Duna oldalán is áll egy-két ufó. Szép látvány lesz mellette a szennyvíztisztító. Talán építenek majd köré egy ufó alakú szar-kofágot, hogy ne ríjjon ki az összképből…

  7. Vica szerint:

    Jól látom? A látványterv bal alsó sarkában látszó jéghegy egy bazi nagy toronyház? Tudtommal Budapest területén nem épülhet ilyesmi… Remélem, tévedtem.

  8. Vica szerint:

    Még egy gondolat erejéig…
    Érdekes lesz majd a közlekedés, ha tényleg itt lesz az “olympiai falu”. Új hidat nem láttam ugyanis a látványterven, a régiek meg már így is nehezen bírják a strapát. No, de semmi vész. Itt amúgy is csupa angyalka él, akik majd behúzva a magassági kormányt, átröppennek autóikkal a víz felett, a többieknek pedig ott az úszás, evezés hőlégballonozás lehetősége 🙂 .
    Távolugrásból pedig, aki átér Erzsébetről Csepelre, már olympiai bajnok is lehet egyben, lehet próbálkozni még rúdugrással is, esetleg motoros sárkányrepüléssel… Gondolkodjatok további ötleteken, ugyanis, ha majd beáll a Kvassai és a Gubacsi híd, valahogy nekünk is tudni kell közlekedni. Addig pedig van uszkve 20 évünk gyakorolni 🙂 .

  9. Vica szerint:

    Látod Herbert!
    Ez azért van, mert a magyar ember leleményes, életképes! Mindíg képes új bőrt növeszteni magára, és egyszerűen nem hagyja, hogy eltapossák.

  10. Gordon szerint:

    Vica írja:

    “Jól látom? A látványterv bal alsó sarkában látszó jéghegy egy bazi nagy toronyház? Tudtommal Budapest területén nem épülhet ilyesmi… Remélem, tévedtem.”

    Miért lenne jó az ha nem épülhetnének Budapesten toronyházak? Szerintem a város egyes részein nyugodtan lehetne ilyeneket építeni.

  11. Vica szerint:

    Azért Gordon, mert Budapest más. Budapestnek hangulata van, s lehetne igazán “csodálatos ékszerdoboz”, ha rendbehoznánk, felújítanánk a lepukkant épületeket, utcákat. Ide szerintem nem illenének felhőkarcolók… Végülis szerencsére, vagy szerencsétlenségünkre nem vagyok olyan helyzetben, hogy bárkit is érdekelne ezirányú véleményem 🙁 .

  12. csöves szerint:

    Szerintem nem látunk a nyomortól .Minek nekünk olimpia ? Minek a bajt tetézni? Én már egy nyomorult gerincúttal is beérném.

  13. Miska72 szerint:

    Ha itt rendezik az olimpiát, mi csepeli lakosok mit fogunk ebből anyagilag érezni? SEMMIT!
    No comment.
    Olimpia? MIBŐL? MARGIT? NÓÓÓÓRMÁLIS!
    Vállság van, és itt még 2020 ban is az lesz.

  14. Ditte szerint:

    Ingatlanfejlesztés, stop!

  15. Gordon szerint:

    Engem érdekel a véleményed Vica, ezért is kérdeztem meg.

    “Budapestnek hangulata van, s lehetne igazán “csodálatos ékszerdoboz”, ha rendbehoznánk, felújítanánk a lepukkant épületeket, utcákat.”

    Ez nem minden vársorészre igaz. Ez az amit Váteszék sem akartak felfogni. Nem a belvárosról beszélek. Hanem mondjuk épp Csepelről. Szerinted itt mitől lehetnénk csodálatos ékszerdoboz? A volt eperföldektől? Vagy ha felújítanák a paneldzsungelt? Olyan gyalázatos módon mint a Petz Ferenc utcai házat? Ettől soha nem leszünk ékszerdoboz és esztétikailag ez – valjuk be -, xart sem ér.

    Észak-Csepel épp arra lenne alkalmas hogy valami újat, valami olyat csináljunk mely ebből a városból eddig hiányzott.

    Mint pl. a La Défense negyed Párzsban.

    http://greenhotelparis.com/ecotourism/wp-content/uploads/2008/12/tour-generali-la-defense-paris.jpg

    Az új negyed gyorsan a város jelképévé válna és gazdagítaná azt. De persze maradhatnak az eperföldek is (bár úgy tudom már eper sincs).

  16. Vica szerint:

    Kedves Gordon!

    Ha valóban érdekel a véleményem, hát így gondolom:

    Csepel szerintem Budapestnek kb. a közepén fekszik, amennyiben a Duna hozzávetőlegesen középen szeli ketté a várost. Adottságai, mi szerint a Duna által körülvett szigeten fekszik, egyedivé és megismételhetetlenné teszik. Az, hogy ma mégsem úgy néz ki, hogy a város büszkesége lehessen, már egy másik kérdés…
    Csepelt külvárosként emlegetik (végülis elég távol esik pl. az V. kerülettől), de gondolj csak bele, 10 percre vagyunk a Boráros tértől. Túl közel a belvároshoz, hogy ne legyen nagy a disszonancia a régi (szerintem) műemléképületek és egy felhőkarcolókkal beépített terület között. Úgy gondolom, nem valók Budapest középső, Duna menti részére felhőkarcolók, mert megváltoztatnák a város jellegét, épp azt, amiért oly sokan szeretik.
    Nem. Az már nem lenne az a Budapest, amiért szívesen jönnek hozzánk a túristák, akik szájtátva csodálják a szebbnél szebb építészeti alkotásokat itt, a Duna mindkét oldalán.
    Számomra a párizsi Generali Torony és közvetlen környezetében felépült új városrész nem az a Párizs, amit olyan régóta szeretnék a valóságban látni. Bizonyára nincs igazam (ahány ember, annyi vélemény, és a saját nézőpontjából mindenkinek igaza lehet), hiszen a régi, a múlt találkozása az újjal, a jövővel mások számára felemelő lehet. Aztán ott az átadásakor közutálatnak örvendett Eiffel torony, mely ma már Párizs egyik legnagyobb nevezetessége, mondhatni jelképe. Aztán ott van pl. a Pompidou Központ, mely az én szememnek különösen csúnya, mások pedig oda vannak érte…
    Visszatéréve Budapesthez, sajnálom azokat a régi, körfolyosós műemlék, vagy műemlék jellegű épületeket, melyeket lebontva végülis igényes, szép lakónegyedek nőttek ki a földből pl. a IX. kerületben. Úgy gondolom ugyanis, hogy azokat az épületeket fel lehetett volna újítani, s akkor sokkal nagyobb értéket képviselnének, mint ezek az új társasházak. Látod, ilyeneket el tudnék képzelni Csepel új városrészében. Igen. Új városrészeken ilyeneket lenne érdemes építeni, de feldúlni, lerombolni miatta a régi értékeket szerintem vétek.

  17. hlajos szerint:

    grün: az még az 5-ös lenne.

    Amúgy erről a képről kifelejtették a HÉV-et? Mert hogy nem fognak a helyére metrót építeni, az egyszer száz, meg annak nincs feelingje. A megszüntetése pedig szóba sem jöhet.

  18. hlajos szerint:

    Jah, megvan. A nagyméretű képen (http://ingatlanmenedzser.hu/image.aspx?id=2d06fdd4-8d72-47c3-b814-865a0ebafb28&view=502415cc-3fa5-4873-acd2-59ffd8e4cdf7) látszik kép fehér kukac a középső összenyomott rugó alakú izé két oldalán. Maradhatna zöld, úgy az igazi.

  19. grün szerint:

    hlajos!
    Hofi után szabadon:Szegednél építik az M43 sztrádát, hogy melyik a másik 42?!

  20. munkásököl szerint:

    “Visszatéréve Budapesthez, sajnálom azokat a régi, körfolyosós műemlék, vagy műemlék jellegű épületeket, melyeket lebontva végülis igényes, szép lakónegyedek nőttek ki a földből pl. a IX. kerületben.”

    Ezek a negyedek csak a panelhez szokott szem számára igényesek. Valójában viszont kicsi, fény nélküli, élhetetlen zugok, olykor a “lakáshoz” képest abszurd nagyságú erkélyekkel. Drágák, ugyanakkor borzasztó igénytelenek szerintem. Egyetlen előnyük, hogy építésüket etnikai tisztogatás előzi meg, és ennek a környékben lakó normális emberek örülnek. Egy ekkora nagy üres beruházási területre, mint Észak-Csepel, szerintem bűn lenne ilyen kalitkákat építeni.

    Egyébként pedig nem az olimpia ötletével van a gond, hiszen Dél-Afrika is rendez foci vb-t, és profitálni is fog belőle. Itt a manipulatív háttérelképzelésekkel van a baj. A tervek előkészítői ugyanis tusztában vannak vele, hogy itt sosem lesz olimpia, de erre hivatkozva célt érhetnek bizonyos lobbik. Lásd:

    “Van egy önálló, az olimpiai objektumoktól független koncepció is, a Csepel SC Alapítványé. Az a terv a Béke térhez közeli területre terjed ki. A három szakaszban, 2020-ig szóló projekt 2014-ben záródó első ütemében 5-6 milliárdot költenének sportcélú, 15-16 milliárd forintot szolgáltató és kereskedelmi célú fejlesztésre. Az első kapavágáshoz azonban a sportcélú felhasználás kizárólagosságát előíró fővárosi szabályozási terv módosítására van szükség.”

  21. munkásököl szerint:

    Bocs, kifelejtettem, hogy Vicának reagáltam.

  22. panelproli szerint:

    A BOM (Budapesti Olimpiáért Mozgalom) vezetői /haszonélvezői / is csak azért szedik-hívják le a nagy összegeket,hogy megtömjék magukat, a birkákat meg etetik az olimpiával. Nagyon jellemző ez a mondat a SPORT célú fejlesztésekre és a BOM-ra is :” 2014-ben záródó első ütemében 5-6 milliárdot költenének sportcélú, 15-16 milliárd forintot szolgáltató és kereskedelmi célú fejlesztésre.”

  23. Vica szerint:

    Kedves munkásököl!
    Valószínűleg igazad van abban, amit a IX. kerületi új építésű társasházi lakásokról írtál. Sajnos egyetlen egyet sem láttam még belülről, kívülről mutatósnak tűnnek…

    Amit az olympiáról írtál, hát abban is egyetértünk. Sajnos. Végülis úgy hiszem, tök mindegy mikor milyen beruházásról van szó, az “aktuális elit” mindíg pontosan tudja, hogy húzzon hasznot belőle. Ezért tart itt az ország, ahol. Remélhetőleg a mostaniak kevesebbet lopnak majd…

Itt lehet hozzászólni !