Felavatták a csepeli Trianon emlékművet

Csepel.info

A szobor leleplezésének pillanatai itt tekinthetők meg (fotók: Ábel Attila)

Tőkés László EP-képviselő üdvözletének átadása, Németh Zsolt államtitkár, Tarlós István budapesti főpolgármester-jelölt és Németh Szilárd ünnepi beszéde után felavatták a csepeli Trianon emlékművet, Sárossy Tibor faszobrász alkotását.

Az ünnepség nemcsak a múlt, de a jelen szomorú aktualitását is jól mutatta: a magyar sorscsapásra emlékező tömeg 300 ezer forintot adott össze a borsodi árvízkárosultak javára, melyet Németh Szilárd és Borbély Lénárd 400 ezer forintra egészítenek ki. Lapunk úgy tudja, hogy a szobornak otthont adó Béke téri Jézus Szíve katolikus templom hívei az elmúlt héten még 175 ezer forintot adakoztak az árvízkárosultak javára.

Reméljük, hogy Csepel féltve őrzött ékessége lesz legújabb emlékművünk (képgalériánk a szoboravatásról itt látható)

Sokan mozdultak meg, hogy segítsenek a csepeli Trianon szobor avatásán. Az Ottokár Püspök Cserkészcsapat tagjai álltak díszőrséget az emlékmű előtt, Márki Vivien és Horváth Zsolt Wass Albert és József Attila verseit szavalták el, Dobos Sára egyetemi hallgató vállalta a műsorvezető szerepét,  és a Csepeli Lelkészi Kör tagjai áldották meg az emlékművet. Az ünnepséget megelőző térzenét Péntek János karnagy vezetésével a csepeli Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola fúvós együttese játszotta, de nekik köszönhették az ünneplő csepeliek, hogy a Himnuszt, a Szózatot és a Székely Himnuszt is könnyebben énekelhették.

Csepel.info

56 hozzászólás “Felavatták a csepeli Trianon emlékművet” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    “Az emlékmű az összefogásról oly sokszor beszélő csepeli MSZP-s vezetés miatt nem állhat közterületen. Méltó elhelyezéséről a Béke téri Jézus Szíve katolikus templom gondoskodik. Mint ismert, Wass Albert csepeli szobra is ugyanilyen okokból nem állhat Csepelen közterületen.”

    http://mno.hu/portal/716171?searchtext=csepel

  2. Suttogó szerint:

    Borkáék szép csöndben odasunnyogtak az avatásra. Gerinctelen alakok.

  3. Nyugger szerint:

    Szép szobor!

    Sajnos úgy látszik az ország feldarabolása trianonnal nem fejeződött be! “Osszd meg és uralkodj!”

  4. " ?! " szerint:

    Suttogó hozzászólását azzal egészítem ki, hogy az avatáson az MSZP részéről jelen volt Szenteczky János MSZP alelnök és polgármesterjelölt is.

  5. hencegnő szerint:

    Igen. Aztán ahogy odasunnyogtak, szépen el is sunnyogtak. A szentecki, meg a borka. Méghozzá úgy, hogy egy fillért sem adtak az árvízkárosultak megsegítésére!!! (Direkt írtam így, az ilyenek nem érdemelnek nagybetűt!).
    És ez (a szentecki) akar polgármester lenni. Szégyen az ilyen sunyi ember!

  6. zed szerint:

    (A “z” mind zed betűt is ezért hagyod el, hencegőm?)
    A KT ülésen minden jelenlévő képviselő támogatta az árvízkárosultak megsegítését. Csepeli honatyáink most pótolták az elmaradásukat.

  7. - szerint:

    Zed, csak az a különbség, hogy ott közpénzről döntöttek, a rendezvényen pedig saját zsebükhöz nyúltak a jelenlévők, illetve a Fidesz képviselői.

  8. Manitu szerint:

    Zed!

    Azért az óriási különbség, amikor egy képviselő közpénzből ad jótékony célra vagy amikor a saját zsebéből. Ja, hogy ezt te nem tudod. Hogy is tudnád, amikor a tolvajokra szavaztál!

  9. ződ szerint:

    A képviselőnek a zsebében közpénzből szerzett jövedelem, juttatás, javadalmazás van! Ha nem akkor mutyiból szerzett, amit csak a lelkiismeretfurdalás miatt ad oda!

  10. Ditte szerint:

    ződ, a fentieket olyan életszerűen írtad le, hogy látszik, ezeket magadon tapasztaltad.

  11. zed szerint:

    A KT a polgármesteri keret terhére döntött ötször annyi pénzről, mint amennyit az emlékező tömeg és a templomi gyülekezet összeadtak, tehát hathatósabb segítséget tudott nyújtani. Mivel Németh és Borbély mostanában nem vesznek részt a KT munkájában, természetes dolognak tartom, hogy jótékony célra fordítják a képviselői tiszteletdíjukat, amely az eredetét tekintve közpénz. Amúgy szerintem az árvízkárosultaknak tökmindegy, hogy magánpénzt vagy közpénzt kapnak, az a lényeg, hogy minél több legyen.

  12. hencegnő szerint:

    Zed, ez a tipikus komcsi logika!

    A köz (azaz minden csepeli lakos!) pénzéből adni, aztán úgy csinálni, mintha az a sajátjukéból történt volna. És ezzel még dicsekedni is. BRAVÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  13. Ditte szerint:

    Köszönjük, zed! Köszönjük mszp!

  14. Manitu szerint:

    Zed, te nem vagy teljesen normális, nemcsak gyűlölöd a nemzetedet, de magyarul se tudsz. Tegyük fel, hogy lövésed sincs miért nem volt ott a Fidesz. De ha az MSZP-t nézzük, vagy féltucatnyi önkoris ülést bojkottáltak, plusz még a választást is. Milyen alakok az ilyenek? Ráadásul egyetlen MSZP-s képviselő se nyúlt a zsebébe. Közpénzből könnyű adni.

  15. - szerint:

    Zed, a te logikádat követve:

    Feltételezzük, hogy az államigazgatásban dolgozol, közelebbről az önkormányzati igazgatásban. Vagy úgy, mint képviselő, vagy úgy, mint alkalmazott. Tegyük fel, hogy alkalmazott vagy, közpénzből kapod a fizetésed. Miért nem adod oda az egészet az árvízkárosultaknak? Hiszen az közpénz?

    Az ilyen hozzáállás miatt bukott az MSZP Csepelen is. Tartsátok meg ezt a kívánatos hozzáállásotokat, csak ezt kívánom.

  16. Misi szerint:

    Tényleg nem adtak semmit a szocik tegnap az árvízkárosultak pénzgyűjtéskor? Ekkora gyökeret!

  17. Ditte szerint:

    A templom előtt kellett volna bedobni a pénzt, nem mertek isten színe elé járulni. Ezen különben nem kellene rugózni, rengeteg egyéb helyen is segíthet bárki, akinek módja van rá. Óvodás dolog lenne firtatni, ki, hol, mennyit. Főleg, hogy ellenőrizhetetlen az igazság.
    Inkább köszönjük meg nekik, hogy a polgármesteri tartalék egy részét erre áldozták, ez csak rajtuk múlott, ugyanis a Fidesz nem diszponál semmilyen önkoris döntés felett. Akkor sem, ha minden fideszes ott van.

  18. hencegnő szerint:

    Ditte! Ha szentecki adományvonalat hív az árvízkárosultakért, azt is közpénzből teszi, mert a Csevak fizeti a számláit!

    Egyébként, ha úgy nézzük, a fidesz is megszavazta azt, hogy legyen polgármesteri tartalék. Tehát mégiscsak van része a dologban!

  19. Ditte szerint:

    A Fidesz számarányából kifolyólag szavazhat, vagy nem szavazhat, amit akar. Kétharmaddal kevés ügyet döntenek el, talán még kevesebbet, mint a parlament. Ahogy teljesen tehetetlen egy bizottsági elnök is, ha nincs mögötte a bizottsági többség.
    A továbbiakban úgy kell politizálni, hogy ezek az arányok megváltozzanak, ezzel tartozik nekünk a Fidesz.

  20. hencegnő szerint:

    Az arányok akkor fognak megváltozni a kerületben, ha a választók a fideszt fogják támogatni az ősszel. Csak akkor. Ezt nem a fidesz dönti el, hanem azok, akik behúzzák az X-et a fülkékben!

  21. csepeli szerint:

    Be kéne keríteni a templom kertjét, hogy ne látszódjon az utcáról ez az izé.

  22. csepeli szerint:

    Ezek szerint Tőkés László mégsem tudott eljönni. Naja, református püspöknek egy katolikus templom kertjében beszédet mondani kicsit fura lenne.

  23. grün szerint:

    zed! Egyre gyakrabban összekevernek bennünket az írástudók, ezért nicket váltok! Adieu, ződ!

  24. Gigi szerint:

    csepeli,
    ez rosszindulatú és minden alapot nélkülöző volt a részedről! A megemlékezés-avatás ökomenikus szenteléssel zárult, és a templomi szertartás is olyan volt! Bár a politika is képes lenne ilyen összefogásra!…

    TL távolmaradása viszont erősen hajaz Bayer Zsoltéra a tavaszi kampánynyitóról… Csak csalogatásképpen került a nevük a meghívóra, vagy csak menet közben – az események reggelén – derült ki, hogy mégsem tudják tiszteletüket tenni a csepeliek előtt?

  25. grün szerint:

    Az avatás ökumenikusságát bizonyítandó énekelgettek, keresve a közös hangot!

  26. Suttogó szerint:

    Borka és Szenteczky egy kanyit se adott az árvízkárosultaknak.

  27. Jobb Csepelért szerint:

    Csepeli!

    Inkább Téged kéne bezárni, hogy ne tudjuk a sületlenségeidet olvasni.

    Bocsáss meg, hogy lesüllyedek a szintedre; de nem vagyok kíváncsi az izéidre, úgyhogy ne izéljél itt…!
    Nagyon bő az izéd… a szókincsed. Izé… Hányszor buktál meg az általánosban?

    Tőkés László azért nem tudott eljönni, mert rengeteg más helyre hívták. Látom, ismét nincsen lövésed a dolgokról. Rád jellemző, hogy semmit nem tudsz, de ontod ki magadból a marhaságokat, aztán megveregeted a saját válladat, mert abban a tévhitben élsz, hogy bölcsen nyilatkoztál. A katolikus templom kertjében beszédet mondtak a csepeli evangélikus és református lelkészek is!
    Ahogy Gigi írta, a megemlékezés-avatás ökomenikus istentisztelettel fejeződött be.
    Inkább arról nyilatkozzál, hogy az elvtársaid miért nem adtak pénzt az árvízkárosultaknak?

  28. Jobb Csepelért szerint:

    “Weg met Trianon!” – A holland nacionalisták is Trianon ellen tüntettek

    A holland nacionalista mozgalom, a Voorpost demonstrációt tartott kora délután a hágai román nagykövetség előtt. 20 aktivista jelent meg Árpád-sávos, magyar trikolór és a Nagy-Hollandiát jelképező zászlókkal (a narancssárga-fehér-kék zászló, melyen Flandria is Hollandia részeként látható), valamint egy Trianon-ellenes transzparenssel. Az aktivisták hollandok lakta területekről érkeztek, így Flandriából is.

    Két beszédet tartottak, melyben kiemelték minden európai népnek a jogát arra, hogy a jövőjéről országának teljes területén dönthessen. Nem csupán a területeket elfoglaló országok felelősek ezeknek az embereknek az elnyomásáért, hanem azok a nagyhatalmak is, melyek lehetővé teszik ezt nekik, valamint az Európai Unió, mely soha nem tiltakozott ez ellen. A Voorpost egy olyan Európát szeretne életre hívni, mely nem államokon alapszik mesterséges határokkal, hanem a népeken magukon. Egy Európát, melyben az népeknek van joguk a létezéshez. Ezért a magyaroknak – és a hollandoknak is – újra kellene egyesíteniük a területeiket, hogy a mostani hamis határok ne vágják darabokra a nemzetet.

    A beszédek után egy perces néma felállással emlékeztek meg azokról a magyarokról, akik meghaltak a 20 évvel ezelőtt marosvásárhelyi események során. Ezután szórólapokat osztogattak az utca emberének, mely röviden ismerteti, hogy mi történt a magyarokkal a trianoni igazságtalan békeszerződés során. Trianon-ellenes kiáltások hangzottak, magyar zene szólt a háttérben.

    Az eseményen nem történt incidens.

  29. Jobb Csepelért szerint:

    Tőkés: Legyen büntethető Trianon következményeinek tagadása!

    Trianon, valamint a békediktátum következményei tagadásának büntethetőségét sürgette Tőkés László EP-képviselő június 4-én a Március 15. téren tartott megemlékezésen.

    Közösen emlékezett a Március 15. téren a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) a trianoni békediktátum kilencvenedik évfordulójára. A rendezvényen vendégként kétszáz népviseletbe öltözött határon túli magyar is részt vett. Az összejövetelen felszólalt Tőkés László romá­niai EP-képviselő, és üdvözölte, hogy a kommunizmus évtizedei után végre nyíltan lehet megemlékezni az akkori eseményekről. A református püspök ugyanakkor nehezményezte, hogy míg a holokauszt tagadását lehet büntetni hazánkban, addig Trianon, valamint a békediktátum következményeinek tagadását nem. Tőkés szerint erre szükség van, a nemzettagadás miatti eljárást pedig azokkal a parlamenti képviselőkkel, közöttük Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnökkel, Szanyi Tibor és Molnár Csaba szocialista képviselőkkel kellene kezdeni, akik nemmel szavaztak a kettős állampolgárság megadásáról szóló törvényre. Véget ért a hazaárulás korszaka – jelentette ki az EP képviselő. „Szembe kell néznünk a 20. század két csapásával, Trianonnal és a kommunizmussal, de ez nem elég, szakítani kell ezek átkos örökségével is. Be kell fejezni a 20. századot, új történelmet kell írnunk, ez a mai nap üzenete.” Tőkés szerint már nem lehetünk revizionisták, de a területért kollektív és egyéni jogokat, ezzel együtt pedig autonómiát követelünk. A református püspök figyelmeztetett: a felszín alatt tovább folyik a határon túli magyarság pusztulása.

    Osztie Zoltán, a KÉSZ elnöke kiemelte: amíg az ország és Európa nem néz szembe Trianon tényével, addig nem jöhet létre a kontinens békéje és egysége. Tokody Ilona erdélyi származású operaénekes úgy vélekedett, hogy a kettős állampolgárság megadása nem adomány, hanem jóvátétel, amellyel az anyaországbeliek visszakapták a határon túli magyarokat. Csizmadia László, a CÖF alapítója beszédében kiemelte: nem kívánnak új országhatárokat rajzolni, de Trianon kapcsán elvárják az erkölcsi jóvátétel kinyilvánítását az európai közösségtől.

    (Magyar Hírlap)

  30. grün szerint:

    „A jövő Európáját gazdasági vonatkozásban nem lehet másképp látni, mint vámhatárok nélküli, közös, óriási termelő és elosztó területet, ahol az európai szellem kicsinyes helyi érdekek akadálya s gátlása nélkül, végre kifejtheti igazi képességeit” /Márai Sándor, 1942/.
    Püspök úr nem olvas Márait? Kár!

  31. nagyapó szerint:

    Szép volt a megemlékezés. Sokan voltak, bár a „komcsi” Csepeel Újság elfelejtett értesíteni. Miről is írt a június 4.-i számban? „A gyerekek összefogtak a felnőttekkel – Viharok, veszélyes anyagok ellenében – Tananyagfejlesztési tanácskozás – Élénk érdeklődés az állásbörzén – Intézkedési csomag több mint négyszáz millió forintból – „. Így kevesen értesültek az ünnepségről. Majd a következő számban leírják, hogy csekély érdeklődés mellett…..
    Mivel nem pártrendezvény volt részt vettek az MSZP képviselői is. Borka-Szászt és Szenteckyt felismertem. Ez jó. Vannak hazafias szocialisták is. Az országgyűlésben is megjelent az MSZP 1,4%-a (Szili Katalin). A többség nem. Igaz nekünk a kommunistából is az alja jutott.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  32. Gordon szerint:

    “Trianon, valamint a békediktátum következményei tagadásának büntethetőségét sürgette Tőkés László EP-képviselő június 4-én a Március 15. téren tartott megemlékezésen.”

    Ez marhaság.

  33. Gordon szerint:

    Szerintem nem kellett volna sem holokauszt sem komcsi témában büntethetőségeket bevezetni. Trianon témában sem kell.

  34. Jobb Csepelért szerint:

    A képek alapján igen gyengén sikerült a csepeli Jobbik megemlékezése!

  35. Gordon szerint:

    Szánalmas társaság.

  36. Jobb Csepelért szerint:

    Ráckevén ma délelőtt felavatták a Nemzeti Összetartozás Emlékparkot, mely egy virágokból kialakított Nagy-Magyarországot ábrázol.
    A rendezvényt Dr. Dávid László Ráckeve fideszes polgármestere nyitotta meg, majd Jókai Anna Kossuth-díjas írónő mondott beszédet, aki emlékeztetett a 2004. december 5-ei nemzetárulásra és kiemelte a nemzeti összetartozás fontosságát.
    A beszédek után a ráckevei keresztény egyházak képviselői megáldották és megszentelték a parkot.

    A rendezvényről készült képeket az alábbi linkeken lehet megtekinteni:

    http://kepfeltoltes.hu/100606/K_p043_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    http://kepfeltoltes.hu/100606/K_p044_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    http://kepfeltoltes.hu/100606/K_p048_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    http://kepfeltoltes.hu/100606/K_p050_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    http://kepfeltoltes.hu/100606/K_p051_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    http://kepfeltoltes.hu/100606/K_p052_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    http://kepfeltoltes.hu/100606/K_p054_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    http://kepfeltoltes.hu/100606/K_p055_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    http://kepfeltoltes.hu/100606/K_p056_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    http://kepfeltoltes.hu/100606/K_p058_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  37. Papi szerint:

    csepeli!
    Tőled és a hozzád hasonló alja embertől el kéne venni a Magyar állampolgárságot mert még a levegőt sem érdemlitek meg! Te pont olyan sötét lelkű pszichiátriai eset vagy mint az a három gazember akik nemmel szavaztak. De remélem megfogjátok még fizetni ennek a gazemberségnek az árát!

  38. Papi szerint:

    Egyébként maga az avatás nagyon szép és megható volt! Akik ott voltak láthatták milyen sokan voltak ünneplőben. Remélem, hogy egy éven belül az őt megillető helyre a Szent Imre térre fog kerülni!

  39. Gigi szerint:

    nagyapó,
    ha a meghívó lapzárta után érkezett, sajnos nem kerülhetett bele a lapba… A tudósítást pedig nem célszerű prekoncepcionálni: a vak is láthatta a több száz jelenlévőt…

  40. csepeli szerint:

    Tőkés László egy idióta. Kényszerzubbonyt kéne húzni rá!

  41. Jobb Csepelért szerint:

    Vagy inkább rád, meg Zed barátodra!

  42. hogyisvanez szerint:

    “Gigi:
    2010. június 06., vasárnap 12:39-kor

    TL távolmaradása viszont erősen hajaz Bayer Zsoltéra a tavaszi kampánynyitóról… ”

    Ez a megjegyzésed még véletlenül sem rosszindulatú. Dehogyis.

    Tudod , mi az érdekes? Egyik rendezvényről sem ment el senki azért, mert nem jött el a “húzó név”! És nagyon sokan voltak. Mindkettőn!

    Csak nem annak szól az irigykedésed, hogy -ha jól emlékszem-, Mesterházi utolsó csepeli látogatása inkább hasonlított egy nyugdíjasklub havi összejövetelére, mint előre meghírdetett párt /kampányrendezvényre! Amelyen ráadásul a miniszterelnök jelölt volt a “húzó név”!!!! Elég volt a munkásotthon kisterme. Az is asztalokkal az első sorban…

  43. Csepelino1 szerint:

    NAGYMAGYROK!

    Ennek az lesz a vége, hogy úgy picsán fognak minket lőni, ahogy csak illik. Még egy kicsit basztatjuk, ezt, meg azt, olyan háborút kapunk a nyakunkba, hogy az csak zörög.

    ÉS AKKOR AZTÁN SÍRHATUNK TRIANONÉRT!

  44. Gordon szerint:

    Nyugi Csepelino.

  45. " ?! " szerint:

    #
    Csepelino1: 2010. június 07., hétfő 10:30-kor
    NAGYMAGYROK!
    Ennek az lesz a vége, hogy úgy picsán fognak minket lőni, ahogy csak illik. Még egy kicsit basztatjuk, ezt, meg azt, olyan háborút kapunk a nyakunkba, hogy az csak zörög
    ÉS AKKOR AZTÁN SÍRHATUNK TRIANONÉRT!
    #

    Csepelino1!
    Ismerjük ezt a dumát.
    Az ilyen hozzád hasonló patkányok sivalkodása, meg a hazaáruló károlyi-kormány hadügyminiszterének – Linder Bélának – hadsereg megszüntető ténykedése, majd a kommunisták “Dicsőséges Tanácsköztársaságának” a nyugat-európára veszélyes megítélése eredményezte, hogy Magyarországot Trianonban ilyen mértékben megcsonkították.
    A valóságosnál is nagyobb gyengeséget mutató gyáva népekkel és a nyugati világrendet veszélyeztető eszméknek teret adó országokkal így szokták ezt csinálni.

  46. "*" szerint:

    Tőkés László???? Ha-ha-ha! 🙂 Roppant hiteles ember ő is. A nőügyeitől hangos a sajtó. Az összetartozás szentségéről ne papoljanak olyanok, akik folyamatosan szarrá csalják a feleségüket.

  47. donquijote szerint:

    Slota tényleg nagyon kemény fiú mindig le akar rohanni minket csak túl sok a célzóvíz és a végén átalussza a nagy offenzíva rajtját. 🙂

    majd holnap támadunk………. 🙂

  48. grün szerint:

    Csillagom! Csak nem az ötlött fel benned is mint bennem, hogy a székelyek autonómiájánál jobban érdekli a pispek urat a nők anatómiája Meg kell érteni, ő is csak emberből van!

  49. Gordon szerint:

    Mit jelent az hogy a “nők autonómiája”?

  50. Gigi szerint:

    Nem erről volt szó, Gordon. 🙂

  51. Gigi szerint:

    Kedves hogyisvanez,

    igazad van a Mesterházyval csábított rendezvény kritikájában is, meg abban is, hogy a húzónevek távolmaradása miatt senki nem hagyta ott a Fidesz-programokat.

    Sajnálom viszont, hogy rosszindulatúnak vetted az összehasonlítást; bennem csak felsejlett egy hasonlóság. Meghirdették – nem tudott eljönni. Ez számtalan ok miatt előfordulhat, de furcsa, ha rendszert csinálnak belőle a szervezők. Remélem, itt nem ez az eset forog fenn.

  52. Gordon szerint:

    Bocs, tényleg. Ott a pont. 🙂

Itt lehet hozzászólni !