Életveszélybe kerülnek az emberek, ha nem sikerül megemelni a töltést

MTI, Magyar Nemzet, Fn.hu

Újabb, rendkívüli árhullám közeleg a Hernádon, emiatt a folyó vízállása 50 centiméterrel meghaladhatja az eddigi legmagasabb értéket; a töltéseket meg kell erősíteni, ezért bővítik a védekezésben részt vevők számát – mondta Pintér Sándor, a belügyi tárca vezetője szombat délután Budapesten, a Belügyminisztériumban tartott kormányszóvivői tájékoztatón.

A miniszter közlése szerint az árhullám az előrejelzések alapján éjfélre érkezik meg, és 11 települést veszélyeztet. Ha nem sikerül addig 50-70 centiméterrel megemelni a töltéseket, akkor az életveszély mellett akár 100 milliárd forintnyi kár is keletkezhet.

Pintér Sándor elmondta, jelenleg 17 ezer ember vesz részt a védekezésben a Hernád mentén, de a számukat még növelik. Az országban jelenleg 204 ezer hektárnyi terület van víz alatt. A védekezésben részt vesz 5195 rendőr, 2321 katona; a Büntetés Végrehajtástól 404-en, a Vám- és Pénzügyőrségtől 452-en vesznek részt a mentésben; rajtuk kívül mintegy 6500 ember van még kinn a gátaknál, a lakosság és a közmunkások.

A Hernád menti töltések megemeléséhez több mint egymillió homokzsákot használnak fel – tette hozzá a miniszter.

A tájékoztatón jelen volt Bakondi György, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos, aki elmondta, hogy jelenleg rendkívüli, vagyis a harmadfokot is meghaladó készültség 230 kilométer hosszan van a Sajón, a Hernádon és Zagyván, valamint a Bódva teljes hosszán. Harmadfokú készültség mintegy 863 kilométeren van az országban; szinte nincs is olyan folyó és patak az országban, amely ne áradna – fűzte hozzá a miniszteri biztos.

Nagy Anna kormányszóvivő elmondta, hogy jelenleg egyértelműen a Hernád mentén a legkritikusabb az árvízi helyzet, a védekező települések száma országosan 259, ebből Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 138. A kitelepítettek száma mintegy 2600, közülük 2400 borsodi.

mno.hu

Feldarabolta az országot a víz

A Tisza egyes részei már apadnak, de több megyét járhatatlan utak és elázott falvak szabdalnak szét, sok település megközelíthetetlen.

Öt település megközelíthetetlen személyautóval Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol számos út továbbra is járhatatlan – közölte a közútkezelő társaság megyei ügyelete szombat délután az MTI-vel, hozzátéve: akinek nem fontos, ne induljon el Miskolctól észak vagy kelet felé. A Hernád mentén Halmaj, Kiskinizs, a Bódva mentén pedig Rakacaszend, Tornabarakony és Tornaszentandrás megközelíthetetlen. Az MTI információi szerint a települések ellátásával egyelőre nincs gond.

Fotó: Rtlklub.hu

Igen sok út egy-egy szakasza járhatatlan. A 37-es számú főutat vízátfolyás miatt szombat délután lezárták Gesztelynél. A terelőutat Szikszó-Encs-Gibárt-Abaújszántó-Mád irányába jelölték ki, de aki a térségből Miskolcra igyekszik, annak a rendőrség azt is ajánlja, hogy Nyíregyháza felé vegye útját, ott térjen rá az M3-as autópályára, Miskolc határában pedig az M30-as déli lehajtójánál lehet letérni. A Hernád völgyében egyebek mellett lezárták a Nagykinizs és Szentistvánbaksa, a Gönc és Zsujta, az Encs és Gibárt, a Hidasnémeti és Gönc, valamint a Pere és Hernádszentandrás közötti utat.

A Bódva áradata miatt nem lehet közlekedni a 27-es számú főúton Szendrőlád és Edelény között. Járhatatlan az út Szendrő és Edelény belterületén, Sajóecseg és Boldva között, és még számos más helyen. A Sajó áradása miatt teljes az útzár a 25-ös út egy szakaszán Sajópüspöki és Bánréve között, továbbá Felsőzsolca belterületén, de nem lehet közlekedni a 26-os utat Sajókazával összekötő úton sem.

Több mint 30 centimétert apadt a Tisza vízszintje a folyó tiszabecsi határszelvényi szakaszán szombat délutánig – tudta meg az MTI tudósítója a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság nyíregyházi központi ügyeletén.

A Tiszta már apad

Szombat hajnali 4 órakor 225 centimétert mutatott a tiszabecsi vízmérce, 14 órakor pedig 192 centis volt a folyó vízszintje. Lejjebb még árad a Tisza, Vásárosnaménynál az utóbbi 10 órában 66, Záhonynál 58, Dombrádnál 34, Tiszabercelnél pedig 17 centimétert nőtt a víz magassága. Tiszabercelnél szombaton kora délután 642 centiméter volt a Tisza vízszintje, így a település körzetében, Nagyhalásztól, Gávavencsellőig elsőfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn továbbra is. A többi szabolcsi folyó közül a Krasznán van még elsőfokú készültség, illetve a Lónyay-főcsatornán másodfokú. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében most inkább a belvíz ad sok munkát a vízügyi szakembereknek, hét körzetben másodfokú, egyben pedig elsőfokú készenlét keretében védekeznek. Jelenleg 14 szivattyútelep gépei működnek folyamatosan, napi 2,5 millió köbméter belvizet emelnek át a folyókba és a csatornákba az elöntött, mintegy 30 ezer hektár földről.

Tizenkilenc szabolcsi településen belvízvédelmi készültség van érvényben, illetve két vízgazdálkodási társulás is védekezik a területén. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese, Lukovics Zsolt főhadnagy azt közölte, hogy több településen lakóházakat is veszélyeztet a belvíz, napközben több riasztást is kaptak a tűzoltók. Szombat délutánra a napsütéses időben javult a helyzet, már csak egy helyen, Csaholcon szivattyúztak a fehérgyarmati tűzoltók, ott három lakóház volt veszélyben.

Harmadfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyón Bucsa és Nádudvar között a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) – közölte Bara Sándor védelemvezető szombaton az MTI-vel. Tájékoztatása szerint ezzel már három védelmi szakaszon – a Hortobágy-Berettyó mellett a Tiszán Tiszafüred és Tiszakeszi, valamint Tiszatarján és Rakamaz között – harmadfokú az árvízvédelmi készültség. A Berettyó folyón a Szeghalom és a Darvas közötti védelmi szakaszon elsőfokú védelmi készültséget rendeltek el – tette hozzá Bara Sándor.

Fejér megye megtelt

A pátkai tározó kivételével valamennyi víztározó csurig telt Fejér megyében; a Velencei-tó vízháztartását szabályozó tározók közül a zámolyi már megtelt, a pátkai még két és fél millió köbméter vizet képes fogadni – mondta el a Közép-dunántúli Környezetvédelmi-és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettes főmérnöke az MTI-nek szombaton. Tóth Sándor tájékoztatása szerint a zámolyi tározónál szombaton megkezdték a szinten tartó vízeresztést. A tározó túlfolyó vizét a lezárt zsilipű pátkai tározóban fogják fel.

A Velencei-tó vízszintje további 1 centimétert apadt, most 172 centiméter. A május 16. óta tartó, másodpercenként háromezer literes vízleeresztés eredményeként a tó alaposan megduzzadt vízszintje már közel van a 170 centiméteres üzemi vízálláshoz, s amint eléri azt, leállítják az apasztást, lezárják a zsilipet. A tározókban összegyűlt vizet a nyári aszály idején a tó vizének pótlására hasznosítják majd.

Változatlanul magas, s szombatra virradóra újabb 3 centiméterrel nőtt a fehérvárcsurgói tározó vízszintje. A töltések azonban – mint a pénteki, szombati szakértői vizsgálat is megállapította – bírják a terhelést, s esély van rá, hogy ha a tározó nem kap csapadék utánpótlást, ott is megkezdődik a lassú apadás. A fehérvárcsurgói tározóból még mindig 6,5 millió köbméter vizet kellene leengedni. Az apasztást azonban nagyon óvatosan lehet végezni, nagyobb víztömeg ugyanis tovább duzzasztaná a Gaját, az pedig Székesfehérvár alacsonyabban fekvő részeit is veszélyeztetné. Fejér megyében egyébként lassan konszolidálódik a korábbi árvízhelyzet, az MTI úgy tudja, hogy a kitelepített családok közül 17 nem tudott visszaköltözni az otthonába eddig.

Pest megyében a Dunakanyar településeit veszélyezteti a leginkább az árvíz. Sződligetnél a Duna átbukott a 2-es főúton, amelyet emiatt szombaton le kellett zárni. A 11-es főút több szakasza nehezen vagy egyáltalán nem járható. A folyó mentén homokzsákokat osztanak, gátat magasítanak, néhány helyen kitelepítés is történt – tudta meg az MTI a régió érintett polgármestereitől.

fn.hu

35 hozzászólás “Életveszélybe kerülnek az emberek, ha nem sikerül megemelni a töltést” bejegyzésre

  1. " ?! " szerint:

    Vajon meg tudja-e mondani valaki, hogy kik voltak azok a szemétládák
    akik nem gátakba pumpálták a pénzt, hanem a nokiás dobozokba, és kik fordították a pénzt a gyurcsány villa védelmére a valóban árvízveszélyes területek védműveinek a megépítése helyett?

  2. Jenyiszej* szerint:

    Nincs munka a kubikusoknak az országban? Van, csak amikor nem esik az eső, leszarja mindenki a gátakat.
    Abból a sok lóvéból, amit az utolsó ötven, hatvan év alatt ilyenkor áradáskor elszórtak a védekezésre, – már az összes vízfolyás mellett a gátakat kétszeres, háromszoros magasságura lehetett volna emelni.
    De nem! – viaduktot emeltek, alagutat fúrtak a síkságon, minden más szarra elszórták a lóvét.
    A sok munkanélküli ott észak Magyarországon – gondolom szívesen vállalt, volna munkát a gátak erősítésén.

  3. Misi szerint:

    A k…va anyjukat, 8 év alatt egy méter gátat sem építettek!

  4. Gordon szerint:

    Ez így van Misi, de azért megkérdezném a házukat összedőlni látó embereket arról, hogy vajon miért spóroltak a megfelelő ingatlanbiztosítás megkötésével. Nem utólag kell bömbölni, hogy “hüpp hüpp elvitte az ár a házat”, hanem előre gondolkodni.

  5. grün szerint:

    Ne hazudj Gazsi! LCD TV, video, házi mozi, szauna? Hát áramotok se volt! Jut eszembe Tesókám , írjál már a kárhoz még egy aggregátort is!

  6. donquijote szerint:

    Jó ötlet gordonka próbáld ki hátha jól pofánvágnak egy szívlapáttal rádférne már alaposan.

  7. Gordon szerint:

    Nyilván “jogos” lenne a felháborodás. Sajnos ez nem hozzná vissza az elveszett értékeket. Sebaj, majd állambácsi… ahogy az nálunk lenni szokott. Gondolom az állam által épített új házra sem lesz biztosítás, mert ha kell majd újat épít ismét (az állam). És ez így megy míg világ a világ.

    Mi ilyen országban és ilyen emberek között élünk.

  8. Jenyiszej* szerint:

    He he- hi. – Szivlapát. 😀

  9. Attila szerint:

    Gordon!

    Te mekora egy féreg vagy b@zdmeg.

  10. Gordon szerint:

    Miért?

  11. Attila szerint:

    Mi az, hogy miért? Kezdted régebben azzal, hogy a devizahitelesek ne sírjanak…bankok jogosan árvereznek.
    Most folytatod azzal, hogy akinek összedől a háza, az ne sírjon, biztosítást kellett volna kötni.
    Ezért vagy te egy mocskos féreg. Benned semmi emberi nincs, nem is lehet.

  12. Ditte szerint:

    Attila, Gordon forinthitelezéssel és biztosításkötéssel keresi kenyerét, mindez szakmai ártalom. Gondolom én.

  13. grün szerint:

    Gordon!
    A múltkor is milyen jól elröhögcséltél a Stohl Bucin is! Egészen biztosan jeggyel utazol a BKV-s járműveken! Támogatod azt a mutyizós szoci bandát, akik talicskán tolják ki a pénzt a Zoffshore paradicsomba! Semmi emberi nincs Benned! Egy féreg vagy, velem együtt!

  14. Gordon szerint:

    Nem normális hogy társadalmunk egy mérhető része nem képes saját magánéletét és pénzügyit megfelelően és önállóan intézni, hanem ha xarba kerül akkor állambácsi csecse után kapkod.

    Magyarországon valahogy k.rvára természetes egyeseknek hogy majd állambácsi kifizeti helyettük az eltapsolt hitelt, és újjáépíti azt a házat, melyre a tulaj nem volt hajlandó biztosítást kötni (gondolom a kocsmázásra kellett az a havi pár ezer forint).

  15. Ditte szerint:

    Nem normális, ha egy állam mindent megtesz, hogy polgárai minél nagyobb sötétségben éljenek, oktatás és kultúra nélkül, és kiszolgáltatottjai legyenek bankoknak, biztosítóknak, egyéb multiknak.
    Nem normális, hogy valaki, akinek szerencsésen alakul a sorsa dölyfös legyen.A liberális métely nem ismeri a szolidaritást, csak az etnobizniszt.

  16. donquijote szerint:

    gordika, te nem vagy normális 🙂

  17. Attila szerint:

    Az állambácsi feladata, hogy megvédje az embereket, vagy minimum lehetőséget teremtsen arra, hogy megvédjék magukat.
    De ez csúszó-mászóknak magas.

  18. Gordon szerint:

    A szolidaritás nem abszolut és mindenre kiterjedő. Az államnak nem feladata hogy mindenkinek mindig fogja a kezét.

    Az általam felvetett témában nem tudom értelmezni a biztosítók felelősségét hiszen a házukat siratók nem voltak hajlandók biztosítást kötni az ingatlanukra (tehát nem álnak kapcsolatban biztosítókkal). Épp ez a fő gondom.

  19. Gordon szerint:

    Az ingatlan tulajdonosának tudnia kell, hogy bármikor jöhet egy nem várt természeti katasztrófa. Ezért kell biztosítást kötni. Én is kötöttem az ingatlanomra. Ez teljesen természetes.

  20. Ditte szerint:

    Gordon, próbáltál már a házadra, csak mint épületre biztosítást kötni? Gyakorlatilag lehetetlen. A ház értékének x%-át kikötik ingóság biztosításra, melyet csak akkor térítenek, ha börtönt csinálok a házamból(rácsok). Csak ingatlan biztosítására nem hajlandók. Nekem ezért nincs biztosításom, inkább eliszom.

  21. Gordon szerint:

    Nekem van biztosításom sok millió forint értékre. Nem a legolcsóbb, de a biztosítás megkötése (megfelelő ajánlat kiválasztása stb.) a tulajdonos kötelessége. Nem az államé, nem az önkormányzaté, nem az egyházé, nem civil szervezeteké, nem a szomszédé, nem másé. Ha a te házadat megrongálódik akkor ne tartsd a markodat, hogy állambácsi húzzon ki a xarból.

    De legalább a kocsmáros jól jár… 🙂

  22. nagyapó szerint:

    T. Gordon!
    Szép elmélet a biztosítás kötése, de próbáljon meg egy árvíz által veszélyeztetett vályogházra biztosítást kötni!
    Próbáljon meg egy segélyből élő családot rábeszélni egy méregdrága biztosításra!
    Az árvízvédelem, igenis állami feladat. Ennek elmulasztása esetén maximális segítség kell. Az, hogy a szocik ilyennel nem törődtek, sajnos nem mentesít minket.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  23. Ditte szerint:

    Gordon! A kérdésem az volt, kötelező volt-e ingóságot is biztosítanod? A gazdagság önteltsége mellett nem baj, ha olvasni is tudsz.
    Remélem életbiztosításod is van, mert sok ellenséged lehet.

  24. Földhözragadva szerint:

    A magyar gátak a legmagasabb vízálláshoz viszonyított egy méterrel kellene hogy magasabb legyenek. Ezt kb. a kilencvenes évek körül kezdődő max vízek után csak óriási költségek árán lehetett volna tartani. Ezért a mindenkori kormány igyekezett ezeket elfelejteni. Rossz hír emberek, Orbán Viktor is…most is elfogja…És bár hozzászólásommal ” ?! ” szerint egyből tisztességtelen ember lettem én azért kivárom mikor lesz gátépítés…ne legyen igazam…:(

  25. Gordon szerint:

    Rendelkezem életbiztosítással is. Amikor feldobom a patát, akkor lesz miből elkaparni. 🙂

    Virágot nem kell hozni. Megteszi a szabadon növő parlagfű is. 🙂

  26. Ditte szerint:

    Nem baj Gordon, ha nem válaszolsz, bizonyára üzleti titok.
    Remélem szombaton a templom előtt nem raktál a befőttesüvegbe pénzt, lehet, hogy te vagy a szentecki.

  27. Gordon szerint:

    Ditte, te inkább eliszod a pénzt. Ne érdekeljen az én ilyen olyan biztosításom.

  28. Ditte szerint:

    Szóval, raktál a befőttes üvegbe Gordon? Én raktam, pedig szívesen elittam volna. Olyan szomjas voltam.

  29. Gordon szerint:

    Lehet hogy raktam, de lehet hogy nem. Ez se érdekeljen. 🙂

  30. Ditte szerint:

    Pedig érdekel. Hólyag.

  31. Gordon szerint:

    Nyugi. 🙂

  32. donquijote szerint:

    gordika ha így viselkedsz az életben is mint itt, akkor nincs kétségem ha feldobod a talpad senki sem fog virágot vinni oda ahol el vagy kaparva……. 🙂
    te kis Ebenezer Scrooge 🙂

  33. Gordon szerint:

    Nem fog fájni. 🙂

  34. grün szerint:

    donquijote!
    Engem hason fekve ravataloznak, hogy ne okozzon nehézséget a végtisztesség megadása a másképp gondolkodóknak!

Itt lehet hozzászólni !