Sólyom: Fenn kell tartanunk nemzetünk egységét

MTI, Magyar Nemzet

A magyar nemzet sorsfordulóiról illő és hasznos megemlékeznünk, új korszaknak kell nyílnia a nemzet egészéről való gondolkodásnak – fogalmazott Sólyom László köztársasági elnök a parlament trianoni emlékülésén pénteken.

Méltóképpen kell emlékezni a kilencven évvel ezelőtt történtekre és erőt kell meríteni a nemzet példamutató akaraterejéből – fogalmazott Schmitt Pál házelnök. A Trianon-emlékülés délután fél ötkor, a szerződés kilencven évvel ezelőtti aláírásának pontos időpontjában kezdődött meg.

A magyar nemzet sorsfordulóiról illő és hasznos megemlékeznünk, új korszaknak kell nyílnia a nemzet egészéről való gondolkodásnak – fogalmazott Sólyom László köztársasági elnök a parlament trianoni emlékülésén pénteken. Mint mondta, a 90 éve aláírt béke szentesítette a magyar királyság felbomlását előbb 5, majd a jelenlegi állapot szerint 8 államra, vele együtt pedig elszakadtak tőlünk kulturális és emlékhelyeink. Sólyom László kijelentette: az kapott súlyos sebet, ami a nemzet összetartozását adja. Az államfő hangsúlyozta, nemcsak a magyar nemzet önképét kellett újraalakítani, hanem viszonyulásunkat is a környező népekhez. Sorsfordulóink megmutatták, hogy végeztük el ezt a feladatot – fűzte hozzá.

A nemzetépítés nem csak sajátos magyar probléma, hiszen ezzel Európában – és a világon – más nemzet is szembesül – folytatta Sólyom. Úgy gondolja, két nemzet létezik: politikai és kulturális. A kulturális nemzet nem államhatárok által meghatározott, sokkal inkább az azonosság, a nyelv, a kulturális örökség az összetartozás alapja. A két nemzet egyesítése sokszor csak erőszakos asszimilálódással lehetséges, amikor a kulturális nemzetet elnyomják. Ám a kizárólagosság kikényszerítése csak zsákutcába vezet, ezért mindenképp el kell vetni ezt az utat – vélekedett. Sólyom úgy látja, egy olyan állampolgársági modell kell, ahol a kisebbség ugyanolyan esélyt és jogokat kap, mint a többségben élők. Mindez a kisebbségi jogok teljességét igényli. „Csak így alakulhat ki az államhoz való lojalitás” – fogalmazott. A kulturális nemzet léte tény, melynek nem kell egy polgári nemzetbe való tömörülésre törekedni. A két nemzetfelfogás együttélése az európai stabilitás alapja – mondta el a köztársasági elnök.

A magyar nemzet egységére helyezi a hangsúlyt a ma életbe lépő törvény. A kulturális nemzet meg akarja élni azonosságát, nem engedi, hogy országhatárok mögé szorítsák. Ugyanakkor integrálódnak is, mely sokszínűséghez vezet. „Ez érték, ahogy a kettős kötődés is” – vélte. A politikai nemzet is értékként élheti meg, hogy sok külön kis világ él benne. Az integrációtól nem kell félni, ez állandó, ám minden nemzettagnak akarni és ápolni kell a teljességet. Magyarország soknemzetiségű állam, ebből a helyzetből számtalan feladat adódik – fogalmazott Sólyom László.

A köztársasági elnök szerint az anyaország feladata sokrétű, a tudás és akarat nem elég, fenn kell tartani nemzetünk egységét. Mint mondta: az elszakadt nemzetrészek más-más utat jártak be, szétfejlődtek, ezért szükség van a nyelvújításra, a reformkorra építkező nemzettudatra. Sólyom szerint az anyaország segítsége a kisebbségek számára nélkülözhetetlen, ugyanis Magyarország léte kellett ahhoz, hogy a határon túliak kivívják jogaikat. A köztársasági elnök úgy véli: Magyarország szomszédságpolitikája is nagyon fontos, mivel a határon túl élők sorsáért felelősséggel tartozunk, és ez sokrétű feladatot tár elénk. Helyzetfelmérésre van szükség – tette hozzá.

Mit kíván a magyar nemzet határon túli része? – tette fel a kérdést Sólyom László. A köztársasági elnök így tolmácsolta kívánságaikat: a magyar nyelv használatának lehetőségét a hivatalokban és a régiókban, a magyar oktatás megszervezésének joga és lehetősége, hiszen ez – karöltve a magyar nyelvű pasztorációval – az asszimiláció legjobb ellenszere. Kérik az országhatárokon kívül rekedt magyarok azt is – így Sólyom, hogy olyan önkormányzati rendszerben élhessenek, ahol nem kényszerülnek a kisebbségi létre. Kérik a magyarok lakta területek infrastruktúrájának fejlesztését, a nemzeti szimbólumok elismerését.

Az államfő fontosnak nevezte a határon túli magyarok anyaországi emancipációját, vagyis azt, hogy ne kezeljék őket idegen állampolgárként, hiszen nem tehetünk különbséget a nemzet tagjai között. Sólyom úgy látja: nagy előrelépés volt ebben a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadása. A köztársaság elnök elmondta azt is: fontos a megértés, a tárgyi tudás is Trianon ügyében. Nézetei szerint akkor is empátiával, szeretettel kell fordulni a szomszédos országok többségi társadalmához, ha politikájukba beépült a „magyarveszély”. „Csak így fogjuk tudni egykori, közös hazánkat együtt szeretni” – mondta Sólyom. Az államfő közölte: nem vagyunk egyedül azzal, hogy bebizonyítsuk: a kulturális nemzet megfér a politikai nemzettel. Beszédét azzal zárta: fontos, hogy a magyar egység szolgálatában ne csak fájdalommal, hanem az együttélés örömével is gondoljunk a nemzeti összetartozásra.

Trianon sem tudta megfojtani a magyarság életerejét

Trianon sem tudta megfojtani a magyarság életerejét, bizalmát hazájában és szebb jövőjében – mondta Német László nagybecskereki megyéspüspök a Trianon-emlékülésen pénteken a parlamentben. A megyéspüspök ünnepi beszédében kiemelte: a keresztény értékekkel átszőtt kultúra évszázadokon át meghatározta Magyarország életét.

„Ezt a Magyarországot darabolta fel a trianoni békediktátum. De ez a történelmi esemény sem tudta megfojtani a magyarság életerejét, bizalmát Istenben, hazájában és szebb jövőjében. A Szent István-i örökség beteljesedése, hogy Magyarország ma az unió tagja, annak az uniónak, amely a második világháború borzalmai után született meg” – mutatott rá.

Német László hangsúlyozta: a trianoni trauma feldolgozása mérhetetlen pozitív energiát tudna felszabadítani a magyar nemzetben, és erre vár Magyarország és a magyarok világszerte. Arra, hogy nemzetünk erkölcsileg megújuljon, az ember felfedezzék a jó erejét életükben, a társadalomban, a gazdasági és politikai berendezkedésben, hogy a korrupció nem tartozik Isten tízparancsolata közé, hogy minden magyar gyermek élete fontos – mondta.

„Magyarország nem volt annyira magyar soha, mint a trianoni békeszerződés óta. (…) A határon túl élő magyarok néha büszkén, néha csalódottan, néha örömmel, néha fájdalommal nézünk fel erre az országra és szeretjük. Ezért tisztelettel kérjük, hogy ez az ország minket a nemzeti összetartozásra való törekvéseiben a mindenkori politikai és kulturális adottságok keretei között fogadjon el, velünk együttműködjön, együtt érezzen és támogasson. Mi is csak ennyit tudunk megígérni – tette hozzá.

Az igazság szabaddá tesz benneteket – idézte a megyés püspök János evangéliumát, majd hozzátette: az igazságot meg kell ismerni, tanítani kell, elmélyíteni és továbbadni, azért, hogy ezáltal közösségi és személyes emlékezetünket meg tudjuk tisztítani. Ilyen módon kell keresni a békés együttlétet a szomszédos nemzetekkel – emelte ki Német László.

Schmitt: Nem jöttünk üres kézzel

Méltóképpen kell emlékezni a kilencven évvel ezelőtt történtekre és erőt kell meríteni a nemzet példamutató akaraterejéből – mondta Schmitt Pál a Trianon-emlékülésen pénteken a parlamentben. Az Országgyűlés elnöke ünnepi beszédében kiemelte: kötelességünk előre tekinteni, és a megváltozott körülmények közepette minden lehetőséget megragadni sebeink gyógyítására. Schmitt Pál hangsúlyozta: az újonnan megalakult Országgyűlés már nem üres kézzel érkezett a pénteki évfordulóra. Törvényt alkottak az állampolgárságról, így minden magyar ember számára lehetővé válik, hogy szabad akarata szerint a nemzet alkotó részévé váljék. Törvénybe foglalták, hogy június 4-e a nemzeti összetartozás napja, és törvényt alkottak a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről – mutatott rá a fideszes politikus.

Szili ott volt

Szili Katalin a szocialista frakció többi tagjával ellentétben részt vett a parlament pénteki, a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján tartott emlékülésén. A volt házelnök az MTI-nek döntését azzal indokolta: jelenlétével azt kívánta kifejezni, kiemelt jelentősége van annak, hogy „az összetartozás értékeit képesek legyünk megőrizni, és az új nemzedékeknek átörökíteni”.

A Trianon-emlékülés délután fél ötkor, a szerződés kilencven évvel ezelőtti aláírásának pontos időpontjában, a nemzeti zászló és a történelmi zászlók bevonulásával, harangzúgással, majd a Himnusszal vette kezdetét.

mno.hu

33 hozzászólás “Sólyom: Fenn kell tartanunk nemzetünk egységét” bejegyzésre

  1. csepeli szerint:

    Trianon Trianon blablabla Trianon blabla Trianon blablablabla és még több blablablabla.

  2. Gordon szerint:

    40 évig nem lehetett értelmes beszélgetést folytatni erről a kérdésről (1920-as és 1947-es békeszerződések). Most ismét eljött az ideje, bár látható hogy egyes politikai csoportosulások tudatosan rekesztik ki magukat a nemzeti egységből.

  3. csepeli szerint:

    Gordon, ami a parlamentben folyt, azt nem lehet értelmes beszélgetésnek nevezni erről a kérdésről.

  4. Kovács Ernő szerint:

    Botrány a Szent István Bazilikai ünnepségen / Megint holokauszt / 2010.06.04.
    http://www.youtube.com/watch?v=_Sc9iZxd_uo
    Trianon megemlékezés Jobbik 2010.06.04.
    Magyarországért, a szabadságért!
    http://www.kommentalok.eoldal.hu/cikkek … 10_06_04_-

  5. Gordon szerint:

    csepeli! Szerintem Sólyom értelmes dolgokat mondott.

  6. Gordon szerint:

    Teljesen rendben van amiről a rabbi az Ernő által belinkelt videón beszél.

  7. " ?! " szerint:

    A trianoni békediktátum 90. évfordulója alkalmából, az Országházban tartott emlékülésen a tisztességes baloldal is képviseltette magát Szili Katalin személyében.
    A magát baloldalinak nevező többi MSZP-s saját magát rekesztette ki az emlékülésről.

    Az MSZP büszkeségei:

    Akiknek a tettei erkölcsi mércét jelentenek az MSZP-ben:
    Zuschlag János és társai, Hunvald György és társai, Hagyó Miklós és társai, Wieszt János, Kabai Károly, Deme Gábor (Csepel), Gulyás Gábor (Csepel), stb.

    Akik a határon túli magyarok magyar állampolgárságának a megadása ellen szavaztak: Gyurcsány Ferenc, Szanyi Tibor, Molnár Csaba.

    Akik nem vettek részt a trianoni békediktátum 90. évfordulója alkalmából az Országházban tartott emlékülésen:
    Szili Katalin kivételével a teljes MSZP frakció.

    Akinek a megnyilvánulásai hitelesítik az MSZP frakciót és a frakció követőit: Gyurcsány, az őszödi böszme.

    Idézet Gyurcsánytól:
    “Amit az előző hónapokban titokban meglehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk azt megtettük. Úgy őriztük a titkot, mint soha.
    Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit.
    Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?
    A dolog úgy áll, hogy nincsen választás. Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább. Nincsen.
    Magyarország le van írva.
    És amikor azt mondom, hogy bukás, akkor beszélek Magyarországról, beszélek a baloldalról, és nagyon őszintén mondom nektek, beszélek magamról is.
    Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. E helyett hazudtunk reggel éjjel meg este.
    Ott tévedtek, ha azt hiszitek, hogy van választásotok. Nincsen. Nekem sincs. Ma legfeljebb az a választás, hogy megpróbáljuk-e mi befolyásolni, hogy mi történik, vagy ránk fog omlani.”

  8. " ?! " szerint:

    A Nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvény szövege:

    Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, azok, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni, hazánkért és a magyar nemzet egészéért, az Alkotmányban rögzített felelősségünk jegyében, a magyarság egyik legnagyobb történelmi tragédiájára, a történelmi Magyarországot szétdaraboló, s a magyar nemzetet több állam fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátumra emlékezve, számot vetve e békediktátum által okozott politikai,
    gazdasági, jogi és lélektani problémák máig tartó megoldatlanságával, egyaránt tiszteletben tartva a magyar nemzet érdekeit és más nemzetek jogát arra, hogy a magyarság számár a fontos kérdésekről másként gondolkodjanak, attól a céltól vezettetve, hogy e cselekedettel
    hozzájárulunk a Kárpát-medencében együtt élő népek és nemzetek kölcsönös megértésen és együttműködésen alapuló békés jövőjéhez, s egyúttal a XX. század tragédiái által szétdarabolt Európa újraegyesítéséhez, a következő törvényt alkotjuk.
    1. §
    A Magyar Köztársaság Országgyűlése tisztelettel adózik mindazon emberek, közösségeik és azok vezetői, illetve az ő emlékük előtt, akik 1920. június 4., a magyar nemzet külső hatalmak által előidézett igazságtalan és méltánytalan szétszaggattatása után áldozatvállalásukkal és teljesítményükkel lehetővé tették, hogy e tragédiát követően a magyarság mind szellemi, mind gazdasági értelemben képes volt újra megerősödni, s képes volt túlélni az ezt követő újabb történelmi tragédiákat is .
    Az Országgyűlés fejet hajt mindazon nők és férfiak, illetve az ő emlékük előtt, akik e küzdelemben az elmúlt kilencven év során magyarságukért hátrányt, sérelmet szenvedtek, külön megemlékezve azokról, akik
    az életüket kényszerültek áldozni nemzeti önazonosságuk vállalásáért .
    2. §
    A Magyar Köztársaság Országgyűlése megállapítja, hogy a trianoni békediktátum által felvetett kérdések történelemből ismert eddigi megoldási kísérletei — mind az idegen hatalmak segítségével végrehajtott újabb határmódosítások, mind a nemzeti önazonosságnak a nemzetköziség ideológiája jegyében történt felszámolására irányuló
    törekvések — kudarcot vallottak.
    Ebből kiindulva az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy a fenti problémák megoldását csak a nemzetközi jogi szabályok által kijelölt keretek között, demokratikus berendezkedésű, szuverenitásuk birtokában lévő, polgáraik és közösségeik számára gyarapodó jólétet, jogbiztonságot és a gyakorlatban is érvényesülő jogegyenlőséget biztosító, egyenrangú országok kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködése eredményezheti, melynek kiindulópontja csak az egyének — a nemzeti önazonosság megválasztását is magában foglaló — szabadsága, s a nemzeti közösségek belső önrendelkezéshez való joga lehet . Az Országgyűlés ugyanakkor elítél minden olyan törekvést, amely az adott állam területén kisebbségben élő nemzetrészek asszimilációjának
    előidézésére irányul.
    3. §
    A Magyar Köztársaság Országgyűlése kinyilvánítja, hogy a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi
    önazonosságának meghatározó eleme .
    Ebből kiindulva az Országgyűlés megerősíti Magyarország elkötelezettségét a magyar nemzet tagjainak és közösségeinek egymással való kapcsolatuk fenntartására és ápolás ára, és az Európában elfogadott gyakorlatot alapul vevő közösségi autonómia különböző formáira irányuló természetes igényének támogatására.
    4. §
    A Magyar Köztársaság Országgyűlése kötelességének tekinti arra inteni a nemzet ma élő tagjait és a jövendő nemzedékeket, hogy a trianoni békediktátum okozta nemzeti tragédiára mindörökké emlékezve, más nemzetek tagjaiban okkal sérelmeket keltő hibáinkat is számon tartva, s ezekből okulva, az elmúlt kilencven esztendő küzdelmeiben az összefogás példáiból, a nemzeti megújulás eredményeiből erőt merítve, a nemzeti összetartozás erősítésén munkálkodjanak.
    Ennek érdekében az Országgyűlés június 4-ét, az 1920. évi trianoni békediktátum napját a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánítja .
    5. §
    Jelen törvény 2010 . június 4-én lép hatályba.

    Az MSZP frakció ezt a törvényt sem szavazta meg.

  9. " ?! " szerint:

    Kovács ernő!
    Mesélj már, hogy lebontottátok-e a Szabadság téren a szovjet emlékművet, és mikor állítjátok fel a helyére a Jobbik trianoni emlékművét?

  10. Gordon szerint:

    A magyar zsidóság Trianon-fájdalmáról mindennél többet mond az alábbi dal és annak szerzői:

    http://www.youtube.com/watch?v=kp-TG5v0emY

    Vincze Zsigmond és Kulinyi Ernő írták ezt a gyönyörű, mindmáig aktuális és szívszaggató melódiát. Két jó magyar zsidó. A revizionista slágert szerzőinek származása miatt a nyilasok tiltólistára tették. Kulinyi Ernő internáló táborban halt meg. Ahogy a Trianon ellen szívéből küzdő, magyar zsidók jelentős része is. Hazaszeretükért ilyen képeket, uszításokat kapnak cserébe-a nyilas hazugságok, téveszmék ma is köztünk élnek.

  11. Gordon szerint:

    Bocs, lemaradt a link (http://kosersrac.blog.hu/), és az utolsó mondatot le akartam szedni.

  12. codec szerint:

    Mit akar fenntartani ez a szerencsétlen? Azt, ami nincs?
    Nem néz maga körül?

  13. Manitu szerint:

    Kovács Ernő!

    A belinkelt videónál semmi sem mutatja jobban, hogy a Jobbik ugyanolyan gennyes seb az ország testén, mint az MSZP és az SZDSZ. Mikkora primitív bunkók azok, akik ott füttyögtek!

  14. Nyugger szerint:

    Miért baj az, hogy az mszp külön emlékezett? A fidesz mit csinált mikor ellenzékben volt? Hát nem ők találták ki és honosították ezt meg a “nemes hagyományt”? Most meg nemzeti összetartozásról beszélnek?

  15. Nyugger szerint:

    Még valami. A következő 2 évben lemondok az egyszeri, nagyarányú, drasztikus adócsökkentésről és az engem is érintő devizahitelesek megsegítéséről!

    Egy valamit kérek cserébe: ne emlegessük már az államcsődöt! Inkább maradjunk meg az olyanoknál, hogy hajrá Magyarország, hajrá magyarok, itt az idő, meg a többi semmitmondó lelkesítő, tartalmatlan baromságoknál.

    Tisztelettel: egy választó, magyar állampolgár kinek nem mindegy mennyit ér a jó hazai valuta.
    Köszönöm szépen!

  16. ződ szerint:

    Mi adtuk a vilagnak a démokraciát, az ólimpiát , most még a joghurt és a válság is kellene? Csináljatok magatoknak, meg van hozzá a szakértő kormányotok!

  17. Vica szerint:

    Kedves FIDESZ Politikusok!

    Jó lenne már átgondolni, hogy ha az előző kormányt akarjátok áztatni és gyalázni olyan formán, ahogyan azt teszitek, tovább rontjátok a helyzetünket. Engem speciel egyáltalán nem érdekel, hogyan tudjátok az MSZP-t gyalázni, és rájuk hárítani minden felelősséget, ennél sokkal fontosabb számomra, hogy fizetni tudjam a hiteleimet, ami most Nektek köszönhetően ismét emelkedett.

    Idézek az origóból a New York Times: Orbánék ügyetlenül trükköznek c. cikkéből:

    “Rendell szerint a magyar közléseket a jelek szerint a hazai hallgatóságnak szánta egy “naiv” tisztségviselő. “Évekbe telik a hitelesség megszerzése, s azt napok alatt le lehet rombolni. Ezt jobban kellene tudniuk. Saját maguknak okoztak kárt, s sok-sok hónapba telhet a felépülés” – mondta a londoni elemző.’

  18. csepeli szerint:

    Varga Mihály most nyilatkozta: “nem voltak szerencsések a kijelentések az államcsőddel kapcsolatban; a helyzet konszolidált, a hiánycél tartható”.

  19. Vica szerint:

    Eső után köpönyeg. A forint további elértéktelenítése viszont tönkre teszi a hiteleseket. A benzinár pedig már így is az egekben van.
    Emlékszem, amikor még 500 Ft-ért tankoltam a kisplákba. Ebből már két liter benzint sem kaphatnék…

  20. Királyerdei szerint:

    Jujjj!!!
    Akkor most hogy fogunk cukrászdát nyitni Bécsben?? 🙂

  21. ződ szerint:

    Királyerdei! Ahogy eddig sperrhaknival, esetleg erővágóval!

  22. Nyugger szerint:

    Tegnap, aki kijött az irodaházból az épület előtt kijelölt doháyzóhelyre meglepően sűrűn cigizni (válallkozók-üzletemberek) feszültek voltak és anyáztak. Vajon miért?

  23. ződ szerint:

    Nyugger! Valszeg. azért mert akkor még azt hitték, hogy szarban az ország. Ma mondta Savanyó Varga Misi, hogy tartható a hiánycél és a valós helyzet jobb mint gondolták! Azonban ehhez komoly kormányzati munkára lesz szükség. Nosza, akkor hegyibe, davaj robot!

  24. " ?! " szerint:

    (Idézet Gyurcsánytól, az őszödi böszmétől.)

    “Amit az előző hónapokban titokban meglehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk azt megtettük. Úgy őriztük a titkot, mint soha.
    Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit.
    Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?
    A dolog úgy áll, hogy nincsen választás. Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább. Nincsen.
    Magyarország le van írva.
    És amikor azt mondom, hogy bukás, akkor beszélek Magyarországról, beszélek a baloldalról, és nagyon őszintén mondom nektek, beszélek magamról is.
    Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. E helyett hazudtunk reggel éjjel meg este.
    Ott tévedtek, ha azt hiszitek, hogy van választásotok. Nincsen. Nekem sincs. Ma legfeljebb az a választás, hogy megpróbáljuk-e mi befolyásolni, hogy mi történik, vagy ránk fog omlani.”

  25. " ?! " szerint:

    A könnyebb emészthetőség érdekében szűkítem a Gyurcsány idézetet:

    “Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább. Nincsen.
    Magyarország le van írva.
    És amikor azt mondom, hogy bukás, akkor beszélek Magyarországról, beszélek a baloldalról, és nagyon őszintén mondom nektek, beszélek magamról is.
    Ma legfeljebb az a választás, hogy megpróbáljuk-e mi befolyásolni, hogy mi történik, vagy ránk fog omlani.”

    Aki Gyurcsány fenti vallomása után hallgatott az most se károgjon!

    És akkor Gyurcsány vallomása után lássuk a jelenlegi helyzetet!

    Az államadósságot az Orbán kormány utolsó teljes évének, 2001-nek a végére 8.164 milliárd Ft-ra (a GDP 53 %-ára) sikerült lecsökkenteni.

    A Gyurcsány bandája által elkövetett garázdálkodás eredményeként 2009. végére az államdósság meghaladta a 21.000 milliárd Ft-ot (a GDP 80 %-át), de nem ez a fő baj hanem az, hogy 2010-ben hazánknak kb. 2.300 milliárd forint kamatot kell fizetni és ezen felül kb. 5.600 milliárd Ft tőketörlesztés válik esedékessé.
    A korábban felvett hitelek esedékes tőketörlesztésén felül, azoknak a viszonylag rövid futamidejű kölcsönöknek az esedékes részeit is az 6 napja hivatalba lépett Orbán kormánynak kell törleszteni, amelyeket 2008 őszén a második Gyurcsány kormány és 2009-ben a Bajnai kormány az államcsőd elkerülése érdekében vett fel.

    Csak nem gondoljátok rojtos szájú Nyugger, Ződ, Vica és Csepeli, hogy az Orbán kormánynak a devizahitelesek érdekében titkolni kellene, hogy milyen helyzetbe hozta a hazánkat az elmúlt 8 évben Gyurcsány és MSZP-SZDSZ-es bandája?
    Ha a valóság csak később derülne ki, akkor éppen nektek lenne legnagyobb pofátok, és mindent az Orbán kormányra kennétek, ahogy 6 nappal az új kormány hivatalba lépése után már kezditek is.

    Annak érdekében, hogy magatokra ismerjetek, ismét bemutatom nektek azokat, akiknek a tettei erkölcsi mércét jelentenek a hozzátok hasonlóknak:
    Gyurcsány Ferenc és bandája, Zuschlag János és társai, Hunvald György és társai, Hagyó Miklós és társai, Wieszt János, Kabai Károly, Deme Gábor (Csepel), Gulyás Gábor (Csepel).

  26. Nyugger szerint:

    ” ?! “:
    Gyurcsány legalább megmondta (nem rokonom, amúgy leszarom)! Hol van az Orbán mikor a földi helytartói baromságokat beszélnek? Miért nem cáfolja, igazítja ki őket? Csak az egész világ mondja: hülyék vagytok magyarok! Hát saját magatokkal csesztek ki mikor amúgy semmi sem indokolja!

    Vállalásom még mindig áll:
    A következő 2 évben lemondok az egyszeri, nagyarányú, drasztikus adócsökkentésről és az engem is érintő devizahitelesek megsegítéséről!

    Egy valamit kérek cserébe: ne emlegessük már az államcsődöt!

  27. ződ szerint:

    “Csodálkozó és felordítójel”
    “milyen helyzetbe hozta a hazánkat az elmúlt 8 évben Gyurcsány és MSZP-SZDSZ-es bandája?”
    Ilyenbe, hogy az előbb mondta Savanyó Varga Misi a Rémhír tv-ben, hogy tartható a hiánycél és a valós helyzet jobb mint gondolták! Azonban ehhez komoly kormányzati munkára lesz szükség. Nosza, akkor hegyibe, davaj robot! Tegyék amire felhatalmazást kaptak a Zemberektől!
    Remélem azért a fentebb említett Uraknak megőrizték a telefonszámát, jól jöhetnek még!

  28. " ?! " szerint:

    Nyugger!
    Neked annyi eszed van mint egy rakás tehénlepénynek.
    Gyurcsány nem mondta meg sem neked, sem nekem.
    Csak a bandatagoknak vallotta be a valóságot.

    Megismétlem részedre Gyurcsány vallomását. Olvasd el többször! Talán akkor megérted.
    “Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább. Nincsen.
    Magyarország le van írva.
    És amikor azt mondom, hogy bukás, akkor beszélek Magyarországról, beszélek a baloldalról, és nagyon őszintén mondom nektek, beszélek magamról is.
    Ma legfeljebb az a választás, hogy megpróbáljuk-e mi befolyásolni, hogy mi történik, vagy ránk fog omlani.”

    2006 ősze óta a fenti vallomás befolyásolja tartósan a Ft értékét.

  29. ződ szerint:

    “?!” ! ”
    “2006 ősze óta a fenti vallomás befolyásolja tartósan a Ft értékét”
    De a napokban jött a Kósa és a Szíjjártó! Mint a gyerek aki már beszélni tud, csak még nem tudja mit mond!

  30. Nyugger szerint:

    ” ?! ”
    Cifrákat én is tudok mondani! (Hidd el nekem.) De csak annyit annyit mondok: hajrá Mo, hajrá magyarok!

  31. Jenyiszej* szerint:

    A világ rablói a bankok, nyerészkedő ingyenélő befektetők egy tollvonással mélybe taszítják az országot.
    Ez hiányzott nekünk, korgó gyomor, megaláztatás, saját hazánkban, – itt Európa közepén. Rabszolgaság – jövőkép nélkül.
    Vigyázni kell, hogy mekkorát fingunk, mert nem tudjuk, hogy fingunkat, hogy értelmezi a nemzeteket tollvonással mélybe taszító ócska bankvilág nyerészkedői.

  32. ződ szerint:

    Jenyiszej*! Addig úgy értelmezik, hogy jól megy amíg fingani bírsz, ne ríjj! Akkor lesz gubanc, amikor már nem lesz mitől szellentened!

  33. Kovács Ernő szerint:

    Szép volt fiúk, sikerült Magyarországot mgszívatni!!!!!!!!

Itt lehet hozzászólni !