A Honvéd és a Csepel egykori edzője végigkísérte a gyerekek fejlődését

Helyi Téma

Nyolc budapesti birkózócsapat diák sportolói vettek részt azon a viadalon, melyet a Csepeli Amatőr Birkózó Iskola és a Budapesti Birkózó Szövetség közösen szervezett. A rendezvényen Tasnádi Henrikre, a magyar birkózósport egyik nagy alakjára, vérbeli pedagógusra és nevelőedzőre emlékeztek.

Csaknem telt ház fogadta azokat az érdeklődőket, akik betértek Csepelen a Mátyás Király Általános Iskola tornatermébe. Itt tartották ugyanis a II. Tasnádi Henrik Emlékversenyt, amely egyben budapesti diák egyéni verseny is volt.

Tasnádi Henrik 1955-ben csatlakozott a magyar birkózók nagy családjához, edzői képesítését ’81-ben szerezte meg. Pályafutását a Budapest Honvédnál kezdte, ahol a legkisebbekkel foglalkozott. A toborzókon a klubhoz került gyerekeket az első lépésektől a diák korosztályig kísérte. De sokkal több volt ő, mint egyszerű birkózóedző.

– Mindenkihez volt egy jó szava, mindenkiről tudott mindent, a családi helyzetétől kezdve a tanulmányi eredményéig – mondta Melegh Gábor, a Budapesti Birkózó Szövetség főtitkára, aki egykor maga is Tasnádi Henrik tanítványa volt. – Igazi példakép volt, sportszerű életmódját, na és híres tornagyakorlatait, melyeket minden edzés után végigcsinált, mindenki tátott szájjal nézte.

Tasnádi Henrik egyedül hozta létre a pomázi birkózóbázist, ahonnan aztán sok ifjút csábított a Honvédhoz. ’89-ben aztán Csepelre igazolt, ahol szintén a toborzás és az előkészítő csoport tartozott felügyelete alá. Számos tanítványából lett sikeres sportoló, a legismertebb közülük az a Majoros Árpád, aki a 2004es athéni olimpián aranyérmet szerzett. Mindezt azonban a mester már nem érhette meg. Erről is beszélt a verseny hivatalos megnyitóján lánya, Tasnádi Krisztina:– Édesapám mindenkire odafigyelt, azokat is segítette, akiket a sors nem áldott meg óriási tehetséggel. Azt vallotta, hogy a gyermek a legfontosabb – na meg az, hogy sportoljon, hiszen ezzel olyan tulajdonságokat szerez, melyet aztán a civil életben is hasznosítani tud. Örömmel tölt el, hogy ma már egy ilyen rangos verseny viseli édesapám nevét.

Fehér György

helyitema.hu

Egy hozzászólás “A Honvéd és a Csepel egykori edzője végigkísérte a gyerekek fejlődését” bejegyzésre

  1. unkasz szerint:

    Első edzőm volt, hálás vagyok neki. Nyugodjon békében!
    És ha már sport: Csepel is ott volt az Amszterdam Arénában:
    http://www.nb1.hu/fotoalbum/main.php?g2_itemId=1068
    http://www.nb1.hu/fotoalbum/main.php?g2_itemId=1050

Itt lehet hozzászólni !