Gazdasági csúcs ellenzéki veztők nélkül

Duna TV, Inforadio.hu

Gyurcsány Ferenc lesz az egyetlen pártelnök a holnapi gazdasági csúcson. Az ellenzéki pártok vezetői nem vesznek részt a tanácskozáson – mondta Podolák György. A gazdasági bizottság szocialista elnöke szerint a jelen helyzetben Orbán Viktornak személyesen kellene ismertetnie álláspontját. Erre egyébként öt perc jutna, ami sokak szerint az egész kezdeményezést nevetségessé és komolytalanná teszi.

Most abba az állapotba került Magyarország, amikor nem vetélkedni kell, nem a kizárólagosságra kell törekedni, hanem a magyar nemzet érdekeit kell megoldani és ebbe felelős együttműködésre van szükség – mondta Podolák György, a gazdasági bizottság elnöke.

A FIDESZ szerint is szükség van közös, határozott fellépésre, de az adóterhek növelése a lehető legelhibázottabb lépés. Matolcsy György az Orbán kormány volt gazdasági minisztere szerint ehelyett a foglalkoztatási szempontból nehéz helyzetű rétegek esetében már január 1-jétől be lehetne vezetni a nulla százalékos munkaadói járulékot.

Egy jól irányzott, célzott adó és járulékcsökkentési lépéssorozat megmozdíthatja a gazdaságot, új munkahelyeket teremt a növekedést dinamizálja. Nem azonnal ez teljesen világos. Itt a tét az, hogy megnyerjük a 2009-es év második felét és a 2010-es évet – közölte Matolcsy György, volt gazdasági miniszter.

A Válságból lehetőség című liberális vitairatot viszi az SZDSZ a holnapi gazdasági csúcsra – jelentette be Fodor Gábor elnök, Kóka János frakcióvezetővel együtt. A szabad demokraták öt alapvető javaslatot tesznek. A válságkezelés azonnali lépéseként szerintük kell egy konjunktúracsomag, amelynek középpontjában az euró bevezetése áll. Fontosnak tartanak egy adócsomagot, hogy ne kevesen fizessenek sok adót. Állami és önkormányzati reformot is javasolnak.

Amikor párbeszéd programot kezdeményeztünk, az pont arról szólt, hogy világos volt, hogy azt a helyzetet, azt a politikai és gazdasági krízist, amiben Magyarország van, nem lehet másként megoldani, csak a politikai erők összefogásával – mondta Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke.

Ötpárti egyeztetést sürget az MDF az euró mielőbbi bevezetéséért. Herényi Károly frakcióvezető szerint a gyors politikai megegyezés nagymértékben hozzájárulna a válság kezeléséhez: „felkérjük a kormányt, hogy azonnali tárgyalásokat kezdeményezzen az Európai Unióval, az illetékes bizottsággal, az Európai Unió államfőivel és ehhez teremtse meg az itthoni politikai hátteret.”

Dunatv.hu

A britek adócsökkentéssel és gazdaságélénkítéssel válaszolnak a válságra

Adócsökkentéssel és gazdaságélénkítéssel küzd Gordon Brown brit miniszterelnök kormánya a gazdasági visszaesés ellen – értesült a The Daily Telegraph. A soron következő csúcsértekezleten pedig a világ pénzügyi rendszerének fokozottabb szabályozására tesz ötpontos indítványt.

A The Daily Telegraph értesülése szerint a brit kormány szakértői a recesszió elkerülésének módját a gazdaságélénkítésben, a közepes jövedelmű családok és a kisvállalkozók megsegítésében látják. Alistair Darling pénzügyminiszter részéről több erre vonatkozó bejelentés várható a jövő hét során, tehát még a költségvetés parlamenti beterjesztése előtt. Arra is számítani lehet, hogy a nyugdíjasok téli fűtési segélyének összegét felemelik.

A jövedelemadó csökkentésének mértéke előreláthatólag egy százalék lesz, de ezzel is több mint 4 milliárd fontot nyernének az adófizetők, bizonyos illetékek eltörlésével pedig további 6 milliárdot. A kormány mérlegeli az áfa-csökkentés lehetőségeit is.

A Gazdasági és Üzleti Kutatóközpont azt javasolja, hogy – tekintettel a recessziós veszélyre – az áfa-kulcsot a jelenlegi 17,5 százalékról ideiglenesen mérsékeljék 12 százalékra. Ezzel a konzervatív párti ellenzék is egyetért, korábban azonos javaslatokat tett.

A miniszterelnök a londoni Lord Mayor szokásos évi díszvacsoráján elmondandó beszédében fejti ki elképzeléseit a nemzetközi pénzügyi rendszer új szabályozásáról. A második világháború után Bretton Woods-ban született erről korszakos jelentőségű egyezmény, ennek a szellemére utal vissza Gordon Brown ötpontos javaslata, amely indítványozza a bankok megfelelő tőkésítését, a családi és üzleti hitellehetőségek növelése érdekében, a nemzetközi bankpolitika összehangolását, a közepes jövedelmű országok pénzügyi válságának megakadályozását, a Nemzetközi Valutaalap segélynyújtási lehetőségeinek szélesítését és a bizalom helyreállítását, az integritás és felelősségvállalás újrateremtése révén.

Inforadio.hu

10 hozzászólás “Gazdasági csúcs ellenzéki veztők nélkül” bejegyzésre

  1. büki szerint:

    “Most abba az állapotba került Magyarország…”-milyen állapotba ?
    Néhány hét alatt? Ki hiszi el? A nyáron még minden oly szép volt. Ki és mikor hazudott? A felelősség hogyan oszlik meg?

  2. Gordon szerint:

    Ma a Podolák azt is mondta, hogy olyasmihez nem szól hozzá, amihez nem ért. Megnyugtató?

  3. hollósi szerint:

    Nekem az tetszik, hogy amikor a kormányon lévők azt hitték, értenek a gazdasághoz, senkivel nem akartak tárgyalni. Most, amikor gáz van, egyre erőszakosabban követelik a FIDESZ-től, adjon programot a kilábaláshoz.
    A cél egyértelmű: lesz még lejjebb, valahogy bele kéne keverni az ellenzéket is, osztozzon a felelősségben. Aztán ha csoda történik, vissza lehet venni a kezdeményezést.

  4. Bubus szerint:

    Gyurcsány megint másokra hárította a válságot. Ez is arra lenne csak jó, hogy másokra tolja. Az előző csúcsnak sem volt semmi értelme ezen kívül.

    Elegem van már abból, hogy ebben az országban minden csak azért van, hogy Gyurcsánynak jobb legyen.

  5. titok szerint:

    Elképesztő gyf ármánykodása,állandóan készenlétben kell lenni miatta, nem tudhatja az ország, hogy éppen mit szövögetnek klára asszonnyal.

    Ijesztő ember.Ez a szlovák négyszemközti beszélgetés is aggaszt ,félek nem lesz jó vége.

    Podolák?Mihez ért?

  6. balszélső szerint:

    Ajánlom a csúcson lévők figyelmébe a mai Blikk 4. oldalának cikkét. Az a címe: Ők a Parlament földesurai. Ha valaki nem jött volna rá, hol kell elkezdeni az adók beszedését, ötletet kap hozzá. Lenne fedezet adócsökkentésre.

  7. Bubus szerint:

    Szerintetek Podolák 2010-ben is azzal fog kampányolni, hogy a Posta felújította a csepeli Postát és a Tesco megépítette a csepeli Tesco-t, vagy a szökőkút mellé készíttet egy ivókutat is?

    Elszomorító, hogy csepeli ügyekben se Avarkeszi, se Podolák nem szólal meg, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. A kórház ügyben se mukkantak meg, gerincutat is csak a választások előtt ígérnek már 14 éve, aztán megfeledkeznek róla.

  8. Bubus szerint:

    Ha a gazdasági csúcsra a volt gazdasági miniszter megy el, és Podolák a Fidesz politikai vezetőjét hiányolja, akkor gyakorlatilag az MSZP maga ismeri el, hogy a “gazdasági” csúcs csak egy pártpolitikai esemény.

    Apropó: Podoláknak mióta van egyáltalán elismert középiskolai meg egyetemi végzettsége? Mert mióta bedőlt a lenini út, a foxi-maxi tudtommal nem számít annak….

  9. jani szerint:

    Még egy apropó !
    Mikor interpellált csepeli ügyben a képviselő úr utoljára ??
    Aki tudj ossza meg velünk az időpontot !
    Ha nem interpellált, akkor ajánlom figyelmébe a gerinc út témáját Podolák úr !!!! Hamarosan nyakunkon a választás aztán majd mivel fog kampányolni, mert így is elég késésben van ,és elég rosszul áll a szénája a csepelieknél !!
    Abban a reményben teszem, hogy a csepeli elvtársak majd felhívják rá a figyelmet !!

  10. Jeniszej szerint:

    Emlékeztetőül!- Bubus barátunknak.
    A végzetséget meg lehet szerezni “alapítványi iskolában.”

Itt lehet hozzászólni !