Kedden fejeződik be a csepeli galvániszap elszállítása

Csepel.info, MTI

Németh Szilárd és a csepeli galvániszap 2004

Németh Szilárd a galvániszapos hordóknál 2004. decemberében

Befejeződik a csepeli galvániszap és a galvániszappal szennyezett föld elszállítása kedden – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A minisztérium korábban arról adott tájékoztatást, hogy a Saubermacher Kft. nyerte el a maradék csepeli galvániszap és galvániszappal szennyezett föld elszállítására a megbízást. A közbeszerzési eljárásban nyertes cégnek 600 tonna galvániszapot és a 190 tonna szennyezett földet kellett elszállítani. A cég a munkát 25,7 millió forintért vállalta. A galvániszap az aszódi hulladéklerakóba került.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő 2004 decemberében értesült arról, hogy több mint ezer tonna rendkívül veszélyes mérget tárolnak az egykori Csepel Művek területén. Hamarosan kiderült, hogy Tóth Mihály MSZP-s polgármester és a csepeli önkormányzat 2003 óta tudott a veszélyes hulladékról, de azt eltitkolta a kerület lakossága és a képviselő-testület elől, és nem tett az ügyben rendőrségi feljelentést sem. A rothadó hordók és a nyitott zsákok a Dunától 100-150 méterre voltak, ami a talaj szennyezettségéhez vezetett, s a folyóba is bekerülhetett az anyagból. Ezt azonban sokáig eltitkolta, majd letagadta a Persányi Miklós által vezetett minisztérium, amely a veszélyes hulladék elvitele helyett inkább feljelentette a katasztrófaveszélyre figyelmeztető Illés Zoltánt, a Fidesz környezetvédelmi szakértőjét. Tóth Mihály polgármester – noha tudomása volt a veszélyes hulladék szivárgásáról, és a katasztrófaveszélyre figyelmeztető szakértői jelentésről – sajnos ekkor sem szólalt fel Illés Zoltán és a csepeli polgárok érdekben. A katasztrófaveszélyre figyelmeztető szakértői jelentést – noha az közpénzből készült – a csepeli önkormányzat mind a mai napig nem hozta nyilvánosságra.

Több éves huzavona után Fodor Gábor miniszteri kinevezésével végre megtört a jég, és előbb lefóliázták a veszélyes hulladékot, majd döntés született annak elviteléről is. Elsőként a Terszol Környezetvédelmi és Építőipari Kft. kapott megbízást a szállításra, a cég a múlt év novemberétől kezdte meg a munkát. Miután a szerződésben foglalt 1500 tonnát elszállították, még mindig maradt iszap a területen, ezért újabb közbeszerzési eljárás írtak ki.

4 hozzászólás “Kedden fejeződik be a csepeli galvániszap elszállítása” bejegyzésre

  1. galvániszap szerint:

    Milyen fiatal a Szilárd a képen, nem?

  2. Kovács Ernő szerint:

    Galvániszap, ott a galvániszap!

  3. Csepeli Galvániszap szerint:

    Szia Ernő,

    olvastam mi történt veled, remélem hamarosan találsz új állást. Szurkolok neked!!!

  4. Kovács Ernő szerint:

    Köszi a biztatást, rendes tőled! Az indexel is kezd tele lenni a ….. Valószínű, hogy keresek egy más megoldást, ahol szabadon kicsinyes moderálók nélkül valósíthatom meg gondolataimat. A politikára vissza térve nekem a kedvenc műsorom az Újságíró klub, ill a Dominó.

Itt lehet hozzászólni !