A népszavazás esély a változtatásra – közel kétmillió fideszes elmenne szavazni

Fidesz.hu, Fn.hu

 

Szociális Népszavazás

A hétfői frakcióülés elején a népszavazás kapcsán tartott helyzetértékelést Orbán Viktor. Hangsúlyozta: a népszavazás nem pártkérdés, nem érdekes, hogy korábban ki kire szavazott. A Fidesz elnöke arcátlanságnak nevezte, hogy a kormány közpénzen kampányol.

A köztársasági elnök múlt heti döntését követően, mely szerint március 9-ére tűzte ki a népszavazást, a Fidesz-KDNP frakciószövetség hétfőn tartotta évadnyitó frakcióülését. A tanácskozás kezdetén Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a népszavazást 2006. október 23-án kezdeményezte a Fidesz, és erőfeszítései hosszú, másfél éves küzdelem után eredményre vezettek. A Fidesz politikai ellenfelei ugyanis mindent elkövettek annak érdekében, hogy megakadályozzák az embereket abban, hogy éljenek a demokrácia adta jogukkal, a szavazással.

Az első napirendi pontot felvezető Orbán Viktor elsőként gratulált Rétvári Bencének, aki vasárnap 38 százalékos részvételi arány mellett 67 százalékot ért el a XI. kerületi időközi parlamenti képviselőválasztáson, s amelynek második fordulójára február 10-én kerül sor. A Fidesz elnöke rámutatott: míg a közvélemény-kutatási adatokat nem szabad komolyan venni, addig egy választás valódi véleménynyilvánításnak számít.

Orbán Viktor elmondta: a népszavazás elleni kormányzati kampány már beindult. “Sok illúziónk nem lehet. Régen láttam olyan arcátlanságot, mint manapság. Az, hogy az emberek pénzét, az emberek véleménye ellenére költse el egy kormányzat, ez még Magyarországon is meglehetősen ritka” – mutatott rá az Fidesz elnöke. A kormány az adófizetők forintjaiból kampányol, és bevallottan arra költi el ezt a pénzt, hogy rávegye az embereket arra, hogy ne menjenek el szavazni, s ha mégis elmennek, akkor a józan eszük ellenére olyan döntéseket hozzanak meg, amelyek ellentétesek a mindennapi, nyilvánvaló egzisztenciális érdekeikkel.

“Ez nem csak arcátlanság, hanem ellentétben áll az alkotmány szellemével. Ezért fel kell szólítanunk a kormányt, hogy hagyja abba azt az alkotmányellenes gyakorlatot, hogy adófizető polgárok pénzét költi el egy olyan álláspont támogatására, amelynek elutasítottságával eleve tisztában van” – jelentette ki Orbán Viktor.

Miközben milliárdokban mérhető az adófizetők azon pénze, amit a kormány kampányra fordít, aközben dobozdíjakat akarnak bevezetni olyan gyógyszerekre is, amelyektől emberek élete közvetlenül függ – mutatott rá. “Jól látható, hogy beteg emberek meggyógyítására nem akar a kormány pénzt adni, de kampányolni, politikai célokra felhasználni adóforintokat, arra bizony van esze. Azt kell mondanom, hogy elment a józan eszük” – jelentette ki a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor egyúttal bejelentette: a Fidesz parlamenti frakciója törvénymegerősítő népszavazást kezdeményez. “A társadalombiztosításról szóló törvényt nem lehet az emberek beleegyezése nélkül megváltoztatni, megalkotni, ezért tisztelettel arra kérjük a kormányt, hogy adja meg az embereknek a lehetőséget arra, hogy a rendszerváltás óta talán legfontosabb törvényről maguk mondhassanak véleményt.” Hozzáfűzte: a kormánypártiak józan eszére is apellál a Fidesz, hiszen ha most nem engedik a törvényerősítő népszavazást, akkor ősszel, az Albert házaspár kezdeményezése végett mindenképpen lesz népszavazás. “Ésszerűbb, olcsóbb és emberségesebb, ha hamarabb hozzuk meg ezeket a döntéseket” – jelentette ki Orbán Viktor.

A szociális népszavazás kérdéséről kijelentette: nagy lehetőség kapujában áll Magyarország. Mindenki érzi, hogy az ország süllyed, gazdasági állapota egyre romlik, s ezt a romlást meg kell állítani. A kormányzati hazugságok lassan elviselhetetlenné válnak, és magyar kormány soha nem fordult még ilyen élesen szembe a saját népével, és soha nem volt akkora minőségi különbség az ország vezetői és állampolgárai között, mint most. A háromigenes népszavazás lehet a változtatás első fontos lépése – mutatott rá a Fidesz elnöke, hozzáfűzve: a cél nem lehet más március 9-én, mint elérni, hogy a népszavazás érvényes és eredményes legyen, vagyis az igenek egyértelmű, érvényes többsége szülessen meg.

Ez nem lesz olyan könnyű, mint sokan gondolják, hiszen a kormányzati hazugsághadjárat ismét megindult, s legalább akkora hazugsághadjárattal kell szembenézni, mint amilyen 2006-ban felkészületlenül érte az országot – szögezte le a pártelnök, aki arra kérte a fideszes és kereszténydemokrata képviselőket, hogy az embereket bátorítsák: vegyenek részt a népszavazáson, és álljanak ki az igazukért.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a népszavazás nem pártkérdés, lévén hogy az oktatás és az egészségügy az emberek versenyképességét határozza meg, s ezért a XXI. század két legfontosabb kérdése minden nemzet számára. A Fidesz azt szeretné, ha a választópolgárok megértenék, hogy párhuzam van a kormányzati hazugságok és az ország süllyedése között. Semmi sem megy tönkre magától, ok nélkül egyetlen ország sem kerül lejtőre. Valakik felelősek azért, hogy ez bekövetkezett, és a saját hazugságuk árát most az emberekkel fizettetik meg.

“Március 9-én az emberek végre dönthetnek azokról, akik a fejük felett döntöttek – róluk. Azt üzenjük Magyarország polgárainak, hogy eljött az ideje, hogy végre komolyan vegyük a saját országunkat. Eljött az ideje, hogy komolyan vegyük egymást és önmagunkat. Vegyük komolyan a kimondott szavakat és tetteket” – mondta Orbán Viktor.

“Magyarországon esélyt kaptak az emberek a változtatásra, nagy lehetőség kapujában áll az ország. A leromlást meg kell állítani, a kormányzati hazugságokkal tovább élni nem lehet. Ehelyett felelős döntések kellenek” – mondta Orbán Viktor.

Forrás és video: Fidesz.hu

 

Közel kétmillió fideszes elmenne szavazni

Most vasárnap többen mennének el egy népszavazásra, mint egy parlamenti választásra – derül ki a Századvég-Forsense felméréséből. A március kilencedikei voksolás vélhetően eredményes lesz, a legtöbben a kórházi napidíjat törölnék el.

Ha most vasárnap rendeznék a Fidesz-KDNP kezdeményezte népszavazást, az feltehetőleg mindhárom kérdés esetében eredményes volna – derül ki a Századvég megbízásából készült kutatásból.

Az ügydöntő népszavazás akkor eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint negyede – azaz mintegy kétmillió állampolgár – a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

Többségben az igenek

Január közepén a három kérdés mindegyikével a megkérdezettek több mint fele teljesen, legalább kétharmada pedig teljesen vagy inkább egyetértett. A kórházi napidíj eltörlésének a legnagyobb a támogatottsága (64 százalék teljesen, további 11 százalék inkább egyetért ezzel), de a felsőoktatási tandíj (55+12 százalék) illetve a vizitdíj (57+10 százalék) esetében is egyértelmű a helyzet.

A népszavazás eredményessége tehát jelen állás szerint pusztán azon múlik, hogy mennyien mennek el szavazni. A megkérdezettek 64 százaléka állítja, hogy biztosan részt venne ezekben az ügyekben tartandó népszavazáson. Némileg magasabb a részvételi kedv, mint az esetleges parlamenti választásoknál tapasztalható.

A Fidesz-tábor ott lesz

A válaszolók 44 százaléka állítja, hogy mind a népszavazáson, mind egy esetleges parlamenti választáson részt venne. Ez az arány szignifikánsan magasabb a Fidesz szimpatizánsai körében. A Fidesz szavazók 85 százaléka állítja egyébként, hogy biztosan elmegy a referendumra. Ez abszolút számokat tekintve mintegy 1,8 millió szavazót jelent, ami önmagában még akkor sem biztosítja a népszavazás eredményességét, ha minden Fidesz szavazó igennel voksolna.

A Fidesz kampányának tehát nemcsak saját szimpatizánsaihoz, de leginkább a pártválasztásukban bizonytalanokhoz, illetve a parlamenten kívüli kispártok szavazóihoz kell szólnia. Az előbbi csoport tagjainak 58, a kispártok támogatóinak 59 százaléka állítja, hogy részt venne a referendumon.

Nagyot mondanak

Korábbi tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a szavazásra a biztos részvételt ígérőknél kevesebben fognak valóban elmenni. A tényleges részvételre történő legvalószínűbb becslésünk 44 százalék és 64 százalék közé tehető.

A biztos részvételi szándékot mutatók körében egyébként még inkább egyértelmű a kérdések támogatottsága, a teljesen egyetértők aránya 65 és 72 százalék között, a teljesen illetve inkább egyetértőké összességében pedig 74 és 80 százalék között mozog kérdésenként.

Az „inkább egyetértők” alacsony aránya egyben azt is mutatja, hogy a megkérdezettek többsége meglehetősen határozott álláspontot képvisel az egyes kérdések esetében. A referendumon biztosan részvételt ígérő Fidesz szavazók körében egyöntetűen kb. 80, a parlamenten kívüli kispártok esetében pedig még magasabb a teljesen egyetértők aránya.

Szoci nemek

Érdekes a helyzet a szocialistáknál. A legszűkebb támogatói magra zsugorodott szocialista párt szavazáson biztosan részt vevő szimpatizánsai a nemmel való szavazásra hajlanak inkább. A kórházi napidíj esetében a feltett kérdéssel egyet nem értők aránya 58 százalékos, a képzési hozzájárulásnál kétharmados, míg a vizitdíj esetében háromnegyedes.

Összességében, a teljes népességre vetítve az egyes kérdésekkel teljesen egyetértők és a népszavazáson biztos részvételt ígérők aránya 41 százalék (2007. júniushoz képest 5 százalékponttal csökkent) a felsőoktatási tandíj, 43 százalék (-9 százalékpont) a kórházi napidíj és 46 százalék (-7 százalékpont) a vizitdíj eltörlése esetében.

Forrás: Fn.hu

Itt lehet hozzászólni !