Különleges család története

Csepel.hu

Bényi Eszter textilművész különleges családi kötelékekkel büszkélkedhet. Édesapja Bényi László festőművész, művészettörténész, művészeti író, édesanyja Supka Magdolna Széchenyi-díjas művészettörténész volt.

Nagypapája pedig Supka Géza régész, író, újságíró, A Világ és a Literatura című lapok főszerkesztője, a Könyvhét kezdeményezője és elindítója. A mostani tárlaton Eszter munkái mellett e három művészegyéniség életútja is megelevenedik, helyet kap a kiállításon.

Ahogy Eszter meséli, nem készült művészi pályára. „A gimnáziumi években kezdtem el titokban rajzolgatni, a szüleim ekkor fedezték fel a tehetségemet és írattak be egy rajzszakkörbe. Később Iparművészeti Főiskolára jártam, megismertem Szenes Zsuzsa textilművészt, akinek a személyisége, munkái nagy hatással voltak rám, nem véletlenül orientálódtam a textilművészet felé. Sokáig szabadúszóként dolgoztam, majd a Szombathelyi Lakástextil Vállalat tervezője lettem. Közel másfél évtizeden keresztül voltam a cég kötelékében, de ezzel párhuzamosan otthon is folyamatosan alkottam, ahogy mindig is tettem.” Eszter munkáiban vissza-vissza köszönő motívum a természet. „Sokat túrázom, kirándulok. A Dolomitokban többször jártam, sok vázlatot készítettem, egyik munkámat is ez ihlette. Háromezer méter magasban, a felhők fölött, ez csodálatos érzés. Ám meghatározó élmény volt az is, amikor huszonegy évvel ezelőtt Japánba utaztam a családommal. Ez a kárpit is ennek emlékére készült” – mutat egy japán írásjeleket ábrázoló textilre a művész. „A templomok kertjében kis táblák lógnak a fákon, amire a látogatók ráírhatják a kívánságaikat, de nem akármilyen módon, ezek előre kívánó táblák. A szöveget, melyet a táblákra szőttem, eredetiek, japán barátnőmtől, Wágner Nándor szobrászművész feleségétől, Chiyo Akiyama-Wagnertől kaptam. Ez pedig a nagymamám képeslapja, amit 1948-ban írt Taorminába édesanyámnak. Valódi korlenyomat, tele humorral és szellemeséggel, ezt kettejük emlékére szőttem” – osztja meg a különleges falikárpit történetét Eszter. A kiállított tárgyakról, alkotásokról kérdezve elmondta, kihívást jelentett összeválogatni a tárlat anyagát, hisz felmenői életműve igen gazdag, életük utolsó percéig alkottak. „Ahogy féltestvérem, Féja Endre író fogalmazott: nagyapám, Supka Géza jól sáfárkodott a kimért idővel. Kihasználta az életet a szó legjobb értelmében. Amíg gyerek voltam, nem tudatosult bennem, mit jelentenek igazán a gyökereim. Lázadó koromban azt mondtam, nem leszek művész, mégis hatottak rám a felmenőim, az élet és a művészet szeretete, az alkotás vágya ott szunnyadt bennem is.”

A kiállítás március 22-éig tekinthető meg, hétköznapokon 9 és 16 óra között (pénteken előzetes bejelentkezéssel), Csete Balázs u. 15., tel.: 06-1/ 278-0711.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !