Ma lépett volna életbe 1700 dolgozó béremelése Csepelen

Csepel.info

Zöld színnel az összefogás 4 fideszes, 3 MSZP-s, 2 DK-s és egy momentumos taggal

Ám a Fidesz-DK-MSZP-Momentum összefogás ezt megakadályozta. Béremelés helyett rendkívüli pénzügyi állapot kezdődött, mivel nem lehet tudni, hogy a nagy pártok hatalmi harcának mi lesz a vége.

Ha viszont március 15-ig – vagyis két héten belül – nem lesz költségvetés, megszűnik az egynapos sebészet, a segélyezés, az orvosi ügyelet. Bezár a strand, elmennek Csepelről az orvosok, nővérek, óvónők, és általánossá válik a bizonytalanság az önkormányzathoz kötődő munkahelyeken. Mindez 1700 családot érint, akiknek a nagy része csepeli. 

A Fidesz-DK-MSZP-Momentum ismét megmutatta, milyen erősek, ha összefognak

A csepeli Fidesz azért nem támogatja a költségvetést, mert Németh Szilárd hiába követeli az alapítványának a Csepeli Munkásotthon, a Laurencz László Sportcsarnok és a Kis-Duna-part jelentős részét, nem kapja meg. Bár Németh követeléseinek egy része köztörvényes bűncselekmény, tízmilliárdos hűtlen kezelés lenne, a rezsibiztos nem tágít. Azt állítja, hogy az önkormányzat vagyonának megtartásával a polgármester követ el bűnt. “Elkótyavetyéli”, vagyis érdemtelenül tartja a csepeli lakosság kezében a közvagyont. A kerület vagyona egyébként az elmúlt években 21 milliárd forinttal emelkedett: nem csak a közpénz-éhes rezsibiztosnak kellene belőle egy-egy nagyobb falat.

A DK-MSZP-Momentum eleinte a fővárosi fejlesztések átvállalását követelte, ami nagyjából 200 milliárd forinttal terhelte volna meg az egyébként 26 milliárd forintos csepeli költségvetést. Dukán András, az ellenzék közös polgármester-jelöltje több módosító javaslatot is beadott a költségvetéshez, amit Borbély Lénárd részben elfogadott. Ám Dukán végül a fővárosi feladatok – szerinte – elégtelen átvállalása miatt február 22-én a Fidesszel összefogva levetette a költségvetést a napirendről. Németh Szilárd segítségével, 10:8 arányban, 4 fideszes, 3 MSZP-s, 2 DK-s és a momentumos szavazattal buktatták meg a költségvetést.

Információink szerint az elmúlt napok többkörös egyeztetése során a momentumos polgármesterjelölt annyit már megértett a főváros és a kerületek feladatköreinek különbözőségéből, hogy valóban nem a csepeli önkormányzattal kell elvégeztetni a fővárosi fejlesztéseket. (Amire a főváros minden évben megkapja a pénzt.) Ez máris 200 milliárd forintos “megkönnyebbülés” a költségvetésnek. Így már van egy kis remény arra, hogy lesz valamilyen megegyezés a csepeli önkormányzat működőképességének fenntartására.

Borbély Lénárd: lesz még egy utolsó közös esélyünk

Mivel a Fidesz-DK-MSZP-Momentum összefogás tíz fővel önmagában képes ellehetetleníteni a csepeli önkormányzat működését, Borbély Lénárd polgármester felhívást tett közzé, és egyeztetéseket hívott össze.

“A következő testületi ülésen lesz még egy utolsó közös esélyünk, hogy megmentsük a kerületet! Ennek érdekében azt javaslom, hogy vegyünk mindannyian egy nagy levegőt, és Csepel érdekében próbáljuk nyitottabb füllel meghallgatni és kölcsönösen megérteni egymást. Mindannyiunkat a csepeliek választottak meg, eskünk szerint kizárólag nekik tartozunk felelősséggel, ők azok, akiket semmilyen körülmények között nem hagyhatunk cserben.” – fogalmazott a felhívásában Csepel polgármestere.

Csepel.info

Itt lehet hozzászólni !