Könyvesszekér Csepelen

Csepel.hu

Veress Márton tanár ötlete volt tíz évvel ezelőtt, hogy minél több ember vásárolhasson olcsón könyveket az országban s a határon túl is. Erre szolgálnak a könyvszekerek, ahol nagyságrendileg egy buszjegy áráért, egységesen 450 forintért kínálják a könyveket, de akciósan is megvehetők: a negyedik darab ingyen van.

A határon túl Szatmárnémetiben és Szovátán, vidéken számos városban, Budapesten pedig tíz helyen állítottak fel könyvszekeret.

Törzsvásárlók, böngészők

A csepeli önkormányzat díjmentesen biztosítja a helyet. Csepel különleges helyszín, amolyan kisváros, mert itt nincs olyan átmenő forgalom, mint a pesti belvárosban. Az emberek részéről egyértelműen igény mutatkozik az olcsó könyvekre. Törzsvásárlói közönség is kialakult: érdeklődők, akik rendszeresen átböngészik és megveszik a könyvújdonságokat. Naponta átlagosan száz könyvet adnak el, de szeretnének ennél többet áruba bocsátani, hogy a fenntartási költségeket fedezzék.

Fontosak a könyvadományok

Az emberek mindenféle könyveket keresnek. A legnépszerűbbek a gyerek- és szakácskönyvek, az ismeretterjesztő kiadványok, a magyar és világirodalom, az ezotériával, vallással, filozófiával, egészségügyi témákkal foglalkozó darabok, de egy-egy ritkaságnak is nagyon örülnek. A Könyvmentők főként adománykönyvekből tartja fenn olvasási misszióját. Csepelen sincs olyan nap, hogy ne hoznának jó néhányat a szekérhez, mert otthon feleslegessé váltak. Itt mindenképpen jobb helyük van, mint a szemétkukákban. Ha valaki száznál is több könyvet ajánl fel, elszállítják a helyszínről. A Könyvmentők ugyanakkor maga is adományozó: iskoláknak, szociális intézményeknek, családsegítőknek, irodalmi kluboknak ajándékoz szükséges példányokat. Manfréd, a csepeli könyvszekér hétköznap 8 és 18 óra között tart nyitva, szombatonként pedig kora délutánig. Bunász Éva, aki eladóként és a mozgalom népszerűsítőjeként is tevékenykedik, a Facebookon nemrég egy csoportot is létrehozott Csepeli könyvszekér néven. Célja egy olvasói közösség létrehozása, ahol a tagok kicserélhetik könyves élményeiket.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !