Nyílt levél a csepeli képviselő-testület tagjaihoz

Csepel.hu

Tisztelt Képviselő-testület!

Csepel idei költségvetését a pénzügyi szakembereink és a területért felelős kollégáink hosszú hónapokon át tartó alapos és lelkiismeretes munkája előzte meg, valamint a frakciók és független képviselőkkel történő politikai egyeztetés. Ennek eredményeként minden frakció és képviselői javaslat beépítésre került a költségvetésbe.

Ennek ellenére a február 22-i testületi ülésünkön éles vita közepette elutasításra került Csepel idei költségvetésének elfogadása. Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt jelenti, hogy ha nem tudunk március 15-ig közös megoldást találni, akkor a jelenleg stabilan és biztonságosan működő kerületünk az év második felére nem csupán feléli a tartalékait, hanem a lakosságnak fontos, megszokott szolgáltatások is összeomolhatnak!

MILYEN VÁLTOZÁST HOZ AZ ITT ÉLŐKNEK, HA NEM LESZ MEGSZAVAZOTT KÖLTSÉGVETÉSE A KERÜLETNEK?

  • Leállnak az útfelújítások, amitől menthetetlenül tovább romolhat az úthálózat.
  • Egészségügyi beavatkozások maradhatnak el, jelentősen visszaeshet az ellátás minősége.
  • Megszűnnek a szociális támogatások, a családok iskolakezdési támogatása.
  • Leáll az egynapos sebészet és megszűnnek az ingyenes védőoltások az újszülötteknek és az időseknek egyaránt.
  • Nem fogjuk tudni fizetni a továbbiakban a háziorvosok rendelőinek működtetését, ezért elhagyhatják a kerületet többen.
  • Fel kell számolnunk a megváltozott munkaképességű kollégáink álláshelyeit.
  • Nem lesz ingyenes nyári napközis tábor, ingyenes nyári gyermekétkeztetés.
  • Megszűnhetnek az ingyenes nyugdíjasprogramok és a nyugdíjasklubok, sajnos az idősek házi segítségnyújtása is leállhat.
  • Nem fogjuk tudni az óvónők fizetését a megígért módon megemelni, akik bármennyire is szeretik Csepelt, valószínűleg el fognak menni máshová dolgozni, az itt maradó kevesek fáradtak és túlterheltek lesznek, majd ők is elmennek. Ezen felül a teljes dolgozói körünknek a tervezett béremelés ellehetetlenül.
  • Nem lesz pénz új térfigyelő kamerákra, amit sokan várnak, és nem lesz pénz arra sem, hogy a kerületi rendőrséget támogassuk. Emiatt kevesebb rendőr lesz az utcákon, amibe belerokkanhat Csepel közbiztonsága.
  • Számos további szolgáltatás és támogatás szűnhet meg, vagy eshet vissza évtizedekkel korábbi, alacsony szintre.

Csepel polgármestereként hiszek minden képviselőtársam jószándékában és felelősségérzetében. Egészen biztos vagyok benne, hogy azok sem akarják, hogy mindez megtörténjen, akik a képviselő-testületből február 22-én a költségvetés ellen szavaztak.

VAN MÉG EGY UTOLSÓ KÖZÖS ESÉLYÜNK

A következő testületi ülésen lesz még egy utolsó közös esélyünk, hogy megmentsük a kerületet! Ennek érdekében azt javaslom, hogy vegyünk mindannyian egy nagy levegőt, és Csepel érdekében próbáljuk nyitottabb füllel meghallgatni és kölcsönösen megérteni egymást.

Mindannyiunkat a csepeliek választottak meg, eskünk szerint kizárólag nekik tartozunk felelősséggel, ők azok, akiket semmilyen körülmények között nem hagyhatunk cserben. „Isten engem úgy segéljen” – többen ezekkel a szavakkal zártuk a képviselői eskünket. Döntéseinkkel és tetteinkkel az itt élők felé kell elszámolnunk, és nemcsak a választásokon, hanem addig is és utána is mindennap: az utcán, a buszmegállóban, a héven, a piacon, a közértben, az ismerősök, a szomszédok előtt.

Tegyük félre a pártpolitikát, és tegyük félre az indulatokat, a régi reflexeket, a vélt vagy valós személyes sérelmeket is. Csak rajtunk, a képviselő-testület tagjain és vezetésén múlik, hogy a következő alkalommal egyetlen felelőtlen döntéssel züllésbe és gazdasági összeomlásba döntjük-e Csepelt, vagy együttműködünk egymással és az itt élőkre gondolva a nyugalomra és a biztonságos működésre szavazunk.

KEZDEMÉNYEZÉS A NYÍLT SZAKMAI PÁRBESZÉDÉRT ÉS A FELELŐS DÖNTÉSÉRT

A felelősségünk közös, ezért közösen kell tennünk a megoldásért is. A nyílt párbeszéd és a megoldáskeresés jegyében, a meglévő lehetőségek mellett három új kezdeményezést teszek a kerületi képviselők felé, melyekkel a nyitott kérdések könnyebben tisztázhatók, az álláspontok jobban összehangolhatók:

  1. Egyéni találkozót és konzultációt ajánlok fel a képviselők közül bárkinek, akinek a költségvetés kapcsán speciális kérdése vagy javaslata merül fel. Egyeztetett időpontban, szakértő kollégáim bevonásával módunk lesz célzottan megbeszélni egy-egy speciális csepeli ügy, szűkebb lakóterület vagy konkrét projekt részleteit. Közösen meg tudjuk vizsgálni azt is, hogy a költségvetésbe hogyan emelhetők be további, konkrét képviselői javaslatok az itt élők érdekében.
  2. Minden héten közös egyeztetésre hívom és várom a képviselő-testület összes tagját. Mivel a soron következő ülésig, március 14-ig kevés az időnk, ezért három alkalommal, minden csütörtökön, az utolsó héten pedig szerdán: február 29-én, március 7-én és március 13-án 10:00 órától 13:00 óráig tartó közös egyeztetésre hívom és várom az összes csepeli önkormányzati képviselőt a Polgármesteri Hivatalba. Párttól és frakciótól függetlenül a meghívás természetesen minden képviselőre vonatkozik. Fontos, hogy minden alkalommal mindannyian ott legyünk, hogy ne maradjon senkiben nyitott kérdés vagy félreértés.
  3. Gyorsított válaszadást ígérek a képviselőktől érkező írásbeli kérdésekre. A március 14-ig hátralévő szűk időre tekintettel, minden tőlem és a Hivataltól telhetőt megteszünk azért, hogy a költségvetést érdemben érintő írásbeli képviselői kérdésekre minél hamarabb választ, információt adjunk.

Kérem, hogy Csepel érdekét szem előtt tartva, a felelős szakmai párbeszédhez minden képviselőtársam csatlakozzon! Bízom benne, hogy március 14-én egy mindenki számára elfogadható költségvetésre tudunk közösen igent mondani.

Mutassuk meg, hogy mindannyiunknak Csepel és az itt élők érdeke az első!

Csepel, 2024. február 23.

Borbély Lénárd

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !