Fokozott ellenőrzések a lomtalanítás ideje alatt

Csepel.hu

Hamarosan véget ér a lomtalanítás Csepelen, amelyet a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkásai szakaszosan végeznek.

Ez alatt az idő alatt a csepeli közterület-felügyelet, a csepeli rendőrség, valamint a Fővárosi és Pest Vármegyei Közlekedési Hatóság munkatársai összehangolt járőrözési tevékenységet folytatnak a kerületben – közölte Papp Antal, a csepeli közterület-felügyelet vezetője.

Újdonság az idei lomtalanítási akcióban, hogy szigorúan fellépnek a különösen rossz műszaki állapotú lomizós autósokkal szemben: ezekről a gépjárművekről azonnal leveszik a rendszámot.

Fokozott ellenőrzés

A kerületünkben folyó, minden évben esedékes lomtalanítási szolgáltatás ingyenes, amelynek keretében a lakók megválhatnak a háztartásoknál keletkezett nagydarabos hulladékoktól. A korábbi évekhez hasonlóan a kerületrészekre beosztott közterület-felügyelők minden esetben megteszik a szükséges intézkedéseket, hogy a lomtalanítás zökkenőmentesen történjen. Az ellenőrzés, illetve a szabálysértők megbüntetése kiterjed a közterületen történő szeszesital fogyasztás tilalmának megszegőire, a hulladékgazdálkodás szabályainak megsértőire, a közterület engedély nélküli használóira, a köztisztasági szabályok megsértőire. A kerületi rendőrség közreműködésével és a mezőőri szolgálat bevonásával igyekeznek megakadályozni a környező településekről illegálisan behozott lomok kihelyezését úgy, hogy a Csepelre vezető utakat fokozottan szemmel tartják. Különösen odafigyelnek a lomtalanítás során felbukkanó rossz állapotú kistehergépjárművek kiszűrésére. A folyamatos közterületi jelenléttel az a cél, hogy megakadályozzák az illegális hulladéklerakást és erősítsék a lakosság szubjektív biztonságérzetét.

Vizsgaállomások járműveknek

A Pest Vármegyei és Fővárosi Közlekedési Hatósága két mobil műszaki vizsgálóállomást telepített a lomtalanítás idejére különböző helyszíneken, ahol a gyanússá váló járműveket ellenőrzik. A vizsgaállomásokon fékpróbát, a futómű állapotát és általános műszaki állapot – felmérést végeznek. Egy jármű teljes körű ellenőrzése átlagosan ötven percig tart. Az első héten átvizsgált tizenkilenc járműből tizenhét esetben kellett hatósági intézkedést végrehajtani. A lomtalanítás első hetében egy gépjárműről leszerelték a rendszámot, négy esetben érvénytelenítették a műszaki alkalmasságot és tizenkét járműnél rendelték el a műszaki vizsgát. A rendőrség az ellenőrző pontokon esetenként százezer forint feletti pénzbírságot is kiszabott. Ezenfelül több alkalommal negyvenezer forintos helyszíni bírsággal büntették a biztonsági öv használatának szabályszegőit. Előállítottak egy körözött személyt. (Cikkünk a lomtalanítás első hetének tapasztalatai alapján, február 16-án készült.)

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !