Az önkormányzatot lehetetlenítené el Németh Szilárd a baloldallal összefogva

Csepel.hu

Közleményben tette egyértelművé Németh Szilárd, hogy Borbély Lénárd miatt nem támogatja a Fidesz a csepeli költségvetést. Csatlakozott hozzá a DK‒MSZP‒Momentum is. Utóbbiak nem személyes, hanem politikai okokból tennék működésképtelenné az önkormányzatot.

A Németh Szilárd által vezetett csepeli Fidesz közleménye azzal vádolja Borbély Lénárd polgármestert, hogy magáncélra használja a közpénzt és „elkótyavetyéli” a kerület vagyonát. Utóbbi vád azért furcsa, mert a rezsibiztos azért záratta ki Csepel polgármesterét és alpolgármestereit a Fideszből, mert nem adták az alapítványának a Munkásotthont és a Kis-Duna-part jelentős részét. Csepel vagyona emellett huszonegymilliárd forinttal gyarapodott az elmúlt években. A polgármester „megállítása és megakadályozása” érdekében „alternatív költségvetést” is beadott négy fideszes képviselő. Ennek lényege, hogy ha nem lesz költségvetés, akkor is megkapnák a havi 800
ezer forintos tiszteletdíjukat. Egyelőre nem tudni, hogy tovább szakadt-e az eredetileg kilenc-, majd a kizárásokkal hatfősre apasztott Fidesz-frakció, amiből már csak négyen támogatták az előterjesztést.

Az ellenzék részéről Horváth Gyula DK-s frakcióvezető és Dukán András, a Momentum polgármesterjelöltje az önkormányzat köztisztviselői előtt kijelentették, hogy a költség-
vetés szakmai szempontból rendben van, de csak akkor támogatják, ha a politikai követeléseik teljesülnek. Ezek leginkább az elmúlt öt évben Karácsony Gergely által teljesen leállított fővárosi fejlesztések átvállalása, vagyis a gerincút, a kétszintes Corvin csomópont és a P+R parkolók megépítése lenne. A kerület hajlandó átvállalni a fővárosi feladatokból, ha kézzel fogható haszna van a csepeliek szempontjából, és a főváros kifizeti a számlát.

„A költségvetésünkben, ahogyan eddig is, nemcsak a kötelező feladatainkat fogjuk ellátni, hanem a törvény alapján a nem kötelező – önként vállalt – feladatokat is. Ilyen például a törvényi szint feletti béremelés, az egészségügyi szolgálat működtetése, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás üzemeltetése, a nyugdíjasház működtetése, a csepeli szociális támogatások biztosítása, a nyári napközis tábor megszervezése, az iskolai tanulmányokat kezdő gyermekes családok támogatása, az ingyenes nyári gyermekétkeztetés, az ingyenes védőoltások az újszülötteknek vagy éppen az időseknek” – fogalmazott Borbély Lénárd polgármester a válaszában.

Ha nem lesz költségvetés, megszűnnek az önként vállalt feladatok, és 1700 önkormányzati és céges dolgozó kerül súlyos helyzetbe. Orvosok, nővérek és óvónők fognak elmenni, a csepeli szakrendelő – a TIESZ – a stranddal együtt nyár elejére leállhat. A Városgazda 69 megváltozott munkaképességű dolgozóját sajnos el
kell bocsátani, és a nyugdíjasok nagy népszerűségnek örvendő kedvezményei, rendezvényei is megszűnnek addig, amíg a költségvetést meggátló Németh Szilárd‒DK‒MSZP‒Momentum-összefogás másként nem dönt.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !