A jobboldal után a baloldal is szakadhat Csepelen

Csepel.info

Csalóka közösség, innen többen is polgármesterek lennének

Miközben Dukán András, a Momentum politikusa nagyképűen egész Csepel polgármester-jelöltjeként hirdeti magát, úgy tudjuk, hogy a helyben sokkal nagyobb támogatottságú DK és polgármester-jelöltjük, Paál Géza nem kívánja átadni a Momentumnak a terepet. A baloldali pártok abban bíznak, hogy minden eddiginél nagyobb esélyük van megnyerni a választást, miután Németh Szilárd kizáratta a Fideszből a csepeli polgármestert. Ugyanakkor információink szerint a csepeli baloldal a közös polgármester-jelölt mellett a képviselő-jelöltekről sem tudott még megegyezni, és ez egy darabig nem is várható.

Ennél is rosszabb a helyzet a Németh Szilárd által feloszlatott, és negyedannyi fővel újraalakított Fideszben, ahol nincs polgármester-jelölt, nincs elég képviselő-jelölt és önkéntes sem. A helyi szervezetben a biztos vereség tudata, valamint a kaotikus kommunikáció miatt is rossz a hangulat.

Eközben sokan vannak, akik úgy látják, hogy a Fideszből kizárt polgármester támogatottsága inkább tovább nőtt.

Még az ellenzéki szavazók többsége is tiszteli Borbély Lénárd polgármestert azért, mert nemet mondott Németh Szilárdnak, és személyesen fizetett kemény árat azért, hogy megvédje Csepel vagyonát és a Kis-Duna-partot a rezsibiztostól.

Ma csak egyetlen esélyes jelölt személye biztos a főváros XXI. kerületében. Ez pedig éppen a mindenki által lenyomni kívánt polgármester, aki a csapatával és támogatóival elsőként áll készen a választásra.

Szakad a bal?

Csepelen a Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt. Támogatottságban információink szerint nagyjából kétszer nagyobbak, mint a Momentum és az MSZP együttvéve. Önkéntesek számában más a helyzet. Ebben a Momentum egyenesen harmatgyenge.

Dukán András jól marketingeli magát a Facebookon, de a legfontosabb feladatot, a támogatók gyűjtését nem végezte el.

Párttagból annyit sem tud felmutatni, amennyi képviselői hely van Csepelen, és kevesebb a momentumos segítő, mint 2019-ben. Legutóbbi szórólapját is ezért terjesztette a “NER-es Magyar Posta” segítségével. Ezzel magyarázta azt is, hogy a Momentum szórólapjai sok helyen Németh Szilárdnak a polgármestert mocskoló szórólapjaival együtt érkeztek meg a postaládákba.

Élőerőben a momentumosok után nagy ugrással az MSZP következik. A szocialistákat ugyanakkor egy kívülálló könnyen összetévesztheti egy kisebb nyugdíjas klub résztvevőivel, ahol már nem mindegy, hogy milyen idő jön, mert ízületi fájdalmak akadályozhatják a munkát egy-egy hidegebb napon. A DK a szocialistákhoz hasonló összetételű, önkénteseik száma talán egy kicsit meghaladja az “elődpártét”.

A Csepel.info úgy tudja, hogy a Momentum minden olyan budapesti kerületben meg akarja tartani a polgármester-jelölés privilégiumát, ahol korábban ők adták a polgármestert. Emellett – az erőviszonyok dacára – szeretnének polgármestert-jelölni az I. kerületben V. Naszály Márta helyén, Zuglóban, Pesterzsébeten, Budafokon és Csepelen is. Úgy vannak ezzel, hogy minél többet markolnak, annál többet foghatnak.

De közben a valóság az, hogy legtöbb helyen a DK sokkal erősebb a Momentumnál. Ez a helyzet itt is. Csepelen azt sem szabad elfelejteni, hogy a Momentum liberális világa idegen a sokkal inkább baloldalinak nevezhető helyi ellenzéki szavazóktól, akik közül sokan már 2019-ben is dobták a pártok által szabott határokat, és a polgármester-választásnál átszavaztak a számukra szimpatikusabb Borbély Lénárdra.

Ezért sem mindegy, hogy ki lesz az ellenzék polgármester-jelöltje, és mikor kezdik közösen felépíteni. Már ha lesz ilyen. Megegyezés helyett ugyanis információink szerint most inkább a szakadás felé halad a DK és a Momentum vitája Budapesten, és így természetesen Csepelen is.

A DK és a Momentum is úgy érzi, hogy nem vált be az előválasztásos bohóckodás. Ezért csak a legvégső esetben képzelhető el előválasztás Csepelen. Mindent a választók háta mögött akarnak lejátszani. 

A DK az önkormányzati választást inkább az ellenzéki versenytársakkal való leszámolásra használná, és mi tagadás, a Momentumnak is hasonló, a mások rovására történő erősödés a szándéka. Ezt a lehetőséget növeli számukra, hogy Budapesten a Fidesz még a 2019-esnél is gyengébb, Csepelen pedig Németh Szilárd nyerő pozícióból biztos bukásba lavírozta a pártját.

Futottak még?

Kérdés, hogy mennyire tekinthető “futottak még” kategóriának a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Mi Hazánk, a Jobbik, a Nép Pártján, az LMP, a Megoldás Mozgalom és a többi kis párt csapatai, esetleg a DK-sból “civillé váló” Kál Károly.

Ezek közül a legerősebb szavazóbázissal a kétfarkúak rendelkeznek. Ők korábban úgy nyilatkoztak, hogy indítani fognak polgármester-jelöltet. Ez azonban még nem biztos, jelölt legalábbis nem látható. Ahogy máshol előfordult, Csepelen is maga mellé édesgetheti őket valamelyik ellenzéki párt egy-egy jól irányzott ígérettel. Ám ez esetben a szavazóik egy részétől biztosan búcsúzniuk kell.

Információink szerint a Mi Hazánk indulni fog a választáson. Náluk az a kérdés, hogy Csepelen mekkora lesz a szavazóbázisuk, van-e esélyük akár csak egy listás helyre az önkormányzatban. A Jobbik példája alapján több aligha van bennük – esetleg a megrendült, meggyengült Fidesztől remélhetnek átszavazókat.

Ha már itt tartunk, vannak jelei annak is, hogy a Jobbik és a “Nép Pártján” szintén indít jelölteket. Ám ők inkább a Mi Hazánk riválisai lesznek. A Megoldás Mozgalom várható jelöltje, Győrfi Krisztina hónapok óta aktív, ám pártja támogatottsága nem igazán kimutatható, és nem látni körülötte sem “tömegeket”. Kál Károlyt, aki a rendszerváltás óta megjárta az MSZP-t, SZDSZ-t és a DK-t, szintén, mint lehetséges jelöltet rebesgetik. Ezt erősíti, hogy ő már bejutott Németh Szilárdhoz is, aki a helyi Fidesz vezetése mellett a csepeli MSZP-sek fő szponzora egyben.

A rezsibiztosnak pedig egyetlen célja van, leváltatni Borbély Lénárdot. Ő úgy gondolja, hogy a csepeli önkormányzat vagyonát, amit nem kapott meg fenyegetéssel és követelésekkel a polgármestertől, a baloldaltól megveheti majd jó pénzért.

Hamarosan megkérdezzük a csepeli pártokat a jelöltjeikről. Addig is, aki tud még lehetséges polgármester-jelölteket és jelöltállító pártokat, írja meg nekünk!

Csepel.info

Itt lehet hozzászólni !