Csepelen új pumpapálya létesült

Csepel.hu

A Miniszterelnökség idén ismét meghirdette az Országos Bringapark Programot, melynek keretében lehetőség nyílt új kerékpáros létesítmények kialakítására.

A programra a csepeli önkormányzat először nyújtott be pályázatot, melyet sikeresen elnyert. Az új kerékpáros pumpapályát a kis kihasználtságú, szilárd burkolat nélküli “dirt pálya” helyén építették meg.

A Bringapark funkcióiról, valamint a korábbi pálya bontásáról az önkormányzat a helyi fiatalokból álló, Zimányi Gergely Street Life BMX Sportegyesülettel egyeztetett és az ő javaslataikat is beépítve valósította meg a parkot.

A 220 méter hosszú pumpapálya egyedi környezetben kiváló helyszínt teremt az extrém kerékpáros sportok gyakorlásához. A szilárd burkolatú pálya egy ügyességi létesítmény, hullámformára kialakított útvonallal, amely használható kerékpárral, görkorcsolyával, gördeszkával és rollerrel is. A pályán a sportolók pumpáló mozgást végeznek, így hajtják tekerés nélkül a járműveiket. A pálya kialakítására a csepeli önkormányzat 21,3 millió Ft támogatást nyert el.  Ugyanakkor az 50 százalékos önerőn felül saját költségvetéséből építtette ki a pályához szükséges világítást és szervízpontot. A beruházás összköltsége meghaladta a 43 millió forintot.

Borbély Lénárd polgármester köszöntőjében kiemelte: „A Kis-Duna-part Csepel egyik legnagyobb kincse, éppen ezért meg kell óvni abban a környezetében, melyben megörököltük. Az önkormányzat elkötelezett ebben.” 2010 óta a sport- és rekreációs célú fejlesztések keretében többek között felújították a strandot, visszavásárolták és ismét a gyerekek rendelkezésére bocsátották a napközis tábort, az ifjúsági tábor Kolonics György Szabadidőközpontként született újjá, megépítették a Kolonics György sétányt és kivilágították, valamint több ütemben fejlesztették az extrémsport-ligetet is.  A polgármester hangsúlyozta a partot sikerült megvédeni a lakópark-beruházástól, és továbbra sem szeretnének a területen magas épületeket látni, a Kis-Duna-part továbbra is a csepeliek pihenését fogja szolgálni. Úgy vélte, a pumpapálya újabb értéket teremt Csepelen és a Kis-Duna-parton. Egyúttal megköszönte a kormánynak és Révész Máriusz államtitkárnak a park megépítéséhez nyújtott támogatást.

Révész Máriusz a Miniszterelnökség Aktív Magyarországért Program felelős államtitkára kiemelte, a mindennapos testnevelésórák bevezetése ellenére is, egyre több az elhízott és a túlsúlyos gyerek, ezért fontos, hogy a mobiltelefonnal versenyképes élményt nyújtsanak a gyerekeknek. A pumpapálya pont ilyen. Hozzátette: tapasztalatok szerint, ahol ilyen pumpapályát építettek, ott a gyerekek rendszeresen és örömmel használják. Bölcsnek nevezte az önkormányzat döntését, hogy kiépítette a pálya világítását is, így az este is használható. Szólt arról is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint az emberek egészségi állapotának 18 százalékáért felelős az egészségügyi ellátórendszer, 37 százalékban azonban az életmód a meghatározó. Ha aktív életet élünk, egészségesen táplálkozunk, nem dohányzunk, az nagyobb hatással van az egészségi állapotunkra, mint az egészségügyi ellátórendszer – jegyezte meg. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy heti 2,5 óra rendszeres mozgás 4,2 egészségben eltöltött életévet jelent.

Dr. Hatala József, a Magyar Autóklub elnöke a biztonságos kerékpározás fontosságára hívta fel a figyelmet. Beszédében kiemelte, mennyire fontos minél fiatalabb korban megismerni a közlekedés szabályait. Az Autóklub jóvoltából egy KRESZ pálya is felépült a helyszínen, melyet ha hibátlanul teljesítettek a vállalkozókedvűek, búkósisakot kaphattak.

Szuhai Erika a körzet önkormányzati képviselője lapunknak elmondta, nagyon örül, hogy a BMX pálya mellett méltó helyszínt találtak a pumpapályának a Kis-Duna-parton. „Már az első napon sok gyerek birtokba vette a pályát. Jó lenne, ha ez a terület a békesség szigete lenne, nem zavarnák hangos zenével az itt lakók nyugalmát. Ugyanakkor kiemelte, fontos, hogy a gyerekek minden alkalommal betartsák a testi épségüket védő biztonsági szabályokat, mindenki viselne bukósisakot.

A beszédeket követően Kispál György katolikus pap megáldotta a pályát, majd az átadó ünnepség záróakkordjaként Kempf Zozó BMX világbajnok tartott bemutatót.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !