Lakossági fórumot tartottak az Arany János iskolában

Csepel.hu

A fórumot a Sétányok, a Szent László lakótelep és az Erdőalja környékével kapcsolatban tartották, a fórum elején Borbély Lénárd polgármester röviden összegezte az elmúlt évek fejlesztéseit.

Kiemelte, az egyik legnagyobb eredmény, hogy a volt Görgey iskola épületét elbontották és helyén park épült, mely önkormányzati pénzből, 380 millió forintból valósult meg.

Felújították az Iskola téri KRESZ pályát, mely 2018 óta Bringaváros néven működik, ennek költsége 37 millió Ft volt. A Csepeli Gyermek Sziget Program keretében több intézmény újult meg, így az Aprók Kertje Bölcsőde, az Erdősor, a Festő és a Zsongás Tagóvoda is.  Az Arany János Általános Iskolában pedig részleges felújítás volt 42,5 millió Ft értékben. A Herman, a Mátyás, a Katona József és az Eötvös József Általános Iskola is megújul. Ha egyetért a képviselőtestület, 2024-ben az Arany János iskola teljes felújítása következik. Ugyanakkor 22 millió Ft értékben kézilabdapályát hoztak létre, valamint a Kölcseyben egy műfüves focipálya épült, ami 2017-ben valósult meg az MLSZ támogatásával.  Az önkormányzat tervei között szerepel, hogy az Erdősor és Festő Tagóvoda kertjét ismét felújítsák. Új játékokat szereznek be, illetve a kerítést is rendbe tennék, mivel a buszról leszálló utasok az óvoda udvarra dobálják be a szemetet.

2015 óta nyolc játszóteret újított fel az önkormányzat. A Csikó sétányon lévő rendelők külső belső felújítása megtörtént. Az útépítések tekintetében a tervek között szerepel az Arany János utca, Völgy utca és Erdősor utca közötti szakaszának felújítása. 47 parkolót festettek fel a Kőrösi Sándor utcában, megújultak a térfigyelő kamerák és egy rendszámfelismerő kamera is működik ebben a kerületrészben. Közvilágítás fejlesztések is megvalósultak ezen a területen, a zárható kukatárolókra is elindítottak egy projektet, melyet az önkormányzat támogat, ezt idén ismét kiírják, lehet pályázni. Buszvárókat telepítettek. 2023-ban az önkormányzat meghirdette saját költségvetési forrásából a csepeli panelprogramot, melyet 100 milliós keretösszeggel tettek elérhetővé.

Fűnyírás, kaszálás

A lakossági fórumon többen jelezték, hogy sok problémát és bosszúságot okoz, hogy a Városgazda munkatársai nem nyírják a füvet, ahol ez megtörténik, onnan pedig a legtöbbször nem szállítják el. A Csikó sétánynál az orvosi rendelő környezete rendezetlen, a füvet ugyan levágták, de a lekaszált fű ott marad a járdán és a szél elhordja. A talajt takaró növényzet között kinő a gaz. A bokrok nincsenek karbantartva és toklász is rengeteg gondot okoz, nemcsak a kutyásoknak.

Borbély Lénárd elmondta, korábban 150 közmunkás volt a kerületben, most egy van. A fűnyírás problémájára megoldást keres az önkormányzat, külső erőforrás bevonásával próbálja hatékonyabbá tenni a munkát. Ugyanakkor gondot okoz az is, hogy nem tudnak versenyképes fizetést adni, kevés az ember. Trefán László a Városgazda vezérigazgatója elmondta, az erőforrás hiánya óriási problémát jelent. Ez egy idényjellegű munka. Sétányokon most ötödik alkalommal nyírtak füvet, igyekeznek orvosolni a problémákat. dr. Vincze Anikó jegyző elmondta jogszabály határozza meg, hogy az ingatlan tulajdonosa, illetve használója felelősséggel tartozik az ingatlan körüli terület tisztán tartásáért, gyommentesítésért, fűnyírásáért. Ezt az önkormányzatnak be is kell tartatnia.

Panelprogram, parkolás

Felmerült, hogy a panelprogramban miért csak a szigetelésre lehetett pályázni költségosztókra miért nem. Borbély Lénárd kiemelte, azért a szigetelésre lehetett idén pályázni, mert az energiaárak elszálltak az utóbbi időben. A költségek megfizethetetlenné válhatnak a lakosság számára is, de a szigeteléssel kézzel fogható a megtakarítás.

Parkolás

Nagy szükség lenne az Erdősor utcában parkolók felfestésére, mert sokan kaotikusan parkolnak, több helyet is elfoglalnak, de a parkolás az egész kerületben gondot okoz. A parkolási gondok alapvetően abból fakadnak, hogy az elmúlt évtizedben duplájára nőtt az autók száma, fizikailag pedig nincsen elég hely. Az agglomeráció növekszik, sokan itt teszik el az autójukat, egy-egy családban több autót is üzemeltetnek.

Kátyúk, rossz utak

Csikó sétányon és kerületszerte is rengeteg problémát okoznak a kátyúk, a rossz minőségű utak. Erdősor utca nagyon forgalmas, rossz állapotban van, 45 éve nem csináltak érdemi felújításokat. 35 milliárd értékben építettek utakat Csepelen állami és önkormányzati forrásból. Prioritást élvez az aszfaltozatlan utak felújítása, és a rossz állapotú aszfaltos utak rendbetétele is.

Soroksáron egy kínai vegyianyag-elosztót terveznek, ez mennyire befolyásolja az itt élők egészségét, van-e ebbe beleszólás a kerületnek- hangzott el a kérdés. A soroksári beruházással kapcsolatban semmilyen jelzés, megkeresés nem történt – emelte ki a polgármester. Ez helytelen, hisz semmilyen információ nincs ezzel kapcsolatban, még a soroksáriakat sem értesítették erről, mely egy ilyen mérvű beruházásnál elengedhetetlen.

Háziorvosi rendszer

A gyermekorvosokat lehetetlen telefonon elérni, ha ez mégis sikerül, nem adnak időpontot, távgyógyítás folyik, az orvosi igazolás rendszere is kaotikus.  Metz Tímea ágazatvezető elmondta, a házi gyermekorvosokkal az önkormányzat évek óta egyeztetést folytat. A betegséget kizárólag gyermekorvos igazolhatja, a szülőktől nem tudnak betegségre vonatkozó igazolást elfogadni. Hogy csak időpontegyeztetéssel fogadják a háziorvosok a betegeket ez jogszerűtlen magatartás, időpontfoglalás nélkül is kell fogadni a pácienseket a rendelési időben. Az önkormányzat folyamatosan egyeztet, hogy rábírja a háziorvosokat a jogszerű magatartásra. Borbély Lénárd kiemelte eszköztelen az önkormányzat a háziorvosokkal szemben a praxisjog az övék, a finanszírozás közvetlenül hozzájuk érkezik. Dobák András, a TIESZ főigazgatója elmondta, 12 házorvosi praxis van a kerületben, egy betöltetlen. A háziorvosok többsége nyugdíjas korú. A rendelési idejük 3 óra, ennek ellenére nem mennek ki házhoz. A teljes háziorvosi rendszert meg kellene újítani, mert ez így tarthatatlan.

Hajléktalanok kérdése

A hajléktalanok kérdése is sok problémát okoz a kerületben. Az utcákon látható hajléktalanokról Szilágyi Sándor rendőrkapitány azt mondta, hogy a hajléktalanság önmagában nem törvénysértés, és senkit nem kényszeríthetnek hajléktalanszállóra. Mindenkinek a saját döntése, hogy hajléktalanként akar élni. Ha azonban szabálysértést vagy bűncselekményt követ el, a lakóknak ezt jelenteni kell, a rendőrség pedig intézkedik. Papp Antal, a csepeli közterület-felügyelet vezetője pedig kiemelte, hogy Csepelen vannak nagy kapacitással bíró hajléktalanszállók. Igyekeznek rendet tenni, gyakran azzal, hogy elveszik a hajléktalanok italtát. A Rakéta utcában például a lakók egy része kifogásolja miért élnek ott életvitelszerűen, a másik részük élelemmel, ruházattal látja el a hajléktalanokat.

A fórumon ugyanakkor elhangzott, hogy a 152 es busz miatt éjszaka nehezen lehet ablakot nyitni, mert zajos. Nem lehetne-e előbbre tenni a busz végállomását. Erdősor utcai közvilágítás nem jó. A temető rendezetlen. Csikó sétányon pedig egy szórakozóhely borzolja a kedélyeket, ahol csütörtökön, pénteken, szombaton 18-23 óra között üvöltetik a zenét, ami nagyon zavaró az ott élők számára, sokszor tarthatatlan a hangzavar.

Ugyanakkor a szeméttárolók problémáját is felvetették. Van olyan társasház, melynél a kukáknak nincs külön tároló, így mások is odahordhatják a szemetüket. Erre a zárt kukatárolók adhatnak megoldást, erre 50 %-os vissza nem térítendő támogatást ad az önkormányzat, melyre idén is lehet pályázni – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Forrás: Csepel.hu

2 hozzászólás “Lakossági fórumot tartottak az Arany János iskolában” bejegyzésre

  1. Mónika L. szerint:

    “Mindenkinek a saját döntése, hogy hajléktalanként akar élni” WTF???? Azért ezt a rendőrkapitány úr sem gondolta komolyan ugye?

  2. Gary Ridgway szerint:

    Ott most mi van a nővérszállóval? 🤣

Itt lehet hozzászólni !