A nap, amikor ellenzék és kormánypárt egyszerre pezsgőzhet

Vélemény – Ábel Attila

Kedden megszavazták az önkormányzati választás szabályairól szóló törvényt. Magyarország ezután is demokrácia lesz, ám a jelenlegi pártokat és politikai elitet az eddiginél is nehezebb lesz leváltani. Ez jó dolog a parlamentben ülőknek, legyenek bármelyik oldalon. És különösen jó a Fidesznek.

Az ellenzéki pártoknak választaniuk kell. Először is, van az összefogás nyája, ami 2014-ben, 2018-ban és 2022-ben, vagyis háromszor bukott kétharmaddal. Az ellenzék a fővárosban és a nagyvárosokban a legerősebb, de ha megoszlik, még ott is lepottyanhat pár polgármesteri hely a Fidesznek. Aki miatt egy ilyen szakadás és vereség bekövetkezik, nyilvánvalóan megkapja az “Ő az áruló” bélyeget. Ám ha minden marad úgy, ahogy most van, nem kerülnek új emberek a balliberális elitbe, amely fővárosi vízfejű, és csak kétharmados vereségeket tud produkálni az országgyűlési választásokon.

A másik lehetőség a vesztes balliberális elit lecserélése. Valaki kiáll a ballib nyájból – aki kellően tehetségesnek érzi magát -, és egyedül kezd küzdeni. Annak egyszerre kell harcolnia az ellenzéki pártnyáj ellen és a kormány ellen is. Ezt olyan közegben kell megtennie, ahol az összefogás a legalapvetőbb választási mantra – még ha működésképtelen is. Ezt szerintem ma egyedül a DK merné meglépni Gyurcsány végtelenül nagy egója miatt. Jelenleg szerintem nekik is volna a legnagyobb esélyük rá. Ám úgy vélem, ez sem fog megtörténni. Ráadásul a DK-ban (Gyurcsány Ferencben) én ugyanúgy nem látok építő jellegű tehetséget, ahogy korábban. Egy ilyen idős ember nem tud megváltozni, és nincs is elég emberük egy ilyen lépésre.

A harmadik lehetőség a pártelit megváltoztatására a pártok fiatalítása. A Momentum MÉG nem tud, mert túlságosan újak. Az MSZP és DK pedig MÁR nem tud, mert túl öregek, begyepesedettek, tehetségtelenek. Ráadásul egyiknél sincs túl nagy lehetőség a fiatalításra, a baloldali és liberális ideológiát nem tudják vonzóvá tenni. A Fidesz ebben profi, bár a kényelmes kormánypárti évek nem kedveznek a valóban elkötelezett fiatalok megtalálásában és kiválasztásában.

Végül a negyedik lehetőség az új, teljesen független politikai erők megjelenése. Na ebben emel gátat az új választási törvény, ami jelentősen megnehezíti az új, még nem túl szervezett erőknek a sikerhez vezető útját. Nem teszi lehetetlenné, de nagyon megnehezíti. Ha cinikus lennék, igazából azt írnám: attól működik olyan jól a NER, hogy ha nem is mindenki szavazta meg most az új törvényt, de mindenki pezsgőzhet örömében, aki már a parlamentben ül.

Forrás: Facebook

2 hozzászólás “A nap, amikor ellenzék és kormánypárt egyszerre pezsgőzhet” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    Ebből mindössze az utolsó bejegyzés érdekes, aminek a lényege, hogy a Fidesz visszaélve a hatalmával /erősen kérdéses, hogy miként szerezte/ újra és újra felülírja a választási törvényt a hatalom megtartása érdekében.

  2. László szerint:

    A “túlságosan új” Momentumnak egy dolgot vastagon megköszönhet a Fidesz. Amikor az olimpia rendezéséről népszavazósdit szerveztek, a kormány inkább meghátrált. Milyen jól tette. Hogy rendeznénk olimpiát jövőre? Seggre van ülve az ország. Van mit megköszönni a “lipsi” libernyákoknak. Pezsgőzhettek…

Itt lehet hozzászólni !