Csepelen rendeztek nemzetközi kerékpárverseny

Csepel.hu

Csepelen, a Teller Ede úton rendezték meg 40. alkalommal a Kárpátok Kerékpáros Futárversenyt április 29-én.

Tomasz Wójcik versenyigazgató Csepel szerepét méltatta a lengyel-magyar barátság erősítésében. A nemzetközi versenyen huszonöt, többségében külföldi csapat vett részt, de magyar egységek is rajthoz álltak.

Tomasz Wójcik emlékeztetett rá, hogy Lengyelország és Magyarország történelme számtalan alkalommal összekapcsolódott, a futárverseny budapesti megrendezése pedig jelképezi a két nép barátságát. A Kárpátok Nemzetközi Futárverseny fontos szerepet tölt be az európai sportesemények programjában.

Borbély Lénárd korábban utalt rá, hogy Csepel önkormányzata örömmel fogadta a lehetőséget, hogy nálunk rendezzék meg a verseny budapesti szakaszát. A kerület mindig jó kapcsolatot ápolt Lengyelországgal. Csepelnek három lengyel testvérvárosa van: Kielce, Wolomin és Szczecin. Boldog Jezy Popieluszko atya tiszteletére emlékművet állítottak, és egy utcát is elneveztek róla a kerületben.

A kerékpáros versenyt 1975-ben hívták életre arra emlékezve, hogy a II. világháború idején a lengyel földalatti államban hősies futárok teljesítettek szolgálatot. Eredetileg Lengyelország, Szlovákia és Magyarország országútjain zajlott a küzdelem 2000-ig. Utána 2009-ben újra indították a versenyt, és jelenleg része a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) éves versenynaptárának. Az eseményt 2019 óta Wacław Felczak emlékének szentelik, aki létrehozta a lengyel földalatti állam futárhálózatát és a Jagelló Egyetem kiváló történészprofesszora is volt. Korábban a járvány miatt két évig nem rendezték meg a versenyt.

A 40. Kárpátok Kerékpáros Futárverseny a Csepel Művek I-es kapujától indult, a versenyzők két körben két kilométert tettek meg. Ezt a távot átlagosan két és fél perc alatt teljesítették a kerekesek.  A helyszín jelképes, hiszen Csepel fontos szerepet játszott Lengyelország történelmében, az 1920-as lengyel–szovjet háború idején, amikor a Weiss Manfréd Gyár lőszerekkel segítette a lengyelek szabadságharcát. Először tavaly rendezték meg a futárversenyt Csepelen, amely a többfordulós megmérettetés első állomása volt. Ezt követően még öt országban ültek nyeregbe a kerékpározók, hogy eldöntsék, ki a legjobb csapatban és egyéniben. A mostani körverseny győzteseit a Csepeli Szurkoló Arénában köszöntötték és díjazták.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !