Meghalt Vágó István

Index

Meghalt Vágó István – közölte a Demokratikus Koalíció. A népszerű televíziós műsorvezető, szerkesztő, a hazai televíziós kvízek legsikeresebb alakja, a Szkeptikus Társaság alapító tagja, a Demokratikus Koalíció tagja 74 éves volt.

A Demokratikus Koalíció Vágó Istvánt saját halottjának tekinti.

„Váratlanul elhunyt Vágó István barátunk és társunk. A sikeres televíziós, az ország egykori legnépszerűbb vetélkedőjének vezetője, a Szkeptikus Társaság alapítója, a Demokratikus Koalíció elnökségében sok-sok éven át dolgozó társunk örökre itt hagyott minket. A tényekért, a tudományért, a rációért és a szabad, európai Magyarországért folytatott küzdelmét mostantól nélküle kell folytatnunk.

A Demokratikus Koalíció Vágó Istvánt saját halottjának tekinti, a párt közössége, politikusai, kollégái, támogatói osztoznak a család gyászában. István, nyugodj békében!” – közölte a Demokratikus Koalíció elnöksége.

Ikonikus tévés volt

Vágó István 1949-ben született Budapesten. Édesapja egykor katolikus papnak készült, a pesti Érseki Katolikus Gimnáziumban tanított. Békéscsabai születésű édesanyját a második világháborúban zsidó származása miatt családjával együtt Auschwitzba deportálták, ahonnan édesapja, nagyszülei és testvére már nem tértek vissza. Később, amikor megházasodott, anyósa kérésére megkeresztelkedett.

Vágó István gyógyszervegyészmérnöknek tanult, majd a MEDIMPEX külkereskedelmi vállalatnál dolgozott. Képzett idegenvezető volt, de ezt a szakmát sosem gyakorolta. Kiválóan beszélt angolul, németül, franciául, spanyolul, de értett olaszul, portugálul, oroszul, lengyelül és svédül. Írni tudott arabul, törökül és hindiül is.

Televíziós pályafutását Vitray Tamás indította el, amikor a Magyar Televízió által meghirdetett Riporter kerestetik vetélkedő döntője után a népszerű televíziós felajánlotta neki egy barkochbajáték vezetését, 1976-ban.

1997-től rövid ideig a TV2-nél volt, ahol a Mindent vagy semmit című műsort vezette, amelyet még a Magyar Televízióban kezdett, 1993-ban. Grétsy Lászlóval közösen vezette 1987-től 1997-ig az Álljunk meg egy szóra! című nyelvművelő műsort, amely 1997-ben érkezett el 500. adásához, s amelynek egyes témáit könyvalakban is kiadták. Erről a műsoráról egy 2009-es interjúban így vallott: Voltak, akik nagyon haragudtak erre a műsorra, és az én látásmódom is sokat változott. Néhány ismétlés előtt rettegtem, pár éve, mikor újra adták, ám végül nem volt rá ok. Mi nem a nyelvhasználatot ütöttük, ennek ellenére ma már úgy látom, hogy a nyelvet nem kell ápolni, mert nem beteg. Változik: gazdagodik, szegényedik.

2000-től 2007-ig a Legyen Ön is milliomos! néven ismert műsort vezette. 2007. november 5-étől a Pókerarc című vetélkedőt vezeti Sebestyén Balázzsal, a 2008-as év első felében pedig a némileg megváltozott Legyen Ön is milliomos!-nak volt a házigazdája, egészen addig, amíg azt az RTL Klub le nem vette műsoráról. Ugyan 2012-ben újraindult a vetélkedő, de az új évadot már Friderikusz Sándor vezette. Ötlete nyomán jött létre Budapesten a Miskolciak Baráti Köre.

2009 szeptemberében Párbaj címmel a TV2 televíziós csatornán új vetélkedőműsor indult, amelynek játékmestere Vágó lett. A csatorna az első évaddal 40 részt vásárolt meg, de az elvártnál alacsonyabb nézettség miatt nem folytatta a műsor sugárzását.

Politikusi tevékenysége

A 2014-es önkormányzati választáson a Demokratikus Koalíció, az MSZP, az Együtt–PM és az „Európai Föderalisták” közös jelöltjeként indult önkormányzati képviselőjelöltként, bár az ATV-nek elmondta, nem ért az önkormányzati politizáláshoz, meg kell tanulnia. Egy, a HVG-nek adott interjújában kiállt Gyurcsány Ferenc mellett, és elmondta, azon dolgozik, hogy a DK vezetője valamikor Orbán Viktor kihívója legyen.

2015 januárjában belépett a Demokratikus Koalícióba, és a párt média-munkacsoportjának vezetője lett. A párt országos elnökségi tagjaként a DK XII. kerületi önkormányzati képviselője lett 2016 szeptemberében.

A Demokratikus Koalíció saját tévécsatornájára, a DKTV-re a napokban került fel portréműsora.

Vágó István 2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét (polgári tagozat) és a Pro Urbe Budapest díjat.

A Favágók frontembere

A zene világában is kipróbálta magát Vágó István, és bár a baráti társaság eleinte szórakozásból, saját örömére zenélt, 1997-ben megalapították a Favágók együttest, amelyben a műsorvezető basszusgitározott és énekelt is Heilig Gábor, Markai Pál, Majsai Gábor, Gallai Péter és Látó János mellett. A zenekarnak két albuma (Első reccsenet és Második reccsenet) jelent meg 1999-ben és 2001-ben.

Forrás: Index

 

18 hozzászólás “Meghalt Vágó István” bejegyzésre

  1. Obaidi szerint:

    Vágó István, több mint legendás műsorvezető és szakember volt. Együtt érzünk magunkat a családjával e gyászban. Nagyon tetszett nekem a humora, igazi nagyember volt. Nyugodjék békében. Ámen

  2. László szerint:

    Méltó utódai vannak a kvízproffeszornak: Majka, Kasza Tibi, Gáspár Zsolti…

  3. PáLoS TReND szerint:

    Helyesen: Pokolra került az elvetemült sehonnai!!!

  4. Zsivány szerint:

    Gonosz lelkének túl megterhelő volt a Pápa látogatása és a hazafiak szabadon engedése. Külön külön is megterhelő egy magyargyűlölő zsidónak, hát még így együtt a kettő ilyen traumát okoz neki.

  5. Witz Ibolya szerint:

    Az utolsó két megjegyzés felháboritó, talán iróiróira jellemző a gonoszság, az antiszemitizmus, a rosszindulat, de főleg az ostobaság!!! Szégyeljék magukat!!! Zsivány és Pálos SENKI!

  6. László szerint:

    Van miért hibáztatni. Ezek szerint miatta van az ország ilyen helyzetben, a hazafiak miatta voltak börtönben.

  7. Horváth János szerint:

    A kérdés most már csak az, kit nevezünk hazafinak?

  8. pl szerint:

    Nem kérdés… Lefejezős gyilkost, molotov koktélos gyújtogatót*, védtelen időst felholtra verőt,, Vácot összelószarozót, Pálos trendet, zsiványt, zsidózót, cigányozót, fideszes hozzászólót…
    *molotovkoktélnál némi zavar alakulhat ki, mert megkülönböztetünk ósdi, a megszállók ellen küzdőt(56-ost), és a modern, állam által is támogatott, 600 forintos benzint használó HAZAFFYT! Kinek, mit vesz be a gyomra….

  9. pl szerint:

    Kérdezd, ki a hazaáruló, az rövidebb. Mi!

  10. Gary Ridgway szerint:

    A két primitív véglény megnyilvánult. De mit várjunk két fasisztától?

  11. Hozzászóló szerint:

    Szegény Pista bácsit felemésztette az állandó gyűlölködés. Legyen neki könnyű az a föld, melynek magyar lakóit olyannyira megvetette. A mennyországban nem hitt, a pokol pedig boldogan fogadja.

  12. kormánypárti szerint:

    A DK elnöksége hozta nyilvánosságra a halálhírt, nem a család. Ez alapján felmerült bennem a gyanúja, hogy esetleg átverésről van szó. Amennyiben mégis igaz a hír, furcsállom, hogy gyurcsányi az elsők között értesült róla. Továbbá nem értem, a gyászoló hozzátartozókra való tekintettel miért nem voltak képes pár napot várni a bejelentéssel. Párhuzamot vélek felfedezni gyurcsányi korábbi bizalmasának, Daróczi halálával kapcsolatban, aki Vágóhoz hasonlóan szintén a fb-on lógott közvetlenül azelőtt, hogy öngyi lett. Előző nap mindenáron beszélni akart gyurcsányival, azonban a megbeszélésük elmaradt, mivel váratlanul kigyulladt a Gyurcsány-villa szaunája és tűzoltósági intézkedésre volt szükség. Aztán mikor DD holtteste még ki sem hűlt, Batiz megjelent a lakásán, magához vett egy laptopot mondván az az övé és sietve távozott…

  13. László szerint:

    Szóval “gyurcsányi” engedélye kellett hozzá hogy közöljék a halálhírét. Szerintem Budaházy volt lóháton. Ennyi baromságot összehordani. Maga is a szkeptikus társaság tagja? Batiz ott volt meg a holttest és maga honnan tudja? Maga is ott volt? Vagy Batiz mesélte? Orbán halálhírét ki fogja bejelenteni, a család?

  14. kormánypárti szerint:

    Mondom másképp: gyurcsányi egy társadalomra veszélyes undorító véglény, aki szerintem a gyilkosságtól sem riad vissza, ha sarokba szorítják. Vágó tudatosan élt, úszni járt, vigyázott az egészségére és démonokkal sem küzdött. A halálát közvetlenül megelőzően fb bejegyzést publikált illetve hozzászólásokra reagált.
    A sajtóban közölték, hogy Daróczi halála után a rendőrök még helyszíneltek a lakásában, amikor Batiz egyszer csak megjelent és magához vett a lakásból egy laptopot arra hivatkozva, hogy az az ő cégének a tulajdona. A helyszínelők megkérdezték a parancsnokot, mitévők legyenek, akitől azt az útmutatást kapták, hadd vigye. Ebben a cikkben szó van a laptopról is: https://www.blikk.hu/sztarvilag/intim-titkok-daroczi-mobiljan/ts459ts

    A családtagoknak időre van szükségük ahhoz, hogy a sokkhatásból magukhoz térve a fájdalmuk közepette értesíteni tudják az elhunyt szerettük valamennyi hozzátartozóját, barátját. Azért, hogy az elhunythoz közelálló személyek ne a sajtóból szerezzenek tudomást a közszereplő haláláról. Nincs kétségem afelől, hogy gyurcsányi adott utasítást a halálhír szétkürtölésére, amelyre a DK elnökségét használta fel.

  15. pl szerint:

    Most már igazán érdekelne, honnan a fszból szalajtottak téged?

  16. László szerint:

    Volt olyan aki elsőként jelent meg egy ismert ember halálának a helyszínén és elküldte a halál fa**ára a nyomozókat hogy nincs itt semmi látnivaló, baleset történt, emlékszünk rá?

  17. Gary Ridgway szerint:

    Hagyjátok, ez egy broki, mint a Megafonos YT farkak és az udvari sajtó, onnan plagizál.

  18. László szerint:

    74 év szép kor. Még ha vigyázott is az egészségére, eddig tartott. Jártam a temetőket még a covid előtt. Mondták itt a csepeliben is hogy 30-40 éveseket temetnek futószalagon. Kérdeztem de hát miben halnak meg? “halál ok: keringési elégtelenség-keringési elégtelenség-keringési elégtelenség” volt a papíron vagy csak rá volt fogva. Ha 80évest temetnek már ritkaság számba megy, mondták. Persze azóta sokat javulhatott a helyzet. És ebben az esetben gyurcsányi is közbeszólt…

Itt lehet hozzászólni !