Szemétszedési akció volt a Francia-öbölnél

Csepel.hu

Tavaly az önkormányzat szervezett szemétszedést a Francia-öbölhöz, idén pedig egy civil szervezet, a Közösen Csepelért Lokálpatrióta Egyesület felhívására gyűlt össze a Föld Napján egy harmincfős lelkes csapat, hogy szebbé és élhetőbbé varázsolják a Francia-öböl térségét. Mintegy kétórás munka után sikerült a környéket tisztábbá tenni, pedig nemcsak műanyagpalackok és cigarettacsikkek szennyezték a környezetet.

Volt mohával benőtt irodai szék, Kádár-korabeli elektromos hulladék és nagy mennyiségű építési törmelék. Még egy iratokkal teli pénztárcát is találtak, amelyet le is adtak a rendőrségen. Az akcióhoz csatlakozott az önkormányzat is, így Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Pákozdi József alpolgármesterek, valamint több önkormányzati képviselő is részt vett a közös, tavaszi nagytakarításban.

Klinghammer István akadémikus professzor, a Közösen Csepelért Lokálpatrióta Egyesület elnöke lapunknak felidézte, még a rendszerváltás idején alakult egy kertvárosi társaság, amely többek között elérte, hogy a Rákóczi kert legyen körbekerítve. 2016-ban a régi alapítók újra felélesztették ezt a közösséget, így alakult meg a most is működő egyesület.
– Nem tartunk nagyobb összejöveteleket, pusztán egy baráti társaság vagyunk, akik egy rendezett Csepelen szeretnének élni. Több szemétszedési akciónk is volt már. Mindenkit arra biztatunk, a saját, közvetlen környezetében tegyen rendet – jegyezte meg. Az egyesület egy figyelemfelhívó táblát is kihelyezett a területre: „Az intelligens ember nem szemetel, a többinek pedig tilos”

Majtán Olga, a NOE Csepeli Csoport vezetője is részt vett a szemétszedésen. Ahogy fogalmazott, aktív természetjáróként gyakran szembesül azzal, hogy a szelektív szemétgyűjtés és a szemétkezelés kultúrája hazánkban még nem elég fejlett.
– Sajnos még mindig sokan vannak azok, akik az egyszerűbb és könnyebb megoldást választják, ha a hulladéktól meg akarnak szabadulni. Meg kellene érteniük, hogy ezzel saját magukat is szennyezik, hiszen a mikroműanyagok bekerülnek az élővizekbe, majd a halakba, végül a szervezetünkbe.

Tóth Sándor, önkormányzati képviselő arra hívta fel figyelmünket, hogy sokan vannak olyanok, akik a peremkerületeket illegális hulladéklerakóként használják, pedig az önkormányzat és a Csepeli Városgazda az utóbbi években sokat tettek ezek felszámolásáért. Szerinte a környezetünk védelme érdekében szükség van ezekre az akciókra, mert arra ösztönzi az embereket, hogy ők is tegyenek valamit a környezetükért. A képviselő arra kéri a csepelieket, ha illegális hulladéklerakást tapasztalnak, azonnal értesítsék a hatóságokat.

Kovács Dávid Attila önkormányzati képviselő azért tartotta fontosnak a részvételt, mert szeretné, ha a gyermekei szép és élhető környezetben nőjenek fel.
– Csepelnek sajnos sok olyan területe van, amelyet szemétlerakónak használnak, tapasztaltam a választókörzetemben, az ÁMK környékén, amely ráadásul nem is peremkerület, hanem belváros. Egyetértek az egyesület jelmondatával, hogy a földünket, a természetes környezetünket az unokáinktól kaptunk kölcsön, és mindent meg kell tenni, hogy megőrizzük.

Borbély Lénárd lapunknak elmondta, hasznosnak tartja ezeket az akciókat, hiszen idén erről a területről lényegesen kevesebb hulladékot gyűjtöttek be, mint tavaly.
– Örülök, hogy sokan eljöttek, akik szeretnének tenni a Francia-öbölért, amely Csepel egyik rejtett kincse – mondta. Hozzátette, lesznek még ilyen akciók a kerületben, mert szeretnék, ha az itt élők minél inkább magukénak éreznék Csepelt.

Forrás: Csepel.hu

Egy hozzászólás “Szemétszedési akció volt a Francia-öbölnél” bejegyzésre

  1. László szerint:

    A Zöldkutya hetek keretében szemétgyűjtést tartott volna a Kétfarkú Kutya Párt Csepelen, a HÉV sínei közül és a megállókból gyüjtőtték volna össze az eldobott nagyszámú csikket, de a MÁV közbeszólt – írják
    Bárminemű munkát végezni üzemszünetben is kizárólag a MÁV-HÉV Zrt. által kiállított munkavégzési engedély birtokában, a Társaságunk által biztosított szakfelügyelet jelenlétében lehetséges”
    A párt egy árlistát is kapott, amiből kiderül, hogy az üzemeltetői hozzájárulás díja nem magánszemélyek részére, általános eljárásban 20 ezer Ft + áfa, a szakfelügyeleti díj pedig minimum 21 ezer Ft + áfa / óra / fő szakmunkás esetén, mérnök esetén pedig 30 ezer Ft + áfa / óra / fő.
    Mint írják, a legenyhébb esetben is tízezreket kellene fizetniük azért, hogy megtisztíthassák a sínek környékét. – maradnak a csikkek…

Itt lehet hozzászólni !