Lustálkodás helyett úszás

Csepel.hu, Csepel.info

A Magyar Úszószövetség Úszó Nemzet Programja célul tűzte ki, hogy minden gyerek tanuljon meg úszni. Ennek mintájára azt szeretné elérni, hogy minden csepeli gyerek tudjon úszni. Hivatalosan viszont azért nem tudnak csatlakozni az országos programhoz, mert Csepelen nincs tanuszoda, az oktatások Pesterzsébeten zajlanak.

Vadász Norbert, a Csepel Öttusa csapat tagja és a Csepel Úszás szakosztályvezetője 2012 óta oktat úszást Csepelen, a több mint tíz év alatt hétezer gyermek úszott nála.

Nehezen mozdulunk

Mikortól lehet azt mondani, hogy valaki megtanult úszni? Szerinte ennek feltétele, hogy valaki kétszáz métert két úszásnemben megállás nélkül le tudjon úszni. Ekkor mondható, hogy biztos vízi jártasságot szerzett, amelyet általában ötödik-hatodikos korukban érnek el a diákok. Felhívta a figyelmet, hogy az európai kutatások szerint az óvodások 50-70 százaléka tabletezik, és a gyerekek figyelmét nagyon nehéz lekötni, még sporttal is. „Egy gyerek 20-25 percig tud koncentrálni a medencében, ezt az időtartamot kell úgy kitölteni, hogy megragadjuk a figyelmét, hogy fejlődjön a mozgás által és jól is érezze magát” – mondta.

Sport témájú kerekasztal-beszélgetéseket is szervez, ahol harminc-negyven csepeli sportszakembert hív össze, hogy megvitassák, hogyan lehetne a csepeli sportéletet mozgalmasabbá tenni. Kitűzött cél, hogy minden csepeli gyermek mozogjon, és minél több passzív életmódú felnőtt sportosabb életmódra váltson. Elkeserítőnek tartja, hogy egy felmérés szerint a magyarok 59 százaléka egyáltalán nem sportol, míg például a szomszédos Szlovéniában csak 25 százalék ez az arány. Ezért tartja küldetésének a szabadidősport népszerűsítését, hogy mindenki megtalálja azt a mozgásformát, amiben jól érzi magát.

Mesekönyv a tanítványoknak

Vadász Norbert minden bizonnyal az ország egyetlen úszásoktatója, aki mesekönyveket ír. Nyáron jelenik meg a BuboRéka úszni tanul című könyvének folytatása, a BuboRéka táborozik. A könyv ötlete úgy jött, hogy ‒ a szokásos oklevélen túl ‒ szeretett volna valami egyedit is adni a nála végzett tanítványoknak. A 6–9 éveseknek szóló mesekönyv az úszás népszerűsítésére íródott, segítségével a gyerekek közelebb kerülhetnek a vízi sportokhoz. Jól tudja, hogy a fiatalokat a különböző közösségi médián keresztül lehet a leginkább megszólítani, ezért aktívan jelen van a Facebookon, az Instagramon és a Tiktokon. Közösségi oldalát, a Norbi bácsit már hétezren követik, de vannak olyan videói is, amelyek milliós megtekintéssel büszkélkedhetnek.

Több ezer látogató a sportnapon

A tavaly nagy népszerűségnek örvendő Családi Sportnap megszervezése is az ő ötlete volt, amelyben az önkormányzatnál rögtön partnerre talált. Az I. Csepeli Családi Sportnapra tavaly több mint háromezren látogattak ki, a nagy sikerre való tekintettel idén is megrendezik a Csepeli Strand területén, május 21-én. A kilátogatók megismerkedhetnek a csepeli sportegyesületekkel, edzőtermekkel, idén a vízilabda is bekerül a repertoárba.

Idén is lesz úszó- és élménytábor a Csepeli Strand területén, amelynek szintén főszervezője. A június 19-étől augusztus 25-éig tartó tábor turnusaira már lehet jelentkezni, a részvételi díj egy hétre 29 ezer forint. A gyerekeket az úszáson kívül igen gazdag programok várják: vívás, lövészet, lézerrun, ninja-akadálypálya, számháború, rajzverseny, reakcióidő-mérés, kidobós, ki mit tud?, kvízverseny, kézműveskedés, pingpong, tánc, csócsó, sorversenyek, cukoreső, filmvetítés, légvár, íjászat.

Vadász Norbert jelenleg másoddiplomája megszerzésére készül a TF-en, sportlétesítmény-üzemeltetés szakon. Az energiaválság óta a sportlétesítmények energiahatékonysága, gazdaságos üzemeltetése egyre inkább előtérbe kerül, így úgy látja, az ott megszerzett tudás hasznos lesz a jövőben.

Forrás: Csepel.hu

5 hozzászólás “Lustálkodás helyett úszás” bejegyzésre

  1. 1Csepeli szerint:

    “Minden csepeli gyerek tudjon úszni”?!
    Ehhez mit ad, miben segít a csepeli önkormányzat? Az úszoda tavaly ősz vége óta zárva van mai napig. Kerület saját tanúszodájáról semmi infó.
    Strandnak a téli sátora tönkre ment, de arra már nem akarnak pénzt kiadni, hogy javítsák, vagy vegyenek újat!

  2. Mónika L. szerint:

    Inkább a papírgyári uszodát kéne újra kinyitni, én is ott tanultam még úszni, kié az egyáltalán most?

  3. pl szerint:

    Nem jársz arra? Csak a medence van meg, fákkal, bokrokkal benőve. Egy kiskocsma, sütöde működik a volt téglás részében, meg gyermek focicsapatok használják az öltözőket. Menj be nézz körül, szép nagy park, valaki bérli szerintem.

  4. középvonal szerint:

    Németh Szilárd alapítvány már elég rég óta hirdeti a Csepel Stadion egy részénél, hogy itt egy tanuszodát fog építeni. (Béke Tér)

    Vajon ez még érvényes?
    Igaz, hogy semmilyen időpont nem kapcsolódik hozzá (csak a “fog” szócska).
    Örülnék, ha ez tényleg, belátható időn belül megvalósulna.

  5. Gary Ridgway szerint:

    Már lerohad a molino a falról, nem lesz ott semmi.

Itt lehet hozzászólni !