Megemlékezés a lengyel-magyar barátság napján Csepelen

Csepel.hu, Csepel.info

A lengyel és a magyar nép közötti kötelék több mint ezeréves, melyet honfoglaláskori régészeti leletek igazolnak. A lengyel és a magyar állam megalapítása pár évtized különbséggel egy időben ment végbe.

966-tól, a Piast-dinasztiából származó I. Mieszko megkeresztelkedésétől számítják a lengyel állam kezdeteit, míg a keresztény magyar állam alapjait I. (Szent) István megkoronázása teremtette meg 1000-ben.

Már ebben az időszakban szoros dinasztikus kapcsolat alakult ki a Piast-ház és az Árpádok között, hiszen a hagyomány szerint Mieszko fiának, Vitéz Boleszlávnak második felesége az Árpád-házból származott. A két dinasztia kapcsolata a következő évtizedek során egyre szorosabbá vált és gyakran előfordult, hogy az Árpád-ház tagjai lengyel, míg a Piast-dinasztia képviselői magyar földön leltek menedéket, amikor egy-egy belháború következtében menekülniük kellett. Az évszázadok során egyre mélyült a két nép kapcsolata. A hatalom erősítésében és a függetlenség megőrzésében évszázadokig támaszkodott egymásra a két állam, kölcsönösen segítették egymást. 2006 tavaszán Lech Kaczyński lengyel és Sólyom László magyar államfő Győrben felavatta az első olyan köztéri szobrot, mely a magyar–lengyel barátságot szimbolizálja. Az ünnepségen részt vett szervezetek javaslatára a köztársasági elnökök a lengyel–magyar barátság napjának kijelöléséről állapodtak meg. A sok évszázados közös történelemre, a két nép barátságára és együttműködésére tekintettel pedig március 23-át tűzték ki a lengyel-magyar barátság napjának. 2007 óta ezt a napot minden évben felváltva ünneplik meg a két országban. A megemlékezéshez kapcsolódó kulturális hét kiváló alkalom, hogy a két nép kapcsolatát tovább erősítsék. Csepel több lengyel településsel ápol testvérvárosi kapcsolatot, így Szczecinnel, Kielcével és Wołominnal. A partnerség a gyakorlatban sokszor diákcsereprogramokban, gazdasági-kulturális együttműködésben teljesedik ki.

Március 23-a a lengyel-magyar barátság napja. Ennek kapcsán koszorúzott a polgármesteri hivatal falán lévő emléktáblánál a csepeli önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Pákozdi József alpolgármesterek és dr. Vincze Anikó jegyző. Ezen kívül a Csepeli Lengyel Önkormányzat, illetve a helyi LMP képviselője és a Csepeli Lelkészi Kör tagjai.

Forrás: Csepel.hu

2 hozzászólás “Megemlékezés a lengyel-magyar barátság napján Csepelen” bejegyzésre

  1. László szellemi örököse szerint:

    “Sok kérdést már megoldottunk nem volt soha ilyen jó dolgunk…”

  2. Gary Ridgway szerint:

    A lengyelek is így gondolják még? 🤣
    Tudom, hogy nem, mert rendszeresen járok ki. 😜

Itt lehet hozzászólni !