Elfogadta a csepeli képviselő-testület a 2023-as költségvetést

Csepel.hu

Csepel önkormányzatának költségvetése stabil és kiszámítható működést biztosít az önkormányzatnak. Az erről szóló rendeletet Borbély Lénárd, Csepel polgármestere a kerületben működő pártokkal és civil szervezetekkel is egyeztette, véleményeztette. A testületi ülésen kormánypárti és ellenzéki képviselők egyaránt támogatták, így a szokottnál magasabb arányban, 12 igennel, 6 nem ellenében szavazták meg.

Napirend előtt Borbély Lénárd polgármester köszöntötte azokat, akik az elmúlt időszakban öregbítették Csepel jó hírnevét. Dencsi Krisztián, a Budapest Mentőszervezet tagjaként vett részt a törökországi földrengést követő mentési munkálatokban. Segítségével egy tizenhét éves lányt tudtak élve kimenteni a romok alól. Lengyel Géza, a Jedlik Ányos Gimnázium nyugalmazott biológia‒földrajz szakos tanára, a Katona József Általános Iskola korábbi igazgatója a Falvak Kultúrájáért Alapítványtól a Magyar Kultúra Lovagja címet vehette át a kortárs irodalom érdekében kifejtett életművéért.

Hiány nélküli működés, fejlesztési célú források

Az ülés legfontosabb napirendi pontja a 2023. évi költségvetési rendelet tervezete volt. A polgármester kiemelte: a megemelkedett energiaárak és a magas infláció miatt a költségvetés tervezése 2022 novemberében 2,5 milliárd forint hiánnyal kezdődött, azonban a tavalyi év végén befolyt, előre nem kalkulált adóbevételnek köszönhetően csökkent a hiány mértéke. A tervezett adóbevételek az idei évre összesen 4,3 milliárd forinttal nőnek, amelyből biztonsági tartalékot képeznek. Az önkormányzat működése így már hiány nélkül biztosított. A céltartalékban fejlesztési célú forrásokat is elkülönítettek, többek között panelprogram megvalósítására, okos zebrák létesítésére, térfigyelő kamerarendszer bővítésére, közvilágítás fejlesztésére. Ezeket a javaslatokat a költségvetésről szóló egyeztetéseken vetették fel képviselők. A polgármester felolvasta a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete csepeli alapszervezetének álláspontját, amely szerint a költségvetés garantálja az intézmények biztonságos működését, és példaértékűnek tartja a fejlesztéseket, támogatásokat. Borbély Lénárd beszélt arról is, hogy a testületi ülés előtti napon hat ellenzéki képviselő módosítójavaslat-csomagot nyújtott be. Ezekkel az ügyekkel az önkormányzat egyrészt évek óta foglalkozik, mint például a hárosi városrész problémái, vagy a kerületi földutak szilárd burkolattal való ellátása. Másrészt van, ami a Fővárosi Önkormányzat vagy az állam hatáskörébe tartozik, mint például a II. Rákóczi Ferenc út túlterheltségének csökkentése vagy a Jedlik Ányos Gimnázium működésének biztosítása – tette hozzá. „A költségvetés tervezésekor a biztonságot és a stabilitást tartottuk szem előtt. A felelős gazdálkodással a kötelező és az önként vállalt feladatainkat is el tudjuk látni” – mondta a polgármester. „Ilyen önként vállalt feladat például a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, az úszásoktatás támogatása, a csepeli óvodapedagógusok pótléka, illetve a Csepeli Mentőszolgálat és 24 órás felnőtt és gyermekorvosi ügyelet támogatása. Az önkormányzat költségvetésének 2023. évi tervezett kiadási előirányzata 24808135516 forint, amely az előző évi eredeti előirányzatnál 35 százalékkal magasabb. Ennek egyik fő oka, hogy a kormányzati intézkedések hatására emelkedtek a bérek, így például több mint 800 önkormányzati dolgozó részesül minimálbér-emelésben, a köztisztviselők illetményalap-emelésben, a köznevelési intézményekben és egészségügyben dolgozók pedig 12 százalékos béremelésben” – emelte ki Borbély Lénárd. A polgármester arra kérte a képviselőket, támogassák a költségvetést, hogy az intézmények működőképesek maradjanak és a dolgozók is megkaphassák az őket megillető béremeléseket.

Tárgyalna és megállapodna az önkormányzat a Csepel SC-vel

Bercsik Károly képviselő több témakörben is javaslatokat nyújtott be. Ezek egy része kisebb fejlesztéseket tartalmazott, melyekre a Csepeli Városkép Kft. működéséből vette volna el a pénzt. Emellett beadott egy javaslatot a Csepel SC 111 millió forintos támogatására is, melynek forrását szintén a Városkép működéséből vonta volna el. Ábel Attila alpolgármester ekkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a 250 millió forintra rúgó elvonások miatt működésképtelenné válna az önkormányzat számos intézménye. Be kellene zárni a rendkívül népszerű Rákóczi Kertet, a kerületi gyerekek nyári táborozását biztosító Csepeli Napközis Tábort, de veszélybe kerülnének az önkormányzat művelődési házai, kulturális programjai, a Csepel Galéria és a Trianon Emlékkiállítás fenntartása is. Sőt, ellehetetlenül Csepelen az összes nyugdíjas és családi program egyaránt. Borbély Lénárd jelezte, hogy befogadja a módosító indítványokat, de nem a Városkép Kft. kárára. A Csepel SCE-vel kapcsolatban hozzátette: mindig azt képviselték, hogy a Csepel SC-nek együtt kell működnie az önkormányzattal. Szeretnének stratégiai együttműködési megállapodást kötni a Csepel SC Alapítvánnyal, hogy az önkormányzat is delegáljon kuratóriumi tagokat, amely biztosítja a nagy múltú klub működésének, fejlesztéseinek átláthatóságát, és hogy a Csepel SC a jövőben is a csepeliek érdekeit szolgálja. (A Csepel SC jelenlegi kuratóriumában egyetlen csepeli és egyetlen sportoló sincs. – a szerk.) A testület mintegy háromórás vita után 12 igen és 6 nem ellenében fogadta el a költségvetést.

Lakhatási támogatás a rászorulóknak

A testület módosította a lakhatási támogatás igénybevételének feltételeit, hogy azt még több rászorult tudja igénybe venni. A 15 ezer forintos havi támogatást azok vehetik igénybe, akiknek a lakás havi fenntartási költsége eléri vagy meghaladja a háztartás havi összjövedelmének 10 százalékát, a korábbi 20 százalék helyett. Ez Szuhai Erika képviselő asszony javaslatára módosult. A képviselők döntöttek egyéb támogatásokról is. A sérült gyerekeket és fiatalokat nevelő, rossz szociokulturális körülmények között élő csepeli családokon segítő Algernon Alapítvány számára 450 ezer, míg a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványnak 200 ezer forint támogatást szavaztak meg.

Forrás: Csepel.hu

3 hozzászólás “Elfogadta a csepeli képviselő-testület a 2023-as költségvetést” bejegyzésre

  1. PáLoS TReND szerint:

    Kb. annyira lehet zsinórmérték, mint a zsidesz összes hamisításra és tömeg manipulációra alapított intézményeinek vérlázítóan alulkalkulált értékei!!!

  2. Gary Ridgway szerint:

    Volt más választás? 🤣

  3. László szerint:

    Az is lehet, kiharcoltak még pár milliárdot…

Itt lehet hozzászólni !