Hihetetlen adatok a metróról – hová lesz öt forintból négy?

Csepel.info, Inforadio.hu

Szuperember, szupermetró

Szuperember, szupermetró

Magyarország Guinessrekord-állammá vált a 2002-es kormányváltást követően – legalábbis a közlekedés, és annak ára tekintetében. Ki gondolta volna korábban, hogy sík vidéken nehezebb és drágább az autópálya-építés, mint más országokban hegyvidéken, Duna-hidakat fogpiszkálóvá alázó gigászi völgyhidat tudunk emelni egy patakmeder fölé, kisebb kereskedelmi repülőgép-flotta árába kerülhet egy légkondi nélküli villamoskorszerűsítés?

Most jön azonban a neheze, a kihívás csimborasszója. Hogyan tudunk ötszörös áron metrót építeni négyszer annyi idő alatt, mint máshol, mindezt gazdaságtalanul, de úgy, hogy a vonaljegy árát is drágábban tudjuk tartani, mint más európai uniós nagyvárosokban? A feladat nehéz, szinte már lehetetlen. Két magyar szuperembernek, Gyurcsány Ferencnek és Demszky Gábornak kösztönhetően azonban megvalósítható.

Csepel.info

A kihagyott lehetőség: miért nem érdeklődött Demszky Madridban?

Madrid három év alatt, 96 milliárd forintból építene meg egy, a budapesti 4-es metróhoz hasonló földalattit – közölte az InfoRádió kérdésére Madrid Tartomány Közlekedési és Infrastrukturális Tanácsadó Testülete. A magyar fővárosban több mint tíz éve készül a metró, és már 511 milliárdnál tart a tervezett költség.

Madrid Tartomány Kormánya az elmúlt négy évben 90 kilométer új metrót és 80 állomást épített a spanyol fővárosban – tudta meg az InfoRádió a tartomány Közlekedési és Infrastrukturális Tanácsadó Testületének sajtóirodájától.

A munkák során a város különböző pontjain 17 építkezés folyt és egyszerre tíz alagútfúró dolgozott. A vonalak fele mélyalagútban fut, a másik fele pedig felszín közeli, olcsóbb szerkezetű. A teljes projekt összesen 4,4 milliárd euróba, azaz 1.144 milliárd forintba – a budapesti 4-es metró árának mindössze kétszeresébe – került.

A testület sajtóirodája szerint a madridi Autonóm Kormány egy, a budapestihez hasonló, mintegy 7 kilométeres metrószakaszt tervezéssel és kivitelezéssel együtt körülbelül három év alatt tudna elkészíteni. Becslésük szerint egy ilyen terjedelmű projekt hozzávetőlegesen 370 millió euróba, azaz 92 milliárd forintba kerülne.

A budapesti négyes metró megvalósíthatósági tanulmánya a nyomvonaltervvel 1994-ben készült, a beruházás pedig, ha minden jól halad, 18 év után, 2012-ben fejeződik be.

A budapesti metróköltség folyamatosan emelkedik, és habár még a beruházás az elején tart, már túllépte az 500 milliárd forintot. Az összehasonlításhoz hozzá tartozik, hogy a jelenlegi 511 milliárd forintos költségnek része a 163 milliárd forintos Baross tér-Bosnyák tér közötti plusz három kilométeres szakasz is.

A madridi sajtóiroda közölte, hogy a nagy közlekedési bonyodalmakat jelentő párhuzamos építkezések ellenére minden új vonalat és állomást az előre tervezett határidőre adtak át, és egy beruházás esetében sem lépték át a megadott költségkeretet.

A következő négy évben a spanyol fővárosban további 75 kilométer metró, elővárosi vasút és úgynevezett metróbusz épül. A madridi hálózaton a menetjegy ára egy euró, azaz 10 forinttal olcsóbb, mint a BKV-jegy.

Nemcsak Madridban, hanem más spanyol városban is gyorsan megy a metróépítés.

Tavaly áprilisban adtak át Palma de Mallorcán egy nyolc és fél kilométeres metrószakaszt, amely két év alatt készült el, összesen 32 milliárd forintért. Az építőknek itt azonban nem kellett alagutat fúrniuk, mert a vonal csak 8 méterrel halad a felszín alatt. Az új metrót négy hónapig ingyen használhatták az utasok.

Forrás: Inforadio.hu

16 kilométernyi metró – egymilliárd euróból

Egymilliárd euróba (257 milliárd forintba) kerül majd a tervek szerint Bukarestben a kormánypalota előtti teret a repülőtérrel összekötő 16 kilométeres metróvonal.

A bukaresti önkormányzati testület tavaly októberben fogadott el határozatot arról, hogy metróvonallal köti össze a város szívében fekvő Victoria teret az Otopeni repülőtérrel.

A 16 kilométeres vonal megépítése a megvalósíthatósági tanulmány szerint egy milliárd 55 millió euróba fog kerülni, ennek egy részét az önkormányzat, egy másikat a kormány állja, a hiányzó részt pedig banki hitelekkel próbálják lefödni.

Az új metróvonalon a tervek szerint 19 állomást és egy depót építenek. A majdani alagútban száguldó 21 metrószerelvény óránként mintegy ötvenezer utas szállítására lesz képes.

“Erről a tervről ne kérdezzen bennünket” – válaszolta az InfoRádió kérdésére a bukaresti metrókat működtető Metrorex társaság kommunikációs igazgatója. Mariana Petre érzékeltette, hogy a bukaresti önkormányzat határozata politikai ízű.

Az ellenzéki vezetés alatt álló fővárosi önkormányzat ugyanis eddig semmilyen metróépítési tervet nem irányított, a Metrorex társaság nem a főpolgármesteri hivatal, hanem a szállításügyi minisztérium alárendeltségében működik.

Nem tudják, mennyibe kerül egy kilométer

Arra a kérdésre, hogy a Metrorexnél mennyibe kerül egy kilométernyi metróvonal megépítése, a cég fejlesztési igazgatója, Ştefan Rotaru sem tudott pontos választ adni. Noha jelenleg is folynak metróépítési munkálatok a román fővárosban, ezek helyzete annyira sajátos, hogy aligha számítható ki a kilométerenkénti ár.

A most átadás előtt álló szakaszok építését ugyanis még a Ceauşescu-diktatúra idején kezdték el. Az építkezés a kilencvenes években teljesen leállt, és tetemes pénzt emésztett fel a félkész állapotban hagyott alagutak állagának megőrzése.

Ştefan Rotaru elmondta, a bukaresti metró kizárólag román technológiával épült, az építésnél is csak román gyártmányú gépeket használtak. Az alagutak 6-10 méterrel a felszín alatt haladnak, azok egy részét csatornaként ásták ki, majd födték be. A négy bukaresti metróvonal összesen több mint 62 kilométeres pályáján akadnak azonban 20 méter mélyen fúrt szakaszok is.

Forrás: Inforadio.hu

8 hozzászólás “Hihetetlen adatok a metróról – hová lesz öt forintból négy?” bejegyzésre

  1. Bubus szerint:

    Hová lesz öt forintból négy? Biztos a cica viszi el…

  2. Morzsi szerint:

    Azt hiszem a fővárosunkban sem tudják megmondani mennyibe kerül a metró, csak azt, hogy mennyit költöttek el!

    A KÉT ÖSSZEG NEM AZONOS!!!!!

  3. Csepeli Galvániszap szerint:

    Viszont szerintem pontosan tudják, hogy mennyi pénz megy ki, és abból mennyi jön be.

  4. DFK szerint:

    A spanyolok 92 mrd-ért építenének egy M4 tipusu metrót, mi pedig 511 mrd-ért. A 400 mrd különbséget lopja el Demszky, az SZDSZ,és az MSZP.

  5. Bombi szerint:

    Azt hiszem DFK arra célzott, amit ebben a cikkben írnak le:

    http://www.inforadio.hu/hir/kulfold/hir-175908

    Ennyi pénz ellopni… Elképesztő…

  6. Nagyapó szerint:

    Ne felejtsük el, hogy a metrót 1992-től a szovjet államadósság terhére akarták megépíteni. Ezt Demszkyék megvétózták. (A pénzt ellopták, ezt még Meggyesi sem tudta kinyomoztatni, ez is hozzájárult megpuccsolásához). A 4-es metró 96 óta robogna.
    Ezután jött a francia vonal. Már 500 milliárd felett vagyunk.
    Vajon ebből mennyi a kenőpénz?

  7. Kovács Ernő szerint:

    Jegyeket bérleteket kérem!

  8. […] állami nagyberuházások többségénél „komoly gondok” vannak. A négyes metró költsége többszöröse annak, mint amennyiért el lehetne készíteni, az uniós pénzek elherdálása miatt pedig még a […]

Itt lehet hozzászólni !