Hungarikum Fesztivál Csepelen

Csepel.hu

Mesterségbemutatók, népi játékok, zenés-táncos színpadi műsorok és főzőverseny is várta az idei Hungarikum Fesztivál látogatóit.

A kellemes őszi időben sokan vettek részt az egész napos családi programon, melyet ezúttal is a Csepeli Napközis Táborban rendeztek meg.

Mesterségbemutatók: szövés, kékfestés

Az idei Hungarikum Fesztiválon többféle mesterség is bemutatkozott. Az érdeklődők kipróbálhatták a busómaszk készítését. A Csepeli Városgazda megváltozott munkaképességű dolgozói a szőnyegszövés folyamatát mutatták be, a Király Pék asztalainál pedig perecet készíthettek a látogatók. Gerencsér Zsolt a Győri Kékfestő Műhely vezetője a kékfestés technikájába avatta be az érdeklődőket. Zsolt családja 1906 óta foglalkozik ezzel az eljárással. Műhelyükben hagyományos eszközöket és technológiát alkalmazva készítik el a kékfestő textíliákat. Ahogy meséli, a kékfestés egy speciális batikolási eljárás, mely a 18. században terjedt el. Két főbb munkafázisa van, a fedőanyag felvitele a textilre, mely különböző nyomóformák segítségével történik, illetve a színezés.

Az egész napos családi rendezvényen az állatbemutatók is nagyon népszerűek voltak. A gyerekek kipróbálhatták a lovaglást, volt állatsimogató és díszgalambbemutató is. A Jókutya Iskola sátránál magyar kutyafajtákról szóló kvízt tölthettek ki az érdeklődők és változatos kutyás bemutatók is várták a látogatókat.

Játék és kiállítás

A rendezvényen a legkisebbek kézműves-foglalkozásokon vehettek részt, volt arcfestés, népi játszóház, nagyméretű fajátékok és íjászkodás is. A fesztiválon a Csepeli Hímző Kör és a Tardi Hagyományőrzők is bemutatkoztak. Ugyanakkor a Csepeli Helytörténeti Gyűjteménynek köszönhetően a kerület történetébe is betekintést nyerhettek az érdeklődők. A hungarikum kvíz kitöltésével a gyerekek és a felnőttek is próbára tehették tudásukat.

A legszebb konyhakert

Kora délután átadták a legszebb konyhakert díját, a nyerteseknek Borbély Lénárd polgármester gratulált. „Normál kert” kategóriában első helyezett lett Gusztos Aranka. A „mini kert” kategóriát Fülöp Sándorné nyerte. A „zártkert” kategóriában pedig Oláh István és felesége végzett az első helyen. „Közösségi kert” kategóriába az Aprajafalva Tagóvoda Pillangó csoportja vehette át az első helyezettnek járó oklevelet. Gusztos Aranka, a „normál kert” kategória győztese lapunknak elmondta, öt évvel ezelőtt költözött Csepelre, előtte 55 évig Gödön élt. „Egy kis házat vásároltam itt a kerületben, a kertje meglehetősen elhanyagolt volt. Egy részét műfűvel terítették le, alatta sitt lapult, hátul pedig kiszáradt tiszafák árválkodtak. Nagyon szeretem a természetet, így elkezdetem rendbe tenni a kertet, mindenfélét ültetgettem, minél többet foglalkoztam a kerttel, annál boldogabbá tett az új otthonom. 15 gyümölcsfám van: barack, alma, körte, meggy, szilva, cseresznye, eperfa, de a kertemben megtalálható a folyton érő málna, a füge, az egres és a szőlő is, de sokféle zöldség is megterem nálam. Abban a két hónapban, amikor unokáim nálam töltik a szünidőt, folyamatosan érnek a gyümölcsök. Idén több mint 300 üveg befőttet és savanyúságot tettem el. A kertészkedés sok örömet okoz, élem és élvezem az életem itt Csepelen.”

Bográcstusa

A tradicionális hazai ételek közül bajai halászlevet, karcagi birkapörköltet, kürtőskalácsot, lángost, rétest és az ország tortát is kóstolhattak az érdeklődők. A főzőversenynek köszönhetően a gasztronómia nagyobb hangsúlyt kapott az idei rendezvényen, mint az elmúlt években. Huszonegy csapat mérhette össze tudását, valamennyien magyaros bográcsételt készítettek. Az elkészült ételeket háromtagú zsűri értékelte: Sas Sándor paralimpikon, Csepel díszpolgára, Rizmajer József lokálpatrióta vállalkozó, Csepel díszpolgára és Juhász Sándor huszár, szakács, a Vitéz Mikecz Kálmán Honvéd és Huszár Hagyományőrző Egyesület tagja. „Az értékelésnél objektív szempontokat próbáltunk elsődlegesen figyelembe venni, ez természetesen nem volt egyszerű feladat. Meglepő volt, milyen gyönyörű tálalásokkal találkoztunk, sok finom, különleges ételt kóstolhattunk. A végső döntésnél mégis megvolt az egyetértés közöttünk” – mondta el lapunknak Rizmajer József zsűritag. Kiemelte, az első helyezett csapat amellett, hogy egy finom és ízletes ételt készített el, náluk a főzés igazi családi csapatmunka volt, a győztes ételben négy generáció ereje összpontosult.

Az első helyezett a Családi Összeröffenés csapata lett, a második a Béni bandája, a harmadik helyen pedig a BeSZaBeHU csapata végzett. A verseny végén különdíjat vehetett át a legszebb tálalásért a Harcos Jezsuiták csapata. A legtisztább konyha díja a Szörnyszülő Rt-t illette. A legfűszeresebb ételt a Szigeti Veszedelem csapata főzte, a legkreatívabb étel pedig a Csülök Csibészek bográcsában készült.

A nyertes csapat

A bográcstusát a Családi Összeröffenés csapata nyerte körmös csülökpörkötjével. „Mindannyian szeretjük ezt az ételt, ez az egyik legjobb, legízletesebb bográcsban, ezért esett a választásunk éppen erre. Persze fontos szempont volt az is, hogy laktóz és gluténmentes legyen, ugyanakkor szerettünk volna hagyományos magyar ételt feltálalni” – mondták a csapat tagjai Szívós Hajnalka, Ujváriné Czuth Erika, Szívósné Rácz Mária, Ujvári Tamás és Szabó Gáborné. „A nyertes étel titka, hogy szeretettel csináltuk. Mindent együtt találtunk ki, minden munkafolyamatot szépen beosztottunk egymás között. Nem gondoltuk túl ezt az ételt, csak az alapvető magyar fűszerek kerültek bele: só, bors, paprika, kömény, fokhagyma. Jóminőségű, magyar alapanyagokat használtunk, kalocsai paprikát, szentesi csípős papirkát, makói hagymát, valamennyit az eredeti tájegységről szereztük be. Mikor beneveztünk a versenyre az volt az elsődleges, hogy jól érezzük magunkat, nem gondoltunk arra, hogy nyerhetünk. Az egész verseny egy remek szórakozás, kikapcsolódás volt.”

Színpadi programok

Színes színpadi programok szórakoztatták a közönséget egész nap.  A Maszka Bábszínház délelőtti előadása után fellépett a Kis-Csepel Táncegyüttes és Nánássy Lajos nótaénekes is. Délben Erdő Zoltán tárogatóművész és Lisztes Jenő cimbalomművész különleges előadást hallgathatta meg a közönség. Ezt követően a Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója, majd a Csepel Hangja kórus előadása következett. A Jókutya Iskola közreműködésével délután a magyar kutyafajták is bemutatkoztak. Ezt követően Kiss Réka és Öller Bálint népszerű operett slágereket adott elő. Az előadás közben a közönség egy különleges divatbemutató részese lehetett. Takács Zsuzsa divattervező őszi-téli kollekciója vonult fel a színpadon. A viseleteket az 1970-80-as évek ismert manökenjei mutatták be. Elsőként az utcai, majd a hétköznapi, elegáns, végül az alkalmi viseletek mutatkoztak be. A farmer összeállítások a különleges virágmotívumoknak, Árpád-kori ornamentikáknak köszönhetően új életre keltek. „A farmer a mindennapok viselete, de lehet elegáns is, ha nem kopott, szakadt. A sötétkék farmer eleganciát sugároz. Mivel a férfi öltözékeknél a fazon nem variálható túl változatosan, ezért próbáltam a színekkel játszani, összhangot teremteni – mondta el lapunknak Takács Zsuzsa. A kosztümös viseletek a hétköznapi, de elegánsabb megjelenést igénylő alkalmakon is megállják a helyüket, de természetesen az anyag típusától is függ, milyen eseményre, mit viselhetünk.

Zsuzsa 2008-ban nyitotta meg műhelyét. Az Árpád-kori palmetták, indák, a pitykegomb, a huszáros zsinórozás ihlette cipzárdíszítés állandó motívumai, védjegyei Zsuzsa munkáinak. Ahogy fogalmaz, az általa tervezett öltözetekben az innováció és a tradíció keveredik. Hagyományos viselet, modern elemekkel ötvözve. „Tudatosan próbálom átformálni, egy kicsit korszerűbbé tenni a régi viseleteket és a maihoz illeszteni. Méretes szalonomban, az Atelierben egyedi tervek alapján férfi- és női ruhákat is készítek.” Bár a retro divatbemutatón a ruhák többségét egykori manökenek mutatták be, a fiatalabb korosztály is képviseltette magát a kifutón, nem véletlenül, hisz Zsuzsa különleges kollekcióival az ifjabbakat is szeretné megszólítani.

A csepeli Hungarikum Fesztivál sok látogatót vonzott, az egész napos családi rendezvényt a Kiss Kata zenekar koncertje zárta.

Forrás: Csepel.hu

8 hozzászólás “Hungarikum Fesztivál Csepelen” bejegyzésre

  1. Gyula szerint:

    Utólag megírjátok, hogy volt?
    Fasza kis baráti csapat vagytok. 🤣👏👍
    Ez a fidesz, gyerekek… 😛

  2. azta szerint:

    A csepeli programokat hol szokták előtte meghirdetni?

  3. Gyula szerint:

    OK, ha már itt ez az agitprop oldal, talán ide is felqrhatnák, mint tették egy ideig.
    Gondolom nem pártrendezvény volt. 🤣👏👍

  4. azta szerint:

    Ja, dolgoztam kicsit az újságírók helyett. Most már tudják, hol találják.
    Ezért kapnak fizetést is?
    (Bocs.)

  5. Hozzászóló szerint:

    Egész Csepel egy hungarikum.

Itt lehet hozzászólni !