HÉV-korszerűsítés: mi várható?

Csepel.hu

Idén új szakaszához érkezett a HÉV korszerűsítése. Előkészítő beruházóként a Budapesti Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. két éve kezdte meg a H7-es HÉV teljes felújításának tervezését. Idén pedig a H6, H7-es HÉV felszíni szakaszainak engedélyezési és kiviteli tervezése zajlik. A kormány a HÉV fejlesztését kiemelt jelentőségű beruházásnak tekinti.

A Magyar Közlönyben augusztus 11-én megjelent kormányrendeletekkel véglegessé vált a H5, H6 és H7-es HÉV-ek új nyomvonala. A rendelet tartalmazza az érintett ingatlanok helyrajzi számát, a nyomvonal pontos térbeli meghatározását, területi hatályát, az átépítendő megállóhelyeket és a végállomást is. A beruházás forgalomtechnikai terveiről Gyulai István főépítész a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. és a Városrendezési Iroda munkatársaival tartott egyeztetést augusztus közepén.

2018 novemberében a kormány úgy döntött, egységes elővárosi gyorsvasúti rendszerré fejleszti a HÉV-közlekedést. A HÉV átfogó korszerűsítésének, bővítésének célja, hogy az elővárosokból, az agglomerációból érkezők gyorsabban, kényelmesebben, kevesebb átszállással utazhassanak. Csökkenjenek a dugók, tisztább legyen a levegő, klímabarát közlekedés valósuljon meg.

A beruházás fontos része, hogy a H6-os és a H7-es csepeli vonal járatai meghosszabbított útvonalon közlekedjenek.

Három új megállót létesítenek: a Közvágóhídnál, a Boráros téren és a Kálvin téren. A két HÉV-vonal a Közvágóhíd állomástól összefonódva egy új vasúti alagúton keresztül egészen a Kálvin térig közlekedne. Ezáltal Ráckevéről és Csepelről, illetve a közbenső állomásokról átszállás nélkül lesz elérhető a belváros, a Kálvin térnél pedig a 3-as és a 4-es metró. Ez a beruházás egyben az 5-ös metró létesítésének első üteme is. Ha ez a távlati elképzelés megvalósul, a H5-ös szentendrei, a H6-os és a H7-es HÉV-ek közös alagútban közlekedhetnek a belváros alatt, megteremtve az észak-déli, Szentendrétől Csepelig és Ráckevéig tartó gyorsvasúti rendszert. Ezen a vonalon a MÁV-Start Kunszentmiklós-Tass felől érkező elővárosi járatai, illetve az esztergomi vonal szerelvényeinek egy része is közlekedhet majd a tervek szerint.

Forgalomtechnikai egyeztetés

A HÉV belső, felszíni szakaszának forgalomtechnikai tervét a Budapesti Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. megbízásából a Főmterv Zrt.–Kontúr Csoport Kft. készítette el. Mivel a fejlesztési projekt nagy átalakításokkal jár és új területeket is érint Csepelen, a forgalomtechnikai tervek elfogadása előtt fontos az egyeztetés ‒ mondta el lapunknak Gyulai István főépítész. A jelenlegi tervek szerint a H7-es HÉV csepeli végállomása az Erdősor utcához kerülne, így a HÉV útvonala déli irányban meghosszabbodik. A jelenlegi HÉV-végállomás környéke teljesen megújul, a járműtelep jövőbeni helyigénye csökkenni fog, így jelentős terület szabadítható fel. A Csepel Plazával szemben új közparkot alakítanának ki, buszpályaudvar épülne, és közel 450 férőhelyes P+R parkoló létesülne az Erdősor utca mellett. „A korszerűsítés nyomán az összes csepeli HÉV-megállót helyben átépítik. Az állomások esetében jelentős változás, hogy magas peronok épülnek, ezáltal könnyebbé válik a le- és felszállás. Az új HÉV-vonal szélesebb peronjai miatt a II. Rákóczi Ferenc utat faltól falig átépítik. A Teller Ede út mentén, a Karácsony Sándor és a Posztógyár utca között 18-20 méter széles, úgynevezett resztli telkeken helyezik el a buszok hosszú idejű tárolóit, ezáltal a Szent Imre tér keleti oldala felszabadul, a jelenleg leromlott állapot megszüntethető. A városvezetés már régóta szeretné rendezni a buszpályaudvaron uralkodó méltatlan állapotot, de ezt nehezíti, hogy a mostani buszvégállomás telke a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában van, felújításához a főváros hozzájárulása szükséges. A csepeli önkormányzat közösségi tervezéssel közparkot szeretne létesíteni ezen a területen” – tette hozzá Gyulai István.

Milyenek lesznek az új HÉV-szerelvények?

Amellett, hogy teljes egészében fölújítják a vasúti pályát, a megállókat, a forgalomirányítási és az utastájékoztatási rendszert, a MÁV-HÉV Zrt. 2023 és 2025 között 54 új járművet is vásárol az új HÉV-vonalakra. Ezek alacsonypadlós, akadálymentes, légkondicionált szerelvények lesznek. Az egyterű járművek hossza 120 méter, egy szerelvényen összesen 700 utas fér el. Az új járművek 100 km/h utazási sebességre képesek. A fejlesztéstől jelentős forgalmi kapacitásbővülés várható. A tervezés megkezdődött, 2023-ig a részletes kiviteli tervek és engedélyek is rendelkezésre állnak majd. Ezt követően elindulhatnak a közbeszerzések és a kivitelezés. A fejlesztés uniós és hazai forrásból valósul meg. Ahogy Gyulai István főépítész fogalmaz: ez a nagyszabású beruházás jelentős mértékben javítja Csepel arculatát, közlekedési, parkolási helyzetét.

Forrás: Csepel.hu

8 hozzászólás “HÉV-korszerűsítés: mi várható?” bejegyzésre

  1. Hozzászóló szerint:

    Végre valami konkrétum.

  2. László szerint:

    Ez már tényleg az. Csak meg lehet benne találni a bűvös szót: “Uniós forrás” Nélkülük megy itt bármi is?

  3. pl szerint:

    Hozzászóló szerint!
    Az álmok még nem konkrétumok… Most megy tönkre az ország, és te a 40éve meglévő, és még 25évig meg nem valósuló álmoknak tapsolnál?

  4. Hozzászóló szerint:

    Pl., várjuk ki a 2023-25-öt, ez a dátum szerepel a cikkben is. Sok évtized után, végre konkrét adatok a megvalósításról. Ha ezt újfent eltolják, elrontják, elhazudják, készséggel el fogom ismerni, hogy igazad volt.

  5. Gyula ↸⨌ szerint:

    Hozzászóló!
    Szívesen fogadnék veled, szeretek kockáztatni! De erre simán tennék egy 6 jegyű számot, mert tudom, hogy megnyerném! 🤣😁

  6. Hozzászóló szerint:

    Gyula, pénzben nem fogadok, de egy rekesz sörben nagyon szívesen. Én arra teszek, hogy 2025-ben megkezdi próbaútját az első, idősek számára tornamutatványt nem igénylő, alacsonypadlós modern szerelvény.

  7. László szerint:

    2002-es Főtér című adás Borbásmarcsikával. Csepelről szólt, benne a HÉV felújításról, nagyratörő tervekkel, 20éve…Gyula egészségedre, jó sörivást! 🤣🤣🤣

  8. Gyula ↸⨌ szerint:

    Szerelvénycserét talán esélyesnek látok, ha van kivel összebútorozni és véletlen ad egy kis aprót az EU, de én pályafejlesztésre gondoltam, kibővítéssel. Na az nem lesz 2025-re. Állom a sört, én igaz nem iszom semmit. Mentsd el a hozzászólásom! Elérhetőséget ide nem írok, így is inkább bújkálok, mert lehet jön a nagy fekete autó. 😂😎 Nem szököm meg, angyalföldi csibész vagyok.

Itt lehet hozzászólni !