52 milliárd forintról egyeztetett Németh Szilárd – saját magával

Csepel.info

Németh Szilárd nem fogja önszántából lebontani a kordont, amivel a csepelieket és a Csepeli Birkózó Clubot tartja távol a Kis-Duna-parton nekik épült csarnok épületétől. Az önkormányzat azonban nem csak a kordonbontást, de a csepeli birkózók beengedését – vagy a velük való kiegyezést – és a Csepel SC fejlesztéséről szóló konzultációt is kérte a sportvezetőtől. Utóbbit Németh 52,5 milliárd forintos kormányzati támogatásból tervezi megújítani, ám a társadalmi egyeztetést gyakorlatilag saját magával tartotta meg – állítja Ábel Attila csepeli alpolgármester. 

Az alpolgármestert arról kérdeztük, miért és hogyan éleződött ki a konfliktus az önkormányzat és Németh Szilárd között, miért nem volt a kerület kifejezett kérésére sem konzultáció a Csepel SC fejlesztéséről. 

Mit tudott az önkormányzat a Csepel SC megvételéről?

2020. november 25-én többen telefonáltak, hogy a Béke téri parkban, közvetlenül a Csepel SC mellett Németh Szilárd valami fontosról beszél, mert nagy bőszen filmezik. Meghívást, értesítést nem kaptunk. De a képviselő úr akkor már több mint egy éve éreztette, hogy ellenségnek tekint bennünket. Ugyanakkor sejtettük, hogy a Csepel SC megvételéről lehet szó. 2019-ben egyszer már elmondta, hogy tárgyal az általa 2014-ig “komcsi offshore bűnbandának” titulált Indotek-csoporttal a megvételről.

Az Indotek a Csepel SC beépítését tervezte, és lehetetlen volt megegyezni velük olyan sportfejlesztésről, amire garanciát adtak volna. Szilárd 2014-ig azt az álláspontot képviselte, hogy a Csepel SC-t állami vagy önkormányzati kézbe kell adni, és kizárólag sportfejlesztést szabad engedni. Ő polgármesterként se szállodát, se üzletházat, se lakótömböt vagy idősek otthonát nem engedett volna építeni ezen a területen.

Állítólag “asztal alatt” tolták ki a Csepel SC fejlesztési koncepcióját a kerületnek. Miért nem volt egyeztetés és konzultáció?

Az önkormányzat részéről a polgármester úr többször kezdeményezett egyeztetést a Csepel SC-ről. Többnyire válaszra sem méltatták. A Csepel SC tudtommal megkereste a sportszervezeteket, hogy milyen fejlesztéseknek örülnének, de nem tudok arról, hogy bárkinek elmondták volna a teljes koncepciót. Ezt Szilárd a kuratóriumon belül, a legszűkebb gazdasági tanácsadó-körével, ha úgy tetszik saját magával “tárgyalta meg”. Magában a koncepcióban ez szó szerint úgy szerepel, hogy “Az előterjesztés a Csepel SC-vel egyeztetve készült.”

Bár a 2020. november 25-i bejelentés úgy szólt, hogy “ismét a csepelieké a legendás Csepel SC“, valójában egyetlen csepeli, sőt egyetlen sportoló sincs a kuratóriumban. Csak Szilárd személyes gazdasági-politikai tanácsadói vagy feleségük, akik közül többeknek volt korábban közös ingatlanfejlesztő cégük is. Ilyen körülmények között már elég meredek, hogy a tervezett fejlesztések 52,5 milliárd forintba kerülnének 2020-as árakon – miközben nem szólnak róla senkinek. Mi végül titokban kaptuk meg a terveket. Ezek többnyire komoly és támogatható fejlesztéseket tartalmaznak, biztosan örültünk volna nekik. Segíteni is tudtunk volna a kommunikációban, amire – ellentétben a koncepcióban leírtaktól – egy ilyen hatalmas beruházás esetében – szerintem – elengedhetetlenül nagy szükség van. És az önkormányzatnak lettek volna kiegészítő javaslatai is.

Ám a terveknek van egy olyan része is, amiért Németh Szilárd polgármesterként páros lábbal rúgta volna ki az első emeleti irodájából későbbi önmagát, és nem az ajtón, hanem az ablakon.

Mit mondott volna az önkormányzat, ha lett volna társadalmi egyeztetés, és melyek a “kényes pontok”?

A kerület elsőként azt kérte volna a Csepel SC-től, hogy legyenek csepeliek és sportolók is a kuratóriumban, legyen valódi üvegzseb a közpénz-felhasználás átláthatóságára, az önkormányzat testületének pedig legyen a személyek kiválasztásába beleszólása. Emellett azt kértük volna, hogy a Csepel SC fejlesztése ne az egyéb csepeli fejlesztések kárára történjen, hanem azokkal együtt, egy időben. Vagyis folytatódjon a kerület kormányzati, infrastrukturális fejlesztése: rendben és késlekedés nélkül épüljön meg a korszerű HÉV, az új csepeli híd, a Jedlik gimnázium, támogassák a csepeli útépítéseket és útfelújításokat, kezdődjön meg a Csepeli Munkásotthon felújítása. A magyar kormány eddig kiemelten támogatta Csepelt, amire szükség is van azok után, hogy Karácsony Gergely főpolgármester minden fővárosi fejlesztési forrást elvont a jobboldali vezetésű kerületektől, és átirányított a balliberális vezetésű kerületekbe.

A Csepel SC terveibe bekerült egy komoly, négycsillagos szállodaépítési projekt is, amiről nem volt szó a híradásokban. Ez a központi sporttelepen valósulna meg. Tudni kell, hogy egy csepeli sportkollégium terve már megvalósult, az önkormányzat pedig ellenzi a csepeli Kis-Duna-part kisajátítását erre vagy bármilyen más a célra. A csepeliek sem kérnek belőle, 84,4 százalékuk utasította el ezt az elképzelést. Ráadásul attól félünk, hogy a diákok pont úgy járnának a parti “kollégiummal”, ahogy a birkózók jártak a birkózócsarnokukkal. Mi egyszer láttuk a “kollégium” tervét, de az inkább szállodára hasonlított. Például eleve franciaágyasra tervezték, vagyis nem diákkorúaknak. A KIMBA látszólag lemondott a sportkollégium megépítéséről – és ehhez a csepeli Kis-Duna-part kisajátításáról -, de olyan belső információink vannak, hogy a háttérben továbbra is ragaszkodnak hozzá.

Csak érdekességként mondom, de jellemző a mostani helyzetre: 2009-ben egy fórum után Szilárd szó szerint ezt mondta Zubor Tamásnak, a partot védő civilek egyik vezetőjének:

“Gazember aki be akarja építeni a Kis-Duna partot!”

Pont ott, pont abban az ebédlőben, amit aztán le akart bontani, hogy a helyére azt a szállodának tűnő “sportkollégiumot” építse. Azért beszéltem erről ilyen sokat, mert hamar kiderült, hogy olyan nagy az igény Csepelen a nyári táboroztatásra, hogy kevés hozzá az általunk újra felépített Napközis Tábor, szükség van az Ifjúsági Tábor fejlesztésére is. 2007 óta védjük a csepeli Kis-Duna-partot. Ellenzékben, majd kormányra kerülve ezt Szilárddal együtt tettük, most tesszük tovább, nélküle. Erkölcsi okokból is, meg azért is, mert erre hatalmaztak fel bennünket a választóink.

Mi lesz a kordonbontással és a csepeli birkózók otthonával?

A Borbély Lénárd polgármester úr által kordonbontásra megadott határidő ennek a hétnek a végén jár le. Amennyire Szilárdot ismerem, ő nem fogja önszántából lebontani a kordont, amivel a csepelieket és a birkózókat tartja távol a KIMBA épületétől. A kondiparkot szerintem szintén csak azért tette elérhetővé, mert rászóltak a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsból. Ők kifejezetten nyitott fitnesz parkot adományoztak a KIMBA mellé. A csepeli birkózók helyzetét is reménytelennek látom most. Három éven keresztül próbáltunk megállapodni, majd segítséget kérni a Fideszen belül is a kialakult helyzet rendezésében. De igazat remélni ott, ahol – úgy tűnik – csak a pozíció számít, nem lehet. Ezért fordultam a nyilvánossághoz.

Csepel.info

A témához kapcsolódó cikkek időrendben:

Nem lesz strandbirkózó országos bajnokság Csepelen

Rendőrt hívtak Csepel polgármesterére

Még a birkózószövetség beszámolója szerint is látogathatóvá kellene tenniük a csepeli fitnesz parkot

Polgármester: le kell bontani a KIMBA melletti kordont

14 hozzászólás “52 milliárd forintról egyeztetett Németh Szilárd – saját magával” bejegyzésre

  1. Hozzászóló szerint:

    Jelen pillanatban teljesen feleslegesnek érzem a Csepel SC jelenlegi területének a teljes rehabilitációját. A hangsúly természetesen a teljes szón van. Sokkal észszerűbb volna az észak-csepeli részen az atlétikai vb leendő létesítményeihez hozzácsapni még egy két fejlesztést, olcsóbb is lenne így. Ha okosan csinálják, a Kopaszi gáthoz hasonló, fiatalokat, családokat és turistákat vonzó új központ jöhetne létre a tervezett pihenőparkkal, sportkomplexummal, igényes parti falatozókkal, sörözőkkel.
    A jelenlegi Csepel SC területének a kétharmada kihasználatlan, az egykori szakosztályok közül mára csak az atléták és a labdarúgók használják időszakosan a létesítményt. Igazi élet ott utoljára talán húsz éve volt, tucatnyi működő szakosztállyal. Olyan az egész, mint egy ostromot túlélt magyar végvár a középkorban: elő-előfordulnak benne, de funkcióját már nem tudja ellátni.

  2. PáLoS TReND szerint:

    “NÉMETH” SZILÁRDRÓL JUTOTT ESZEMBE!!!
    BERKI vs. FRIDERIKUSZ!!!
    Két szeretetre éhes zsizsik szuszakol a lisztben nagy nyilvánosság előtt, amit az érzelgős magyarok elsőre beszippantanak. Röhejes.😃 Viszont az, hogy a Pintér által kivégeztetett Fenyő János pincsije (Fridi!) 25 évnyi média előnnyel sírós hangig alázza fajtársát…- csak, hogy jobb embernek tűnjön!!!…- mindent elmond a hazátlan, sehonnai bitangokról ama bosszú népéről!!! Iskolapélda, na!!!…- és nem azért, mert jellemóriások 1 más közt…- hanem azért, mert valójában egymás tükörképei!!! 😥😥

  3. Seneca szerint:

    Auditur et altera pars!

  4. pl szerint:

    Vészhelyzet, vészhelyzet, vészhelyzet, véyzhelyzet…
    a kurva anyátok!!!

  5. Babi szerint:

    A választás azt bizonyitotta, hogy az Istenadta nép továbbra is hagyja, hogy a NER családi vállalkozásban irányítsa az országot. Lassan visszazuhanunk a feudalizmusba. De ez kellett nekünk?

  6. PáLoS TReND szerint:

    MAGYAR MÁTRIX: Egy Új Világ hajnala…

  7. László szerint:

    Vészhelyzet, rendeleti kormányzás, 52milliárd Ft. Mire elkezdik lesz 70milliárd. Mire befejezik lesz 200milliárd. Azért már érdemes lehajolni hogy a gázszerelőt idézzem. Nem tetszik? Akkor nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá lesz nyílvánítva Szilárd ötlete.

  8. Nagyapó szerint:

    Érdekes, hogy az ellenzék nem tanult a nagy pofára esésből. Ugyanazt a játékot játsszák, hogy összezagyválnak mindent.
    – A Kormány szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa, továbbá az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be.
    Ércsük?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. Nagyapó szerint:

    Folyt. A pandémia miatti vészhelyzet máj. 31.én lejár.
    A törvényjavaslat indoklása szerint a szabályozással kapcsolatos garanciális szabály, hogy a kormány által hozott veszélyhelyzeti intézkedéseket – erre irányuló indítvány esetén – az Alkotmánybíróság köteles felülvizsgálni.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. pl szerint:

    LOL… Alkotmánybíróság. Vicces vagy te Demens Noé!

  11. pl szerint:

    A Demens Noénak fel sem tűnt, h az AB okafogyott, hisz már nincs Alkotmányunk, csak egy szedett vetett tákolmányunk, amit OgV minden fingására átírnak, kiegészítenek… A megrendelésre való ítélkezéshez meg amúgy sem kell…

  12. robi szerint:

    Mi lesz a HÉV-vel?
    Az 1967-ben gyártott szerelvények 10 év múlva már 65 évesek lesznek, utolérik a nyugdíj korhatárt.

  13. kormánypárti kitiltott szerint:

    Nagyapó! Kár, hogy nem Egyiptom példáját hozta ide, ahol Szadat meggyilkolása óta szükségállapot van. 😜 (mielőtt idehányna, igen volt egyszer egy választás is, na)

  14. […] 52 milliárd forintról egyeztetett Németh Szilárd – saját magával […]

Itt lehet hozzászólni !