Ilyen volt, ilyen lett a csepeli Kiserdő

Csepel.info

2011-ben még hajléktalantáborok voltak az erdő mélyén

Az erdei tornapálya egyik bejárata 2019-ben, szintén a Google fotóján

2010 októberében még kiterjedt hajléktalantábor és illegális szemétlerakók sorakoztak a Kis-Duna parti Daru dombnál valamint az Akácfa utcai Kiserdőnél. Most mindkét hely a pihenésre, kikapcsolódásra, testmozgásra vágyó csepelieké. Mai posztunkhoz 2011-es és 2019-es Google fotókat is segítségül hívtunk.

Amíg Kis-Duna partot eladásra és magas házakkal való beépítésre szánta a 2010 előtti balliberális városvezetés, a Kiserdőre semmilyen elképzelésük sem volt. Egyszerűen hagyták úgy, ahogy volt, néhány évente kampányszerűen összeszedték az évek során összegyűlt illegális szeméthalmokat, de mást nem tettek.

Az új önkormányzati vezetés 2011 tavaszán a hajléktalantáborok elbontásával és az illegális szeméthalmok elvitelével kezdte rendbe tenni a Kis-Duna partot. Ez folytatódott az évek során, fokozatosan a világítás kiépítésével, a sétány felújításával, új játszóterek, fitneszparkok, rendezvényterek kialakításával, a part melletti autós közlekedés kizárásával. A közelmúltban sikerült visszavásárolni a lakóparknak kiárusított egykori Napközis Tábor területét is, amit újra épített, és nyáron adott át  az önkormányzat.

A Kiserdő rendbetétele 2013-ban a fenntartó Pilisi Parkerdő Zrt. segítségével történt erdészeti szakemberek bevonásával, csepeli önkormányzati forrásból. A feladatot nehezítette, hogy a Kiserdő szélét évtizedekig illegális szemétlerakónak használták, és a szemetet lerakók még évekig hordták oda az újabb hulladékhalmokat. Bent a sűrű cserjésben hajléktalantáborok sorakoztak, szintén rengeteg szeméttel. Úgy tudjuk, hogy még egy korábban eltűnt nő holtteste is ekkor, az erdő megújításakor és rendbetételekor került elő.

A Kiserdő azóta a környékbeliek és a csepeliek egyik kedvenc helyévé vált, csak a vandalizmus jelent időről időre komoly problémát. A szétvert vagy elhasználódott eszközöket pótolni kell, ami miatt az önkormányzat rendszeresen felújítja a kihelyezett táblákat, eszközöket, építményeket.

Legutóbb idén júliusban adtunk arról hírt, hogy 3.370.453 forintba került az idei rendbetétel. 2021-ben teljes mértékben megújult az esőház, az információs rendszer (tájékoztató táblák, növényismertető táblák, feladatismertető táblák, térképes táblák), a teljes tornapálya. Ezeken kívül szemétgyűjtők, asztalok, padok, behajtást gátló fa oszlopok és a sorompók lettek kihelyezve a területre.

Csepel.info

11 hozzászólás “Ilyen volt, ilyen lett a csepeli Kiserdő” bejegyzésre

  1. Hozzászóló szerint:

    Mindkettő vitathatatlanul jól sikerült project. Egy-egy kültéri kamera telepítése is előrelépést jelenthetne, mert segíthet felismerni a rongálást előidéző vandálokat. Ezeknek a vandáloknak a közmunkaprogramban való alkalmazása pedig lehetne a soron következő, társadalmi és kerületi fejlődést is szolgáló lépés.

  2. Dórika szerint:

    Az egyik kép téli, a másik nyári

  3. lutria szerint:

    Kb.két hete voltam az erdőben,ha 2hónapja 3.3millát költöttek rá miért volt zárva pl. a WC?

  4. Gary Ridgway szerint:

    Hozzászóló!
    Mint szoktam írni: népszerűtlen intézkedést nem fognak tenni, jövőre választás. 😁

  5. Nagyapó szerint:

    Igaza van sorozatgyilkosnak! Jövőre választás, ezért önti a moslékkoalíció a hazugságözönt a lakosságra.
    Különben az állami ünnepen “gyönyörűen fel volt lobogózva a főváros, meg a csepeli házak”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Gary Ridgway szerint:

    Ezt az ünnepet IS kisajátítottátok, nemde? Akkor lobogózzatok magatoknak. 😜
    De volt a fővárosban “Mad Mas show”, nem elég? 😁😜👏👍

  7. csakúgy szerint:

    Miért?

    Amikor Lénárdka közzétételéhez az FB-én, kritikus megjegyzések jelennek meg, az adminisztrátor rögtön letiltja a hozzászólásokat.
    Például most, hogy gazos, szemetes Csepel, és kinek lenne a dolga ezt rendbetenni.

    Mi az igazság a Csepel FC körül?!

  8. Attila szerint:

    Tehát 10év kellett ahhoz hogy végre valami történjen. Felfoghatjuk igy is, és miért is ne ha ilyen hangvételű cikket olvasunk.

  9. admin szerint:

    A Kiserdő és a Kis-Duna part rendbetételéhez nem tíz év kellett, hiszen a Kiserdő esetében kevesebb mint 3 évről beszélünk, de a megóvása minden évben fontos.

Itt lehet hozzászólni !