Államalapítás ünnepe a Daru-dombon

csepel.hu

Az augusztus 20-ai önkormányzati rendezvénynek a hagyományoknak megfelelően ismét a Daru-domb adott otthont. Az ünnepség méltó alkalom volt arra, hogy Borbély Lénárd polgármester átadja azokat a kitüntető címeket, amelyeket az elmúlt másfél évben a járvány miatt a kitüntetettek nem tudtak ünnepélyes keretek között átvenni.

Mivel a tavalyi augusztus 20-ai rendezvény a koronavírus-járvány miatt elmaradt, a csepeliek idén újra egész napos rendezvénysorozattal ünnepelhették államalapításunkat. Délelőtt a Nagyszínpadon a Magyar Népmese Színház interaktív gyermekelőadása inkább kisebbeknek, míg a Turay Ida Színház táncművészeinek Szent István misztériumjátéka már minden korosztályhoz szólva mutatta be államalapító királyunk életútját.

A rendezvényen készült képeket IDE kattintva tekinthetik meg

Kenyérszentelés

Németh Szilárd miniszterhelyettes ünnepi beszédében arról beszélt, hogy a magyaroknak ezer éven át minden napért, minden évszázadért meg kellett harcolnia és Magyarország ma többek között azért van, „mert ezer éve keresztény hit és kultúra táplálja a magyarság szellemét, és mert ez az ország mindig megvédte kultúráját, hagyományait.” Felhívta a figyelmet, szabadságunk, nemzeti önrendelkezésünk megvédéséért ma is tennünk kell, amelyben államalapítónk elhivatottsága, kitartása és alázata ad példát. Kitért arra is, hogy Magyarországon most növekedés van, mert a járvány után a kormány újraindította a gazdaságot és támogatja a magyar vállalkozásokat. Megemlítette, hogy a kormány 2,3 milliárd forinttal támogatta az útfelújításokat, valamint a sportfejlesztéseknek köszönhetően a Csepel SC újra a régi fényében tündökölhet. Beszédét azzal zárta, hogy újra választanunk kell, hogy megőrizzük-e Magyarországot úgy, ahogy most van, „vagy hagyjuk, hogy idegen hatalmak tegyék rá kezüket hazánkra, a gazdaságunkra, a kultúránkra, a határainkra, a gyermekeinkre.” A beszédet követően Kertész Péter, a Budapest-Csepel Belváros Római Katolikus Plébánia plébánosa szentelte fel az új kenyeret, amelyet Németh Szilárd és Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, valamint Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek szeltek fel és osztottak szét a jelenlévők között. Ezután a Kiskanász zenekar interaktív koncertje szórakoztatta a családokat, majd a lengyel Zespół Pieśni i Tanca „Lublin” néptáncegyüttes. és a Kis-Csepel Táncegyüttes műsorát tekinthették meg az érdeklődők.

Gazdag programkínálat

A színpadi rendezvényeken túl gazdag programkínálattal készültek a szervezők. A Radnóti Művelődési Ház Klímakuckójában a gyerekek játékos formában az élelmiszerek tudatos felhasználásáról szerezhettek ismereteket. A Királyerdei Művelődési Ház és a Munkásotthon mellett idén először az Összetartozás Háza – Trianon Emlékkiállítás is képviseltette magát a rendezvényen. Nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is népszerűek voltak a történelmi hagyományőrző csoportok. Az Árpádnemzetség Hagyományőrző és Kézműves Egyesület jurtasátrainál ki lehetett próbálni az íjászatot, valamint ismerkedni lehetett régi foglalkozásokkal és hagyományőrző népi játékokkal. A gyerekeknek az arcfestés és a légvár mellett az állatsimogató nyújtotta a legnagyobb élményt, ahol többek között galambok, kecske, kakas, nyúl és szamár várta őket, a bátrabbak pedig egy pónilóra is felülhettek. Nagy sikere volt Monostori Ferenc szobrászművész alkotásának, aki homokból formázta meg Szent István portréját. A több mint két méter magas szobrot folyamatosan fényképezkedő érdeklődők vették körül, büszkén pózoltak az új csepeli látványosság előtt.

Díjak átadása
A délutáni és esti program már a könnyűzenei koncertek jegyében telt. Előbb Vikidál Gyula, majd Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar koncertjét hallgatták az ünneplők. A két fellépés között került sor az önkormányzat kitüntető díjainak átadására. Borbély Lénárd köszöntő beszédében elmondta, az elmúlt másfél évben a koronavírus-járvány miatt elmaradtak az önkormányzati rendezvények és a díjazottaknak így nem tudták ünnepélyes keretek között átadni a kitüntető címeket. Ezt a mulasztást pótolta az önkormányzat az idei augusztus 20-ai rendezvényen. Ennek köszönhetően először Kaltenecker Antalné és Kaltenecker Antal, a Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesületének alapítótagjai, Kálmán György énekes, valamint Nógrádi László kerékpárkonstruktőr vehette át a Csepel Örökség Díjat, amelyet tavaly október 23-án ítélt oda nekik a képviselő-testület. Március 15-én lett Csepel Szolgálatáért Díjas Dr. Baktay Csaba, a csepeli kormányhivatal vezetője, Metz Tímea, ágazatvezető, dr. Rencsár Éva orvos, Schönek Alfréd és Márta, a Segítség Köve Alapítvány vezetői valamint Tóth János, a Dél-pesti Tankerület igazgatója, akik tegnap szintén átvehették a kitüntetéseket. Dr. Baktay Csaba és Tóth János bejelentették, a díjjal járó pénzjutalomat felajánlják a csepeli Covid-árváknak, valamint a Csepeli Gyermekekért Alapítvány részére. Mivel idén július 18-án elmaradt a Csepel születésnapja alkalmából tartott önkormányzati rendezvény is, ahol a díszpolgári címeket átadják, erre is most került sor. Dr. Dobák András, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat főigazgató-főorvosa és Rizmajer József, a Rizmajer Sörház tulajdonosa vehette át Borbély Lénárdtól a díszpolgári kitüntetést. Rizmajer József a díjjal járó juttatást a két csepeli Covid-árvának ajánlotta fel.
A Szent István-napi ünnepségsorozat látványos tűzijátékkal zárult.

csepel.hu

5 hozzászólás “Államalapítás ünnepe a Daru-dombon” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Ismét pofára esett a soros-bérenc sajtó. A HVG szerint: „Idén megadják a Szent István nap módját, lesz több napon át tartó fesztivál, …………sőt, még rózsaszín turulmadár is.”
    Ebből is leszűrhető, hogy az ellenzéknek milyen az értelmi képessége. Összekeverik a festést a védőfóliával!! 😀 😀 Ezt még Szabó Timea úr/asszony (melyiket válassza?) is terjesztette! 😀 😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Gary Ridgway szerint:

    Megint buzizol, genya?

  3. bagoly szerint:

    Gary Ridgway !
    A hozzászólásod egyben az értelmi képességed ” OO ” !

  4. Gary Ridgway szerint:

    Lementem a szintetekre, így megértitek. 😜

  5. Attila szerint:

    Nagyapó tájékozott ember, azt olvasta hogy az csak védőfólia. Ezt pár nap fáziskéséssel meg is osztja velünk.

Itt lehet hozzászólni !